Στο προηγούμενο άρθρο κάναμε μια εισαγωγή στην έννοια “αποθετήρια”, είδαμε που βρίσκονται στο σύστημά μας, τις ιδιότητές τους και τις διάφορες κατηγοριοποιήσεις τους. Σήμερα, στην συνέχεια αυτού του κύκλου μαθημάτων θα δούμε πως βρίσκουμε αποθετήρια στο internet και πως τα προσθέτουμε στο σύστημά μας εύκολα και γρήγορα για να επεκτείνουμε τον αριθμό των διαθέσιμων προς εγκατάσταση προγραμμάτων.
PPA: Δώστε αποθήκη λογισμικού στο λαό!
Στις 25 Νοεμβρίου του 2007, η Canonical εγκαινίασε έναν καινούριο τρόπο εγκατάστασης λογισμικού στο Ubuntu. Η υπηρεσία PPA λοιπόν “Personal Package Archive” (προσωπική αρχειοθήκη λογισμικού) δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας χώρος (2GB) στο http://www.launchpad.net (δείτε τι είναι το Launchpad) που μπορεί να έχει ο καθένας και να ανεβάζει τα δικά του πακέτα λογισμικού. Αυτό βοήθησε σημαντικά όλους ακόμα και τις εταιρίες, για να μπορούν να διαθέτουν το λογισμικό τους εύκολα στους χρήστες. Με αυτό τον τρόπο η «ΑΒΓ» εταιρία/ή προγραμματιστής μπορεί να ανεβάσει στο προσωπικό του PPA τον κώδικα του προγράμματος του και το launchpad θα αναλάβει αυτόματα να του δημιουργήσει .deb πακέτο για κάθε έκδοση Ubuntu που επιθυμεί ο προγραμματιστής. Όσοι χρήστες έχουν το αποθετήριο ενσωματωμένο στο σύστημά τους θα λαμβάνουν οποιαδήποτε αναβάθμιση αυτόματα χωρίς να χρειάζεται οι χρήστες να ψάχνουν αν η εταιρία/ή προγραμματιστής έβγαλε κάποια νέα έκδοση.
Σας θυμίζει λίγο Android Market, AppStore, Ovi Store κλπ. ? Μην τρώτε λοιπόν κουτόχορτο από κανέναν ευαγγελιστή της τεχνολογικής επανάστασης. Όταν το Linux κατασκεύαζε αυτές τις τεχνολογίες, οι υπόλοιποι τρώγανε μπανάνες στα δέντρα. Κλείνει η παρένθεση.
Πως βρίσκουμε αποθετήρια για το αγαπημένο μας λογισμικό
Εν έτη 2011 είναι αδύνατον να μην βρείτε αποθετήρια για τα προγράμματα που ενδιαφέρεστε. Προσωπικά όποιο λογισμικό δεν διαθέτει αποθετήριο ή απλά πακέτο .deb (θέλει προσοχή στα σκέτα deb πακέτα για λόγους ασφαλείας) , τότε το αγνοώ επιδεικτικά. Στην εποχή μας όποιος δεν φτιάχνει πακέτο εγκατάστασης .deb για Ubuntu/Debian είναι καταδικασμένος και προσωπικά δεν πρόκειται να ασχολούμαι εγώ ή ένας απλός χρήστης να λύσει τα προβλήματα που έπρεπε να λύσει ο προγραμματιστής του λογισμικού. Τέλος.
Επομένως αν το πρόγραμμα που θέλω δεν υπάρχει στο Κέντρο Λογισμικού, τότε πρέπει να δω που θα το βρω. Υπάρχουν 3 τρόποι για να βρούμε το αποθετήριο (PPA) που θέλουμε:
- Ιστοσελίδα του προγράμματος
- Μια αναζήτηση στο www.launchpad.net
Συνήθως η ιστοσελίδα της εταιρίας/προγραμματιστή διαθέτει λίνκ στο αποθετήριο του προγράμματος. Αν όχι τότε πηγαίνουμε στο www.launchpad.net και κάνουμε αναζήτηση γράφοντας το όνομα του προγράμματος. Αν πάλι δεν το βρίσκουμε τότε πάμε στο google και κάνουμε αναζήτηση του προγράμματος βάζοντας το πρόθεμα “PPA” δίπλα. Με κάποιον από τους παραπάνω τρόπους σίγουρα θα βρούμε κάτι.
Πώς προσθέτουμε το PPA στο Κέντρο Λογισμικού
Η βασική “σύνταξη” στην οποία βρίσκουμε ένα αποθετήριο είναι της μορφής:
ppa: [όνομα] / [όνομα ppa]
π.χ. ppa:sevenmachines/flash

Για να το προσθέσουμε πρέπει να ανοίξουμε το “Πηγές Λογισμικού” όπως είδαμε στο προηγούμενο άρθρο. Εκεί στην καρτέλα «Άλλο Λογισμικό» και κάντε κλικ στο κουμπί Προσθήκη. Στη συνέχεια μπορείτε να πληκτρολογήσετε (ή κάντε copy-paste) την γραμμή που θα βρείτε της μορφής ppa: [όνομα] / [όνομα ppa] π.χ. ppa:sevenmachines/flash.
Αυτό ήταν ! Επιλέξτε «Κλείσιμο»και «Ανανέωση»για να αποθηκεύσετε και να ενημερώσετε τη βάση δεδομένων λογισμικού του συστήματός σας. Μπορείτε πλέον να εγκαταστήσετε το πρόγραμμα σας από το Κέντρο Λογισμικού.

Για να είστε σίγουροι οτι το λογισμικό και το αποθετήριο θα δουλεύει απρόσκοπτα στην έκδοση του Ubuntu/iQunix που διαθέτετε, πριν προσθέσετε το αποθετήριο ρίξτε μια ματιά εκεί που λέει “Filter” στο launchpad (όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα)και δείτε αν έχει πακεταριστεί για την έκδοση του συστήματός σας.
Bonus TIP: Στην καρτέλα “Άλλο Λογισμικό” Θα προσέξατε δυο αποθετήρια προεγκατεστημένα αλλά συνήθως απενεργοποιημένα. Ενεργοποιήστε τα βάζοντας ενα “τικ” δίπλα τους. Αυτά είναι αποθετήρια στα οποία θα βρείτε λογισμικό απο εταιρίες που συνεργάζεται η Canonical όπως Adobe, Skype, κλπ και θα βρείτε codecs, firmware κλπ.

Τέλος να αναφέρω ότι θα δείτε παντού (όπως και εδώ στο OSarena) να σας δίνουμε αποθετήρια αλλά δείχνοντάς σας πως να το κάνετε από το τερματικό. Δεν χρειάζεται να το κάνετε απο το τερματικό αν δεν θέλετε. Απλά αντιγράψτε την γραμμή ppa: [όνομα] / [όνομα ppa] π.χ. ppa:sevenmachines/flash από την εντολή που σας δίνουμε και προσθέστε την στο “Πηγές λογισμικού” όπως περιγράφεται παραπάνω. Για παράδειγμα αν σας λέμε ανοίξετε ένα τερματικό και δώστε:
sudo add-apt-repository ppa:ferramroberto/vlc
sudo apt-get update
sudo apt-get install vlc mozilla-plugin-vlc vlc-plugin-pulse
Μπορείτε απλά να μας γράψετε εκεί που δεν πιάνει μελάνι και να πάρετε μόνο την γραμμή “PPA”, εκεί που λέει ppa:ferramroberto/vlc και προσθέστε την στο “Πηγές λογισμικού” όπως περιγράφεται παραπάνω. Έπειτα στο κέντρο λογισμικού να κάνετε αναζήτηση το “VLC” και να πατήσετε εγκατάσταση. Προσωπικά, αν και κάνω μαγικά στο τερματικό όταν είναι να προσθέσω αποθετήριο εμπιστεύομαι περισσότερο το ποντίκι και τα κλικ.
Δείτε τα παραπάνω και σε βίντεο :
Επίλογος
Είδαμε λοιπόν πως κάνουμε αναζήτηση και προσθήκη αποθετηρίων στο iQunix/Ubuntu μας. Το μάθημα δεν τελείωσε… θα τα πούμε στο επόμενο άρθρο… Δείτε το 3ο και τελευταίο μέρος
Τα κατάφερα! Το μικρό ασεράκι μου πετάει και με ubuntu! (Έπαιζε καλά μόνο με ελαφριές διανομές)
Μπράβο σας παιδιά. ωραία άρθρα, έμαθα σε ένα μήνα όσα δεν είχα μάθει σε ένα χρόνο…
Να βάζω ποστ δεν έχω μάθει ακόμα. Αλλού έπρεπε να μπει το παραπάνω.
Συγνώμη.
Δεν πειράζει φίλε μου… δεν έγινε και τίποτα :P
Πολλά μπράβο παιδιά για ακόμα ένα αξιόλογο άρθρο! Οφείλω να ομολογήσω πως ήταν τόσο διαφωτιστικό όσο και χιουμοριστικό με εμφαση στη φράση "Όταν το Linux κατασκεύαζε αυτές τις τεχνολογίες, οι υπόλοιποι τρώγανε μπανάνες στα δέντρα"..γιατί τελικά το μεράκι και η ενασχόληση με τις τεχνολογίες αυτές έχει και πρέπει να έχει την πλάκα του…Πολλά μπράβο και πάλι!
Ευχαριστούμε φίλε μου… να είσαι καλά ! Προσπαθούμε να σας ενημερώνουμε με απλά λόγια και όπως τα βλέπουμε με τα δικά μας μάτια, ανθρώπινα και όχι στεγνή ενημέρωση….. όσο γίνεται και όπου αυτό είναι δυνατό… διότι όπως και να είναι τα πράγματα σημασία έχει να περνάμε καλά και να "παίζουμε" με την τεχνολογία και να μην "παίζει" αυτή με εμάς :P