Το KDE γραφικό περιβάλλον αποτελεί μια διαφορετική προσέγγιση της επιφάνειας εργασία του υπολογιστή μας απο ό,τι μας προσφέρουν τα Gnome Shell, Unity, XFCE κλπ.

Ένα από τα στοιχεία που κάνουν τις Linux διανομές να ξεχωρίζουν είναι οτι μπορείς μέσα σε 10 λεπτά να εγκαταστήσεις όποιο γραφικό περιβάλλον θες χωρίς να χάνεις το υπάρχον γραφικό περιβάλλον του λειτουργικού σου. Προσωπικά αυτή τη στιγμή έχω 4 γραφικά περιβάλλοντα (Unity, Gnome Shell, KDE, Awesom) χωρίς το ένα να επηρεάζει το άλλο. Είναι γνωστό άλλωστε ότι ως Linux χρήστες θέλουμε να πειράζουμε το λειτουργικό μας και να το φέρνουμε στα μέτρα μας.

Αν θέλετε και εσείς να δοκιμάσετε την τελευταία έκδοση του KDE (αυτή τη στιγμή το 4.8) τότε μπορείτε χρησιμοποιώντας τα επίσημα αποθετήρια του KDE.

Εγκατάσταση του αποθετηρίου

Το μόνο που χρειάζεται είναι να προσθέσετε στα διαθέσιμα αποθετήρια σας το παρακάτω αποθετήριο:

  • ppa:kubuntu-ppa/backports

Το παραπάνω αποθετήριο διαθέτει πάντα τις τελευταίες σταθερές εκδόσεις του KDE και αναβαθμίζεται κάθε φορά που ανακοινώνεται νέα έκδοση του KDE. Άρα όσο έχετε το αποθετήριο στο σύστημά σας θα έχετε πάντα την τελευταία έκδοση του KDE.

Εγκατάσταση του KDE

Ωραία λοιπόν έχετε προσθέσει το αποθετήριο και το μόνο που μένει είναι να ανοίξετε το Κέντρο Λογισμικού Ubuntu και να κάνετε αναζήτηση την λέξη «Kubuntu«. Μόλις τελειώσει η εγκατάσταση πρέπει να κάνετε Αποσύνδεση και στην οθόνη εισόδου να κάνετε κλικ στο «γρανάζι» πάνω στο όνομά σας και να επιλέξετε το «KDE workspace»

Αυτό ήταν !

Απεγκατάσταση του KDE

Στη οθόνη εισόδου επιλέξτε κάποιο γραφικό περιβάλλον εκτός KDE και συνδεθείτε. Αν θέλετε να αφαιρέστε και το αποθετήριο του KDE απλά κάνετε την παρακάτω διαδικασία:

  1. Ανοίγουμε τον Διαχειριστή Ενημερώσεων (Update Manager)
  2. Κλικ στο κουμπί «Ρυθμίσεις«
  3. Στην καρτέλα «Άλλο Λογισμικό» (Other Software) βρίσκουμε τις 2 εγγραφές αποθετηρίων που ξεκινάνε με «http://ppa.launchpad.net/kubuntu-ppa», τις επιλέγουμε και τις αφαιρούμε με το κουμπί «Αφαίρεση» (Remove)

remove-ppa