Το webOS είναι το λειτουργικό σύστημα της γνωστής σε όλους μας Hewlett-Packard το οποίο προορίζεται για χρήση σε κινητά, tablet (…αλλά και υπολογιστές). Δυστυχώς η κακή διοικητική διαχείριση του όλου project έφερε άδοξα το τέλος του.

Όμως γρήγορα αντιλαμβανόμενοι τα σημεία των καιρών η HP ανακοίνωσε πριν μερικούς μήνες ότι θα ελευθερώσει τον κώδικα του λειτουργικού της

Όμως το άνοιγμα του κώδικα δεν είναι μια απλή υπόθεση σε εταιρικό επίπεδο αφού στο όλο εγχείρημα υπάρχουν πολλά νομικά εμπόδια (πατέντες/ ευρεσιτεχνίες) για τα οποία θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για να ξεκαθαριστούν.

Για καλή τύχη των απανταχού ROM hackers και προγραμματιστών, η HP σταδιακά έχει αρχίσει να ανοίγει τον κώδικα, όπως ανακοίνωσε σε σχετικό blogpost της εταιρίας.

Σε πρώτη φάση άνοιξε ο κώδικας του ENYO της πλατφόρμας εφαρμογών του webOS που παρέχει όλα τα εργαλεία στους προγραμματιστές να δημιουργήσουν εφαρμογές με χρήση Web τεχνολογιών (JavaScript) ώστε να μην εξαρτώνται από μια πλατφόρμα συσκευών και μόνο.

Η όλη διαδικασία θα συνεχιστεί και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο όπου και θα έχουμε (ελπίζουμε) όλο το webOS σε ανοιχτού κώδικα άδεια.