10 Απλά βήματα για να μεταγλωττίσετε τον δικό σας πυρήνα

Σε προηγούμενο άρθρο εξετάσαμε πως μπορούμε να μεταγλωττίσουμε (compile) ένα πρόγραμμα από τον πηγαίο κώδικά του για να το βελτιστοποιήσουμε και να μειώσουμε τους πόρους του συστήματος που καταναλώνει. Έπειτα είδαμε την “άγρια πλευρά του Ubuntu”, όπου χτίσαμε το λειτουργικό μας ξεκινώντας από 15 MB και βάλαμε μόνο όσα χρειαζόμαστε. Μπορείτε να διαβάσετε τα προηγούμενα δύο άρθρα αν ενδιαφέρεστε να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο το hardware σας όπως κάνουν οι χρήστες Gentoo και Arch.

Θα συνεχίσω από το προηγούμενο στάδιο όπου χτίσαμε ένα minimal Ubuntu, πανάλαφρο και ταχύτατο. Στο παρόν άρθρο θα του πετσοκόψω τον πυρήνα για είναι ακόμα ποιο γρήγορος. Εσείς δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε από το προηγούμενο άρθρο. Οι οδηγίες που θα δώσω μπορούν να εφαρμοστούν και στο Ubuntu που έχετε ήδη.

Θεωρία.

Θα σκεφτεί κανείς γιατί να μεταγλωττίσουμε τον πυρήνα; Υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος ; Το σύστημά μου είναι πολύ δυνατό, γιατί να μπω στον κόπο; Η απάντηση είναι απλή:

Δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα.

Τότε προς τι αυτή ταλαιπωρία; Γιατί να το κάνουμε; Η απάντηση και εδώ είναι απλή:

Γιατί μπορούμε!

Ας δούμε μερικές αλήθειες και ο καθένας ας κρίνει με βάση την προσωπική του εμπειρία. Το Linux ουσιαστικά είναι ένας modular-monolithic kernel. Σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει ότι ο πυρήνας (kernel) είναι ένα μεγάλο, αυτόνομο και ενιαίο πρόγραμμα (monolithic) που ελέγχει όλο το υλικό και τις διεργασίες του υπολογιστή μας και αναγνωρίζει/διαχειρίζεται το hardware μας ενεργοποιώντας οδηγούς (modules) που σε άλλα λειτουργικά ονομάζονται drivers.

Λόγο αυτής της φύσης του το Linux δεν χρειάζεται CD με Drivers για να αναγνωρίζει το υλικό του υπολογιστή μας. Μόλις συνδέσουμε στον υπολογιστή μας, ας πούμε μια WebCam, αμέσως την αναγνωρίζει χωρίς να μας ζητάει CD με τους Driver.

Επομένως καταλαβαίνετε ότι ο Linux πυρήνας, που έρχεται με την διανομή μας, περιέχει drivers και κώδικα που μπορεί να καλύψει μια ευρεία γκάμα υλικών και συσκευών. Με την μεταγλώττιση του πυρήνα μπορούμε να πούμε στον πυρήνα τι υλικό έχουμε ακριβώς και τι δεν χρειαζόμαστε. Το αποτέλεσμα θα είναι να αποκτήσουμε ένα λιτό Linux (πυρήνας) που έχει “κατασκευαστεί” με τις προδιαγραφές του υπολογιστή μας. Με άλλα λόγια είναι λες και φτιάχτηκε αποκλειστικά για εμάς. Εμείς όμως, για να μην τρομάξουμε τους αρχάριους φίλους μας στο παρόν οδηγό θα πούμε στον πυρήνα να κάνει ένα μόνο πράγμα:

“Έχω επεξεργαστή Intel i7Quad-Core [εσείς θα του πείτε τον δικό σας] και θέλω να γίνεις super-duper για αυτό τον επεξεργαστή οκ;;; το κατάλαβες ;;;”

Στο τέλος τις διαδικασίας θα έχουμε στη διάθεσή μας δύο πακέτα .deb τα οποία ουσιαστικά είναι ο νέος πυρήνας που φτιάξαμε μαζί με όλους τους driver που χρειάζεται. Αυτά τα δύο πακέτα θα τα εγκαταστήσουμε και θα επανεκκινήσουμε τον υπολογιστή μας για να φορτώσει το σύστημά μας με τον νέο πυρήνα. Μην ανησυχείτε ο παλιότερος πυρήνας θα είναι εκεί και αν κάτι δεν πάει καλά μπορούμε να απεγκαταστήσουμε τον δικό μας και να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε αυτόν που ήρθε με την διανομή μας.

Οπότε πριν ξεκινήσουμε υπάρχουν κάποιες προαπαιτούμενα που πρέπει να πληρείτε για να συνεχίσουμε:

 • Πολύ ελεύθερο χρόνο!
 • Μια φραπεδιά στο τραπέζι
 • Μουσικούλα στον υπολογιστή
 • Να είστε μόνος/μόνη (διώξτε γυναίκα/άντρα, παιδιά, σκυλιά, γατιά…)
 • Ένα τερματικό ανοιχτό (Εφαρμογές –> Βοηθήματα –> Τερματικό)

Σημείωση: Ο παρόν οδηγός είναι εφαρμόσιμος σε Ubuntu/Kubuntu 10.10, 10.04 και 9.10. Δεν θα χρησιμοποιήσουμε κάποια νέα έκδοση πυρήνα αλλά την έκδοση που έχουμε ήδη στο σύστημα μας. Ο λόγος είναι πολύ απλός: Ο πυρήνας που έχουμε απλά δουλεύει οπότε ξέρουμε ότι αν κάτι πάει στραβά θα φταίει κάποια λάθος επιλογή που κάναμε και όχι επειδή είναι ασύμβατος με το σύστημά μας. Οι πιο θαρραλέοι μπορούν να κατεβάζουν πακέτα DEB με νέες εκδόσεις πυρήνα για το Ubuntu από εδώ http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/. Απλά όσοι είστε αρχάριοι παρακαλώ μην κατεβάζετε από εκεί και ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες που δίνω στο παρόν οδηγό. Τέλος αυτός ο οδηγός είναι “Idiot proof” αλλά όπως και να έχει προσέξετε τι πληκτρολογείτε στο τερματικό διότι τις περισσότερες φορές θα χρησιμοποιούμε “sudo” πράγμα που μας δίνει όλες τις “δυνάμεις” για να καταστρέψουμε το έργο μας :)

Βήμα 1

Πριν ξεκινήσετε κάντε ελέγξτε αν έχουν βγει αναβαθμίσεις του συστήματος σας και εγκαταστήστε τα (Σύστημα –> Διαχείριση Συστήματος –> Ενημερώσεις Συστήματος).

Έπειτα θα χρειαστούμε το μοντέλο του επεξεργαστή έχουμε. Για να το δούμε ανοίγουμε την “Παρακολούθηση Συστήματος” (Σύστημα –> Διαχείριση Συστήματος –> Παρακολούθηση Συστήματος) και διαλέγουμε την καρτέλα “Σύστημα”. Εκεί στο “Υλικό” θα δούμε το μοντέλο του επεξεργαστή μας.

system-monitor-cpu-model.jpg

Βημα 2

Αφού τελειώσετε ανοίγετε το τερματικό (Εφαρμογές –> Βοηθήματα –> Τερματικό) και το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να εγκαταστήσουμε κάποιες βιβλιοθήκες που είναι απαραίτητες για να συνεχίσουμε.

sudo apt-get install fakeroot kernel-wedge build-essential makedumpfile
kernel-package libncurses5 libncurses5-dev libqt3-mt-dev

Βήμα 3

Σε αυτό το βήμα θα κάνουμε εγκατάσταση τις εξαρτήσεις του πυρήνα μας. Το “$(uname -r)” στο τέλος της εντολής αναγνωρίζει την έκδοση του πυρήνα που έχουμε στο σύστημά μας και κάνει αυτόματα εγκατάσταση τις εξαρτήσεις του.

sudo apt-get build-dep --no-install-recommends linux-image-$(uname -r)

Βήμα 4

Μετά από λίγη ώρα είμαστε έτοιμοι να “στρώσουμε” το χαλί στο οποίο θα παίξουμε! Με τις παρακάτω εντολές θα δημιουργήσουμε ένα φάκελο με όνομα “source”, θα μπούμε μέσα σε αυτό τον φάκελο και θα κατεβάσουμε τον πηγαίο κώδικα του kernel (περίπου 100 ΜΒ) που είναι ίδιος με του συστήματος μας.

mkdir ~/source
cd ~/source
apt-get source linux-image-$(uname -r)

Βήμα 5

Έχουμε κατεβάσει τον πηγαίο κώδικα οπότε θα μπούμε μέσα στον φάκελο του και εκεί θα αντιγράψουμε τις ρυθμίσεις (config-Ekdwsh) που έχει ο πυρήνας του συστήματος μας. Αυτό το κάνουμε για να δουλέψουμε επάνω σε ρυθμίσεις που ξέρουμε ότι δουλεύουν. Αν δεν δούλευαν δεν θα είχαμε Ubuntu στο σύστημά μας :P

cd linux-x.x.x
cp -vi /boot/config-`uname -r` .config

Όπου χ.χ.χ είναι η έκδοση του φακέλου. Μπορείτε να γράψετε μόνο “cd linux-” και μετά να πατήσετε “TAB” για να συμπληρώσει αυτόματα τον αριθμό. Πρέπει να ξέρετε οτι κανένας δεν ξέρει απέξω όλες τις εντολές που υπάρχουν στο Linux. Απλά γράφουν μερικές γραμμές π.χ. “apt-g” και μετά πατάνε “TAB” για να δούνε τις επιλογές που έχουν. Αυτή η συμβουλή είναι το μυστικό για να μάθετε το να δουλεύετε το τερματικό.

Bonus Experts Option

Αυτό είναι μια προαιρετική επιλογή και δεν είστε υποχρεωμένοι να το τρέξετε. Αυτή η κίνηση συνιστάτε μόνο για αυτούς που έχουν διαβάσει το Kernel Optimization: Αυτόματη δημιουργία βελτιστοποιημένου πυρήνα.

make localmodconfig

Μην τολμήσετε να εκτελέσετε την παραπάνω εντολή χωρίς να έχει διαβάσει το σχετικό άρθρο γιατί θα τα κάνετε μαντάρα !.

Βήμα 6

Σε αυτό το βήμα πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ και να μην το παίξουμε ήρωες. Σε αυτό το βήμα είναι η απόλυτη δύναμη του Linux. Με ένα γραφικό περιβάλλον που θα εμφανιστεί θα έχουμε μπροστά μας όλους τους Driver και τις παραμέτρους του πυρήνα. Οι πιο έμπειροι, από αυτό εδώ το σημείο ξεκινάνε και αφαιρούν ότι δεν χρειάζονται. Πρέπει να αναφέρω ότι οι κορυφαίοι σε αυτό το σημείο είναι οι έμπειροι χρήστες της διανομής GENTOO. Ξέρουν το κάθε συστατικό μοντέλο του υπολογιστή τους (ξεπερνάνε τα 100 σε αριθμό) και βάζουν μόνο αυτά. Έτσι ο πυρήνας τους είναι τόσο μικρός ώστε να χωράει στην L2 cache μνήμη του επεξεργαστή τους. Εμείς όμως δεν θα μπούμε σε αυτά τα μονοπάτια διότι, ολόκληρο βιβλίο θα χρειαστεί να γραφτεί για τις επιλογές που μπορούμε να πειράξουμε. Το μόνο που θα κάνουμε είναι να δηλώσουμε το μοντέλο του επεξεργαστή μας. Οπότε δώστε:

make xconfig

Μόλις φορτώσει το γραφικό περιβάλλον πηγαίνετε στο “Processor type and feature” . Δεξιά αν κατεβείτε παρακάτω θα βρείτε την επιλογή “Processor family”. Εκεί λογικά θα δείτε να είναι επιλεγμένο το “Generic”. Θα πρέπει να επιλέξετε αυτό που αντιστοιχεί στο μοντέλο του επεξεργαστή σας. Εγώ για παράδειγμα έχω τον επεξεργαστή Intel i7 Quad Core άρα διαλέγω την επιλογή “Core 2/newer Xeon”. Αν πάλι δεν είστε σίγουροι για το τι να επιλέξετε, πείτε μου το μοντέλο του επεξεργαστή σας και θα σας πω τι να επιλέξετε.

xconfig-kernel-compiling.jpg

Αφού τελειώσετε με την επιλογή του μοντέλου, πατάτε “Save” και κλέινετε το παράθυρο.

Μόλις κλείσει το παράθυρο, θα ορίσουμε το πόσες διεργασίες ταυτόχρονα θα εκτελούνται κατά την διάρκεια της μεταγλώττισης για να επιταχύνουμε τη δουλειά μας. Αυτό το κάνουμε επειδή οι σημερινοί επεξεργαστές είναι ικανοί να τρέχουν παράλληλες διεργασίες και όχι μια κάθε φορά. Ο αριθμός που θα βάλετε διπλα από το “=” αντιστοιχεί στον αριθμό των επεξεργαστών/πυρήνων επί 2, που έχει ο υπολογιστής σας αυξημένο κατά μια μονάδα. Π.χ. αν έχουμε μονοπύρηνο τότε βάζουμε 3, αν έχουμε διπλοπύρηνο τότε βάζουμε 5, αν έχουμε τετραπύρηνο βάζουμε 9 κλπ. Ο γενικός τύπος είναι Ν=(cores x 2)+1. Εγώ που έχω τετραπύρηνο επεξεργαστή επέλεξα να βάλλω 9 παράλληλες διεργασίες.

export CONCURRENCY_LEVEL=9

Βήμα 7

Εδώ ξεκινάει η μεταγλώττιση. Με τις παρακάτω εντολές θα καθαρίσουμε λίγο τον κώδικα:

make-kpkg clean

έπειτα θα μεταγλωττίσουμε τον πυρήνα και θα δημιουργήσουμε δυο πακέτα DEB με την έκδοση του να γράφει “turbo” ώστε να τον ξεχωρίζουμε από τον πυρήνα που έρχεται με την διανομή μας:

fakeroot make-kpkg --initrd --append-to-version=-turbo kernel-image kernel-headers

Αφού δώσετε και την παραπάνω “διαταγή”, σηκωθείτε και αφήστε τον υπολογιστή σας στην ησυχία του να τελειώσει και επιστρέψτε μετά από 2-3 ώρες. Στο σύστημά μου (i7QuadCore) για να ολοκληρωθεί η διεργασία χρειάστηκαν περίπου 2 ώρες.

Βήμα 8

Μόλις τελειώσει η μεταγλώττιση τότε θα δείτε ο κέρσορας στο τερματικό να αναβοσβήνει και να περιμένει την επόμενη “διαταγή” σας (… το καημένο… τι τραβάει από μας!)

Λογικά είμαστε ακόμα μέσα στον φάκελο (linux-2.6.xxx) και θα πάμε έναν φάκελο πιο πάνω

cd ~/source

όπου αν δώσουμε “ls” θα μας δώσει μια λίστα, που μεταξύ άλλον θα δούμε και τα δυο πακέτα DEB linux-image-2.6.x.x.x.x.x και linux-headers-2.6.x.x.x.x.

Μένει λοιπόν να τα κάνουμε εγκατάσταση

sudo dpkg -i linux-image(Πατήστε στο πληκτρολόγιο “TAB” για να το συμπληρώσει).deb
linux-headers-2.6.35.(Πατήστε στο πληκτρολόγιο “TAB” για να συμπληρώσει).deb

Με αυτό τον τρόπο θα εγκαταστήσουμε και τα δυο πακέτα ταυτόχρονα. Το linux-image.2.6x.x.x ακολουθούμενο απο κενό και μετα το linux-headers.2.6x.x.x και πατάμε ΕΝΤΕR.

Βημα 9

Αφού τελειώσετε την εγκατάσταση μένει να δημιουργήσουμε το αρχείο εκκίνησης του συστήματος (initramfs) και να ενημερώσουμε το menu εκκίνησης του συστήματος μας (GRUB) με τον πυρήνα που έχουμε εγκαταστήσει:

sudo update-initramfs -c -k 2.6.35.10-turbo ( <--- εδώ είναι απλά η έκδοση του πυρήνα, που γράφει στο πακέτο DEB,
                           μαζι με το όνομα που του δώσαμε εμείς πιο πάνω)

Ενημερώνουμε και τον GRUB για τον δικό μας πυρήνα:

sudo update-grub

Βήμα 10

Κάνουμε επανεκκίνηση τον υπολογιστή μας… Τελειώσαμε… Μόλις ξεκινήσει το σύστημα φορτώσει τον πυρήνα μας. Αν θέλετε να δείτε ότι όλα πήγαν καλά και είμαστε με τον δικό μας πυρήνα ανοίξτε τη ν “Παρακολούθηση Συστήματος” (Σύστημα –> Διαχείριση Συστήματος –> Παρακολούθηση Συστήματος) και διαλέξετε την καρτέλα “Σύστημα”. Εκεί θα δείτε να αναφέρει το ονομα και την έκδοση του πυρήνα μας.

system-monitor-kernel-version.jpg

Σύνοψη

Αν και το κείμενο είναι μεγάλο η ίδια η διαδικασία μεταγλώττισης του πυρήνα είναι μερικές “διαταγές” στο τερματικό. Μετά από κάποιο καιρό και όταν αποκτήσετε εμπειρία τότε θα μπορείτε να αφαιρείτε περισσότερα στοιχεία από τον πυρήνα σας και έτσι να τον κάνετε περισσότερο αποκλειστικό για το Hardware σας. Ακόμα όμως και αυτή η μικρή αλλαγή που κάναμε στον πυρήνα δηλώνοντας το μοντέλο του επεξεργαστή μας το κάνει πιο αποδοτικό αφού εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις ιδιότητες του. Για λόγους ευκολίας παραθέτω αυτά που χρησιμοποιήσαμε για να έχουμε για συνολική εικόνα:

sudo apt-get install fakeroot kernel-wedge build-essential makedumpfile kernel-package
libncurses5 libncurses5-dev libqt3-mt-dev

sudo apt-get build-dep --no-install-recommends linux-image-$(uname -r)
mkdir ~/source
cd ~/source
apt-get source linux-image-$(uname -r)

cd linux-x.x.x
cp -vi /boot/config-`uname -r` .config

make xconfig

export CONCURRENCY_LEVEL=9
make-kpkg clean
fakeroot make-kpkg --initrd --append-to-version=-turbo kernel-image kernel-headers

cd ~/source

sudo dpkg -i linux-image.xxx.deb linux-headers.xxx.deb
sudo update-initramfs -c -k 2.6.35.10-turbo
sudo update-grub

99 σκέψεις σχετικά με το “10 Απλά βήματα για να μεταγλωττίσετε τον δικό σας πυρήνα

Add yours

 1. Salih καταρχήν θέλω να σου πω πως τα άρθρα σου μέχρι στιγμής είναι απίστευτα! Είναι ακριβώς ότι έψαχνα..Συνέχισε την καλή δουλειά!

 2. Φίλε μου αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα..στο βήμα 3 και δίνοντας sudo apt-get build-dep –no-install-recommends linux-image-$(uname -r) μου βγάζει το εξής :
  Reading package lists… Done
  Building dependency tree
  Reading state information… Done
  E: Could not open file /var/lib/apt/lists/downloadue.info_repo_dists_Maverick_all_source_Sources – open (2: No such file or directory)
  Τι κάνω λάθος;

  1. Hmmm…. περίεργο… τι δουλειά έχει να ψάχνει στο /var/lib/apt/lists/downloadue.info_repo_dists_Maverick_all_source_Sources αυτό στην πραγματικότητα δεν έπρεπε να υπάρχει. Μερικές ερωτήσεις:
   1) Χρησιμοποιείς κάποια διανομή που δεν είναι Ubuntu αλλά βασίζεται σε αυτό ?
   2) Απενεργοποίησε λίγο τα ανεπίσημα αποθετήρια που μπορεί να έχεις προσθέσει ώστε να μην επηρεάζουν την διαδικασία λήψης του κώδικα.

   Αν χρειάζεσαι περισσότερη βοήθεια μη διαστάσεις να ρωτήσεις ! Υπάρχει κιόλας και το forum μας, για ότι δεν πάει καλά μπορείς να αναφέρεις τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις στο σύστημά σου.

  2. Το Ubuntu 10.10 έχω.
   Και τελικά είχες δίκιο, το πρόβλημα ήταν στα ανεπίσημα αποθετήρια. Αφού τα απενεργοποίησα όλα δούλεψαν κανονικότατα. Να ρωτήσω και κάτι ακόμα, απεγκατάσταση πως κάνουμε;
   Σε ευχαριστώ πολύ, για την γρήγορη απάντηση και για τα φανταστικά σου άρθρα (και για το 2clickupdate). Συνέχισε με τον ίδιο απλό τρόπο να μας βοηθάς να κατανοούμε το λειτουργικό μας.

  3. Να'σε καλά φίλε μου και χαίρομαι που το 2Click Update σου είναι χρήσιμο !
   Για να κάνεις απεγκατάσταση τον πυρήνα καλό είναι πρώτα από τον Grub, όταν ανοίξεις τον υπολογιστή, να διαλέξεις εναν προηγούμενο πυρήνα (κάποιο που δεν είναι δικό σου). Έτσι αφού φορτώσει το σύστημα απλά το κάνεις απεγκατ. από το Synaptic (Σύστημα –> Διαχείριση –> Synaptic), θα το βρεις εκεί που λέει "Installed (local or obsolete)" και με προσοχή διαλέγεις τα δύο πακέτα που έφτιαξες ("linux-image" και "linux-headers"), δεξί κλικ επάνω τους και επιλέγεις "ολοκληρωτική απομάκρυνση"… Κάνεις επανεκκίνηση και τέλος.

  4. Καλησπέρα,
   Πολύ καλό άρθρο. Εκανα τη μεταγλώτηση και όλα πήγαν μια χαρά. Το μονο θεμα είναι ότι τωρα θέλω να μεταγλωτίσω μια νεώτερη έκδοση αλλά δεν μπορώ να κάνω απεγκατάσταση μιας και ο Grub δεν έχει άλλες επιλογές.  Είχα καθαρίσει όλους τους παλιούς kernel απο το συστημά μου.   Από το Synaptic εγκατέστησα τον πιο πρόσφατο kernel ("linux-image" και "linux-headers") και έκανα ενημέρωση του Grub. Το έκανα 2-3 φορές αλλά στην επανεκκίνηση δεν μου δίνει δυνατοτητα επιλογής άλλου kernel. Εχεις καμιά ιδεα;

  5. Νικο και Άλεξ ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια ! 
   @AlexandrosMittos:disqus σε περιμένει δουλειά φίλε :P η αποθήκη Android-Apps είναι δικιά σου και περιμένουμε να μας χαρίσεις μαζί με τον Chris, λογισμικά για το Android μας
   @3892c0cb8b63b212ab83eb62710f3f82:disqus Ευχαριστώ για την αναφορά bug ! Μάλλον πρέπει να ανοίξω και ένα forum category για να αναφέρετε τυχών bugs στα λογισμικά μας. 
   Το CaptureMe δουλεύει ως εξής : Κάνεις διπλό κλικ –> Έκτέλεση σε Τερματικό (OXI Aπλά εκτέλεση !) Έτσι μόλις τελειώσεις την εγραφή, πάς στο τερματικό και πατάς το πλήκτρο 'Q'.
   Δοκίμασε αν δεν σου κάνει κόπος και πες μου αν σου δουλεύει έτσι.
   Ευχαριστώ για τον Χρόνο σου ! 

  6. Τελικά ήταν προβλημα του grub.  Ειχα εγκαταστησει τον grub2 πριν αρκετο καιρό αλλά μάλλον δεν ετρεξα
   sudo upgrade-from-grub-legacy μετά την εγκατάσταση οπότε είχα παραμείνει με τον grub-legacy. Μετα την επανεγκατασταση του grub2 όλα καλά, βρηκε τον πιο προσφατο kernel.

 3. σε λατρευω!!!! χωριζω την κοπελα μου και ερχομαι να σε παντρευτω!!!!!
  μαζι με το ποστ για τη μεταγλωττιση εφαρμογων, ουσιαστικα καλυψες πληρως την επιθυμια που σου εξεφρασα στο "η αγρια πλευρα του Ubutnu".

  Στο σχολιο σου σε εκεινο το αρθρο, ναι για εμενα αξιζει η μεταγλωττιση καθως θελω με τον ηδη υπαρχοντα υπολογιστη μου να φτιαξω ενα συστημα που να τρεχει σφαιρα το Openshot. Δεν θελω να πληρωνω λεφτα σε HW ωστε να εχω ενα συστημα που δεν χρειαζεται compile. θελω να εκμεταλλευτω τις δυνατοτητες που μου δινει το Λινουξ, και αρα να πληρωσω για εναν πυργο υπολογιστη 350 ευρω για να εχω επιδοσεις αντιστοιχες με τον πυργο των 700 ευρω με MS Windows. Αλλιως χανω το πλεονεκτημα του Λινουξ να ειναι πιο ελεφρυ και να ξαναζωντανευει παλια μηχανηματα:
  Θελω να φτιαξω μηχανημα με Pentium 4 να τρεχει γρηγορα gnome και οχι Lubuntu (το δοκιμασα και δεν μου αρεσει!)

  ερωτηση: τα ιδια βηματα θα μπορουσα να τα κανω και στο Linux Mint Debian; η πιστευεις οτι ειναι εφαρμοσιμα οντως μονο στο Ubuntu?

  1. Xa xaxa ….
   Λοιπόν… Ακόμα δεν σε έχω καλύψει… πίστεψέ με… με το επόμενο άρθρο θα σε καλύψω πλήρως, διότι εκεί θα δούμε πως…. (ας το αφήσω για έκπληξη :P )

   Σχετικά με το αν θα μπορούσες να τα εφαρμόσεις σε Linux Mint Debian ??? Δεν το έχω δοκιμάσει … αλλά γιατί όχι :) Μένει να το δοκιμάσεις και να μας πεις εσύ ! ;)

 4. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε και με την κάρτα γραφικών πχ; τι πρέπει να αλλάξουμε; το φάκελο source τον διαγράφω έτσι;

  1. Ορέστη, αν εννοείς να ενεργοποιήσεις τον driver της κάρτας γραφικών σου από το :
   make xconfig

   Τότε αυτό δεν γίνεται διότι ο κλειστός κώδικας των εταιριών Nvidia/ATI δεν υπάρχει στον πυρήνα και πρέπει να τον εγκαθιστάς ξέχωρα.

   Σχετικά με τον source φάκελο, ναι μπορείς να τον δια γράψεις… δεν τον χρειάζεσαι εκτός και αν θες να πειραματιστεί με κάποιες επιλογές παραπάνω και να φτιάξεις νέα πακέτα από την αρχή. Εγώ προσωπικά τον έχω κρατήσει και κατά περιόδους φτιάχνω νέους πυρήνες με διαφορετικές επιλογές. :)

  2. τι άλλο μπορούμε να φτιάξουμε όμως;

  3. Ορέστη, από το xconfig μπορείς να βγάλεις/να αφαιρέσεις ότι δεν υπάρχει ως υλικό στον υπολογιστή σου. Αυτό όμως θέλει τεράστια εμπειρία. Η κάθε επιλογή έχει και μια περιγραφή ώστε να είναι κατανοητό τι κάνει το κάθε ένα, μαζί με ένα link για περαιτέρω διάβασμα.

   Όμως το απόλυτο εγχειρίδιο είναι εδώ : https://cerebrux.net/2011/03/01/linux-kernel-pame-sta-vathia-i-masate/

 5. Intel Pentium dual-core processor T4200
  Τι επιλογη βαζω;
  Core 2/newer Xeon, 386, Pentium-Classic, Pentium-MMX, Pentium-Pro, Pentium M, Pentium-II/Celeron, P-III/Celeron/P-III Xeon, P-4/Celeron(P4-based)/P4 M/older Xeon,
  τι;

  1. Θα διαλέξεις το Core 2/newer Xeon

   Άσχετο αλλά, πόση ram έχεις 2, 3 ή 4 GB ???
   Απο ότι είδα σε προηγούμενο σχόλιο πρέπει να έχεις 32bit Ubuntu σωστά ?

  2. σε αυτο το μηχανημα με τον Τ4200 επεξεργαστη εχω 32 bit ubuntu 10.04.
   εχει 4 GB RAM. παιζει ρολο;

   Να παρει…και τελειωσε το compile με την λαθος επιλογη.
   Θα ξανακανω μια εκδοση με το Core 2/newer Xeon

  3. Θα σε μαλώσω ρε !!!!
   Έχεις αυτό τον επεξεργαστή http://ark.intel.com/Product.aspx?id=37251 και έχεις 32bit Ubuntu ?????

   Ετοιμάσου μόλις βρεις χρόνο να ξανά αρχήσεις από την αρχή ! Κατεβάζεις 64-bit Ubuntu, το κάνεις εγκατάσταση και μετά κάνεις τα 10 βήματα. Έτσι θα έχεις 64bit επεξεργαστή, με 64bit λειτουργικό σύστημα, με 64bit Linux kernel και 4 GB RAM.

   Κατάλαβα οτι έχεις 32bit όταν είδα το πρόθεμα "pae" στον πυρήνα σου. Αυτό είναι ένας modified kernel για να υποστηρίζει 3GB και άνω RAM….

   Δεν σε ξαναμιλάω ρεεεεε ! :P

  4. ηταν το πρωτο λαπ-τοπ που περασα σε Ubuntu και ειχα συναντησει προβληματα!!!
   στο phenom X4 εχω 64bit.

   στο φορματ αν δεν πειραξω το home partition…θα μου κρατησει τις εφαρμογες και τις ρυθμισεις μου ετσι; (θελω να παιξω και με τον πυρηνα τρομαρα μου).

   θα ξανακανω compile γιατι ειχα βαλει την επιλογη του Pentium του απλου και οχι του core 2 που μου ειπες.

  5. Θα σου κρατήσει απλά τις ρυθμίσεις των προγραμμάτων όχι τα ίδια τα προγράμματα. Απλά όταν ξαναεγκταστήσεις τα προγράμματα θα πάρουν αυτόματα όσες ρυθμίσεις, κωδικούς και άλλα είχες ορίσει.

 6. sudo apt-get build-dep –no-install-recommends linux-image 2.6.35-22
  Reading package lists… Done
  Building dependency tree       
  Reading state information… Done
  Picking 'linux-meta' as source package instead of 'linux-image'
  E: Unable to find a source package for 2.6.35-22

  1. Μπορείς λίγο να γίνεις πιο περιγραφικός ? Με το να κάνεις copy-paste ενα αποτέλεσμα εξόδου τερματικό δεν μας βοηθάς να σε βοηθήσουμε.
   Παρεμπιπτόντως έχεις ξεχάσει μια παύλα (-) εκεί που λέει  …."recommends linux-image 2.6.35-22". Για αυτό και σου βγάζει το E: Unable to find a source package for 2.6.35-22

 7. καλησπέρα σε όλους είμαι σχετικά νέος χρήστης του linux   ,στο laptop που μου είχε δώσει ο θείος μου  πριν μερικά χρονιά [ήταν παλιός και για εκείνη την εποχή]  έχω lubuntu  10.4 και θα ήθελα μεταγλωττίσω τον δικό μου πυρήνα, και θα ήθελα να ρωτήσω αν ο παρόν οδηγός είναι εφαρμόσιμος στο λειτουργικό μου και αν όχι , υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος να το κάνω ;

  1. Καλώς ήρθες Μανόλη !
   Αν και πας κατευθείαν στα βαθιά, μπορεί ο δρόμος να είναι δύσκολος αλλά θα μάθεις πολλά για το λειτουργικό σου σύστημα.
   Όσον αφορά την ερώτησή σου, φυσικά και είναι ίδιος για όλες τις διανομές που βασίζονται στο Ubuntu (iQunix, Elemental, Lubuntu, Xubuntu, Kubuntu)

  2. ευχάριστο πάρα πολύ και καλώς σας βρήκα!

   θα το δοκιμάσω σήμερα κιόλας και αν όλα παν καλά θα το κάνω και στο netbook μου

 8. Εξακολουθει να εχει  προβλημα η εντολη στην σελιδα.Αν κανεις copy-paste την πρωτη εντολη σε μια αλλη σελιδα στον firefox  ειναι ενταξει,αν ομως την επικολλησεις σε terminal λοιπουν οι αλλαγες.
  Το παρατηρησα γιατι εκανα εγκατασταση απο την αρχη ολο το λειτουργικο,σε προσπαθεια να βρω που πηγαν 130ΜΒ απο την συνολικη μνημη.Εντελει ξαναπαρουσιαστηκε το προβλημα αμεσως μετα την επανεκκινηση απο την εγκατασταση του μεταγλωττισμενου πυρηνα .Οσο και αν εψαξα στο google δεν εντοπισα καμμια παρομοια αναφορα.

  1. Στο βημα 2.
   Στο αλλο post μου ειχες δωσει την επιλογη Opteron/Athlon/Hammer/K8 για τον επεξεργαστη μου ξεχασα να αναφερω οτι ειναι δυο οι επεξεργαστες,δεν ξερω αν παιζει ρολο,

  2. Τι εννοείς δύο επεξεργαστές ?? Εννοείς Duall Core ?? Δηλαδή Διπύρηνο ? Τότε είναι Opteron/Athlon/Hammer/K8 όλη η οικογένεια των AMD. δεν ξέρω αν έχει μπεί κάποια νέα επιλογή στο Processor Family. Αν μπορείς να μου δώσεις μια λίστα με τις επιλογές που βλέπεις στο xconfig, στο P. Family θα βοηθούσε ακόμα περισσότερο

  3. Οχι δεν εχει αλλη επιλογη ευχαριστω

  4. πλεον με τον νεο πυρηνα (2.6.38.11 νομιζω)  εχει περισσοτερες επιλογες για τον επεξεργαστη… εγω με atom ηξερα τι να διαλεξω αλλα στην μεταγλωτιση μου εβγαλε την πιστη…

 9. βήμα 5ο :αφού έχω μπει στον φάκελο linux x.x.x ,του δίνω την επόμενη  εντολή και μου βγάζει αυτό
    
  mns@mns-netbook:~/source/linux-2.6.38$ cp -vi /boot/config-`uname -r` .config
  cp: overwrite `.config'?

  1. Ότι σου λέει κάνεις. Παίρνεις δηλαδή το .config του συστήματός σου και το αντιγραφείς στο φάκελο του kernel (linux x.x.x) επομένως σε ρωτάει "να αντικαταστήσω το υπάρχων αρχειο .config ?" Του απανατάς ΝΑΙ ("Y")

 10. Τα κατάφερα!!!!!!
  Πλέον ο υπολογιστής μου,ανοίγει στον μισό χρόνο και πλέον μου σηκώνει το γραφικό περιβάλλον [LXDE] με απαίτηση μνήμης λιγότερο από 64MB!!!!!!!!!!!
  Σε ευχαριστώ Salih ,πολύ καλό και αναλυτικό  άρθρο,συνέχισε έτσι:)!!!

 11. Στο Βήμα 7 τελειώνει πολύ νωρίτερα από όσο λες με αυτά τα error

  make[1]: *** [drivers] Error 2
  make[1]: Leaving directory `/home/georzagk/source/linux-2.6.39'
  make: *** [debian/stamp/build/kernel] Error 2

  Και δεν υπάρχει το αρχείο που θέλουμε… :(

  georzagk@georzagk-Ubuntu:~/source$ ls
  linux-2.6.39                   linux_2.6.39-0.5~20110427.tar.gz
  linux_2.6.39-0.5~20110427.dsc

  Όλα σου τα άρθρα είναι υπέροχα… :D

  1. Georzagk Έχω σπάσει το κεφάλι μου να καταλάβω γιατί σου πετάει το σφάλμα… :( Η κρίσιμη εντολή είναι  η προηγούμενη… την έχεις τρέξει την παρακάτω εντολήsudo apt-get build-dep "όνομα-kernel-που-πας-να-φτιάξεις (???2.6.39????)"
   Αυτή θα εγκαταστήσει (αν βρει) τις εξαρτήσεις του kernel.Να τονίσω ξανά κάτι που έχω γράψει και στον οδηγό… ΜΗΝ Κατεβάζετε νέα έκδοση kernel και εφαρμόζεται τον παραπάνω οδηγό! Όταν βγαίνει νέος kernel μπορεί να έχει νέες εξαρτήσει που δεν είναι ακόμα πακεταρισμένες για την έκδοση της διανομής και θα πρέπει να τις εγκαταστήσετε χειροκίνητα. Για αυτό έγραψα τον οδηγό… και είναι idiot-prof για τον kernel της διανομής (9.10, 10.04, 11.04, 11.10………..).

  2. Ναι το έχω τρέξει χωρίς σφάλματα… Τώρα το προσπαθώ από την αρχή μήπως δω και κάνα άλλο σφάλμα νωρίτερα και ενημερώνω…

  3. φιλε πηρα και εγω ακριβωσ τα ιδια λαθη στο Κubuntu και αφου εκανα εγκατασταση τα πακετα qt3-dev και ncurses5-dev το προβλημα λυθηκε

 12. Με προβληματιζει που βαζεις το Core2 newer/Xeon αφου ο i7 δεν εχει καποια σχεση ο Core2 και ο Xeon με τον i7.
  Δεν ειναι καλυτερo να βαλεις το generic_x86_64;

  Εγω ας πουμε εχω i5. Τι θα βαλω ως βελτιστη επιλογη;
  Αλλη ερωτηση ειναι το γιατι βαζεις παλαιο πυρηνα; Δεν υποτιθεται οτι οσο πιο καινουργιος ειναι τοσο καλυτερη υποστηριξη θα εχεις στον επεξεργαστη;
  Ποια ειναι η γνωμη σου;

  1. Νικο και Άλεξ ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια ! 
   @AlexandrosMittos:disqus σε περιμένει δουλειά φίλε :P η αποθήκη Android-Apps είναι δικιά σου και περιμένουμε να μας χαρίσεις μαζί με τον Chris, λογισμικά για το Android μας
   @3892c0cb8b63b212ab83eb62710f3f82:disqus Ευχαριστώ για την αναφορά bug ! Μάλλον πρέπει να ανοίξω και ένα forum category για να αναφέρετε τυχών bugs στα λογισμικά μας. 
   Το CaptureMe δουλεύει ως εξής : Κάνεις διπλό κλικ –> Έκτέλεση σε Τερματικό (OXI Aπλά εκτέλεση !) Έτσι μόλις τελειώσεις την εγραφή, πάς στο τερματικό και πατάς το πλήκτρο 'Q'.
   Δοκίμασε αν δεν σου κάνει κόπος και πες μου αν σου δουλεύει έτσι.
   Ευχαριστώ για τον Χρόνο σου ! 

  2. Για την ακρίβεια, με την επιλογή generic το αποτέλεσμα δεν είναι βελτιστοποιημένο για την "οικογένεια" του επεξεργαστή που έχει κάποιος. Έτσι μπορεί να τρέξει σε όλους τους επεξεργαστές _ίδιας_ αρχιτεκτονικής. 

 13. Εχω αρχίσει να προβληματιζομαι παρα πολυ. Ολη αυτη την διαδικασια την παραπανω (compile και εγκατασταση του intel-microcode απο το site της intel) την εκανα για να δω καποια διαφορα στο λαπτοπ μου οσο αφορα την θερμοκρασια. Εχω ενα Dell inspiron 1564 και το δουλευω κατα 99% με ubuntu. Οταν ομως κανω boot σε windows7 βλεπω οτι το συστημα δουλευει πολυ πιο «δροσερα» απο οτι σε linux με ολες τις προσπαθειες να δουλεψει σε powersave mode (οπως για παραδειγμα το CPU freq applet του gnome να το εχω σε powersave μονιμως που αμφιβαλλω αν δουλευει, να εχω κοψει αχρηστες εφαρμογες και λειτουργιες και τελος compile τον kernel). Πραγματικά οταν δουλευω σε linux και ειδικά τωρα το καλοκαιρι, το λαπτοπ «διαμαρτυρεται» (θερμενεται και το ανεμιστηρακι ακουγεται πολυ) και ας έχω και τους κλειστους drivers για την καρτα γραφικων ATI HD (που υποτιθεται βελτιωνεται η κατασταση συμφωνα με τα forums και τις δοκιμές πολλων χρηστων).
  Κανω πολλες προσπαθειες και πιστεψε με εχω σπαταλισει πολλες ωρες (αν τις αθροισω κανουν μερικους μηνες στο συνολο) για να πετυχω εξοικονομιση ενεργειας. Στο windows7 δεν χρειαστηκα παρα μονο 10λεπτα να ψαξω και να βαλω τις ρυθμισεις που δινουν εκοικονόμηση ενεργειας. Ο επεξεργαστης ειναι i5 στα 2.26GHz και το δουλευω στα 1.16GHz με τις ρυθμίσεις που εχω βαλει.

  Δεν ειμαι καθόλου υποστηρικτης του windows ισα ισα συχαινομαι το windows και τα προιοντα της microsoft. Ομως πραγματικα βλεπω οτι για το λαπτοπ μου, η φθορα θα γινει πιο γρηγορα με linux απο οτι με το windows7.
  Ευελπιστω σε μια λυση του  προβληματος αυτου καποια στιγμη.

  1. @59cb27daf1e59f2496af21ca04b93008:disqus
   φίλε μου συμπάσχω με σενα ως κάτοχος Dell Studio 1557 (i7quad-core). Δεν ξέρω αν μπαίνεις πρώτη φορά, αλλά το πρόβλημα που έχεις/έχω το έχω αναλύσει και είναι γνωστό bug του BIOS στα σύγχρονα λάπτοπ.

   Προσωπικά στο σύστημά μου έχω βάλει και Linux 3.0 (δες εδώ :&nbsp αλλά τελικά δεν είδα διαφορά αφού το πρόβλημα είναι θέμα κατασκευαστών και σχέσης αυτών με την MS. Τελικά κατέληξα στο Ubuntu 11.04 χρησιμοποιώντας όμως όχι τον 2.6.38, με τον οποίο είναι εξοπλισμένος, αλλά με παλιότερο πυρήνα (2.6.32) ο οποίος μου δούλευε άψογα όταν είχα 10.04 lucid Ubuntu και είδα μεγάλη, θετική διαφορά στην μπαταρία/θερμοκρασία

   Κάτι τελευταίο όσον αφορά το Governence του kernel. Το σύστημα αυτόματα πάει σε Ondemand frequency όταν το σύστημα είναι idle ή απλά σερφάρεις. Έτσι ο επεξεργαστής είναι στην χαμηλότερη συχνότητα και ανεβαίνει μόνο αν το απαιτήσει κάποιο λογισμικό. Οπότε με το CpuFreq δεν έχει νόημα να ασχολείσαι.
   Το θέμα το παρακολουθώ… γιατί με «καίει»… Δοκίμασε όμως την λύση με το pcie_asmp που αναφέρομαι στα παραπάνω άρθρα. Λογικά θα δεις μεγάλη διαφορά αν έχεις προσβληθεί απο το ίδιο bug. Αν έχεις απορίες άσε σχόλιο σε εκείνο το άρθρο για να είναι και on-topic ;) ;)

  2. Θελω την γνωμη σου Salih να μεταγλωττισω τον 2.6.32 η τζαμπα κοπος γιατι η 10.04 που φορα αυτον τον πυρηνα στο laptop μου χτυπαει 60 βαθμους χωρις να κανω καμμια εργασια

  3. Νικο και Άλεξ ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια ! 
   @AlexandrosMittos:disqus σε περιμένει δουλειά φίλε :P η αποθήκη Android-Apps είναι δικιά σου και περιμένουμε να μας χαρίσεις μαζί με τον Chris, λογισμικά για το Android μας
   @3892c0cb8b63b212ab83eb62710f3f82:disqus Ευχαριστώ για την αναφορά bug ! Μάλλον πρέπει να ανοίξω και ένα forum category για να αναφέρετε τυχών bugs στα λογισμικά μας. 
   Το CaptureMe δουλεύει ως εξής : Κάνεις διπλό κλικ –> Έκτέλεση σε Τερματικό (OXI Aπλά εκτέλεση !) Έτσι μόλις τελειώσεις την εγραφή, πάς στο τερματικό και πατάς το πλήκτρο 'Q'.
   Δοκίμασε αν δεν σου κάνει κόπος και πες μου αν σου δουλεύει έτσι.
   Ευχαριστώ για τον Χρόνο σου ! 

  4. Αλλαγή θερμοαγώγιμης πάστας σε laptop; Δεν είναι επικίνδυνο;

  5. Όχι αν ξέρεις πως να το κάνεις. Αν δεν ξέρεις το πας σε κάποιον τεχνικό και σου το κάνει.

  6. Όχι αν ξέρεις πως να το κάνεις. Αν δεν ξέρεις το πας σε κάποιον τεχνικό και σου το κάνει.

  7. Επίσης όσο αφορα την θερμότητα οταν είμαι σε linux, στην ψύχρα πλεον μπαίνω μόνο σε windows που απλά το laptop είναι πολλες φορές πιο κρύο. Δυστοιχως αλλα δεν μπορω να πειραματιστώ άλλο γιατι είναι το μοναδικό laptop που έχω και δεν θελω να παθει καμια καταστροφη και η αιτια να είναι η θερμοκρασιες απο την λειτουργια σε linux.

  8. Δεν υπάρχουν επικίνδυνα πειράματα. Αν έχεις δοκιμάσει να βάλεις το pcie_aspm ως επιλογή, έχεις δοκιμάσει παλιότερο πυρήνα και παρόλα αυτά ακόμα έχεις προβλήματα θερμοκρασίας τότε σύντομα αυτά θα εμφανιστούν και στο Windows γιατί είναι θέμα και hardware. Στο προσωπικό μου laptop που είναι 2 ετών είτε βάλω Windows είτε Linux είτε FreeBSD παίρνω τις ίδιες θερμοκρασίες…

  1. Όταν εγκαταστήσεις τα πακέτα θα πας στον φάκελο /usr/src/ και θα αντιγράψεις τον αντίστοιχο φάκελο linux-headers-* στον αρχικό σου κατάλογο και θα κάνεις την διαδικασία σύμφωνα με τα παραπάνω. ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΊΗΣΗ: Το έχω πει παρα πολλές φορές και κανένας μάλλον δεν με ακούει και κάνει του κεφαλιού του… ο οδηγός δουλεύει απρόσκοπτα και είναι φτιαγμένος έτσι ώστε να μεταγλωττίζεις τον πυρήνα της διανομής σου. Οπότε αν επιθυμείς να μεταγλωττίσεις άλλη έκδοση… καλή τύχη :P :P :P

 14. Στο βήμα 6 μου έβγαλε:

  thanasis@xray6:~/source/linux-2.6.32$ make xconfig
    HOSTCC  scripts/basic/fixdep
    HOSTCC  scripts/basic/docproc
    HOSTCC  scripts/basic/hash
    CHECK   qt
  *
  * Unable to find the QT3 installation. Please make sure that
  * the QT3 development package is correctly installed and
  * either install pkg-config or set the QTDIR environment
  * variable to the correct location.
  *
   κλπ, κλπ.

  Χρειάστηκε να κάνω
  sudo apt-get install qt3-dev-tools
  για να δουλέψει

  1. Περίεργο…. κανονικά με το  libqt3-mt-dev που έχεις εγκατεστημένο δεν έπρεπε να έχεις πρόβλημα. Αλλά ίσως να φταίει το γεγονός οτι κάνεις compile παλιό kernel (2.6.32)

  2. Στο τέλος όμως, αφού επανεκκίνησα με τον νέο kernel, μου έβγαλε «kernel panic, unable to mount root fs» ή κάτι τέτοιο.
   Μου ξεφεύγει κάτι;

  3. Συμπλήρωση:
   Kernel panic – not syncing VFS: Unable to mount root fs on unknown-block (0,0)

  4. Μήπως έχεις πειράξει κάποιο "File System" και έβγαλες ή έβαλες ως module κάποιο σύστημα αρχείων ???

  5. Γεια σου Salih και ευχαριστώ για την απάντηση!
   Δεν ξέρω αν κατάλαβα την ερώτηση (που σημαίνει ότι μάλλον δεν έκανα κάτι, τουλάχιστον εν γνώσει μου). Δεν ξέρω αν έχει σχέση με αυτό που ρωτάς, αλλά χρησιμοποιώ ext4 ως file system. Πέρνα τούτου να ελέγξω κάτι άλλο επιπλέον;

  6. Συγνώμη καταρχήν που δεν το εξήγησα αναλυτικά !
   Στο παράθυρο με τις επιλογές που βάζουμε στον πυρήνα, άλλαξες τίποτα εκτός από αυτό που προτείνω στο άρθρο ?
   Το μήνυμα λάθους που σου βγάζει, λέει με λίγα λόγια ότι δεν μπόρεσε να προσαρτήσει το σύστημα αρχείων για να ολοκληρωθεί η εκκίνηση του συστήματος. Μήπως ξέχασες κάποιο βήμα όπως το τελευταίο που λέει για sudo update-initramfs -c -k kai sudo update-grub ???

  7. ΝΑΙ!
   Είχα κάνει λάθος στην εντολή sudo update-initramfs -c -k (στην ακριβή ονομασία του νέου kernel).
   Τώρα είμαι με τον turbo και δοκιμάζω πώς πάει. επιφυλάσσομαι για νέο σχόλιο σχετικά με τις αποδόσεις του!!
   Πολλές ευχαριστίες για το πολύ επεξηγηματικό άρθρο και για τις απαντήσεις σου. Πάντα τέτοια!

 15. ενταξει λιγο καθυστερημένα αλλα θα σκάσω αν δεν το κανω…

  υπάρχει κάποιος τρόπος ή κάποια ιστοσελίδα για να βλέπουμε το family του επεξεργαστή;;

  για intel centrino duo, inte i3 3.1 ποια ειναι τα family?

 16. Φιλε Σαλιχ δοκιμαζα να κανω αντιγραφη επικοληση την εντολη στο βημα 2 σε firefox στο linux και παντα γινοταν μεχρι εδω "
  sudo apt-get install fakeroot kernel-wedge build-essential makedumpfile kernel-p.." Ομως τα υπολοιπα μεναν απεξω παροο που στο φιρεφοχ για ςινδοςσ δε εχει αυτο το προβλημα Μηπωσ ειναι δυνατο να το βαλεισ σε πλαισιο για κωδικα μπας και δουλεξει σωστα?

  1. @914fa440ee846d863d5893a248534102:disqus Ευχαριστώ για το bug report. Έχω κάνει αλλαγή. Μπορείς να δεις αν τώρα εμφανίζεται σωστά ?

  1. …σε αυτή την περίπτωση να θυμάσαι δύο πράγματα. 
   1.) Την χαμογελαστή φάτσα του Σαλί από την φωτογραφία πιο πάνω
   2.) Και την φράση «Αν δουλεύει, μην το πειράζεις» 

  2. Αν έχεις φτιάξει τα πακέτα και τα ..έχεις κάνει εγκατάσταση τότε απλά κάνεις απεγκατάσταση των πακέτων αυτόν. Τόσο απλά. Έπειτα επανεκκίνηση και μπαίνεις στον παλιό σου πυρήνα

  1. σε αυτο που φτιαξαμε στο  menu εκκίνησης του συστήματος μας (GRUB)

  2. Όταν κάνεις απεγκατάσταση τα πακέτα του πυρήνα που έφτιαξες εσύ τότε φεύγει και εγγραφή απο το Menu του Grub και μένει μόνο ο «original» πυρήνας. Αν πιστεύεις οτι τα έχεις κάνει απεγκατάσταση αλλά παρόλα αυτά έχει μείνει τότε μάλλον κάποιο πακέτο σου ξέφυγε.
   Εν τέλει μπορείς και χειροκίνητα να το διαγράψεις απο το μενου του Grub σβήνοντας την εγγραφή απο το /boot/grub/grub.cfg ανοίγοντάς το ως διαχειριστής. Προσοχή όμως εδώ…. ένα λάθος να κάνεις και να διαγράψεις κάτι που δεν πρόσεξες… θα είναι καταστροφικό. (ότι και να κάνεις κάνε ενα αντίγραφο του grub.cfg στον προσωπικό σου φάκελο)

 17. εχω κανει compile πυρήνα για 2 υπολογιστές με επιτυχία με αυτες τις οδηγίες, αλλά δεν μπορώ με τίποτα να βρω τι επιλογή να βάλω στο make xconfig για intel i3 κ δεν καταλαβαίνω γιατί δεν υπάρχει σε αυτό το λινκ http://en.gentoo-wiki.com/wiki/Safe_Cflags/Intel#Pentium_4 . αν καταλαβα καλα πρεπει να κοιτάω απο το cat /proc/cpuinfo to family και το model ..για i3 το τερματικό μου δίνει cpu family    : 6 , model        : 42 (model name    : Intel(R) Core(TM) i3-2100 CPU @ 3.10GHz)…αυτός ο συνδυασμός δεν υπάρχει πουθενά στο λινκ.
  τι πρεπει να διαλέξω στο χconfig? κ γιατι; χρειάζεται να βλέπω κ κάτι άλλο;

 18.   HOSTCXX scripts/kconfig/qconf.o
  In file included from scripts/kconfig/qconf.cc:48:0:
  scripts/kconfig/qconf.moc:13:34: fatal error: private/qucomextra_p.h: No such file or directory
  compilation terminated.
  make[1]: *** [scripts/kconfig/qconf.o] Error 1
  make: *** [xconfig] Error 2

  Παίρνω αυτά τα δύο errors όταν εκτελώ ‘make xconfig’. Τι μπορεί να φταίει γνωρίζουμε;

  Πολύ καλός οδηγός όπως γενικά και όλοι οι άλλοι. Περιμένω να πάρω το καινούριο σύστημα στα χέρια μου για να αρχίσω να πειραματίζομαι στον πυρήνα πάνω σε ένα θηρίο ;)

  1. Έλεγξε αν έχεις τα παρακάτω πακέτα στο σύστημά σου :
   fakeroot kernel-wedgebuild-essentialmakedumpfile
   kernel-package libncurses5 libncurses5-dev libqt3-mt-dev
   Αν όχι εγκατέστησε τα και ξαναδοκίμασε.

  2. Εγκατεστημένα είναι όλα τα πακέτα. Μπορεί να φταίει το οτι είμαι σε 11.04;

  3. Οκ, έκανα make clean και μετά δούλεψε κανονικά.

 19. Προς ενημέρωση γράφω , πως το compile έγινε με επιτυχία και στην 11.10 (Kernel 3.0.0) .
  Μια απορία μόνο :

  Επειδή έχω athlon II και στο config δεν υπάρχει η k10 family , είδα σε προηγούμενο ποστ του Salih , το wiki του gentoo με τα safe flags . Πήγα στα safe flags για AMD και βρήκα τον επεξεργαστή μου. Τι έπρεπε να κάνω ; πρίν το compile να θέσω τα Flags που αναφέρει στην σελίδα ; καλά το έκανα , ή μακακίες έκανα ;

  1. Πάντα τα Flags τοποθετούνται πρίν απο το compile αλλιώς πως θα περάσουν ως εντολή στον μεταγλωττιστή ? :P

  2. Salih  θέλω να κάνω compile kernel  σε iqunix 11.04(πολύ καλό remaster μπράβο!!)
   το laptop έχει inter celeron M processor 1.40gh 512mb(ναι δουλεύει πολύ καλά σε τέτοιο ψοφίμι) ΠΟΙΟΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  3. Επειδή δεν θυμάμαι τι βγάζει για 32bit συστήματα ως επιλογές, στείλε ένα screenshot να σου πω πιο να διαλέξεις.

  4. Ευχαριστώ για την γρήγορη ανταπόκριση.

  5. Πέτυχε…  iqunix με turbo kernel ..τι να λέμε τώρα…

 20. πολύ ωραίος οδηγός. ευχαριστώ πολύ. Κατάφερα να κάνω την πρώτη μου μεταγλώτηση.
  Κατάφερα να ξεπεράσω κάποια errors που μου έβγαζε με το vbox
  Μια μόνο απορία.
  ο παλιός μου πυρήνας ήταν 4.4.0.something και ο φάκελος πού κατέβασα με το apt-get source linux-image-$(uname -r) ονομαζόταν linux-4.4.0 . Όμως ο καινούργιος πυρήνας που έφτιαξα έχει το όνομα 4.4.67-turbo. Πως μπορεί να έγινε αυτό; θα έχω πρόβλημα με αυτή την αλλαγή;
  Μήπως θα έπρεπε να έχω διορθώσει την ονομασία πρίν την εγκατάσταση;
  Και τέλος, πώς γίνεται το update; κανόνικα με apt-get update && apt-get upgrade; ή πρέπει να το κάνω με το apt-build; ή μήπως με κάποιον χειροκίνητο τρόπο;

  1. Όχι δεν θα έχεις πρόβλημα με την αλλαγή ονόματος οπότε αγνόησε το. Για να γίνει Update θα πρέπει όταν βγεί νέα ενημέρωση να ξανακάνεις όλη την διαδικασία απο την αρχή, δηλαδή να ξαναφτιάξεις τον μεταγλωττισμένο πυρήνα.

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: