Όσοι διαθέτετε κάποιο smartphone (Android Linux, iPhone, Nokia, Blackbery κλπ) θα είστε εξοικειωμένοι με τις έννοιες Market, App Center, OVI κλπ. Οι έννοιες αυτές υπάρχουν πάνω απο 10 χρόνια στο κόσμο του Linux και δεν είναι καινούριες. Τα άρθρα που θα ακολουθήσουν, μαζί με αυτό θα σας ξεναγήσουν στον μαγικό κόσμο των “αποθετηρίων” και των τρόπο που κάνουμε εγκατάσταση προγράμματα αλλά και νέες πηγές λογισμικού σε iQunix και Ubuntu.
Τι είναι τα Αποθετήρια;
Η εγκατάσταση των προγραμμάτων στο Linux δεν γίνεται όπως σε άλλα λειτουργικά πηγαίνοντας σε διάφορα site (διαβάστε εδώ για την επικινδυνότητα του θέματος ) αλλά από ένα κεντρικό παράθυρο τύπου Προσθαφαίρεσης Προγραμμάτων. Υπάρχουν κυριολεκτικά χιλιάδες προγράμματα διαθέσιμα για να καλύψει τις ανάγκες των χρηστών του iQunix και Ubuntu. Αυτά τα προγράμματα είναι αποθηκευμένα σε πηγές που συνήθως αναφέρονται ως αποθήκες ή αποθετήρια. Τα αποθετήρια καθιστούν πολύ εύκολη την εγκατάσταση νέου λογισμικού στον υπολογιστή σας μέσο της σύνδεσης σας στο Internet, παρέχοντας ταυτόχρονα υψηλό επίπεδο ασφάλειας και τέλος ότι την σιγουριά ότι είναι καλά δοκιμασμένο και ειδικά κατασκευασμένο για την έκδοση του λειτουργικού σας. Εκτός αυτού, με αυτό τον τρόπο όλο το λειτουργικό μαζί με τα προγράμματα σας λαμβάνουν ενημερώσεις και διορθώσεις λογισμικού και έτσι δεν χρειάζεται να ψάχνετε για νέες εκδόσεις σε διαφορετικές ιστοσελίδες.
Δεν βρίσκετε που είναι τα αποθετήρια στο Ubuntu 10.10
Όσοι έχετε Ubuntu 10.10 θα παρατηρήσετε ότι οι Πηγές λογισμικού έχουν κρυφτεί στο μενού του. Μπορείτε να τις ενεργοποιήσετε ξανά κάνοντας τα εξής
- Κάντε δεξί κλικ στο Εφαρμογές / Τοποθεσίες /Σύστημα και κάντε κλικ στο Επεξεργασία μενού.
- Αυτό θα ανοίξει ένα παράθυρο όπου θα πρέπει μετακινηθείτε προς τα κάτω προς την Διαχείριση και κάντε κλικ.
- Βάλτε ένα tick (v) στο πλαίσιο δίπλα στο Πηγές Λογισμικού και μετά κλείστε το παράθυρο.
- Πηγαίνετε στο Σύστημα–> Διαχείριση και θα πρέπει να δείτε εκεί στο μενού το “Πηγές λογισμικού” .
Ένας άλλος τρόπος χωρίς να κάνετε τα παραπάνω, είναι να το βρίσκετε ως εξής:
- Πηγαίνετε στο μενού Εφαρμογές –> Κέντρο Λογισμικού Ubuntu
- Κάνετε κλίκ Επεξεργασία –> Πηγές Λογισμικού.
Όσοι έχετε iQunix θα το έχετε ενεργοποιημένο εξαρχής στο Σύστημα–> Διαχείριση όπου θα πρέπει να δείτε εκεί στο μενού το “Πηγές λογισμικού”.

Αν όμως θέλετε να έχετε και το Κέντρο Λογισμικού Ubuntu στο iQunix τότε ανοίξετε το Synaptic απο το Σύστημα–> Διαχείριση και κάντε στο πλαίσιο αναζήτησης μια εύρεση του όρου “sotfware center”.
Πηγές Λογισμικού
Τα αποθετήρια λογισμικού του iQunix και του Ubuntu οργανώνονται σε τέσσερις+μία ξεχωριστές περιοχές ή «συστατικά μέρη», σύμφωνα με το επίπεδο της υποστήριξης που προσφέρεται από το Ubuntu.
Αυτές οι περιοχές είναι:
Main– λογισμικό που υποστηρίζεται επίσημα από την Canonical.
Restrictied – Υποστηριζόμενο λογισμικό που δεν είναι υπό μια εντελώς ελεύθερη άδεια.
Universe – Λογισμικό που υποστηρίζεται από την Κοινότητα.
Multiverse – Λογισμικό που περιορίζεται απο πνευματικά δικαιώματα.
Source Code – Πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα των προγραμμάτων από όλα τα αποθετήρια.
Φυσιολογικά όλα τα παραπάνω (εκτός απο το Source Code) πρέπει να είναι ενεργοποιημένα στον υπολογιστή σας.

Το σημείο που λέει “Λήψη απο” καθορίζει από ποιόν server που έχει όλα τα παραπάνω αποθετήρια θα κατεβαίνουν τα προγράμματά σας. Αν είστε Ελλάδα λογικά θα λέει “Εξυπηρετητής για Ελλάδα”.
BONUS TIP : Αν θέλετε να βρείτε τον πιο κοντινό στο σπίτι σας ώστε να έχετε καλύτερες ταχύτητες όταν κατεβάζετε προγράμματα απο το Κεντρο Λογισμικού τότε κάνετε το εξής:
- Κάντε κλικ στα βελάκια του “Εξυπηρετητής για Ελλάδα”
- Διαλέξτε την επιλογή “Άλλο”
- Στο παραθυράκι που θα ανοίξει πατήστε “Εύρεσή Βέλτιστου”
- Θα αρχίσει το τεστ και στον τέλος θα σας προτείνει κάποιον εξυπηρετητή.
- Πατήστε “Επιλογή του Εξυπηρετητή” για να κλείσει.
- Τέλος πατήστε “κλείσιμο”

Το πλαίσιο Εγκατάσταση απο CD/DVDs περιέχει λογισμικό από τα αποθετήρια «Main» και «Restrected» και δεν χρειάζεται να είναι ενεργοποιημένο αφού μόλις το σύστημά σας έχει συνδεθεί στο ίντερνετ αυτές θα ενημερώνεται πλέον από τα διαδικτυακά αποθετήρια τα οποία όπως είναι φυσικό να έχουν πολλά περισσότερα προγράμματα λογισμικού από ότι ένα CD. Με τo Κέντρο Λογισμικού που έχει το σύστημά σας, μπορείτε να αναζητήσετε, να εγκαταστήσετε και να ενημερώσετε οποιοδήποτε λογισμικό απευθείας μέσω του Διαδικτύου, χωρίς την ανάγκη για κάποιο CD/DVD.
Επίλογος
Κάναμε μια εισαγωγή στα “αποθετήρια” και σε επόμενο άρθρο θα συνεχίσουμε με τις υπόλοιπες καρτέλες και τις ιδιότητες των αποθετηρίων… Δείτε το Μέρος 2
Ανυπομονούμε για το δεύτερο μέρος φίλε Salih !