Η Nokia ανακοίνωσε ότι πουλάει το εμπορικό τμήμα των δραστηριοτήτων της που βασίζεται στην τεχνολογία Qt . Δεδομένης της αλλαγής στη στρατηγική της εταιρείας αυτό μάλλον ήταν αναμενόμενο να συμβεί. Με την κίνηση αυτή, η Microsoft και η Nokia, θα ενισχύσουν τη συνεργασία τους για την ολοκλήρωση των μεταξύ τους στόχων που έχουν θέση. Η Microsoft θα αποτελεί, πωλητή λογισμικού/λειτουργικού που θα παρέχει Mobile λειτουργικό σύστημα και η Nokia θα είναι ο βασικότερος καταναλωτής της.

Nokia αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι θα συνεχίσει να συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του Qt. Δεν βλέπω τι αξία έχει να φέρει στην εταιρεία τώρα πια το Qt, έτσι όπως τα έχει κάνει, αλλά μάλλον θα είναι απλά μια σταδιακή προσέγγιση μέχρι να παρατήσει εντελώς την Qt. Επίσης θα μπορούσε να είναι το σχέδιο Β της Nokia, σε περίπτωση που η ομάδα Micro-Noki αποτυγχάνει να πετύχει τους στόχους της, πράγμα στο οποίο προσβλέπουν πολλοί.

Όσο για την Qt, θα δούμε. Δεδομένου ότι είναι GPL, δεν έχουμε να ανησυχούμε για τίποτα.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον γεγονός είναι αυτό που διάβασα πριν δύο μέρες στο businessweek όπου γράφει ξεκάθαρα ότι η Microsoft θα πληρώσει Nokia περισσότερο από 1 δισ. δολάρια για την προώθηση και την ανάπτυξη συσκευών που θα βασίζεται στα Windows Phone OS ως μέρος της 5ετής συμφωνίας τους. Η συμφωνία για την καταβολή αυτού του ποσού ήταν μέρος μιας εκστρατείας από τη Microsoft για να κρατήσει το Nokia μακριά από την επιλογή του Android Linux της Google.

Δε φτάνει που η Microsoft πληρώνει για να αγοράσει τον θρόνο του βασιλεία, ταυτόχρονα ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής (CEO) Steve Ballmer υφίσταται πιέσεις από τους επενδυτές και τους υποδιευθυντές του για να βελτιώσει τις πωλήσεις του λογισμικού Windows Phone αφού η εταιρεία έχασε μερίδιο αγοράς στα λειτουργικά Android Linux και iPhone iOS. Παράλληλα η μετοχή της Microsoft μειώθηκε κατά 7,8 τοις εκατό μέχρι στιγμής, για φέτος.

Τελικά δεν ξέρω να κλάψω ή να γελάσω με αυτή την κατάσταση….

Εμείς πάντως βάλαμε το πωλητήριο, καλού κακού, όποιος θέλει να την αγοράσει….