Με χαρά και ενθουσιασμό θέλω να σας παρουσιάσω μια διανομή που είχα στο μυαλό μου να υλοποιήσω αρκετό καιρό και το ολοκλήρωσα μόλις πρόσφατα. Η διανομή ονομάζεται iQunix OS και είναι ένα Linux λειτουργικό σύστημα που βασίζεται στο Ubuntu. Προφέρεται ως Αϊ-κιούνιξ και το όνομά του εστιάζει στον σεβασμό που πρέπει να έχει ένα απλό unix’οειδές λειτουργικό στη νοημοσύνη (iq) του τελικού χρήστη :)

 

Γενικά χαρακτηριστικά

Οι περισσότερες διανομές Linux έρχονται μαζί με προ-εγκατεστημένες εφαρμογές, όμορφα γραφικά, εφετζιλίκια, docks, όμορφα εικονίδια, όμορφα γραφικά τα οποία σταδιακά επειδή δεν τα έβαλες εσύ, τα βαριέσαι. Όταν για παράδειγμα κάποιος κάνει εγκατάσταση το Ubuntu, μόλις τελειώσει το σύστημά του διαθέτει OpenOffice, Firefox, Evolution, MeMenu, Gwiber, Transmition και χίλια άλλα δύο προγράμματα τα οποία υπάρχει περίπτωση να μην χρησιμοποιήσει ποτέ. Ο απλός χρήστης θα τα αγνοήσει και θα χρησιμοποιήσει τα δικά του όπως Chrome αντί Firefox, VLC αντί για Totem Movie Pl., Twitter και Facebook αντί για Gwiber και ούτω καθεξής. Οι πιο έμπειροι θα προσπαθήσουν να απεγκαταστήσουν ότι δεν χρησιμοποιούν.

Το iQunix λοιπόν είναι απλά το λειτουργικό σύστημα με ένα καθαρό περιβάλλον Gnome. Δεν υπάρχει, ουσιαστικά, τίποτα προ-εγκατεστημένο και σεβόμενο την νοημοσύνη του χρήστη, τον αφήνει να του εγκαταστήσει ότι θέλει και να το προσαρμόσει όπως θέλει ώστε να δημιουργήσει αυτός το περιβάλλον εργασίας που θέλει να έχει.

Τι περιλαμβάνει

 • Gedit – Το γνωστό σε όλους σημειωματάριο
 • Τερματικο – Για όσους είναι θαρραλέοι και γνωρίζουν την δύναμή του
 • 2Click Update – Ένα απλό πρόγραμμα ενημέρωσης και συντήρησης του συστήματος
 • Nautilus – Για να διαχειρίζεστε τα αρχεία και τους φακέλους σας
 • Remastersys – Για να κάνετε αντίγραφο ασφαλείας του λειτουργικού σας με όλα τα προγράμματά σας
 • Hardware Drivers installer – Για να εντοπίζει αυτόματα τις κάρτες γραφικών και τις ασύρματες κάρτες δικτύου και να εγκαθιστά τους drivers
 • Synaptic Package Manager – Για να εγκαταστήσετε τα προγράμματα της επιλογής σας.

Πλεονεκτήματα – Μειονεκτήματα

Ας δούμε όμως που πλεονεκτεί το iQunix OS και που μειονεκτεί στην χρήση του

Πλεονεκτήματα

 • Ταχύτητα – είναι μόνο το λειτουργικό σύστημα χωρίς εφαρμογές.
 • Είναι Ubuntu, με διαθέσιμα όλα τα Λογισμικά του όπως γνωρίζουν και τα χρησιμοποιούν εκατομμύρια χρήστες.
 • Υποστήριξη από την κοινότητα του Ubuntu. Μια αναζήτηση στο Google με οποιοδήποτε θέμα συνδυασμένο με την λέξη Ubuntu θα επιστρέψει εκατομμύρια αποτελέσματα, οδηγίες tips και tricks.
 • Προσαρμόζεται με βάση τις ανάγκες, τίποτα δεν επιβάλλεται εξαρχής ούτε καν κάποιο wallpaper, ή browser.
 • Δεν διαθέτει τίποτα εξαρχής που μπορεί να μην χρησιμοποιήσετε ποτέ οπότε είναι πανάλαφρο χωρίς περιττές υπηρεσίες συστήματος να τρέχουν στο παρασκήνιο

Μειονεκτήματα

 • Είναι «ακαλαίσθητο» εξαρχής – ο τελικός χρήστης αποφασίζει με βάση τα αισθητικά του κριτήριά πόσο όμορφο θα το κάνει
 • Ελλιπές εξαρχής – εδώ είναι και η δύναμη της επιλογής και ελευθερίας όπου ο τελικός χρήστης αποφασίζει τι θέλει να του εγκαταστήσει.
 • Χρόνος προσαρμογής – χρειάζεται ένα διάστημα προσαρμογής του συστήματος με βάση τις ανάγκες του χρήστη.
 • Μοιάζει με την εμπειρία χρήσης που προσφέρει το Windows το οποίο μετά την εγκατάστασή του στον υπολογιστή είναι “άδειο” από προγράμματά και για να γίνει χρηστικό πρέπει να του εγκαταστήσει ο χρήστης προγράμματά όπως Office, Browser, Video Player, Music Player κλπ.

Σε ποιους απευθύνεται

Μέσους χρήστες

Αν έχετε εγκαταστήσει έστω μια φορά Ubuntu και το έχετε χρησιμοποιήσει καθημερινά εγκαθιστώντας προγράμματά που σας αρέσουν τότε το iQunix είναι ιδανικό περιβάλλον για να το φτιάξετε όπως θέλετε.

Έμπειρους χρήστες

Απευθύνεται επίσης σε αυτούς που προτιμάνε να έχουν τον έλεγχο του λειτουργικού τους εξαρχής και να αποφασίζουν τι πρέπει και τη δεν πρέπει να έχει το σύστημά τους χωρίς να χρειάζεται να απεγκαταστήσουν ένα κάρο προγράμματά που δεν χρησιμοποιούν. Επίσης είναι κατάλληλο για αυτούς που θέλουν την δύναμη του Debian χωρίς όμως να θυσιάσουν τις ευκολίες που προσφέρει το Ubuntu.

Επαγγελματίες

Στον επαγγελματικό χώρο εργασίας συνήθως δουλεύουμε με ένα το πολύ δύο προγράμματά που είναι απαραίτητα για την δουλειά μας. Το iQunix είναι ιδανικό και για αυτούς τους χώρους επειδή είναι μόνο λειτουργικό σύστημα στο οποίο ο επαγγελματίας μπορεί να βάλει μόνο το ένα ή δύο προγράμματά που του χρειάζονται και να μην έχει παραφορτωμένο και ασταθές το λειτουργικό του σύστημα.

Ερευνητές

Εάν είστε ερευνητής και χρησιμοποιείτε μόνο για παράδειγμα το Matlab για πολύπλοκους μαθηματικούς αλγορίθμους το iQunix είναι ιδανικό περιβάλλον χωρίς περιττή κατανάλωση πόρων του συστήματος που προέρχονται από προγράμματα που δεν χρησιμοποιείτε.

Υποστήριξη

Η υποστήριξη της διανομής ακολουθεί την υποστήριξη με ενημερώσεις που παρέχει η κοινότητα Ubuntu και η Canonical. Η τωρινή έκδοση του iQunix βασίζεται στο Ubuntu 10.10 (διαθέτει όλες τις αναβαθμίσεις που έχει λάβει το Ubuntu από τον Οκτώβριο του 2010 ) και επομένως θα λαμβάνει ενημερώσεις λογισμικού μέχρι τον Απρίλιο του 2012.

iqunix-ubuntu-support-cycle

Τέλος με τον καιρό και ανάλογα με τις ανάγκες και τον χρόνο, θα διαθέσω κάποια Patches και Wizards που μπορεί να τρέχει ο τελικός χρήστης.

Downloads

Ωραία όλα αυτά αλλά στην πράξη θα φανεί έτσι; Θέλετε να το δείτε ; Κατεβάστε το αντίστοιχο iso (~400 ΜΒ) ανάλογα με την αρχιτεκτονική του υπολογιστή σας. Μόλις κατεβάσετε το .iso μπορείτε να το δοκιμάσετε αρχικά σε μια εικονική μηχανή (Virtual Box) και αν σας αρέσει μπορείτε να ετοιμάσετε ένα Live CD ή Live USB να το περιεργαστείτε και εν τέλει να το εγκαταστήσετε όπως και ένα Ubuntu: Support This Project

Για συστήματα με μικρότερα των 3GB RAM
Για συστήματα με μεγαλύτερα των 3GB RAM

Update: Κυκλοφόρησε το Service Patch v1.0 για όσους έχετε εγκαταστήσει το iQunix 10.10.

Επίλογος

Ως χρήστης ξέρετε ποιες είναι οι ανάγκες σας οπότε το iQunix απλά προσφέρει ένα καθαρό περιβάλλον με τις ευκολίες του Ubuntu, για να το προσαρμόσετε με βάση αυτές τις ανάγκες. Όπως οι ανάγκες είναι προσωπικές και διαφορετικές στον καθένα σας, γιατί το λειτουργικό σας να μην διαφέρει ;

Κάποια screenshots


iqunix-desktop

iqunix-nautilus