Blogging και χρόνος
Ξεκινάς κάτι… ενθουσιάζεσαι… βρίσκεις ανταπόκριση… και μετά απο λίγο καιρό αρχίζει η πτώση…
Το blog που διαβάζετε αυτή την στιγμή, το οποίο αν θυμάμαι καλά κλείνει τα 6 φέτος πέρασε άπειρες αλλαγές και στην εμφάνιση αλλά και στο περιεχόμενο… Τελικά όμως έπεσε σε αχρηστία. Γιατί όμως ; (Σημείωση: ότι έχει η παρένθεση μέσα είναι η αλήθεια)
Έλα ντε…
Δύο είναι οι βασικοί λόγοι (σιωπή μιλάει η εμπειρία…):
- Έλλειψη χρόνου (… μύθος)
- Δεν ξέρεις γιατί γράφεις (αναλώνεσαι στην ορθή γραφή – σύνταξη λες και πρέπει να τιμάς το Ντοκτορά από το Harvard )
Στην πραγματικότητα το για το 1 (εφόσον γράφεις με τυφλό σύστημα) σε 30 λεπτά έχεις ξεμπερδέψει… Γράφεις, Publish…. Βοομ είσαι έτοιμος….
Για το 2 …. χαλάρωσε… γράψε εκεί 2 παραγράφους και είσαι ΟΚ… (δάσκαλε που δίδασκες : Ποια είναι η ιδανική έκταση κειμένου για ενα Blog;
Blogs, Projects και Knowledge Managment… ό,τι νάνε…
Για πολύ καιρό το είχα hosted σε δικό μου server όπως και άλλα μερικά site ακόμα… Κάποια στιγμή λίγο πριν τα Capital Control, αποφάσισα ότι δεν είχε νόημα να έχω:
- 2 blogs,
- 4 Projects Sites,
- 1 Knowledge Managment Site (private)
και πήρα την δύσκολη (… βαρετή) απόφαση και συνένωσα τα 4 Projects σε 1, και τα 2 Blogs μαζί με το Knowledge Managment σε 1. Οπότε από 7 σελίδες πήγαμε σε 2…. δεν με χάλασε… ε ;
Παρόλα αυτά είχα βαρεθεί να συντηρώ ακόμα και αυτά τα 2 με αναβαθμίσεις και διορθώσεις, οπότε έπρεπε να κάνω κάτι που να είναι και εύχρηστο και να μην χάνω το χρόνο μου, με όλα τα άλλα βαρετά… όταν έχεις το site σε δικό σου server…
YOLO Migration
Η λύση ήταν απλή τελικά, WordPress.com για blog και Pelican Static Html generator hosted σε GitHub.com (καλά δεν είναι τόσο απλό.. αλλά τέλος πάντων)…
Έτσι αυτό το blog μεταφέρθηκε όλο στο WordPress.com (δωρεάν hosting και 13 ευρώ/έτος για Domain Mapping) και τα άλλα αφού συγχωνεύτηκαν πήγαν στο Github. Ταμάμ ! Οπότε έχουμε
- cerebrux.net (WordPress.com)
- utappia.org (Github)
Το 1. Blog στα ελληνικά (πρέπει να μεταφέρω τα αγγλικά post… στο άλλο κάποια στιγμή) και το 2. Blog/Σημειωματάριο γνωστικού αντικειμένου στα αγγλικά.
Σαν να μην έφτανε όμως αυτό, τσίμπησα και άλλο project (ΕΛ/ΛΑΚ εταιρικό λογισμικό σε Single-board computer) αλλά το ξεκίνησα με ελάχιστο κόπο (νάνε καλά το Pelican) και το πήγα εξαρχής στο Github:
Επίλογος
Αυτά… απο 7 self hosted sites με ετήσιο κόστος > 100 ευρώ συν τις εργατοώρες για συντήρηση/διόρθωση…πήγαμε σε 3 με μόνο κόστος, τον χρόνο που χρειάστηκε η προσαρμογή των δεδομένων και 13ευρώ για το Domain Mapping … ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ….
Github for the win δηλαδή. Nice!
Ω ναι ! Μπορώ να πω ότι την έχω καταβρεί με αυτή την μέθοδο ! Ούτε βάση δεδομένων, ούτε άγχος για vulnerability … και τρελές ταχύτητες φόρτωσης σελίδας.. !
Μμμμμ. μου ήρθε μια ιδέα ….
Local WordPress ή άλλο CMS (single board computer, virtual box, ότι βολεύει)
shell script που να κάνει τα εξής:
1. τρέχει το pelican ή το httrack (το έχω δουλεύψει και πάει πολύ καλά)
2. git pull , commit, push (ή δεν ξέρω και γω με ποια σειρά)
3. FREE (lightning fast, virus free, hassle free) WEBSITE
4. (optional) ρυθμίζεις να τρέχει με cron.
Αυτό είχα κάνει περίπου :)
Καλό το Github αλλά πόσο βοηθάει να βάλεις στο σάιτ σου lead forms, popups, seo tools και άλλα marketing tools;
Μία άλλη λύση είναι Google Cloud + Multi WordPress Site Deployment.
Έχεις πολλά wp sites στον ίδιο server με διαφορετικά domains. Το κόστος για το hosting βγαίνει περίπου στα ίδια λεφτά για έναν οικονομικό server.