Δεν είναι λίγες οι φορές που λαμβάνουμε mail στα οποία μας ρωτάνε σε γενικές γραμμές «πoιο κινητό/tablet Android να πάρω; έχω μπερδευτεί !!». Δύσκολη απάντηση…

Back-anddroid-google

Στο παρόν άρθρο ΔΕΝ θα δείτε :

 • Συγκριτικό όλων των διαθέσιμων κινητών/tablet με Android
 • Συγκριτικό για το ποια είναι η καλύτερη «μάρκα» ή εταιρία
 • Συγκριτικό καλύτερου συνδυασμού hardware (cpu, ram, battery, GPS, 3G κλπ)
Αντίθετα θα σκιαγραφήσουμε κάποιους βασικούς κανόνες που πρέπει να λάβουμε υπόψιν πριν μπούμε στο κατάστημα και πούμε «αυτό θέλω… τύλιξε μου το σε παρακαλώ» :P
Συγκριτικό όλων των διαθέσιμων κινητών/tablet με Android δεν θα κάνουμε γιατί αύριο θα είναι «άκυρο» το άρθρο αφού η τεχνολογία τρέχει με τσίτα τα γκάζια ! Παρ’ όλα αυτά αν σας ενδιαφέρει, έχουμε κάνει παλιότερα ένα συγκριτικό στο οποίο αναφέρουμε ποια ταμπλέτα θα μπορούσατε να επιλέξετε με βάση του τι θα κυκλοφορήσει σύντομα στην Ελλάδα (δείτε σχετικά).
Το να αναφέρουμε ποια είναι η καλύτερη «μάρκα» ή εταιρία δε γίνεται γιατί όλες παράγουν από low-end ως high-end κινητά, οπότε υπάρχουν αγάπες και δυσαρέσκειες και από τις δύο πλευρές.
Θα σταθούμε, λοιπόν, σε 3 βασικούς πυλώνες που καθορίζουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης της Android συσκευής σας:
 • Ποιες είναι οι ανάγκες μας;
 • Υποστήριξη με αναβαθμίσεις λειτουργικού συστήματος Android και αρχική έκδοση λειτουργικού συστήματος
 • Ιδανικές απαιτήσεις για ποιοτική εμπειρία χρήσης του Android

Λίγη Άλφα-Βήτα…

To Android είναι ένα λειτουργικό σύστημα για φορητές συσκευές το οποίο έχει αναπτυχθεί από την Google και βασίζεται στο πυρήνα του Linux πάνω στο οποίο τρέχουν διάφορα λογισμικά όπως το γραφικό περιβάλλον και βιβλιοθήκες συστήματος. Ο κώδικας του λειτουργικού συστήματος (εκτός από κάποια κομμάτια των εκδόσεων 3.x) είναι ελεύθερα διαθέσιμος στο κοινό και αναπτύσσεται από την κοινοπραξία εταιριών Open Handset Alliance (ΟΗΑ). Πίσω από την ΟΗΑ βρίσκονται εταιρίες όπως η Texas Instruments , Broadcom Corporation , Google , HTC , Intel , LG , Marvell Technology Group , Motorola , Nvidia , η Qualcomm , η Samsung Electronics , η Sprint Nextel και Τ -Mobile.

Android-Schema

To 99% των Android συσκευών διαθέτουν ότι πιο σύγχρονο θα αποζητούσε κάποιος από μια φορητή συσκευή όπως :

 • Market – Για εγκατάσταση εφαρμογών
 • Multitasking – δυνατότητα εκτέλεσης πολλών εφαρμογών ταυτόχρονα π.χ. να ακούτε τραγούδια ενώ σερφάρετε στο ίντερνετ και ταυτόχρονα απαντάτε σε κάποιο sms χωρίς κλείσετε κάποια εφαρμογή ή να χάσετε την σελίδα που επισκεφτήκατε. Διαθέτει εξελιγμένο αλγόριθμο διαχείρισης μνήμης (προερχόμενο από το Linux) ώστε να κλείνουν αυτόματα η εφαρμογές που δεν χρησιμοποιείτε για αρκετή ώρα και έτσι να ελευθερώνουν την μνήμη τους.
 • WiFi Hot Spot – δυνατότητα χρήσης της συσκευής σας για διαμοιρασμό internet μέσω wifi σε άλλες συσκεύες όπως ένα wifi router (έκδοση >2.2)
 • 3D γραφικά – βιβλιοθήκες για χρήση από παιχνίδια με 3D γραφικά
 • Multimedia – δυνατότητες αναπαραγωγής μέσων H.263 , H.264 (3GP ή MP4), MPEG-4 SP , AMR , AMR-WB (σε 3GP), AAC , HE-AAC (σε MP4 ή 3GP), MP3 , MIDI , Ogg Vorbis , WAV.
 • Πρόσθετο υλικό – GPS , επιταχυνσιόμετρο , γυροσκόπιο , μαγνητόμετρο, αισθητήρες πίεσης και απόστασης.
 • Multitouch οθόνη αφής – δυνατότητα χρήσης οθονών πολυ-αφής π.χ. για zoom in/out
 • Web browser – το Android Linux διαθέτει browser για φορητές συσκευές βασισμένο στον Chrome browser σε συνδυασμό με την V8 JavaScript μηχανή.
 • Linux πυρήνας – Όλα τα παραπάνω βασίζονται σε δυνατότητες και αρθρώματα που διαθέτει το Linux

Αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά υπάρχουν πολλές συσκευές που τρέχουν Android και πολλές φορές λόγο διαφορετικής της «εμφάνισης» που έχει το γραφικό περιβάλλον τους οι χρήστες δεν γνωρίζουν ότι το κινητό που αγόρασαν τρέχει Android. Οι διαφορές στο ίδιο το λειτουργικό σύστημα όλων των συσκευών Andrοid συσκευών που μπορεί να συναντήσετε είναι το γραφικό περιβάλλον (menu) και η έκδοση του Android Linux που διαθέτει κάποια συσκευή. Κατά τα άλλα μια εφαρμογή που διαθέτει κάποιος σε μία συσκευή Sonyericsson (με Android ) δουλεύει και σε συσκευή HTC (με Android) ή οποιαδήποτε συσκευή διαθέτει Android. Σχετικά με το γραφικό περιβάλλον να αναφέρουμε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 5 δημοφιλείς διαφορετικές υλοποιήσεις της επιφάνειας εργασίας των φορητών συσκευών Android Linux :

 • HTC «Sense»
 • Motorola «MotoBlur» 
 • Samsung «TouchWiz»
 • Sony «UXP»
 • Google «Stock UI»
Πάμε τώρα στο τι πρέπει να προσέξετε:

1. Οι ανάγκες μου

Για να επιλέξετε μια συσκευή, πρέπει πρώτα να ξέρετε τι θέλετε να κάνετε μαζί της. Τα κινητά σήμερα εκτός από το να παίρνουν τηλέφωνο, μπαίνουν στο ίντερνετ, παίζουν παιχνίδια, κρατάνε σημειώσεις, ημερολόγιο, email, είναι φωτογραφικές μηχανές, βιντεοκάμερες, GPS και άλλα πολλά. Αν θέλετε να σερφάρετε, πάρτε κάτι με μεγάλη οθόνη (3.7 ίντσες και άνω), αν θέλετε να παίζετε παιχνίδια χρειάζεστε δυνατό επεξεργαστή (1GHz και άνω) και ξεχωριστό τσιπ γραφικών που να υποστηρίζει 3D γραφικά (όλες οι συσκευές παίζουν πασιέντζα), αν θέλετε φωτογραφική μηχανή προτιμήστε τα 8 Mpxls και άνω κ.ο.κ.
Αποφασίστε λοιπόν, γιατί το χρειάζεστε γιατί αν πάτε στο κατάστημα να αγοράσετε θα καταλήξετε με κάτι όμορφο και ντιζαϊνάτο αλλά που τελικά δε θα έχει τις λειτουργίες και την εμπειρία χρήσης που θα θέλατε.

2. Αναβαθμίσεις και υποστήριξη…

To μότο εδώ είναι «Πάρε ένα κινητό το οποίο δεν θα πάρει σύνταξη την ημέρα που θα το αγοράσεις»….

Τι εννοούμε με αυτό τον όρο? Πολλά κινητά/tablet βγαίνουν με μια έκδοση Android … και θα πεθάνουν με αυτήν… Δεν παίρνουν καμία αναβάθμιση. Αυτά τα μοντέλα συνήθως είναι αυτά που κυμαίνονται μεταξύ 90-200 ευρώ (εμπειρικός αριθμός και όχι κανόνας).

Το σωστό Android κινητό πρέπει να διατηρεί την φιλοσοφία του λειτουργικού συστήματος Linux και να λαμβάνει αναβαθμίσεις. Αν ήταν να παίρναμε ένα κινητό το οποίο δεν μας ενδιαφέρει να παίρνει αναβαθμίσεις τότε δεν πρέπει να πάρουμε smartphone.

Σκοπός είναι να πάρει ο καταναλωτής κάποιο μοντέλο το οποίο θα λάβει τουλάχιστον 2-3 αναβαθμίσεις ώστε να πιάσουν τόπο τα λεφτά του. Παρόλα αυτά οι καταναλωτές αγοράζουν τέτοια μοντέλα και στην αρχή μπορεί να μην τους ενδιαφέρει που το κινητό τους δεν θα πάρει αναβάθμισή αρχίζουν όμως να νιώθουν άσχημα όταν βλέπουν ότι παντού αναφέρονται για νέες διαθέσιμες αναβαθμίσεις Andoroid και το δικό τους το κοιτάνε και γράφει ακόμα Andorid 2.1 ή 2.2. Τότε αρχίζουν και γράφουν στα forum για το πως μπορούν να αναβαθμίσουν και αυτοί επειδή τους… ξέχασε η εταιρία τους. Τότε όμως είναι πολύ αργά. Εκτός και αν επιλέξετε μια συσκευή που αποδεδειγμένα υποστηρίζεται ανεπίσημα από την κοινότητα του Android με τρανό παράδειγμα το HTC Desire το οποίο συνεχίζει απτόητο τις αναβαθμίσεις.

Δεν είναι θέμα μόνο «αριθμητικών» αναβαθμίσεων π.χ. απο 2.2 σε 2.4 και λοιπά αλλά είναι οι τεχνολογίες που φέρνουν αυτές οι αναβαθμίσεις. Για παράδειγμά υπάρχουν μοντέλα που όταν βγήκαν στην αγορά (2009-2010) είχαν Andorid 2.1…. Μετά από λίγο καιρό βγήκε αναβάθμιση από την εταιρία σε Andorid 2.2 το οποίο βελτίωσε την ταχύτητα του κινητού, αναβάθμισε τις 3D δυνατότητες στα παιχνίδια και πρόσθεσε δυνατότητα εγκατάστασης των προγραμμάτων στην SD κάρτα. Έπειτα βγήκε η αναβάθμιση σε 2.3 και έδωσε δυνατότητα να γίνονται κλήσεις μέσω SIP και ίντερνετ από το Gmail και πολλά άλλα….
Όπως αντιλαμβάνεστε, μέσα σε 1,5-2 χρόνια τα μοντέλα αυτά δεν μοιάζουν καθόλου με την αρχική τους κατάσταση όπως ήταν δηλαδή την στιγμή τις αγοράς ! Εμφάνισαν νέα χαρακτηριστικά και δυνατότητες που δεν είχαν…

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθούμε ότι ο βασιλιάς στις αναβαθμίσεις είναι τα μοντέλα κινητών της σειράς Nexus που ανήκουν στην Google. Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν βγει το Nexus ONE και το Nexus S. Ως ναυαρχίδα της Google, λαμβάνουν πάντα ενημερώσεις για το Andorid και υποστηρίζονται με αναβαθμίσεις για πολλά χρόνια. Για παράδειγμα το πρώτο Nexus το οποίο βγήκε πριν από 2 χρόνια ακόμα λαμβάνει αναβαθμίσεις και θα λάβει και άλλες πολλές…

Τι έκδοση λειτουργικού πρέπει να έχει το κινητό/tablet ;

Οι μεγάλες αλλαγές ήρθαν στην έκδοση Android 2.2 (FroYo). Αν προτιμήσετε κάποια συσκευή με μικρότερη έκδοση, θα χάσετε πολλά σε επίπεδο ταχύτητας και δε θα έχετε τη δυνατότητα να εγκαταστήσετε εφαρμογές στην SD κάρτα σας, κάτι πολύ βασικό για την οικονομία του αποθηκευτικού χώρου. Προς το παρόν το Android 2.3 (Gingerbread) δεν έχει φέρει κάτι τεράστιο πέρα από τις απευθείας κλήσης αριθμών SIP, που δεν είναι κάτι ουάου, εδώ που τα λέμε. Αναμένουμε όμως τέλη Σεπτεμβρίου την έκδοση 2.4 (Ice Cream Sandwich) για την οποία δεν έχει ανακοινωθεί κάτι ακόμα (εκτός του ότι θα είναι κοινή για κινητά και ταμπλέτες). Αν η Google αναλωθεί σε καλλωπιστικές παρεμβάσεις τότε θα μπορούμε να πούμε οτι η έκδοση 2.2 είναι ακόμα μέσα στα πράγματα.

Όσο για τις ταμπλέτες, βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο όπου από τη μια έχουμε το το Android 3.x (Honeycomb) και από την άλλη το επερχόμενο 2.4. Τί θα επικρατήσει και πού θα στραφούν οι εταιρίες αλλά και οι χακεράδες (του XDA) δεν το ξέρουμε ακόμα.

 

3. Ιδανικές απαιτήσεις για ποιοτική εμπειρία χρήσης

Λόγο της φύσης του (Linux) το Android μπορεί να τρέξει παντού. Όπως οι υπολογιστές μας διαθέτουν CPU (επεξεργαστή Intel ή AMD), RAM και Σκληρό δίσκο (ROM), έτσι και οι φορητές συσκευές (π.χ. κινητά) διαθέτουν αυτά τα υποσυστήματα (σε μικρότερη κλίμακα) και έτσι μπορούν να τρέξουν Linux. Οι κατασκευάστριες εταιρίες προσέχουν ώστε οι συσκευές που κατασκευάζουν να ακολουθούν τα πρότυπα που έχει ορίσει η Google

Παρ’ όλα αυτά όμως, βλέπουμε ότι υπάρχουν εταιρίες που κάνουν … του κεφαλιού τους και πουλάνε κακής ποιότητας συσκευές με αποτέλεσμα να προσδίδουν την χειρότερη εμπειρία χρήσης που μπορεί να έχει κάποιος από το Android. ΠΡΟΣΟΧΉ !!!Τα περισσότερα από αυτά μπορείτε να τα αναγνωρίσετε στα καταστήματα εύκολα από το γεγονός ότι δεν διαθέτουν τα επίσημα Google Apps όπως Android Market για λήψη εφαρμογών.

Όπως συμβαίνει και στις αναβαθμίσεις έτσι και εδώ έχουμε καταναλωτές που παρ’ όλο που στην αρχή δεν δίνουν σημασία στην ποιότητα των υλικών και τις επιδόσεις του υλικού αλλά στην τιμή τους, συνειδητοποιούν πολύ σύντομα ότι το κινητό/tablet είτε σέρνεται, είτε αργούν οι εφαρμογές να αποκρίνονται, είτε παρουσιάζουν περίεργες συμπεριφορές και διάφορα άλλα… Τότε αρχίζουν και γράφουν στα forum για το πως μπορούν να λύσουν αυτά τα προβλήματα. Τότε όμως είναι αργά γιατί το σημαντικότερο από όλα είναι ότι με αυτή τη συσκευή έχει δημιουργηθεί στον καταναλωτή η χειρότερη εντύπωση για το Android. Αργά… επίσης γιατί η συσκευή και το Hardware δεν αλλάζουν οπότε μένει με αυτή τη συσκευή και ταλαιπωρείται..

Αν σας ενδιαφέρει να έχετε την καλύτερη δυνατή ποιοτική εμπειρία χρήσης του λειτουργικού Andorid και να διαθέτετε όλες ανεξαιρέτως τις ιδιότητες που έχει η τελευταία έκδοση τότε θα πρέπει να επενδύσετε σε ένα κινητό που διαθέτει τα παρακάτω ελάχιστα χαρακτηριστικά :

 • CPU στα 1 GHz
 • RAM στα 600 MB
 • ROM στα 1GB (εσωτερικός αποθηκευτικός χώρος)
Αυτά τα μοντέλα ξεκινάνε από 300 ευρώ περίπου. Υπάρχουν όμως συσκευές που τα καταφέρνουν πολύ καλά και με λιγότερους πόρους όπως το HTC Wildfire S, Samsung Galaxy Ace και LG Optimus One. Αν λοιπόν δε διαθέτετε τα χρήματα για να αγοράσετε κάτι που να εκπληρώνει τις ως άνω προδιαγραφές τότε το μοντέλο της επιλογής σας να έχει τουλάχιστον τα παρακάτω και όχι χαμηλότερα !!!:
 • CPU όχι κάτω από 600 MHz
 • RAM όχι κάτω από 500 MB
 • ROM όχι κάτω από 500 ΜΒ
Σε αυτή την περίπτωση όμως, με αυτά τα χαμηλά χαρακτηριστικά καλό θα ήταν να του κάνετε το απόλυτο τεστ ! Αν μπορέσετε να το δοκιμάσετε να τρέξει ένα απαιτητικό παιχνίδι (το Angry Birds είναι καλό τεστ) θα σας βοηθήσει να βγάλετε αρκετά συμπεράσματα για να επιλέξετε.

Επίλογος…

Οι συσκευές Android αποτελούν μια μικρογραφία των PC ή H/Y και μάλιστα αντιγράφουν και την ιστορία τους. Διαδίδονται με ραγδαίους ρυθμούς, μπορούν ανεξάρτητοι κατασκευαστές να φτιάχνουν συσκευές Andorid (όπως και τα PC) και όλα έχουν το ίδιο λειτουργικό σύστημα προεγκατεστημένο…. (Δείτε περισσότερα εδώ : Γιατί η Apple είναι ιστορικά καταδικασμένη να ξαναπατώσει !)

Όπως θα διαλέγατε τον κατάλληλο υπολογιστή για τα μέτρα σας και τις ανάγκες σας, κάντε το και για την Andorid συσκευή σας… Είναι η συσκευή που θα σας ακολουθεί πάντα και παντού και θα είναι η συσκευή με την οποία θα ασχολείστε τις περισσότερες φορές… για αυτό θα το λατρέψετε :P

— Ευχαριστώ τον Chris K για τις διορθώσεις και την πολύτιμη βοήθειά του —