Ο πυρήνας Linux είναι πραγματικά τεράστιος… Αν σκεφτείτε μόνο, ότι είναι η “ψυχή” που ενεργοποιεί από τις πιο μικρές συσκευές που μπορείτε να φανταστείτε μέχρι και ολόκληρα διαστημόπλοια, καταλαβαίνετε το εύρος συσκευών που πρέπει να καλύψει.

Όπως είχα πει στο προηγούμενο άρθρο (10 Απλά βήματα για να μεταγλωττίσετε τον δικό σας πυρήνα), αν προσπαθήσω να περιγράψω την κάθε παράμετρο και τους drivers (modules) που μπορούμε να αφαιρέσουμε από τον πυρήνα, θα χρειαζόταν να γραφτεί ολόκληρο βιβλίο. Όμως, πολύ από εσάς εκφράσατε την επιθυμία να μάθετε για αυτά τα “μυστικά” και επιμένετε να ανοίξετε το κουτί τις “Πανδώρας”…

Σας προειδοποιώ λοιπόν ότι δεν υπάρχει γυρισμός, διότι αφού διαβάσετε αυτό που θα σας δώσω δεν θα σταματάτε να πειράζετε τον πυρήνα σας!

Μια φορά και έναν καιρό λοιπόν, άκουγα και εγώ για κάποιους που έφτιαχναν τον δικό τους πυρήνα, αποκλειστικά φτιαγμένο σύμφωνα με τις προδιαγραφές του υπολογιστή τους. Έτσι λοιπόν είχα την περιέργεια πριν από αρκετάααααα χρονιά, ψάξω αυτά τα μυστικά… έψαξα… έψαξα… έψαξα… έψαξα… έψαξα… και τελικά πέτυχα ένα βιβλίο το οποίο και έχω σε περίοπτη θέση στη βιβλιοθήκη μου. Το βιβλίο ονομάζεται Linux Kernel in a Nutshell από τον περίφημο οίκο O’Reilly.

Καταρχήν μπορείτε να αποκτήσετε το βιβλίο με δύο τρόπους, είτε να το κατεβάσετε όλο (περίπου 200 σελίδες) σε PDF αφού είναι ελεύθερο υπό την άδεια Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5 license ή να το αγοράσετε από το Amazon: Linux Kernel in a Nutshell

Μπορείτε επίσης να κατεβάσετε μόνο το κεφάλαιο που σας ενδιαφέρει από τον παρακάτω πίνακα:

Title page PDF
Copyright and credits PDF
Preface PDF DocBook
Part I: Building the Kernel PDF DocBook
Chapter 1: Introduction PDF DocBook
Chapter 2: Requirements for Building and Using the Kernel PDF DocBook
Chapter 3: Retrieving the Kernel Source PDF DocBook
Chapter 4: Configuring and Building PDF DocBook
Chapter 5: Installing and Booting from a Kernel PDF DocBook
Chapter 6: Upgrading a Kernel PDF DocBook
Part II: Major Customizations PDF DocBook
Chapter 7: Customizing a Kernel PDF DocBook
Chapter 8: Kernel Configuration Recipes PDF DocBook
Part III: Kernel Reference PDF DocBook
Chapter 9: Kernel Boot Command-Line Parameter Reference PDF DocBook
Chapter 10: Kernel Build Command-Line Reference PDF DocBook
Chapter 11: Kernel Configuration Option Reference PDF DocBook
Part IV: Additional Information PDF DocBook
Appendix A: Helpful Utilities PDF DocBook
Appendix B: Bibliography PDF DocBook
Index PDF

Full Book Downloads:


Tarball of all LKN PDF files
(3MB)

Tarball of all LKN DocBook files
(1MB)

Προσωπικά, όπως είπα το έχω στη βιβλιοθήκη μου όποτε αν δε το βρείτε σε κάποια καλή τιμή σε κάποιο βιβλιοπωλείο, το έχω βρει στο Amazon:
Linux Kernel in a Nutshell

Οι τιμές μπορεί να ξεκινάνε από 15 ευρό περίπου και πιστεύω ότι είναι το καλύτερο βιβλίο για Kernel Compiling

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Το συγκεκριμένο βιβλίο συντάχθηκε από τους κορυφαίους προγραμματιστές και συντηρητές του πυρήνα Linux και με λίγα λόγια είναι μια συνολική επισκόπηση των ρυθμίσεων του πυρήνα και της οικοδόμησης του.

Καμία διανομή δεν μπορεί να παράσχει έναν πυρήνα Linux που να καλύπτει τις ανάγκες όλων των χρηστών. Μεγάλοι η μικροί υπολογιστές απαιτούν την αναμόρφωση και ανακατασκευή του πυρήνα για να επωφεληθείτε πλήρως το Hardware τους. Το βιβλίο καλύπτει όλο το φάσμα των ρυθμίσεων του πυρήνα, ξεκινώντας από τη λήψη του κώδικα σε συγχρονισμό με τις εκδόσεις των εργαλείων που χρειάζεστε. Ένα βασικό πλεονέκτημα του βιβλίου είναι ότι βοηθάει τον αναγνώστη στον προσδιορισμό ακριβώς, αυτών των driver που χρειάζεται το υλικό του υπολογιστή του. Σε γενικές γραμμές αν και το θέμα που διαπραγματεύεται είναι τεράστιο, το ίδιο το βιβλίο είναι ενα ευχάριστο και εύκολο ανάγνωσμα.

Καλό διάβασμα…

linux kernel in a nutshell