Chrome και Firefox με Adobe flash 10.2 στο Ubuntu Linux

Adobe Flash

Αν παραπονιέστε ότι ο υπολογιστής σας είναι θορυβώδης ή ζεσταίνεται κάθε φορά που βλέπετε κάποιο βίντεο σε youtube, facebook ή κάποιο άλλο κανάλι κοινωνικής δικτύωσης… ξέρετε ποιόν να κατηγορήσετε… φυσικά την Adobe. Μέχρι πρότινος, η τεχνολογία flash χρησιμοποιούσε τον επεξεργαστή του υπολογιστή σας για να προβάλει τα βίντεο που παρακολουθείτε online.  Η Adobe, ως μονοπώλιο, εννοείται ότι δεν έκανε τίποτα για να το διορθώσει αυτό. Όλα άλλαξαν με την έλευση της html5 με την οποία οι σχεδιαστές ιστοσελίδων δεν θα χρειάζονται να βασιστούν στο flash για να προβάλουν περιεχόμενα multimedia στις ιστοσελίδες τους.

Αναγκαστικά λοιπόν η Adobe στρώθηκε στη δουλειά και μας παρουσίασε την νέα beta έκδoση του Flash 10.2. Σταδιακά με αυτήν την έκδοση η εργασία της προβολής βίντεο θα περάσει από τον επεξεργαστή στην κάρτα γραφικών. Εννοείται οτι η κάρτα γραφικών είναι καλύτερη και ταχύτερη στη επεξεργασία γραφικών απο τον επεξεργαστή του υπολογιστή μας. Ακόμα και με αυτήν την έκδοση θα δείτε να πέφτει κατά 20-30% η χρήση του επεξεργαστή και είναι κάτι που όλοι θέλουμε !

Το πρόβλημα είναι ότι αν χρησιμοποιούμε τον Chrome ως browser στο Linux, τότε αυτός χρησιμοποιεί τον ενσωματωμένο flash και θα πρέπει να τον απενεργοποιήσουμε. Το σύστημα που το δοκίμασα είναι Ubuntu 10.10, αλλά αν έχετε άλλη διανομή τότε αλλάξετε απλά τις εντολές για δικαιώματα διαχειριστή στην αντίστοιχη που χρησιμοποιεί η διανομή σας.

Google Chrome Ας δούμε πως γίνεται η εγκατάσταση του flash 10.2 για Chrome σε Ubuntu:

 • Κατεβάστε την 10.2 έκδοση του Flash για 32bit συστήματα ή για 64bit συστήματα
 • Αποσυμπιέστε το και θα εμφανιστεί ένα αρχείο με το όνομα libflashplayer.so
 • Αυτό το αρχείο πρέπει να το αντιγράψουμε στον φάκελο /usr/lib/adobe-flashplugin
 • Αν δεν υπάρχει τότε πρέπει να τον δημιουργήσουμε. Επειδή όμως είναι ο φάκελος αυτός είναι του συστήματος, θα χρειαστεί να δώσουμε μια εντολή σε ένα τερματικό για να μας δώσει δικαιώματα διαχειριστή του συστήματος:

sudo mkdir /usr/lib/adobe-flashplugin

 • Αν υπάρχει ο φάκελος τότε αγνοούμε την παραπάνω διαδικασία και απλά αντιγράφουμε πάλι με δικαιώματα διαχειριστή το αρχείο στον συγκεκριμένο φάκελο:

sudo cp libflashplayer.so /usr/lib/adobe-flashplugin/

Update: Να σημειώσω ότι αν έχετε και τον Firefox εγκατεστημένο τότε δεν χρειάζεται να ακολουθήσετε τις οδηγίες εγκατάστασης για τον Chrome, γιατί αυτός «παρακολουθεί» για την ύπαρξη flash και στον φάκελο .mozilla. Σε αυτή την περίπτωση αγνοείστε την παραπάνω περιγραφή και διαβάστε για τον Firefox. Έπειτα το μόνο που μένει να κάνετε είναι η παρακάτω οδηγία :

Αφού το γίνει η αντιγραφή, ανοίγουμε στον Chrome μια νέα καρτέλα και στην διεύθυνσή του γράφουμε :

about:plugins

Εκεί θα δείτε όλα τα πρόσθετα που χρησιμοποιεί ο Chrome browser. Δεξιά πάνω, κάντε κλικ στο «Λεπτομέρειες» για να δούμε σε ποιους φακέλους είναι εγκατεστημένα τα πρόσθετα και συγκεκριμένα αυτά που λένε Shockwave Flash. Εκεί πατάμε «Απενεργοποίηση» flash που είναι εγκατεστημένο στον φάκελο του Chrome δηλ «/opt/google/chrome/libgcflashplayer.so». Κλείστε και ξανά ανοίξτε για να ενεργοποιηθούν οι αλλαγές σας.

Για τον Firefox κάνουμε το ίδιο περίπου μόνο που αυτή τη φορά δεν θα χρειαστούμε δικαιώματα διαχειριστή αφού ο φάκελος που είναι εγκατεστημένος ο flash για τον Firefox είναι κρυμμένος στον προσωπικό μας κατάλογο.

Firefox eats buggy Internet explorer

Ας δούμε πως γίνεται η εγκατάσταση του flash 10.2 για Firefox σε Ubuntu:

 • Θα χρησιμοποιήσουμε το ίδιο αρχείο που αποσυμπιέσαμε πιο πάνω
 • Αντιγράφουμε το αρχείο με δεξί κλικ –> αντιγραφή
 • Πηγαίνουμε Τοποθεσίες –> Προσωπικός φάκελος.
 • Μόλις ανοίξει από το μενού διαλέγουμε Προβολή –> Εμφάνιση κρυφών αρχείων
 • Θα δείτε να εμφανίζονται φάκελοι που ξεκινάνε με μια τελεία.
 • Βρείτε τον φάκελο .mozilla, ανοίξετε τον και μέσα θα βρείτε εναν φάκελο plugins (αν δεν υπάρχει δημιουργείστε τον) όπου μέσα θα κάνετε επικόλληση το αρχείο libflashplayer.so
 • Για να επιβεβαιώστε ότι όλα πήγαν καλά κλείστε και ξανά ανοίξετε τον Firefox και διαλέξτε από το μενού του Εργαλεία –> Πρόσθετα –> Πρόσθετες λειτουργίες.
 • Εκεί θα δείτε να λέει Shockwave Flash 10.2

5 σκέψεις σχετικά με το “Chrome και Firefox με Adobe flash 10.2 στο Ubuntu Linux

Add yours

 1. Καλημέρα Σαλίχ,

  Όντως είδα μεγάλη διαφορά και στους δυο browsers (ο chrome σαφώς έχει καλύτερες επιδόσεις) … μια μικρή διόρθωση αν μου επιτρέπεις, στην εντολή που δίνουμε για να αντιγράψουμε το αρχείο για τον chrome καλό είναι να υπάρχει ήδη το directory «adobe-flashplugin», οπότε:

  sudo mkdir /usr/lib/adobe-flashplugin
  sudo cp libflashplayer.so /usr/lib/adobe-flashplugin/

  Ο λόγος είναι ότι πριν η εντολή που έδωσες, αντιγράφεις και μετονομάζεις το αρχείο σε adobe-flashplugin στο φάκελο /usr/lib/ … λίγο το κακό! :)

  Παρόλα αυτά ευχαριστώ για το tip!

  1. Γιώργο ευχαριστώ πολύ για την διόρθωση ! Έχεις δίκιο αν δεν υπάρχει ο φάκελος το μόνο που θα γίνει θα είναι μετονομασία ;) Επίσης παρατήρησα ότι όταν αντέγραψα το flash στον φάκελο .mozilla/plugins ο Chrome αντιλήφθηκε την παρουσία του και το εμφάνισε στο about:plugins οπότε έπρεπε πέρα από την διόρθωση που έπρεπε να κάνω, έβαλα και «Update».

   Να’σε καλά και πάλι ευχαριστώ !

 2. Καλημέρα Σαλίχ,

  Όντως είδα μεγάλη διαφορά και στους δυο browsers (ο chrome σαφώς έχει καλύτερες επιδόσεις) … μια μικρή διόρθωση αν μου επιτρέπεις, στην εντολή που δίνουμε για να αντιγράψουμε το αρχείο για τον chrome καλό είναι να υπάρχει ήδη το directory "adobe-flashplugin", οπότε:

  sudo mkdir /usr/lib/adobe-flashplugin
  sudo cp libflashplayer.so /usr/lib/adobe-flashplugin/

  Ο λόγος είναι ότι πριν η εντολή που έδωσες, αντιγράφεις και μετονομάζεις το αρχείο σε adobe-flashplugin στο φάκελο /usr/lib/ … λίγο το κακό! :)

  Παρόλα αυτά ευχαριστώ για το tip!

  1. Γιώργο ευχαριστώ πολύ για την διόρθωση ! Έχεις δίκιο αν δεν υπάρχει ο φάκελος το μόνο που θα γίνει θα είναι μετονομασία ;) Επίσης παρατήρησα ότι όταν αντέγραψα το flash στον φάκελο .mozilla/plugins ο Chrome αντιλήφθηκε την παρουσία του και το εμφάνισε στο about:plugins οπότε έπρεπε πέρα από την διόρθωση που έπρεπε να κάνω, έβαλα και "Update".

   Να'σε καλά και πάλι ευχαριστώ !

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: