Debreate: Φτιάξτε πακέτα DEB τώρα

Θυμάμαι εκείνες τις εποχές που για να τρέξεις ένα πρόγραμμα στο linux έπρεπε να κατεβάσεις ένα συμπιεσμένο αρχείο tar.gz να το αποσυμπιέσεις και μετά να ανοίξεις ένα τερματικό για να ξεκινήσεις το τρίπτυχο configure, make, makeinstall. Πριν από αυτό έπρεπε να κάνεις μερικές προσευχές για να μην λείπει κάποια εξάρτηση που πρέπει να προϋπάρχει στο σύστημά σου. Σύντομα όμως όλα τα προγράμματα απέκτησαν έτοιμα πακέτα εγκατάστασης τα οποία έκανες ένα διπλό κλικ και το πρόγραμμα ήταν εγκατεστημένο και έτοιμο για χρήση με τις εξαρτήσεις να επιλύονται αυτόματα.

Με τον καιρό άρχισα πειραματικά να φτιάχνω δικά μου προγράμματακια, έτσι για πλάκα, μέχρι που κάτι χρήσιμο βγήκε από αυτό και το «ελευθέρωσα» εκεί έξω με το όνομα 2Click Update για να μπορεί όποιος θέλει να το κατεβάσει και να το χρησιμοποιήσει. Μέχρι την έκδοση 5 το πρόγραμμα το διένειμα σε μορφή tar.gz. Δεν χρειαζόταν κάτι ιδιαίτερο να το τρέξει κάποιος με ελάχιστες γνώσεις, αφου το 2Click Update είναι κατ’ουσίαν ένα script. Η περιέργεια με ωθούσε να βρω ένα πιο ταιριαστό τρόπο να το μοιράζομαι με τη κοινότητα και έτσι έπρεπε να μάθω να φτιάχνω πακέτα «deb». Τα manual είναι πολλά και διάσπαρτα και πολλές φορές δεν βγάζεις άκρη. Το χειρότερο ήταν ότι έπρεπε να κάνω χειροκίνητα αλλαγές σε διάφορα αρχεία ανοίγοντας τα ένα-ένα. Γενικά είναι ένας γολγοθάς το να φτιάχνεις πακέτα .deb. Ευτυχώς έπεσα πάνω σε ένα πολύ καλό λογισμικό, το Debreate, που με βοήθησε να φτιάχνω γρήγορα και ανώδυνα πακέτα της μορφής «deb».

To Debreate είναι ένα πρόγραμμα που θα σας βοηθήσει στη δημιουργία των deb πακέτων. Επειδή μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο για να καταλάβουμε πώς να φτιάχνουμε τα πακέτα deb από την κονσόλα το Debreate σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να μας γλυτώσει από την χρήση του τερματικού.

debreate thumbnail

Είναι εύκολο στη χρήση αφού διαθέτει καρτέλες το οποίο είναι ένα εξαιρετικό χαρακτηριστικό για τον αρχάριο προγραμματιστή/χρήστη. Το μόνο που χρειάζεται από τον χρήστη είναι να συμπληρωθούν τα πεδία. Αφού συμπληρωθούν όλα τα αναγκαία πεδία και να επιλεγούν οι κατάλογοι περιέχουν τον κώδικα του προγράμματος που θέλουμε να πακετάρουμε, το Debreate δημιουργεί ένα γενικό δέντρο καταλόγων και τοποθετεί όλα τα αρχεία στους κατάλληλους φακέλους. Από εκεί χρησιμοποιεί το «dpkg-b» για την δημιουργία του πακέτου deb.

Μελλοντικές εκδόσεις, σύμφωνα με τους δημιουργούς του Debreate, θα περιλαμβάνουν λεπτομερή τεκμηρίωση σχετικά με το πώς να δημιουργήσετε με το χέρι το Debian πακέτα, συμπεριλαμβανομένου του πώς να δημιουργήσουμε το δέντρο καταλόγου αρχείων ελέγχου (control file). Ας ελπίσουμε ότι Debreate θα αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για κάθε τύπο χρήστη, καθώς και τις ενισχύσεις στην κοινότητα των προγραμματιστών.

Εν συντομία :

  • Γραφικό περιβάλλον με καρτέλες
  • Δημιουργεί αυτόματα τα απαραίτητα αρχεία για το πακετάρισμα σε μορφή .deb
  • Δυνατότητα προσθήκης script για λειτουργίες προ και μετά την εγκατάσταση του πακέτου.
  • Δημιουργεί τα αρχεία control και .desktop τα οποία μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν.

Advertisement

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: