8 Linux Tablets του 2011 που θα συζητηθούν

Μέχρι πρόσφατα, το Samsung Galaxy Tab ήταν η μόνη αξιόλογη λύση Tablet που είχε προσέφερε λειτουργικό Android. Παρά του ότι το Android που διέθετε ήταν η ίδια με αυτά που ερχόντουσαν σε κινητά, έλαβε τις καλύτερες κριτικές. Όμως αυτό δεν άρεσε στην Goolge. Στρώθηκε στη δουλειά και μας παρουσίασε το Android 3.0 OS που έχει βελτιστοποιηθεί για Tablets.

android tablets

Όλοι σχεδόν οι μεγάλοι κατασκευαστές των smartphones σχεδιάζουν και μια συσκευή Tablet με βάση αυτήν την τελευταία έκδοση Android. Ας δούμε όμως τα 8 που θα συζητηθούν αλλά και ένα που μας λείπει πραγματικά απο το παιχνίδι.

Motorola Xoom

Το Motorola Xoom είναι ίσως η πρώτη «καθαρή» έκδοση Android Table, δεδομένου ότι ήταν η πρώτη που έρχεται με την βελτιστοποιημένη έκδοση Android OS 3.0. Έρχεται με μια οθόνη 10.1 ιντσών οθόνη με ανάλυση 1280 x 800 pixel, συνδεσιμότητα 3G/4G/Wi-Fi, αναπαραγωγή βίντεο 1080p, dual-core επεξεργαστή 1GHz Nvidia Tegra 2. Απο μπροστά διαθέτει μια 2 MP κάμερα, ενώ πίσω του έχει 5 MP κάμερα.

Διαθέτει 1GB RAM, 32GB αποθηκευτικό χώρο ενσωματωμένο και επεκτάσιμο με υποδοχή κάρτας SD Το αρνητικό είναι ότι το Motorola Xoom αιωρείται γύρω στα 800.00 ευρώ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HTC Flyer

Είδαμε το HTC Flyer… μας εντυπωσίασε… Έρχεται με μια οθόνη 7 » ανάλυσης 1024 x 600 pixel. Αν και ο επεξεργαστής του δεν είναι dual core, αγγίζει όμως τα 1.5GHz (Qualcomm Snapdragon). Ο εσωτερικός αποθηκευτικός του χώρος είναι στα 32 GB με διαθέσιμη microSD υποδοχή κάρτας μνήμης.

Διαθέτει unibody κατασκευή (ενιαίο σώμα αλουμινίου), γραφικό περιβάλλον Sense UI της HTC, η οποία είναι βελτιστοποιημένη έκδοση για Tablet. Αξίζει να σημειωθεί ότι διαθέτει και stylus (γραφίδα) για όποιον προτιμάει να γράφει με “πένα”. Η 5 MP κάμερα από πίσω και η 1,3 MP μπροστά είναι υπέρ αρκετή νομίζω.

Το αρνητικό είναι ότι είναι Android 2.3 και όχι Android 3.0 (αναμένεται αναβάθμιση σε Android 3.0 στο μέλλον) και η τιμή του αιωρείται και αυτή γύρω στα 800.00 ευρώ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Asus Eee Pad Transformer

Το Asus Eee Pad Transformer το πιο περίεργο αλλά και πιο βολικό Tablet της αγοράς. Εκτός απο tablet διαθέτει και ενα dock πληκτρολόγιο που όταν κουμπώνει επάνω του μετατρέπεται σε ένα πλήρες netbook.

Η οθόνη του είναι 10.1″ ανάλυσης 1280 x 800 pixel και διαθέτει δύο κάμερες, μια πίσω στα 5MP και 1,3 MP εμπρός. Ο εσωτερικός αποθηκευτικός του χώρος είναι στα 32 GB στο οποίο τρέχει το Android OS 3.0. Διαθέτει dual-core επεξεργαστή 1GHz Nvidia Tegra 2 και 1GB RAM.

Το Asus Eee Pad Transformer έχει ήδη κυκλοφορήσει και ξεπουλήσει στην Αγγλία. Η τιμή του είναι σε λογικά πλαίσια όπου χωρίς το dock πληκτρολόγιο είναι στα 390 ευρο (16GB έκδοση με Wi-Fi) ενώ με το dock είναι στα 490.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Samsung Galaxy Tab 10.1

Το Samsung Galaxy Tab 10.1 ιντσών είναι η επόμενη γενιά Galaxy Tab με μεγαλύτερο μέγεθος οθόνης και πολύ βελτιωμένα χαρακτηριστικά λογισμικού και υλικού. Διαθέτει 1GHz επεξεργαστή διπλού πυρήνα και Android OS 3.0. Η συσκευή έχει μια 10.1 «WXGA οθόνη με 1280×800 pixels. Άλλα χαρακτηριστικά που περιλαμβάνει είναι η 2MP κάμερα εμπρός και 8MP πίσω. Η κάμερα του έχει δυνατότητα εγγραφής βίντεο HD στα 1080p.

Οι τιμές στις οποίες παίζει είναι περίπου 450 ευρώ.

 

 

 

 

 

 

 

Panasonic Viera

Να που και η Panasonic μπαίνει στο παιχνίδι των Tablets (ποιους άλλους θα δούμε άραγε;). Η Panasonic παρουσίασε τα Tablet προϊόντα της κατά τη διάρκεια της CES 2011. Δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για το προϊόν αυτό εκτός από το ότι πρόκειται να έρθει σε 4, 7 και 10-ιντσών μεγέθη και θα είναι ένα Android 2,2 Froyo, τουλάχιστον προσωρινά.

 

 

 

 

 

Lenovo Tablet LePad

Να που το τμήμα προσωπικών υπολογιστών της IBM, που πουλήθηκε στην Lenovo μας έρχεται και με ένα Tablet. Το Lenovo LePad έχει οθόνη 10.1″ στα 1280×800 pixel οθόνη αφής και έναν επεξεργαστή Snapdragon στα 1,3 Ghz. Τρέχει το Android 2.2 Froyo.

Ενώ ήδη πωλείται στην Κίνα, αναμένεται να βγει στην αγορά σε όλο τον κόσμο, τον Ιούνιο του 2011.

 

 

 

LG Optimus Pad

Το LG Optimus Pad διαθέτει ένα Tegra 2 επεξεργαστή της Nvidia, 1GB RAM, λειτουργικό Android 3.0. Αποτελεί το πρώτο tablet που έχει διπλή 5MP κάμερες πίσω για να κάνει εγραφή 3D βίντεο !!!. Σε αντίθεση με το LG Optimus 3D smartphone που διαθέτει απεικόνιση 3D χωρίς χρήση γυαλιών, η οθόνη του LG Optimus Pad δεν είναι συμβατή με προβολή 3D. Αντίθετα, είναι ένα 8.9 ιντσών LCD οθόνη με λόγο διαστάσεων 15:09 και 1280 x 768 WXGA.

 

Acer Iconia A500 Tab

Το Acer Iconia διαθέτει μια 10.1 ιντσών οθόνη με ανάλυση 1280 x 768 pixels WXGA, θύρα micro-HDMI, μια 5MP πίσω και 2MP κάμερα στο μπροστινό μέρος του. Ο επεξεργαστής του είναι dual-core Tegra 2 NVIDIA με επιτάχυνση γραφικών GeForce και 1GB RAM, ενώ ο εσωτερικός αποθηκευτικός του χώρος είναι στα 16 GB με επέκταση στα 32GB με micro-SD.

Η τιμή του αναμένεται να παίξει στα 450 ευρώ.

 

Τι μας λείπει ;

Μα φυσικά το MeeGo… το λειτουργικό που έχει χυθεί άπειρο ψηφιακό μελάνι ! Η τελευταία τρικλοποδιά που έκανε η Nokia στην Intel, χάλασε τα σχέδια και την ανάγκασε, να τα βγάλει πέρα μόνη της. Ελπίζουμε η LG να μας καλύψει το κενό.

 

Advertisement

9 σκέψεις σχετικά με το “8 Linux Tablets του 2011 που θα συζητηθούν

Add yours

    1. Είναι εφόσον χρησιμοποιούν Linux (πυρήνας). Μην μπερδεύεσαι με τις διανομές Linux. Όλες χρησιμοποιούν τον πυρήνα Linux.
      Μάλιστα αν κοιτάξεις ένα smartfone με Android στο μενου Σύστημα –> Σχετικά Με το Τηλ. –> Πληροφορίες Λογισμικού, εκεί θα δείς να λέει Kernel version. Συγκεκριμένα το δικό μου που έχει Android 2.2 έχει Linux Kernel version 2.6.32. Το Android 2.3 έχει νεότερη έκδοση Linux την 2.6.36. Το Ubuntu 11.04 έχει την έκδοση 2.6.38.

      Ακόμα και εκεί να μην κοιτάξεις μπορείς να δεις και εδώ για περισσότερες πληροφορίες : https://cerebrux.net/2011/08/11/pio-android-kinitotablet-na-protimisete-echete-berdefti/

    2. Το λέω γιατί δεν είναι ένα συνηθισμένο distro όπως π.χ. το maemo.
      π.χ. apk αρχεια δε μπορεις να εγκαταστήσεις σε linux διανομή.

    3. Ναι σωστό αυτό που λες, αλλά δεν μπορείς ούτε να εγκαταστήσεις ας πούμε .deb (απο debian ή Ubuntu) αρχείο σε διανομές όπως το Slackware, Gentoo, Arch, Forsight και πολλά άλλα.

      Αυτό που θέλω να πω είναι ότι όλες οι διανομές Linux, το android, το meego, το maemo, ακόμα και το router σου με το οποίο μπαίνεις αυτή τη στιγμή στο internet έχουν ένα κοινό παρονομαστή: Linux kernel, τα υπόλοιπα (πακέτα εγκατάστασης, γραφικό περιβάλλον, υπηρεσίες παρασκηνίου, εικονίδια) κάθονται πάνω από τον πυρήνα (Linux). Ρίξε μια ματιά σε αυτή την εικόνα και θα καταλάβεις τι εννοώ :http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a5/Diagram_android.png

      Στην ουσία, όλα μπορούν να θεωρηθούν διανομές Linux, ακόμα και το android.
      Ας μην ξεχνάμε οτι λόγο του Linux που είναι το Android σε λίγο καιρό θα μπορούμε να το κάνουμε εγκατάσταση και στον υπολογιστή μας. Κάποιοι το κατάφεραν ;) δες εδώ το πρότζεκτ http://www.android-x86.org/

    4. εγω εξακολουθω να διαφωνω στο οτι ειναι Λινουξ το android.
      Η αδεια χρησης του (apache) προσφατα ανακυρηχθηκε ως συμβατη με την GPL.
      Παρολλα αυτα αφηνει ακομα περιθωρια για χρηση κλειστου κωδικα.

      Εαν επικρατησει το android σαν Linux για tablets, καθως τα tablets ειναι πολυ πιθανον να γινουν οι μελλοντικοι φορητοι υπολογιστες (αντιο lap-tops), τοτε πολυ πιθανον σε 10 χρονια απο τωρα να ειναι δημοφιλες το android με αδεια apache και οχι το Λινουξ με αδεια GPL.
      Το παω μακρια ε; γιατι οχι…μακαρι να βγω τελειως μα τελειως λαθος!

      Παντως ενα android (πειτε το Λινουξ αν θελετε) το οποιο θα στηριζεται στο – εξαρτωμενο απο την Google – Market που εχει τοσο κλειστο κωδικα δεν μου κανει διαφορα.
      Διαφορα θα μου εκανε να δω την οποιαδηποτε GPL διανομη Linux με gnome 3, kde netbook, unity κτλ σε tablet.

    5. Κάπου μπερδεύεσαι…
      Linux είναι το σώμα.
      Ε, λοιπόν αυτό το σώμα μπορείς να το ντύσεις όπως θες και να το παρουσιάσεις(λέγε με ubuntu,iqunix,fedora,opensuse,android κλπ.).
      Σημασία έχει ότι η βάση είναι ο linux kernel.-

    6. Το λέω γιατί δεν είναι ένα συνηθισμένο distro όπως π.χ. το maemo.
      π.χ. apk αρχεια δε μπορεις να εγκαταστήσεις σε linux διανομή.

  1. Αρκετά αξιόλογα όλα, αλλά θα προτιμήσω το asus transformer για την IPS οθόνη του και το mozilla glass του (να αντέξει σε καμιά επιδρομή η οθόνη του από κατοικίδια! Και η τιμή του από Αμερική με τα 280 ευρώ (χωρίς το dock) είναι άκρως δελεαστική. Δυστυχώς Ελλάδα κάτι μου λέει ότι οι "νταβατζήδες μεσολαβητές" θα το πουλάνε 500ευρώ και πάνω, οπότε θα αγκαρέψω τον uncle Sam να μου το φέρει!

    1. Να σου πω την αλήθεια αν και είχα ερωτευθεί το Motorola Xoom, όταν εμφανίστηκε το ASUS Transformer είδα ένα tablet που προσφαίρει ότι και το Xoom αλλά και περισσότερα. Αν βάλουμε και την τιμή του στην εξίσωση νομίζω οτι η ASUS έριξε μούντζα στα μούτρα της Motorola…. ελπίζω να το κατάλαβε :P

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: