Σε πόσα δευτερόλεπτα boot’αρει το Linux σας ?

Mε την έλευση του Ext4 και πόσο μάλλον με τις πρώτες δοκιμαστικές εκδόσεις του Ubuntu 9.04, φούντωσαν η μάχες τύπου «fastest Boot time».  Επειδή η περιέργεια είναι χαρακτηριστικό από το οποίο διακατέχονται όλοι οι Linux’αδες, οι περισσότεροι θα δοκιμάσουν, αν δεν το έχουν κάνει ήδη, τους χρόνους εκκίνησης του συστήματός τους.ubuntu-904-jaunty-alpha6-bootchart

Ο ποιο manual (geeky) και πατροπαράδοτος τρόπος είναι με χρήση ενός χρονομέτρου. Μεγάλο μειονέκτημα αυτής της «αξιέπαινης» μεθόδου είναι ότι δεν μας δίνονται αρκετές πληροφορίες σε θέματα όπως, ποιες είναι οι διεργασίες που καθυστερούν την διαδικασία εκκίνησης του συστήματός μας. Ο πιο αξιόπιστος τρόπος για να εκλέξουμε πόση ώρα κάνει το σύστημά μας να boot’αρει είναι το Bootchart. Μας παρέχει με τον ποιο κατατοπιστικό τρόπο, σε μια μόνο εικόνα .png, όλες τις διεργασίες και τον χρόνο που αναλώνουν αυτές κατά την διάρκεια της εκκίνησης συστήματός μας. Οι πληροφορίες που μας δίνονται οπτικά με αυτόν τον τρόπο, μας βοηθάνε να δούμε ποιες διεργασίες καθυστερούν το σύστημά μας ώστε να επέμβουμε με τον κατάλληλο τρόπο για να βελτιώσουμε την ταχύτητα εκκίνησης  του Linux.

Η εγκατάσταση του Bootchart γίνεται πανεύκολα μέσα από την «προσθαφαίρεση προγραμμάτων» της διανομής μας. Αν δεν υπάρχει εκεί τότε πάμε στην σελίδα του BootChart και κατεβάζουμε το πακέτο που αντιστοιχεί στη διανομή μας. Αφού το εγκαταστήσουμε δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα άλλο.. απλά επανεκκίνηση.

Μετά την επανεκκίνηση και μόλις μπούμε στο desktop μας πηγαίνουμε στον φάκελο bootchart που βρίσκεται στον υποφάκελο /var/log/ και ανοίγουμε το αρχείο που λήγει σε .png. Ζουμάρουμε με το πρόγραμμα προβολής εικόνων της διανομής μας και ελέγχουμε τον χρόνο εκκίνησης του συστήματος μας εκεί που λέει time:

Στην περίπτωσή μου ο χρόνος εκκίνησης σε σύγκριση με τις παλιότερες εκδόσεις του Ubuntu (60-85 δευτερόλεπτα) είναι μακράν καλύτερες.

Σύστημα :

 • Λειτουργικό   : Kubuntu 9.04(alpha6) x64bit
 • Σύστημα Αρχείων : Ext4
 • Hardware         : AMD Turion 64-2GHz , 2 GB Ram 400 MHz
 • Χρόνος εκκίνησης : 00:20.32 δευτερόλεπτα.

ubuntu-904-jaunty-alpha6-bootchart

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Σε πόσα δευτερόλεπτα boot’αρει το Linux σας ?

Add yours

 1. Πολυ ενδιαφέρον πρόγραμμα…Παρ’ όλο που δεν γνωρίζω πολλά πράγματα για το linux πέρα από τη βασική χρήση του, βρήκα αρκετά εποικοδομητικό αυτό το στοιχείο,το να γνωρίζω το χρόνο εκκίνησης του Η/Υ μου.Έκανα λοιπόν την παρακάτω μέτρηση στο σύστημά μου:

  Λειτουργικό σύστημα: Ubuntu 8.10 x32 bit
  Σύστημα αρχείων:Εxt3
  Hardware:Pentium4 1.7 GHz, 1GB RAM
  Χρόνος εκκίνησης: 1:27

  Είμαι πολύ ευχαριστημένη από τη διανομή μου,σαν απλός χρήστης(επιφανειακές γνώσεις).Το πρόγραμμα αυτό μου προκάλεσε την περιέργεια να μάθω περισσότερα πράγματα όσον αφορά το σύστημά μου κ ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την ταχύτητα του.

  Αναμένω την επόμενη έκδοση του Ubuntu για να ελέγξω αν θα έχω καλύτερες επιδόσεις.

  Ευχαριστώ πολύ…

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: