Εγκατάσταση του WordPress σε εικονικό Server

Η δημιουργία ενός ιστολογίου είναι υπόθεση μερικών κλικ. Μια επίσκεψη στο wordpress.com θα σας πείσει για την ευχρηστία και το μέγεθος της κοινότητας που την υποστηρίζει.

Αυτό όμως που εκτόξευσε την χρήση του wordpress δεν είναι τόσο η δικτυακή υπηρεσία wordpress.com αλλά η δυνατότητα να κατεβάσετε και να χρησιμοποιήσετε το wordpress σε δικό σας server η κάποιο ενοικιαζόμενο ή free webhost server.

wordpress logoΣε αυτό το tutorial θα εγκαταστήσουμε το WordPress σε δικό μας εικονικό server. Γιατί όμως σε δικό μας server και μάλιστα εικονικό ;

  • Με ένα σπάρο δύο τρυγόνια. Θα αποκτήσουμε μια σχετική εμπειρία για το πώς στήνεται ένας Server και παράλληλα πώς ρυθμίζεται για να σηκώνει ιστοσελίδες.
  • Ο Server, είναι τοπικά εγκατεστημένος και προσβάσιμος… ότι και αν γίνει,
  • Ο Server, είναι σε εικονική μηχανή άρα μπορούμε να το καταστρέψουμε άφοβα ! :)
  • H εικονική μηχανή αποτελεί το καλύτερο και γρηγορότερο μέσο στο οποίο μπορούμε με μηδενικό κόστος να μαθαίνουμε και να πειραματιζόμαστε στην εγκατάσταση και  ανάρτηση ιστοσελίδων,
  • Γιατί έχει πλάκα …. και όταν μας ικανοποιήσει το αποτέλεσμα μπορούμε να μεταφέρουμε το ιστολόγιο σε κανονικό server.

Έτσι λοιπόν όταν ολοκληρώσουμε τα βήματα που ακολουθούν παρακάτω, το τελικό αποτέλεσμα θα περιλαμβάνει:

  • Ubuntu Server 8.10
  • LAMP
  • Webmin ( ένα web-base γραφικό περιβάλλον για διαχείριση του server μας)
  • WordPress

Ξεκινάμε με τα απαραίτητα εργαλεία :

  • Έχετε λειτουργικό σύστημα Linux ( το οποίο θα ονομάζουμε Host)
  • Έχετε τουλάχιστον 1 GB Ram και 5-6 GB ελεύθερο χώρο στον δίσκο σας
  • Έχετε εγκατεστημένο VirtualBox ή VMware Server
  • Έχετε κατεβάσει το Ubuntu Server

Εγκατάσταση Ubuntu Server και LAMP.

Infographic_posoi-einai-xristes-ubuntu

Ανοίγετε το VM σας και με τον wizard δημιουργείτε μια νέα εικονική μηχανή με 256MB Ram, 5 GB HardDisk, με Network Card (Attached to Host Interface) και στο CD του προσαρτήστε το .iso του Ubuntu Server που κατεβάσατε (αφαιρέστε USB και Δισκέτες από τις ιδιότητες του server). Αφού ολοκληρώσετε την δημιουργία του Guest, εκκινήστε το (αν δεν ξεκινήσει αυτόματα) για να ξεκινήσει η διαδικασία εγκατάστασης του λειτουργικού. Η εγκατάσταση του Ubuntu Server δεν διαφέρει από αυτήν ενός κανονικού Desktop Ubuntu με μόνη διαφορά ότι δεν περιλαμβάνει γραφικό περιβάλλον.

  1. Διαλέξτε γλώσσα εγκατάστασης Αγγλικά ( Server είναι, δεν χρειαζόμαστε )
  2. Ως χώρα διαλέξτε other -> Greece
  3. Στο keyboard layout διαλέγετε yes, και γλώσσα US
  4. Αφού τελειώσουν κάποιες αυτόματες διεργασίες θα φτάσετε στην οθόνη που ζητάει όνομα Hostname για τον Server. Βάλτε UbuntuServer
  5. Στο partition manager διαλέγετε «Guided – use entire disk» και διαλέγετε «SCSI (sda)»
  6. Αφού τελειώσει η εγκατάσταση του βασικού συστήματος, καλείστε να δώσετε username και password στον χρήστη του συστήματος.
  7. Στο παράθυρο για ρύθμιση του Proxy Server εμείς το αφήνουμε κενό και πατάμε continue.
  8. Στο παράθυρο «Software selection» αν δεν είναι επιλεγμένο, επιλέξτε «LAMP Server»και πατήστε Space για να επιλεγεί και μετά «continue»
  9. Όταν τελειώσει η εγκατάσταση του LAMP θα σας ζητηθεί «mysql server root password» δώστε ότι θέλετε, απλά να τον θυμάστε γιατί θα τον χρησιμοποιήσουμε αργότερα στην εγκατάσταση του WordPress.
  10. Ο server είναι έτοιμος !!! Μόλις τελειώσει η εγκατάσταση κάνουμε επανεκκίνηση.

Μετά την επανεκκίνηση αυτό που θα δούμε είναι ένα login promt όπου δίνουμε το username που φτιάξαμε στο βήμα 6 και το password. Το πρώτο που θα κάνουμε είναι να φρεσκάρουμε τον server μας με τις τελευταίες ενημερώσεις προγραμμάτων/ασφαλείας. Οπότε δίνουμε :

sudo apt update && sudo apt upgrade

Εγκατάσταση Webmin.

webmin logo

Τώρα που τελείωσε η ενημέρωση του συστήματος θέλουμε να εγκαταστήσουμε ένα πρόγραμμα που να έχει όλα τα εργαλεία για διαχείριση και ρύθμιση ενός server. Αυτό το πρόγραμμα είναι το Webmin το οποίο είναι WebBased και το χρησιμοποιούμε τοπικά ή απομακρυσμένα μέσω του Web Browser (π.χ. Firefox). Για να το κάνουμε εγκατάσταση το κατεβάζουμε στον στον server δίνοντας:

wget http://prdownloads.sourceforge.net/webadmin/webmin_1.450_all.deb

Αφού κατέβει το κάνουμε εγκατάσταση δίνοντας :

sudo dpkg -i webmin_1.420_all.deb

Τώρα χρειαζόμαστε την IP του server μας και την βρίσκουμε δίνοντας ifconfig θα δούμε κάτι σαν αυτό :

eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:03:0d:43:01:00
inet addr:192.168.1.10 Bcast:192.168.1.255  Mask:255.255.255.0
inet6 addr: fe80::203:dff:fe43:100/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1

Η IP του server είναι αυτή που αναφέρεται στο inet addr:  και θα είναι ένας αριθμός της μορφής ΧΧΧ.ΧΧΧ.ΧΧΧ.ΧΧΧ . Αφήνουμε στην άκρη τον sever μας και πάμε στον Host. Ανοίγουμε τον Firefox και βάζουμε στη διεύθυνση την IP του server μας και Port 10000, δηλαδή κάπως έτσι :

https://192.168.1.10:10000/

Λογικά θα δείτε κάτι σαν αυτό :

webminloginscreenΒάζετε το Username/Password του server και πατάτε Login. Με το Webmin μπορείτε να κάνετε από μεταφορά και διαχείριση αρχείων και εγκατάσταση προγραμμάτων μέχρι και ενημέρωση του συστήματος και ρύθμιση όλον των υποσυνόλων του server μέσα από το απλό GUI του.

Εγκατάσταση του WordPress.

Ήρθε η ώρα να εγκαταστήσουμε το WordPress. Ανοίγουμε μια νέα καρτέλα στο Firefox και κατεβάζουμε το wordpress από εδώ :  http://wordpress.org/download/ . Έπειτα πηγαίνουμε στην καρτέλα που έχουμε ανοιχτό το Webmin και πάμε να ανεβάσουμε το wordpress στον server μας και να εξάγουμε τα περιεχόμενά του συμπιεσμένου φακέλου στο /var/www/ . Για να γίνει αυτό ακολουθούμε τα εξής βήματα:

  1. Στο Webmin πάμε Other-> Upload and Download-> καρτέλα Upload to Server
  2. Στο Files to upload πατάμε Search και διαλέγουμε το wordpress που πριν λίγο κατεβάσαμε.
  3. Στο Extract ZIP or TAR files? διαλέγουμε «Yes, then delete»
  4. Τέλος πατάμε Upload. Αν όλα πάνε καλά, σελίδα θα δείξει «Successfully uploaded the following files»

Το αποτέλεσμα θα είναι να δημιουργηθεί ένας νέος φάκελος δηλ /var/www/wordpress/. Εμείς όμως θέλουμε τα περιεχόμενα του φακέλου wordpress στον φάκελο /var/www/ και οχι στο /var/www/wordpress/. Η διαδικασία μπορεί να γίνει μέσω του File Manager του Webmin αλλά επειδή δεν φοβόμαστε να σηκώσουμε για λίγο τα μανίκια θα το κάνουμε δίνοντας μερικές εντολές στον server μας. Επομένως παμε στον υποφάκελο /var/www/ και μεταφέρουμε όλο το περιεχόμενο του wordpress/ έναν φάκελο πιο πάνω δίνοντας στον server μας :

cd /var/www/

sudo mv wordpress/* /var/www/

και έπειτα διαγράφουμε τον κενό φάκελο wordpress :

sudo rm -R wordpress

Αν δώσουμε την εντολή ls θα δούμε όλα τα στοιχεία που απαρτίζουν το wordpress κάτω από το /var/www/:

varwwwubuntuserever

Τώρα πρέπει να φτιάξουμε την βάση δεδομένων MySQL που θα φιλοξενήσει όλα τα δεδομένα που θα προσθέτουμε (άρθρα, εικόνες, video κλπ) του wordpress. Πάμε στο firefox και στην καρτέλα του Webmin κάνουμε τα εξής:

  1. Στο Services-> MySQL Database Server-> create a new database
  2. Στο Database name βάλτε π.χ. : wpdatab
  3. Πατάμε «create»

Αφού λοιπόν είναι έτοιμη η βάση δεδομένων μας ανοίγουμε μια νέα καρτέλα στο firefox όπου βάζουμε την IP του server μας και πατάμε enter για να συνδεθούμε στο wordpress. Το αποτέλεσμα θα είναι το παρακάτω μήνυμα:

There doesn’t seem to be a wp-config.php file. I need this before we can get started. Need more help? We got it. You can create a wp-config.php file through a web interface, but this doesn’t work for all server setups. The safest way is to manually create the file.

Αυτό μας προειδοποιεί ότι πρέπει να φτιάξει το αρχείο ρυθμίσεων wp-config.php αλλά λόγο δικαιωμάτων στον φάκελο που φιλοξενείται το wordpress στον server, αυτός θα πρέπει να είναι εγγράψιμος από «όλους» και όχι μόνο από τον «owner».  Όπως είναι φυσικό,  αυτο δεν μπορεί να γίνει σε έναν κανονικό server που είναι εκτεθειμένος στο διαδίκτυο οπότε  πρέπει να δημιουργήσουμε το αρχείο χειροκίνητα. Στον εικονικό μας server όμως, επειδή δεν θα εκτίθεται στο Internet θα κάνουμε κάτι «παράνομο» στον κόσμο του UNIX… Πάμε στον server και στον υποφάκελο /var/ δίνουμε :

sudo chmod a=rwx www

Έτσι ο φάκελος είναι εγγράψιμος από όλους. Πάμε λοιπόν στην σελίδα του wordpress μας και πατάμε «Create a Configuration File» και έτσι θα δούμε την παρακάτω εικόνα :

wordperss firsts creen

Πατάμε Let’s go!, συμπληρώνουμε τα κενά πεδία :

  1. Database name: το όνομα της βασης δεδομένων που φτιάξαμε π.χ. wpdatab
  2. Database username: root
  3. Database password: ο κωδικός με τον οποίο μπαίνουμε στον server μας
  4. Database host: localhost

Πατάμε Submit και μας επιβεβαιώνει οτι όλα πήγαν καλά :

All right sparky! You’ve made it through this part of the installation. WordPress can now communicate with your database. If you are ready, time now to…

Πατάμε Run the install και έτσι είναι έτοιμο το Blog μας ! Μένει μόνο να δώσουμε ένα όνομα στο blog μας, το e-mail μας και να πατήσουμε Install WordPress . Έπειτα θα μας δώσει ένα προσωρινό password το οποίο μπορούμε να το αντιγράψουμε σε ένα txt ή να το αλλάξουμε μόλις συνδεθούμε στο Dashboard του Administrator. Έτσι αφού αντιγράψουμε το password πατάμε Login δίνουμε Username: admin και Password: αυτό που αντιγράψατε.

Αυτό ήταν… καλή αρχή … και καλό ταξίδι στο wordpress και το blogging.

Τώρα ξεκινάει το διάβασμα… Για tutorials και άλλα πολλά επισκεφτείτε τα :

http://codex.wordpress.org/Main_Page

http://wordpress.tv/

Advertisement

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: