iQunix OS: Σεβασμός στη νοημοσύνη του χρήστη

Με χαρά και ενθουσιασμό θέλω να σας παρουσιάσω μια διανομή που είχα στο μυαλό μου να υλοποιήσω αρκετό καιρό και το ολοκλήρωσα μόλις πρόσφατα. Η διανομή ονομάζεται iQunix OS και είναι ένα Linux λειτουργικό σύστημα που βασίζεται στο Ubuntu. Προφέρεται ως Αϊ-κιούνιξ και το όνομά του εστιάζει στον σεβασμό που πρέπει να έχει ένα απλό unix’οειδές λειτουργικό στη νοημοσύνη (iq) του τελικού χρήστη :)

 

Γενικά χαρακτηριστικά

Οι περισσότερες διανομές Linux έρχονται μαζί με προ-εγκατεστημένες εφαρμογές, όμορφα γραφικά, εφετζιλίκια, docks, όμορφα εικονίδια, όμορφα γραφικά τα οποία σταδιακά επειδή δεν τα έβαλες εσύ, τα βαριέσαι. Όταν για παράδειγμα κάποιος κάνει εγκατάσταση το Ubuntu, μόλις τελειώσει το σύστημά του διαθέτει OpenOffice, Firefox, Evolution, MeMenu, Gwiber, Transmition και χίλια άλλα δύο προγράμματα τα οποία υπάρχει περίπτωση να μην χρησιμοποιήσει ποτέ. Ο απλός χρήστης θα τα αγνοήσει και θα χρησιμοποιήσει τα δικά του όπως Chrome αντί Firefox, VLC αντί για Totem Movie Pl., Twitter και Facebook αντί για Gwiber και ούτω καθεξής. Οι πιο έμπειροι θα προσπαθήσουν να απεγκαταστήσουν ότι δεν χρησιμοποιούν.

Το iQunix λοιπόν είναι απλά το λειτουργικό σύστημα με ένα καθαρό περιβάλλον Gnome. Δεν υπάρχει, ουσιαστικά, τίποτα προ-εγκατεστημένο και σεβόμενο την νοημοσύνη του χρήστη, τον αφήνει να του εγκαταστήσει ότι θέλει και να το προσαρμόσει όπως θέλει ώστε να δημιουργήσει αυτός το περιβάλλον εργασίας που θέλει να έχει.

Τι περιλαμβάνει

  • Gedit – Το γνωστό σε όλους σημειωματάριο
  • Τερματικο – Για όσους είναι θαρραλέοι και γνωρίζουν την δύναμή του
  • 2Click Update – Ένα απλό πρόγραμμα ενημέρωσης και συντήρησης του συστήματος
  • Nautilus – Για να διαχειρίζεστε τα αρχεία και τους φακέλους σας
  • Remastersys – Για να κάνετε αντίγραφο ασφαλείας του λειτουργικού σας με όλα τα προγράμματά σας
  • Hardware Drivers installer – Για να εντοπίζει αυτόματα τις κάρτες γραφικών και τις ασύρματες κάρτες δικτύου και να εγκαθιστά τους drivers
  • Synaptic Package Manager – Για να εγκαταστήσετε τα προγράμματα της επιλογής σας.

Πλεονεκτήματα – Μειονεκτήματα

Ας δούμε όμως που πλεονεκτεί το iQunix OS και που μειονεκτεί στην χρήση του

Πλεονεκτήματα

  • Ταχύτητα – είναι μόνο το λειτουργικό σύστημα χωρίς εφαρμογές.
  • Είναι Ubuntu, με διαθέσιμα όλα τα Λογισμικά του όπως γνωρίζουν και τα χρησιμοποιούν εκατομμύρια χρήστες.
  • Υποστήριξη από την κοινότητα του Ubuntu. Μια αναζήτηση στο Google με οποιοδήποτε θέμα συνδυασμένο με την λέξη Ubuntu θα επιστρέψει εκατομμύρια αποτελέσματα, οδηγίες tips και tricks.
  • Προσαρμόζεται με βάση τις ανάγκες, τίποτα δεν επιβάλλεται εξαρχής ούτε καν κάποιο wallpaper, ή browser.
  • Δεν διαθέτει τίποτα εξαρχής που μπορεί να μην χρησιμοποιήσετε ποτέ οπότε είναι πανάλαφρο χωρίς περιττές υπηρεσίες συστήματος να τρέχουν στο παρασκήνιο

Μειονεκτήματα

  • Είναι «ακαλαίσθητο» εξαρχής – ο τελικός χρήστης αποφασίζει με βάση τα αισθητικά του κριτήριά πόσο όμορφο θα το κάνει
  • Ελλιπές εξαρχής – εδώ είναι και η δύναμη της επιλογής και ελευθερίας όπου ο τελικός χρήστης αποφασίζει τι θέλει να του εγκαταστήσει.
  • Χρόνος προσαρμογής – χρειάζεται ένα διάστημα προσαρμογής του συστήματος με βάση τις ανάγκες του χρήστη.
  • Μοιάζει με την εμπειρία χρήσης που προσφέρει το Windows το οποίο μετά την εγκατάστασή του στον υπολογιστή είναι “άδειο” από προγράμματά και για να γίνει χρηστικό πρέπει να του εγκαταστήσει ο χρήστης προγράμματά όπως Office, Browser, Video Player, Music Player κλπ.

Σε ποιους απευθύνεται

Μέσους χρήστες

Αν έχετε εγκαταστήσει έστω μια φορά Ubuntu και το έχετε χρησιμοποιήσει καθημερινά εγκαθιστώντας προγράμματά που σας αρέσουν τότε το iQunix είναι ιδανικό περιβάλλον για να το φτιάξετε όπως θέλετε.

Έμπειρους χρήστες

Απευθύνεται επίσης σε αυτούς που προτιμάνε να έχουν τον έλεγχο του λειτουργικού τους εξαρχής και να αποφασίζουν τι πρέπει και τη δεν πρέπει να έχει το σύστημά τους χωρίς να χρειάζεται να απεγκαταστήσουν ένα κάρο προγράμματά που δεν χρησιμοποιούν. Επίσης είναι κατάλληλο για αυτούς που θέλουν την δύναμη του Debian χωρίς όμως να θυσιάσουν τις ευκολίες που προσφέρει το Ubuntu.

Επαγγελματίες

Στον επαγγελματικό χώρο εργασίας συνήθως δουλεύουμε με ένα το πολύ δύο προγράμματά που είναι απαραίτητα για την δουλειά μας. Το iQunix είναι ιδανικό και για αυτούς τους χώρους επειδή είναι μόνο λειτουργικό σύστημα στο οποίο ο επαγγελματίας μπορεί να βάλει μόνο το ένα ή δύο προγράμματά που του χρειάζονται και να μην έχει παραφορτωμένο και ασταθές το λειτουργικό του σύστημα.

Ερευνητές

Εάν είστε ερευνητής και χρησιμοποιείτε μόνο για παράδειγμα το Matlab για πολύπλοκους μαθηματικούς αλγορίθμους το iQunix είναι ιδανικό περιβάλλον χωρίς περιττή κατανάλωση πόρων του συστήματος που προέρχονται από προγράμματα που δεν χρησιμοποιείτε.

Υποστήριξη

Η υποστήριξη της διανομής ακολουθεί την υποστήριξη με ενημερώσεις που παρέχει η κοινότητα Ubuntu και η Canonical. Η τωρινή έκδοση του iQunix βασίζεται στο Ubuntu 10.10 (διαθέτει όλες τις αναβαθμίσεις που έχει λάβει το Ubuntu από τον Οκτώβριο του 2010 ) και επομένως θα λαμβάνει ενημερώσεις λογισμικού μέχρι τον Απρίλιο του 2012.

iqunix-ubuntu-support-cycle

Τέλος με τον καιρό και ανάλογα με τις ανάγκες και τον χρόνο, θα διαθέσω κάποια Patches και Wizards που μπορεί να τρέχει ο τελικός χρήστης.

Downloads

Ωραία όλα αυτά αλλά στην πράξη θα φανεί έτσι; Θέλετε να το δείτε ; Κατεβάστε το αντίστοιχο iso (~400 ΜΒ) ανάλογα με την αρχιτεκτονική του υπολογιστή σας. Μόλις κατεβάσετε το .iso μπορείτε να το δοκιμάσετε αρχικά σε μια εικονική μηχανή (Virtual Box) και αν σας αρέσει μπορείτε να ετοιμάσετε ένα Live CD ή Live USB να το περιεργαστείτε και εν τέλει να το εγκαταστήσετε όπως και ένα Ubuntu: Support This Project

Για συστήματα με μικρότερα των 3GB RAM
Για συστήματα με μεγαλύτερα των 3GB RAM

Update: Κυκλοφόρησε το Service Patch v1.0 για όσους έχετε εγκαταστήσει το iQunix 10.10.

Επίλογος

Ως χρήστης ξέρετε ποιες είναι οι ανάγκες σας οπότε το iQunix απλά προσφέρει ένα καθαρό περιβάλλον με τις ευκολίες του Ubuntu, για να το προσαρμόσετε με βάση αυτές τις ανάγκες. Όπως οι ανάγκες είναι προσωπικές και διαφορετικές στον καθένα σας, γιατί το λειτουργικό σας να μην διαφέρει ;

Κάποια screenshots


iqunix-desktop

iqunix-nautilus

Advertisement

61 σκέψεις σχετικά με το “iQunix OS: Σεβασμός στη νοημοσύνη του χρήστη

Add yours

  1. Καλησπέρα.
    Επειδή θέλω να το δοκιμάσω (προσπαθώ χρόνια να μπλέξω με Linux αλλά χάνομαι όποτε εγκαθιστώ μια διανομή) στο netbook μου που σέρνεται με τα windows υπάρχει τρόπος να το εγκαταστήσω με wubi τρόπο;
    Ευχαριστώ!

    1. Το iQunix δεν περιλαμβάνει Wubi installer. Μπορείς να το μεταφέρεις σε USB μέσα απο Windows χρησιμοποιώντας το Universal USB Installer και να έχεις dual boot. Το Wubi δημιουργεί και αυτό dual boot συστήματα αλλά δεν κάνει πραγματική εγκατάσταση του Linux σε δικό του διαμέρισμα αλλά σε NTFS Windows διαμέρισμα με αποτέλεσμα να είναι αργό και να προκαλεί προβλήματα στο Ubuntu για τα οποία δεν θα βρείς λύση εύκολα.

    2. Το ξέρω αλλά ήθελα να το δοκιμάσω χωρίς να μπλέξω με partitionung και τέτοια. Το βάλε-βγάλε (wubi) βοηθάει πολύ στο trial.

    3. Και γιατι δε το δοκιμαζεις, αυτο η οποια αλλη διανομη, σε καποιο usb στικακι?

    4. Μάλλον αυτό θα κάνω. Έχω ένα stickάκι 4GB. Αυτό που με καίει είναι να δω αν θα καταφέρω τίποτα με την GMA500 που έχει το netbook. Το Jolicloud δεν με ενθουσίασε γιατί δεν μου δίνει τον έλεγχο που θέλω.

    5. Ναι αυτό με το GMA500 μπορείς να δεις τι θα σου κάνει όταν φορτώσεις το σύστημά σου μέσω USB με το iQunix. Αν και η intel δίνει ανοιχτού κώδικα drivers οι οποίοι ενσωματώνονται στον πυρήνα Linux, παρόλα αυτά πολλές φορές αυτό δεν είναι πανάκεια. Ένας πολύ καλός οδηγός για την GMA είναι εδώ http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1229345

    6. Παιδια συγνωμη εγω εχω εγκαταστηση με Wubi και αλλα χωρις να ειμαι σιγουρος δοκιμαστε το.1)καντε την διαδικασια μεχρι το reboot και κλειστε το Wubi.2)Πηγενεται στον φακελο instal του ubuntu και αντικαταστιστε το iso ubuntu με το iso iQunix.3)Καντε μετονομασια στο iso iQunix σε οτι ονομα ειχε το iso πριν.4)κανεις επανεκινησει επιλεγεις ubuntu και τελειωσες.Αυτο το κολπο πιανει σε πολλα ubuntοειδες(monomaxos,mint,ultimate)σιγουρα δοκιμασμενο απο εμενα.Μονο προσοχη αν εχεις 32bit windows θα ανοιξεις 32bit Wubi και θα βαλεις 32bit iQunix και το ιδιο αν εχεις 64 bit ολα μετα 64 bit .

    7. Χα … αυτά ειναι… είδες οι κοινότητα τι κάνει !!! Ακόμα δεν βγήκε το iQunix και βρήκαν αμέσως τρόπο να το κάνουν εκγατάσταση με Wubi !! Μπράβο παιδιά ! Thnx Μάνος

      Σημείωση: Μην φοβάστε ρε τα partition… δοκιμάστε να κάνετε μια εγκατάσταση Ubuntu η iQunix σε εικονική μηχανή αν φοβάστε για να δείτε την διαδικασία και να μάθετε να κάνετε εγκατάσταση… ειναι απλό ρε παιδιά !!!

    1. Εφόσον έχεις 2GB RAM καλύτερα να κατεβάσεις την 32bit. Αυτό δεν σημαίνει ότι η 64bit έκδοση δεν θα σου δουλέψει, κάθε άλλο… μια χαρά θα δουλέψει γιατί έχεις AMD 64 bit. Απλά η πραγματική χρήση των 64bit λειτουργικών γίνεται όταν υπερβείς τα 3GB RAM ;)

    2. εγώ πάντα πιστευα ότι η διαφορετική αρχιτεκτονικη δημιουργεί προβλήματα και κάνει το λειτουργικό ασταθές, γι αυτό το λόγο χρησιμοποιούσα πάντα εκδόσεις διανομών x86_64 και όχι x86.

    3. Καλά έκανες ! Αλλά αυτό δεν σημαίνει οτι να χρησιμοποιήσεις 32bit σε 64bit επεξεργαστή θα έχεις πρόβλημα. Ο 64bit επεξεργαστής μπορεί να εκτελεί προγράμματα σε 32bit… το αντίστροφο δεν γίνεται (32bit επεξεργαστής με 64bit λειτουργικό)
      Απλά τα 32bit λειτουργικά έχουν περιορισμό και βλέπου μόνο μέχρι 3,5 GB RAM λόγο φύσης. Απλός ανέφερα την μνήμη σχετικά με το ποιό να κατεβάσουν οι χρήστες διότι συνήθως 3 και άνω GB Μνήμης υπάρχουν μόνο σε 64bit επεξεργαστες οπότε και πρέπει να έχουν 64bit λειτουργικό.

      Προσωπικά χρησιμοποιούσα πάντα 64bit λειτουργικό (ακόμα και σε υπολογιστή που είχα 1 GB RAM) αλλά η εμπειρεία μου έδειξε οτι δεν έχει νόημα αφού τα ίδια προγράμματα τρώνε ελαφρώς περισσότερο μνήμη στα 64bit λειτουργικά. Όμως όσοι ασχολούνται με Video,Audio, Compilling και άλλα έχουν καλλύτερες αποδόσεις σε 64bit CPU με 64 bit Λειτουργικό. ;)

    1. μαλλον ειναι η υλοποιηση του ετοιμη…

      συγχαρητηρια Salih. θα το τιμησω…

    2. Είναι υλοποίηση όλων των άρθρων που έγραψα για την βελτιστοποίηση του Ubuntu. Οπότε το iQunix πέρα απο την χρήση του ως λειτουργικό σύστημα για διαφορετικές ανάγκες όπως αναφέρω στο παραπάνω άρθρο, είναι και ο κατάλληλο έδαφος για να εφαρμόσετε όλα αυτά που έχω γράψει στα άρθρα ;)

  2. Καλα παει σφαιρα το εκανα liveusb που να του κανεις και εγκατασταση.Εχω αρχισει να μπριζονομαι…Ερωτηση Κεντρο Λογισμικου Ubuntu θα μπενει?

    1. Εχεις δικιο απλος την ερωτηση την εκανα οταν βρισκομουν σε liveusb κατασταση και παρολο τον ενθουσιασμο που αισθανθικα απο την ταχυτητα του με κυριευσε και ενα αισθημα ανασφαλειας απο την γυμνια του,μετα σκεφτικα και εγω το Ailurus, το Eve Installer και το Ubuntu Tweak,μα το κυριοτερο το Οsarena ειναι εδω για οτι κοληματα παρουσιαζονται!!!!!

    2. Όπως τα είπε ο Κωνσταντίνος. Είναι επιλογή σου αν θες το software center. Το κανείς εγκατάσταση αν θες από το Syntactic package manager ;) Αλλιώς μένεις με αυτό, η χρησιμοποιείς τα μάγια σου στο τερματικό, η βαζεις ένα από αυτα που προτείνει ο Κωνσταντίνος…

    1. Σε live cd όταν εισαι είναι αγγλικά. Όταν όμως ξεκινήσεις την εγκατάσταση το πρώτο πρ;για που σε ρωτάει είναι σε τι γλώσσα θέλεις να είναι το λειτουργικό σου. Εκεί επιλεγείς ελληνικά. Απλά πρέπει να είσαι συνδεδεμένος στο ίντερνετ για να κατεβάσει αυτόματα το γλωσσικό πακέτο

  3. Λοιπον επειδη μπριζοθηκα και θα το βαλω μια τελευταια συμβουλη.1)wubi αν μου πιασει το στηνω σιγα-σιγα και μολις τελειοσω με remastersys ενα iso για κανονικη εγκατασταση??? 2)κανονικη εγκατασταση απο την αρχη γιατι …………??????Ερχεται Σαββατοκυριακο!!!

  4. Και επειδη δεν εχει wallpaper αποφασισα να του φτιξω. http://troikas.deviantart.com/art/iQunix-OS-20137
    Το εκανα εγκατασταση στον υπολογιστη του σπιτιου που ειναι αρκετα παλιος και μπορω να πω πως ειναι αρκετα πιο γρηγορος απ'οτι με το ubuntu 10.10, αφου εκανα εγκατασταση και οτι χρειαζομουνα.

    1. Φίλε troika χίλια ευχαριστώ !
      Προσπαθώ να μην επιβάλω τίποτα στο iQunix εκτός απο τα βασικά αλλά θα κάνω μια εξέρεσή στη δουλειά που έκανες και στην επόμενη έκδοση του iQunix που θα βασηστεί στο Ubuntu 11.04 (μάλλον χωρις Unity :P ) θα είναι by default εγκατεστημένο.

    2. Δεν ειναι αναγκη να αλλαξεις κατι στην επομενη εκδοση -εστω και το wallpaper- ισως μια απλη αναφορα στο οτι υπαρχει καποιο ετοιμο wallpaper θα αρκουσε.
      Βασικα μην αλλαξεις τιποτα απο το αρχικο σκεπτικο της διανομης, ειναι ακριβος αυτο που σκεφτηκες απο την αρχη, δεν χρειαζεται τιποτα παραπανω.
      Εγω απλως ασχολουμε με την τρελα μου…P

    3. Περιμενω πως και πως το iQunix πάνω στο Ubuntu 11.04 με gnome 3 αντι του unity ..
      εχουμε καποια ενημερωση για το αν αυτο θα παρει πολύ χρονο μετα την κυκλοφορια του 11.04 στης 28/4 ?

  5. Και επειδη δεν εχει wallpaper αποφασισα να του φτιξω. http://troikas.deviantart.com/art/iQunix-OS-20137
    Το εκανα εγκατασταση στον υπολογιστη του σπιτιου που ειναι αρκετα παλιος και μπορω να πω πως ειναι αρκετα πιο γρηγορος απ'οτι με το ubuntu 10.10, αφου εκανα εγκατασταση και οτι χρειαζομουνα.

  6. Και επειδη δεν εχει wallpaper αποφασισα να του φτιξω. http://troikas.deviantart.com/art/iQunix-OS-20137
    Το εκανα εγκατασταση στον υπολογιστη του σπιτιου που ειναι αρκετα παλιος και μπορω να πω πως ειναι αρκετα πιο γρηγορος απ'οτι με το ubuntu 10.10, αφου εκανα εγκατασταση και οτι χρειαζομουνα.

  7. Πολύ καλή προσπάθεια.Πραγματικά ότι έψαχνα αλλά λόγω έλλειψης γνώσης του Linux δεν μπορουσα να το κανω.Αντε τωρα σιγα σιγα και κάποια tutorials αν και νομιζω οτι ειμαστε ηδη καλυμενοι με τα ηδη υπαρχοντα για ubuntu.

  8. troikas ωραιο wallpaper, καλά θα είναι να μπει στην επόμενη έκδοση. Η καλή δουλειά να αναδεικνύεται για να είμαστε δίκαιοι.

  9. Μετα την εγκατασταση των ati drivers εκανα reboot και δεν μπαινει στο gnome.Εδωση την εντολη startx και μου ειπε οτι δεν εχω εγκατεστημενο το init. Το εκανα install αλλα και παλι δεν ξεκιναει.Μηπως μπορει να βοηθησει καποιος?Ευχαριστω

    1. Παράξενο… Μερικές Ερωτήσεις:
      1) Έχεις ξανακάνει εγκατάσταση Ubuntu στο συγκεκριμένο υπολογιστή που έκανες το iQunix ?
      2) Αν ναι, μήπως θυμάσαι αν τότε είχε δουλέψει ο driver της ATI ?

    2. Ναι εχω ξανακανει εγκατασταση ubuntu.Μαλιστα πριν το iQunix είχα ubuntu. Θα σου πω ακριβως τι εκανα για να σε διευκολυνω. Την πρωτη φορα που μπουταρε το συστημα μετα την εγκατασταση μου εμφανισε οτι εχω 2 drivers διαθεσιμους για εγκατασταση. Συγκεκριμενα για την ασυρματη καρτα δικτυου και για την καρτα γραφικων. Αφου λοιπον τους εκανα εγκατασταση, εκανα επανεκκινηση και απο τοτε με βγαζει σε τερματικο. Δεν μπαινει στο γραφικο περιβαλλον. Αυτο που εντοπισα είναι οτι μετα την εγκατασταση δημιουργηθηκε το xorg.conf στον φακελο /etc/X11 το οποιο αν το κανω remove και δωσω την εντολη startx μπαινει σε γραφικο περιβαλλον, αλλα οι drivers της ati δεν ειναι ενεργοποιημενοι. Αυτα απο μενα

    3. OK. Λοιπόν αφού έβγαλες τo xorg αρχείο ας το εκμεταλλευτούμε :) Άνοιξε το Additional Drivers, αφαίρεσε τους drivers της Ati. Μην κάνεις επανεκκίνηση. Ανοιξε το Synaptic package Manager, πάτα Reload/Ανανέωση, μετά πάτα «mark all upgrades» και κάνε τα εγκατάσταση. Όταν τελειώσει μην κλείνεις το Synaptic αλλά ψάξε για αυτά τα πακέτα :
      «build essential» «dkms» «linux-libc-dev» «linux-headers». ΑΝ δεν είναι εγκατεστημένα κάνε τα εγκατάσταση (κάποια θα επιλεχθούν αυτόματα). Αφού το κάνεις, κάνε επανεκκίνηση. Έπειτα αν όντως χρειάζεσαι τους κλειστούς οδηγούς της ATI (π.χ. παίζεις παιχνίδια 3D) τότε ξανάκανε εγκατάσταση αυτών, μέσα απο το Additional Drivers.

    4. Δεν ειναι τοσο οτι παιζω παιχνιδια οσο οτι θελω να ενεργοποιησω τα desktop effects. Εκανα ακριβως τα βηματα που ειπες.Μολις εκανα επανεκκινηση εδειχνε απλα μια μαυρη οθονη και δεν εμπενε σε γραφικο περιβαλλον. Τελικα μπηκα σε recovery mode και εκανα repair καποια πακετα. Μετα την επανεκκινηση μπηκα σε γραφικο περιβαλλον αλλα και παλι δεν ηταν εγκατεστημενοι οι drivers. Οπως ειπα τους drivers τους θελω για να εχω ενεργοποιημενα τα εφε, για κανενα αλλο λογο. Αν μπορω και καπως αλλιως να το κανω αυτο, προτεινε αν μπορεις καποιο τροπο. Φανταζομαι πρεπει πρωτα να ξεφορτωθω τους proprietary drivers?

    5. Και κατι αλλο που ξεχασα να ρωτησω. Γιατι καθε φορα μου πεταει ενα μηνυμα λαθους το οποιο λεει : OAFIID : GNOME_FastUserSwitchApplet Do you want to delete the applet from your configuration?. Ειναι ασφαλες να πατησω delete? Ευχαριστω

    6. Σχετικά με το "OAFIID : GNOME_FastUserSwitchApplet" ναι σβήσε το δεν χρειάζεται.

    7. OK. Λοιπόν αφού έβγαλες τo xorg αρχείο ας το εκμεταλλευτούμε :) Άνοιξε το Additional Drivers, αφαίρεσε τους drivers της Ati. Μην κάνεις επανεκκίνηση. Ανοιξε το Synaptic package Manager, πάτα Reload/Ανανέωση, μετά πάτα "mark all upgrades" και κάνε τα εγκατάσταση. Όταν τελειώσει μην κλείνεις το Synaptic αλλά ψάξε για αυτά τα πακέτα :
      "build essential" "dkms" "linux-libc-dev" "linux-headers". ΑΝ δεν είναι εγκατεστημένα κάνε τα εγκατάσταση (κάποια θα επιλεχθούν αυτόματα). Αφού το κάνεις, κάνε επανεκκίνηση. Έπειτα αν όντως χρειάζεσαι τους κλειστούς οδηγούς της ATI (π.χ. παίζεις παιχνίδια 3D) τότε ξανάκανε εγκατάσταση αυτών, μέσα απο το Additional Drivers.

  10. Σε ότι αφορά τους κλειστούς οδηγούς που αναφέρει ο jim δημιουργούν πρόβλημα και σε εμένα με κάρτα nvidia, δηλ. μετά την εγκατάστασή τους δεν μπορείς να μπεις σε γραφικό περιβάλλον. Το ίδιο ακριβώς πρόβλημα έχεις και όταν κάνεις εγκατάσταση από minimalcd. Επειδή δουλεύω με ubuntu από την 8.04 και μετά σας λέω σίγουρα ότι το προβλημα βγαίνει μόνο με αυτή την εγκατάσταση. Για να επιστρέψεις σε γραφικό περιβάλλον με τις προηγούμενες ρυθμίσεις σου πρέπει να μπείς από recovery mode και στο μενού που εμφανίζεται να επίλέξεις νέες ρυθμίσεις, και στο νέο μενού που εμφανίζεται να διαλέξεις επαναφορα στις προηγούμενες ρυθμίσεις, δεν θυμάμαι ακριβώς τι γραφουν τα μενού γιατί δεν τα έχω μπροστά μου. Τώρα πως λύνεται το πρόβλημα δεν ξέρω, ο salih είναι σαφώς ειδικότερος να απάντήσει αν μπορεί ή κάποιος εμπεορότερος από εμένα.

    1. Έχεις απόλυτο δίκιο… και ψάχνω να δω τι φταίει… λογικά λείπει κάποιο πακέτο το οποίο υπάρχει στο full Ubuntu και όχι στο minmal… που θα πάει θα το εντοπίσω ;)

    2. Έχεις απόλυτο δίκιο… και ψάχνω να δω τι φταίει… λογικά λείπει κάποιο πακέτο το οποίο υπάρχει στο full Ubuntu και όχι στο minmal… που θα πάει θα το εντοπίσω ;)

    1. Θέλεις να αλλάζεις γλώσσα ?
      Πρέπει να ρυθμίσεις το πληκτρολόγιό σου να αλλάζει με Alt+Shift απο Αγγλικά σε Ελληνικά. Για να το κάνεις πας System –> Preferences –> Keyboard όπου προσθέτεις τα Ελληνικά και από το Options ορίζεις το Keyboard Layout πως να αλλάζει η γλώσσα.
      Όσο για το aplet αυτό δεν είναι προεγκατεστημένο και μπορείς να το βάλεις από το Synaptic manager gnome applets

    2. ευχαριστω φιλτατε.. το synaptic manager gnome applets εψαχνα… thanx…

      εως αυτη τη στιγμη, μια χαρα το iqunix, δεν μου εχει βγαλει κανενα προβλημα, ουτε καρτες, ουτε drivers, ουτε τίποτα
      (σε dual boot)

      καλη συνεχεια, και thanx και παλι….

  11. paidia geia sas to ebala kai ego den paizetai einai top omos exo enan problima to laptop mou to exo enomeno me tin tv kathe 15 lepta mpainei to sgreensaver ego den to thelo katholou pos to apenergo

    1. Πρέπει να ανοίξεις το Synaptic Package Manager και να εγκαταστήσεις το πακέτο " gnome-screen-saver ". Έπειτα πηγαίνεις System–> Preferencies –> Screensaver, εκεί επιλέγεις αν θα εμφανίζεται η οχι και για πόσο το screensaver σου.

    2. na se kalo to ekano to problima mou einai tora ekana egkatastasi tora sto nekbook mou kai sou pa kai tin allin fora to problima me ta ellinika den exei ellinika xekina to istalation sta ellinika teleionei ellinika alla meta bgainei aggliko ti na ftaei

    3. Όπως σου απάντησα και την προηγούμενη φορά, ήσουν συνδεδεμένος στο internet ? Αν όχι απλά δεν κατέβηκαν τα γλωσσικά πακέτα. Για να το κάνεις τώρα απο αγγλικά σε ελληνικά όλο το λειτουργικό απλά συνδέεσαι στο ιντερνετ και πηγαίνεις ανοίγεις τον Synaptic Package Manager. Εκεί κάνεις αναζήτηση τα παρακάτω προγράμματα :
      1) language selector
      2) python-glade2

      Μόλις τα εγκαταστήσεις θα πας μετά, στο System –> Adminstration –> Language support. Υπάρχει περίπτωση να σου πει με ενα μήνυμα οτι δεν έχουν εγκατασταθεί τα γλωσσικά πακέτα οπότε θα πατήσεις "install". Λογικά θα σου εγκατασταθούν τα ελληνικά αμέσως. Κάνε μια επανεκκίνηση και έπειτα θα δεις οτι θα έχεις Ελληνικό iQunix.

  12. Σε μένα ρε παιδιά όλα δουλεύουνε ρολόι, και έχω βάλει τους κλειστούς οδηγούς της nvidia – τους 173.14.28 για την ακρίβεια, λόγο παλαιότητας του μηχανήματος – έχω εγκαταστήσει και ενεργοποίηση το compiz και γενικά μέχρι τώρα, περίπου πέντε μέρες δεν συνάντησα κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα – εκτός από την αλλαγή δικαιωμάτων σε εξωτερικό σκληρό, που λύθηκε μετά από λιγο ψάξιμο – όλα δουλεύουν μια χαρά.

    1. Το προβλημα ειναι του ubuntu γενικοτερα. Συγκεκριμενα ο δισκος ειναι fat32 τo ubuntu 10.04 και το 10.10 τον ανοιγε σε read only mode στο 10.04 το ελυσα σχετικα ευκολα εγκαθιστοντας τον disk manager και ρυθμιζοντας τον απο κει, στο 10.10 , ενω στην αρχη δουλευε κανονικα μετα απο μερικες αναβαθμισης, δεν καταφερα να τον κανω να δουλεψει με τιποτα, στο iQunixOS οπως ειναι φυσικο, ειχα το ιδιο προβλημα με μια εντολη ομως τα καταφερα και δουλεψε.
      Η εντολη: sudo fsck.vfat -r /dev/sdc1 μου εδωσε την δυνατοτητα να μπορω να αλλαζω τα δικαιωματα στο δισκο (εσβησε ομως μερικα προβληματικα αρχεια, κανα δυο μονο).

  13. Το έβαλα εχθές το iqunix …εντάξει τελείως απλό !!Όπως το περίμενα και το είχα διαβάσει!!!
    Το μικρό μου λάπτοπ τρέχει πολύ smooth και το κυριότερο είναι ότι δεν τρέχουν προγράμματα στο παρασκήνιο..το καταλάβαινα απο το ανεμιστηράκι!!!

    Πάντως στην ενότητα του στο φόρουμ καλό θα ήταν μια λίστα απο ελαφριά ή σταθερά προγράμματα για εγκατάσταση!!

    Πχ προγράμματα για archives οπως το xarchive ή το archive .
    Επίσης ένα σκριπτ ή μια λίστα με codecs θα βοηθούσε πολύ ακόμα και τους νέους!!

    Με λίγα λόγια καλό είναι να προτείνουμε κάποια προγράμματα που είναι Must για κοινές διεργασίες!!¨οπως για αρχεία μουσικής ,φώτογραφίες και ζιπαρισμένα αρχεία!!

    Και όλα αυτά με το ρπόσχημε του "μη ψάχνεται" μπορείτε να βάλετε "αυτό για αυτό το λόγο"

    1. Είσαι ακριβώς μέσα στο μυαλό μου! Είναι στα σχέδια μας να εμπλουτίσουμε το forum με λίστα από προγράμματα για κάθε ανάγκη ιδιωτική ή επαγγελματική μιας και το iQunix προσφέρεται για τέτοιου είδους χρήση. Παράλληλα με τον καιρό θα βγάλουμε κάποια "wizards" τα οποία θα κατεβάζουν και θα εγκαθιστούν αυτόματα αυτά τα προγράμματα.
      Θέλει κάποιο χρόνο για να γίνουν αυτά και να τεσταριστούν αρκετά ώστε να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή και ποιοτική εμπειρία στον τελικό χρήστη.

  14. πως μπορουμε να βαλουμε στο ναυτιλο τιε εντολες δημιουργια συμπιεσμενου και αποσιμπιεση εδω;

  15. ela file exo mian aporia exo ena palio pc pou epexergastis tou einai 800 mhz kai i ram tou 256 to iQunix tha doulevei sa avto to pc evxaristo poly

    1. Δεν το έχω δοκιμάσει σε τόσο παλιό μηχάνημα. μένει σε εσένα να το δοκιμάσεις και να μας πεις πως πήγε ώστε να συνεισφέρεις έτσι στα minimum χαρακτηριστικά που έχει τρέξει το iQunix.

  16. στο μυαλο μου ησουν!πολυ καλο ,ειχα βαρεθει να ξυλωνω προγραμματα!να προτεινω μονο και την εισαγωγη του ubuntu tweak η ailurus,ηταν το μονο που μου ελειπε.

    1. Το notification εννοεις?
      osd λεγεται.
      Αναζητησε το στο synaptic και βγαλτο απο εκει.
      Σε ποια φαση το εχει το εχεις για εκτυπωτη?
      Εβαλες και δεν επαιξε?

    2. Εχω τον laser εκτυπωτή Samsung ML-2510.Συνδεση USB.ο εκτυπωτης δουλέυει στα ubuntu (8.04,9.04,10.04 και άλλα forks που είχα).Τόν άναβα και έβρισκε τον εκτυπωτή.Λογικά πρεπει να εγκαταστησω κάποια πακέτα (ίσως το CUPS?),αλλά δεν ξέρω πια,.Σημειωτέον δεν υπαχει στο control center κάτι σχετικό με εκτυπώτες.

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: