Ubuntu 10.04 : Η χρονιά του Ubuntu Linux

Παρά την πληθώρα διανομών Linux απο όπου έχει δυνατότητα ο καθένας να επιλέξει για κάθε ανάγκη (Supercomputing, Home Server, Webserver, Home desktop, Netbook κλπ) τo λειτουργικό σύστημα Ubuntu Linux (της Canonical) έχει καταφέρει με μοναδικό τρόπο ώστε το brand name του να είναι συνυφασμένο και συνώνυμο με το Linux. Η επομένη πολυαναμενόμενη έκδοση, με κωδική ονομασία «Lucid Lynx», θα προσφέρει την καλύτερη εμπειρία που μπορεί να έχει κάποιος από το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή του. Θα διατεθεί σε τρεις εκδόσεις : Desktop, Server και Netbook(mini laptop). Ας δούμε όμως με λίγα λόγια και κατανοητά για αυτούς που δεν γνωρίζουν το Ubuntu Linux και θέλουν να δοκιμάσουν το λειτουργικό που απειλεί την παντοκρατορία του Microsoft Windows στα Desktop συστήματα.

Εισαγωγή

 • Το όνομά, που προέρχεται από την έννοια ubuntu των Ζουλού και Κόσα (Xhosa) και σημαίνει “Είμαι ότι είμαι, λόγω όσων όλοι είμαστε” με νέα εμφάνισή, θέματα και wallpapers, η έκδοση 10.04 αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο σταθμό για τo Ubuntu Linux.
 • Βελτιωμένο logo, νέες προωθητικές ενέργειες και συνεργασίες με εταιρίες κολοσσούς, η Canonical σκοπεύει να διεισδύσει ακόμη περισσότερο στην αγορά των desktop, server και netbook συστημάτων.
 • Αντί να πωλεί το Ubuntu καθεαυτό, η Canonical καταγράφει έσοδα από την επί πληρωμή τεχνική υποστήριξη που παρέχει για το προϊόν της.
 • Το σύνθημα του Ubuntu είναι “Linux για ανθρώπους” (Linux for human beings), που περιγράφει τον πρωταρχικό σκοπό – τη δημιουργία μίας Linux διανομής περισσότερο εύκολης στη χρήση από τις υπόλοιπες.
 • Είτε είστε νέος χρήστης, είτε έμπειρος χρήστης, την έκδοση αυτή θα την λατρέψετε αφού θα βρείτε μια πληθώρα προγραμμάτων έτοιμα προς χρήση για τις καθημερινές δουλειές σας με τον υπολογιστή σας.

Κοινωνικό εξαρχής

 • Εξαρχής, με το Ubuntu μπορείτε να συνδεθείτε σε υπηρεσίες άμεσων μηνυμάτων (γνωστά στο ευρύ κοινό ως messenger ) και κοινωνικά δίκτυα όπως Facebook, Twitter, Windows Live (MSN), Yahoo! messenger κλπ.
 • Στην επάνω δεξιά γωνία πατώντας στο εικονίδιο, φάκελο, δίπλα από το ρολόι μπορείτε να συνδεθείτε σε όλους τους λογαριασμούς σας ταυτόχρονα. Τα νέα μηνύματα θα εμφανίζονται εκεί, ώστε να βλέπετε τι συμβαίνει με μία ματιά
 • Αν είστε απασχολημένος, πατήστε στο όνομά σας στο επάνω δεξιά μέρος της οθόνης, ώστε να αλλάξετε την «κατάστασή» σας. Η νέα κατάσταση που θα ορίσετε, π.χ. απασχολημένος, θα ενεργοποιηθεί και θα εμφανίζεται σε όλους τους λογαριασμούς σας.

Εγκατάσταση επιπλέον λογισμικού

 • Δεν σας αρκεί το προεγκατεστημένο λογισμικό του Ubuntu ; Κανένα πρόβλημα! Το Linux εδω και χρόνια εισήγαγε στην αγορά του λογισμικού μια καινοτομία που αντιγράφουν όλες η μεγάλες εταιρίες ( Apple Appstore, Google Andorid Linux marketplace, Nokia Ovi κλπ) για τα προϊόντα τους.
 • Αν χρειαστείτε κάποια άλλη εφαρμογή λοιπό, χρησιμοποιήστε το Κέντρο Λογισμικού Ubuntu και επιλέξτε μεταξύ εκατοντάδων δωρεάν εφαρμογών για εγκατάσταση.
 • Υπάρχουν εφαρμογές για διάφορες δραστηριότητες, από δημιουργία μουσικής, βίντεο και εξερεύνησης του διαστήματος. Δείτε την κατηγορία «Προτεινόμενες εφαρμογές» για μερικές από τις δημοφιλέστερες! Εγκαταστήστε όποια θέλετε απλά κάνοντας κλικ στο κουμπί «εγκατάσταση». Αν κάποια εφαρμογή είναι ήδη εγκατεστημένη και δεν την επιθυμείτε στο σύστημά σας, μπορείτε να την απεγκαταστήσετε απλά πατώντας το κουμπί «απεγκατάσταση».
 • Όλες οι εφαρμογές στο Κέντρο Λογισμικού Ubuntu είναι αποθηκευμένες σε δικτυακό αποθετήριο, πλήρως ενημερωμένο, ασφαλές και με στις τελευταίες εκδόσεις τους. Όταν θα υπάρξει νέα έκδοση της αγαπημένης σας εφαρμογής θα ενημερωθείτε για να την αναβαθμίσετε αυτόματα.

Συγχρονίστε την ψηφιακή σας ζωή

 • Με την νέα υπηρεσία Ubuntu One, τα έγγραφά σας, οι εικόνες, τα βίντεο, η μουσική, οι σελιδοδείκτες, το βιβλίο διευθύνσεων, οι επαφές σας, οι σημειώσεις σας θα βρίσκονται όπυ βρίσκεστε και εσείς. Αλλάξτε από τον υπολογιστή της δουλειάς σας στο φορητό και απο εκεί στο netbook ή στο smartphone/PDA σας και βρείτε ότι χρειάζεστε απόλυτα συγχρονισμένα αυτόματα!
 • Θέλετε ένα ασφαλές χώρο για τα σημαντικά αρχεία σας ; Όλοι οι χρήστες του Ubuntu έχουν 2 GB προσωπικού αποθηκευτικού χώρου στο διαδίκτυο ( και περισσότερο αν χρειαστείτε).
 • Μοιραστείτε τους φακέλους σας χρησιμοποιώντας το με τους φίλους που έχετε στις επαφές σας. Η συνεργασία ποτέ δεν ήταν καλύτερη.
 • Κάντε εγγραφή ξεκινώντας την εφαρμογή Υπηρεσία UbuntuOne ή πηγαίνοντας στο http://one.ubuntu.com/

Περιηγηθείτε στο διαδίκτυο με τον Firefox

 • Το Ubuntu έρχεται με τον ευρέος αναγνωρισμένο περιηγητή διαδικτύου Firefox.
 • Προστατεύει την ιδιωτικότητά σας και τις προσωπικές σας πληροφορίες, ώστε να σερφάρετε χωρίς να ανησυχείτε.
 • Προσθέστε στον Firefox το δικό σας προσωπικό στίγμα με τα πρόσθετα. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε χιλιάδες θέματα και πρόσθετα, τα οποία προσαρμόζουν τον Firefox για τον τρόπο που χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο.

Πάρτε τον έλεγχο της ψηφιακής ζωής σας.

 • Το Evolution είναι μια πλήρης σουίτα εφαρμογών ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, ημερολογίου, σημιώσεων, επαφών και διαχείρισής εργασιών που έρχεται με το Ubuntu. Απλά, εισάγετε τις πληροφορίες του λογαριασμού αλληλογραφίας σας ώστε να κατέβουν τα νέα μηνύματά σας αυτόματα
 • Το Evolution έχει ένα εξελιγμένο φίλτρο για ανεπιθύμητα μηνύματα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την αναζήτηση και να δημιουργήσετε δικά σας φίλτρα για να κάνετε την διαχείρισή των μηνυμάτων ευκολότερη.
 • Προσθέστε δικτυακά ημερολόγια και ενημερωθείτε για τα επερχόμενα βιντεοπαιχνίδια ή κυκλοφορίες νέων ταινιών. Για να δείτε την ατζέντα σας με τις προγραμματισμένες υπενθυμίσεις σας κάντε απλά κλικ στο ρολόι επάνω δεξιά.

Προσιτό, εκ φύσεως

 • Βασικός γνώμονας  φιλικότητας του Ubuntu, η οποία πηγάζει από την φιλοσοφία του που αναφέραμε πιο πάνω(Linux για ανθρώπους) είναι η φιλικότητά απέναντι σε άτομα με ειδικές ανάγκες.
 • Στο Ubuntu θα βρείτε εργαλεία στην κατηγορία «Βοηθητικές Τεχνολογίες», μέσα στο μενού «Σύστημα». Από εκεί μπορείτε ναενεργοποιήσετε τα βοηθητικά εργαλεία όπως το «Orca», για να εκφωνείται το κείμενο στην οθόνη ή το «Dwell» για να πιέζονται αυτόματα τα κουμπιά του ποντικιού όπου σταθεροποιείται ο κέρσορας.
 • Θυμηθείτε ότι μπορείτε να προσαρμόσετε την εμφάνιση του Ubuntu με το κατάλληλο για την περίσταση θέμα και να αλλάξετε τη γραμματοσειρά που χρησιμοποιείται από τις εφαρμογές.

Μοιραστείτε και απολαύστε τις φωτογραφίες σας

 • Με την εφαρμογή διαχείρισης φωτογραφιών που θα βρείτε ενσωματωμένο στο Ubuntu, μπορείτε εύκολα να μοιραστείτε, να επεξεργαστείτε και να οργανώσετε τις ψηφιακές φωτογραφίες σας.
 • Χρησιμοποιήστε ετικέτες για να περιγράψετε τις φωτογραφίες σας έτσι ώστε να τις βρίσκετε εύκολα.
 • Χρησιμοποιώντας την επιλογή Εξαγωγή, μπορείτε να γράψετε τις φωτογραφίες σε CD, να τις στείλετε άμεσα με email σε φίλους σας ή να τις δημοσιεύσετε στο διαδίκτυο.
 • Συνδέστε την ψηφιακή φωτογραφική μηχανή σας και δείτε με πόση ευκολία θα εισάγετε και θα οργανώσετε τις φωτογραφίες σας.

Διασκέδαση με μουσική και ταινίες

 • Το Ubuntu είναι έτοιμο για να παίξει βίντεο και μουσική από το διαδίκτυο, από CD και DVD
 • Με την εφαρμογή Αναπαραγωγής Μουσικής, μπορείτε να οργανώσετε την μουσική σας, να ακούσετε διαδικτυακό ραδιόφωνο και να αγοράσετε τραγούδια. Επίσης διαχειρίζεται φορητές εκπομπές και κατεβάζει αυτόματα τα νέα επεισόδια.
 • Ανακαλύψτε διάσημα, απαλλαγμένα απο DRM τραγούδια προς πώληση στο Κατάστημα μουσικής UbuntuOne, ένα διαδικτυακό κατάστημα ψηφιακής μουσικής. Οι αγορές σας αποθηκεύονται στον λογαριασμό σας στο διαδίκτυο και συγχρονίζονται με όλους τους υπολογιστές που έχετε το Ubuntu 10.04
 • Συνδέστε την συσκευή αναπαραγωγής MP3 για να συγχρονίσετε την μουσική σας συλλογή ή εισάγετε ένα CD για να αντιγράψετε τα τραγούδια στον υπολογιστή σας

Εργαλεία γραφείου στα δάκτυλά σας

 • Το Ubuntu έρχεται με το OpenOffice, την ολοκληρωμένη σουίτα γραφείου που είναι η πιο εύκολη στην εκμάθηση εφαρμογή για να εργαστείτε με τα έγγραφά σας.
 • Με το OpenOffice (OOorg) θα δημιουργείτε έγγραφα, παρουσιάσεις, διαγράμματα, στατιστικές και βάσεις δεδομένων.
 • Χρησιμοποιεί για την αποθήκευση τον αρχείων σας την μορφή OpenDocument. Μπορείτε όμως να ανοίξετε, να διαχειρηστείτε και να αποθηκεύσετε αρχεία απο άλλες σουίτες γραφείου όπως τα Microsoft Office και WordPerfect.

Ζητήστε βοήθεια για το Ubuntu

 • Αν χρειαστείτε βοήθεια, δοκιμάστε την «Βοήθεια και Υποστήριξη» από το μενού «Σύστημα».
 • Σε συνδυασμό με την εκτενή γραπτή βοήθεια, η κοινότητα του Ubuntu παρέχει αφιλοκερδώς τεχνική υποστήριξη, προσωπικά ή μέσω διαδικτύου. Επισκεφτείτε την Ελληνική κοινότητα Ubuntu και συζητήστε άμεσα οποιαδήποτε απορία έχετε http://ubuntu-gr.org/. Θα εκπλαγείτε με την υποστήριξη που προσφέρουν.
 • Υπάρχει επίσης διαθέσιμη εμπορική υποστήριξη απο την Canonical, τους συνεργάτες της και εγκεκριμένες εταιρείες. Μάθετε περισσότερα στο http://www.ubuntu.com/support.
 • Μοιραστείτε την εμπειρία σας σχετικά με το Ubuntu στο http://forum.ubuntu-gr.org/

Επίλογος

Το Ubuntu 10.04 ήρθε για να μείνει. Η έκδοση χαρακτηρίζεται απο την Canonical ως LTS (Long Time Support), τις οποίες εκδίδει κάθε 2 χρόνια και θα υποστηριχτεί με ενημερώσεις λογισμικού για 5 χρόνια. Μετά το πέρας της 5ετίας ήδη η Canonical θα εχει εκδώσει άλλες 2 LTS  εκδόσεις. Μόλις θα είναι διαθέσιμο κατεβάστε το απο εδώ : http://www.ubuntu.com/

4 σκέψεις σχετικά με το “Ubuntu 10.04 : Η χρονιά του Ubuntu Linux

Add yours

 1. Κατ’ αρχην να σας συγχαρω θερμα για ολη αυτη την προσπαθεια, να ενημερωνετε,δηλαδη, τους χρηστες του Linux.Αυτο απο μονο του ειναι εξαιρετικη βοηθεια για οσους ενδιαφερονται για πιο εσωτερικα ζητηματα προγραμματισμου.Εχω ηδη εφαρμοσει αρκετα απο τα υποδεινυομενα σας και πραγματι βλεπω διαφορα,αν και οχι σημαντικη.Δοκιμασα σχεδον ολες τις διανομες,ξεκινωντας απο την ubuntu 9.04 μεχρι και την 10.10.Αυτην τη στιγμη χρησιμοποιω την 10.04.Εχω ενα φορητο Fujitsu-Siemens model Amilo li 1718 και εχω δυο προβληματα που με ταλανιζουν πολυ καιρο.
  1.wireless συνδεση
  2.Rendering στο Gogle Earth
  Το πρωτο προβλημα λυθηκε μονο στην διανομη 10.10 με την οποια συνδεομαι χωρις εξωτερικο usb adapter που χρησιμοποιουσα μεχρι τωρα και μου ετρωγε μια θυρα usb,που ομως δεν την χρησιμοποιω γιατι μου γβαζει αλλα προβληματα.Συγκεκριμενα σε ανυποπτο χρονο εξαφανιζεται το mouse.Το ελυσα μεσω terminal πληκτρολογωντας mouse,αλλα ειναι πολυ εκνευριστικο.
  Το δευτερο ομως προβλημα που εχω με το Google Earth δεν λυθηκε ουτε με την 10.10.Το παραδοξο ειναι οτι το προγραμμα αυτο(Google Earth) με την 9.04 δουλευε εξοχα,οχι ομως με νεοτερες διανομες.Μηπως γνωριζετε τον λογο;Θα εκτιμουσα καθε βοηθεια για τα δυο αυτα προβληματα.
  Εκ των προτερων θερμες ευχαριστιες και καλη συνεχεια στην προσπαθεια σας.
  Με εκτιμηση
  Γ.Νατσος

  1. Φίλε μου σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Για μένα είναι σημαντικά τα όποια σχόλια με τα οποία ο ιστότοπος μπορεί να γίνει φιλικότερος. Στο θέμα σου τώρα:

   1) Ο λόγος για τον οποίο στην νέα έκδοση του Ubuntu (10.10) διορθώθηκε το πρόβλημα με την ασύρματη κάρτα σου είναι επειδή ενσωματώνει την τελευταία έκδοση του Linux πυρήνα. Να σου θυμίσω οτι ο πυρήνας στο Linux εμπεριέχει όλους τους drivers που μπορεί να χρειαστούν από το σύστημά σου ή αν συνδέσεις κάποια συσκευή στον υπολογιστή σου. Αυτό έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα αλλά και ένα μεγάλο μειονέκτημα:

  2. Πλεονέκτημα: Ο χρήστης δεν χρειάζεται να εγκαταστήσει κανένα «ξένο» driver για να δουλέψουν οι συσκευές του. Απλά συνδέει την συσκευή και ο πυρήνας αυτόματα την αναγνωρίζει.
  3. Μειονέκτημα: Αν οι εταιρίες δεν έχουν βγάλει driver ή αυτό δεν έχει προλάβει να ενσωματωθεί στην τρέχουσα έκδοση του πυρήνα, η συσκευή που θα συνδέσει ο χρήστης κατα πάσα πιθανότητα δεν θα δουλέψει
  4. Στην περίπτωσή σου, ο driver για την ασύρματη κάρτα δικτύου που έχεις ενσωματώθηκε στην καινούρια έκδοση του Ubuntu (10.10) για αυτό και δούλεψε. Αν κατάλαβα καλά, ξανα επέστρεψες στην έκδοση 10.04. Οπότε για να την κάνουμε να δουλέψει και εκέι θα χρειαστώ το μοντέλο της ασύρματης κάρτας δικτύου. Για να το δεις, πήγαινε στο Κέντρο Λογισμικού Ubuntu και κάνε αναζήτηση το πρόγραμμα «Hardinfo» (System Profiler ) και εγκατέστησε το. Μόλις εγκατασταθεί θα το βρεις στο Εφαρμογές –> Εργαλεία συστήματος –> System Profiler.
   Θα σου δώσει εκτενείς πληροφορίες για όλες τις συσκευές που υλοποιούν τον υπολογιστή σου. Αν δεν κάνω λάθος η ασύρματη κάρτα σου μάλλον είναι «Atheros Communications Inc. AR5001 Wireless Network Adapter». Παρακαλώ δες αν είναι αυτό για να συνεχίσουμε.

   2) Το «καλό» rendering στο Google Earth έχει να κάνει με δύο παραμέτρους:

  5. Έκδοση του Google Earth (τελευταία ενημερωμένη ?)
  6. Η κάρτα γραφικών και η ύπαρξη στο σύστημα σου εγκατεστημένων driver της εταιρίας.
  7. Αν δεν κάνω λάθος η κάρτα γραφικών στο σύστημά σου πρέπει να είναι η ΑΤΙ Radeon Xpress 200M. Μπορείς να το κοιτάξεις στο Hardinfo που ανέφερα πιο πάνω και να μου πεις? Για να δεις αν έχεις εγκατεστημένους τους drivers της κάρτας γραφικών πήγαινε στο Σύστημα –> Διαχείριση –> Οδηγοί πρόσθετου Υλικού (Additional Hardware drivers). Εκεί βλέπεις κάποιο υλικό ? Αν ναι είναι εγκατεστημένοι οι drivers ?

 2. Θελω να εκφρασω ευχαριστιες για την απαντηση,την οποια εντοπισα σημερα.Λυπαμαι για την καθυστερηση.Δικη μου υπαιτιοτητα.Συνεχιζω την εκδοση 10.04,γιατι ειναι η μονη που με βολεψε,κανοντας βεβαια καποιες παραχωρησεις οσον αφορα τo google earth και την δυνατοτητα ασυρματης συνδεσης.Καθε περαιτερω βοηθεια θα ηταν ευχαριστη.Πολλα ευχαριστω..Φιλικα Γιαννης
  υγ
  Θα σας στειλω screenshots απο το hardinfo μεσω email.

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: