WordPress.com ή WordPress.org ;

Όταν αποφασίσει κάποιος να αναρτήσει γρήγορα και εύκολα μια ιστοσελίδα ή δικό του blog, τότε οι μεγαλύτερες πιθανότητες είναι η αναζήτησή του να του εμφανίσει δύο επιλογές :

  • WordPress
  • Blogger

Το Βlogger είναι η δικτυακή υπηρεσία της Google όπου μέσο ενός online wizard πατώντας το κλασικό next, next, next…. σε 5 λεπτά έχετε έτοιμο το blog σας.

Αυτό που μπερδεύει τους αρχάριους χρήστες είναι το WordPress. Μόλις κάποιος αποφασίσει να αναρτήσει το blog του σε αυτό πέφτει πάνω σε δύο διαφορετικούς τρόπους blogging, το WordPress.org και το WordPress.com, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να κάνει την διάκριση μεταξύ τους. Το WordPress.org είναι το λογισμικό ενώ το WordPress.com είναι η δικτυακή υπηρεσία blogging.

Advertisements

Ποιά η διαφορά του wordpress.com από το wordpress.org

Το WordPress.org είναι ένα ελεύθερο λογισμικό blogging. Οποιοσδήποτε θέλει μπορεί να κατεβάσει το λογισμικό δωρεάν, αλλά πρέπει να το εγκαταστήσει σε έναν webserver προτού μπορέσει να το λειτουργήσει.

Η φιλοξενία του λογισμικού σε webserver μπορεί να είναι επί πληρωμή ή να είναι δωρεάν. Σε κάθε περίπτωση η πλήρης ελευθερία που προσφέρει το λογισμικό είναι διασκεδαστική, αποκτάτε το url της αρεσκείας σας χωρίς το πρόθεμα .wordpress.com, μπορείτε να εγκαταστήσετε θέματα, plugins, να τρέξετε διαφημίσεις, να τροποποιήσετε τη βάση δεδομένων και τον κώδικα της ιστοσελίδας σας.

Η ελευθερία αυτή όμως προϋποθέτει πλήρη υπευθυνότητα από τον χρήστη αν κάτι πάει στραβά. Σε περίπτωσή που τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις ή τον κώδικα του blog σας απρόσεκτα ή κακομεταχειρίζεστε τον webserver, μπορεί να χάσετε ολόκληρο το blog σας.

To WordPress.com είναι η δικτυακή υπηρεσία blogging που βασίζεται στο λογισμικό του WordPress.org.  Σε αυτή την περίπτωση δεν είναι απαραίτητο να κατεβάσετε το λογισμικό, να πληρώσετε για τη φιλοξενία ή να διαχειριστείτε έναν webserver.

Όταν δημιουργήσετε λογαριασμό στο WordPress.com θα αποκτήσετε άμεσα ένα  blog με URL όπως το myblog.wordpress.com. Το μειονέκτημά είναι ότι δεν ελέγχετε το λογισμικό ή τη βάση δεδομένων, δεν έχετε πρόσβαση με FTP ή SSH, δεν επιτρέπει το φόρτωμα νέων θεμάτων, plugins ή τροποποίηση του κώδικα.

Ο καθένας ζυγίζει τα αρνητικά και τα θετικά και αποφασίζει ποιο είναι αυτό που καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες του και αποφασίζει. Ο καλύτερος τρόπος είναι να δοκιμάσετε πρώτα στο WordPress.com και όταν αποφασίσετε ότι θέλετε περισσότερη ελευθερία τότε μπορείτε να εισάγετε όλο το blog σας από το WordPress.com στο λογισμικό WordPress.org μέσα από το Admin Panel του.

Προσωπικά κατέληξα να χρησιμοποιώ το λογισμικό του wordpress.org σε έναν server και είμαι απόλυτα ευχαριστημένος. Η ελευθερία που προσφέρει το λογισμικό, τα άπειρα themes, plugins αλλά και η μεγάλη κοινότητα πίσω από το wordpress αποτέλεσαν καθοριστικό παράγοντα στην απόφασή μου.

Σήμερα, μετά από περίπου ένα μήνα ζωής της ιστοσελίδας μου αλλάζω το theme του και από Atahualpa περνάω σε Arthemia. To Arthemia αποτελεί μείγμα δύο διαφορετικών τύπων ιστολογίου, του magazine και του κλασσικού weblog. Στην ουσία είναι ένα «δύστροπο» theme  και είναι εντελώς ακατάλληλο για αρχάριους.  Αντίθετα με ότι συμβαίνει με την πλειοψηφία των theme που κυκλοφορούν για WordPress το συγκεκριμένο δεν έχει κανένα πάνελ ρυθμίσεων. Ευτυχώς όμως ο δημιουργός του διαθέτει ένα forum όπου λύνει τις απορίες για όλα τα θέματα.  Από την άλλη έπρεπε να προετοιμάσω κατάλληλα τα post και να τροποποιήσω κάποια σημεία του για να το φέρω στα μέτρα μου.

Αν και επίπονη η διαδικασία η εμπειρία ήταν εποικοδομητική… τελικά όμως ο χρόνος θα δίξει αν η νέα μορφή είναι και αποδοτική…

2 σκέψεις σχετικά με το “WordPress.com ή WordPress.org ;

Add yours

  1. Συγχαρητηρια για το ενημερωτικο και διαφωτιστικο σου αρθρο. Εξαιρετικη δουλεια γιατι οντως υπαρχει μεγαλη συγχυση στο θεμα…

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑