5 βήματα για αντιγραφή εγκατεστημένων εφαρμογών σε άλλο υπολογιστή

Πώς μπορείτε να δημιουργήσετε ένα αντίγραφο (κλώνο) του Ubuntu/Mint/Debian κλπ συστήματος σας σε έναν άλλο υπολογιστή ή ακόμα και σε VirtualBox σε 5 βήματα.

Μπορεί να σας έχει τύχει να έχετε πάρει έναν νέο υπολογιστή, στο σπίτι ή στην δουλειά ή ακόμα και να θέλετε να δημιουργήσετε έναν κλώνο του εγκατεστημένου συστήματός σας σε εικονικό υπολογιστή και «βαριέστε» να δημιουργήσετε ένα αυτούσιο αντίγραφο του δίσκου για να το μεταφέρετε στον άλλον.

Φυσικά υπάρχουν πολύ αξιόπιστες λύσεις εκεί έξω όπως το CloneZilla αλλά έχει κάποιες προϋποθέσεις για να το χρησιμοποιήσετε και δεν είναι για μια απλή μεταφορά.

Πρόσφατα λοιπόν, χρειάστηκε να ανοίξω ένα δεύτερο PC το οποίο είχε να ανοιχτεί καιρό και είχε έρθει η ώρα για μια καθαρή εγκατάσταση Ubuntu. Το θέμα είναι ότι βαριόμουνα απίστευτα να δω ποιες εφαρμογές έχω κάνει εγκατάσταση στον πρώτο που χρησιμοποιώ για να τις κάνω και στον παλιό. Φυσικά υπήρχε και η δυνατότητα να κάνω συγχρονισμό εφαρμογών μεταξύ των δύο PC αλλά είχα καιρό να χρησιμοποιήσω την μέθοδο και δεν είχα όρεξη για πειράματα.

antigrafi-efarmogon-ubuntuΈτσι λοιπόν μια μια δόση βαρεμάρας… έψαξα… έψαξα… και βρήκα κάτι που δούλεψε και είναι χωρίς εγκατάσταση πρόσθετου λογισμικού είτε απο το τερματικό είτε απο γραφικό περιβάλλον μέσω του Synaptic Package manager. Η μέθοδος αφορά την ίδια έκδοση Ubuntu και στα δυο PC, όχι επειδή δεν θα δουλέψει αν έχετε διαφορετικές εκδόσεις, απλά κάποια πακέτα ίσως να έχουν αλλάξει ονομασία ή να έχουν αφαιρεθεί από έκδοση σε έκδοση. Επίσης αν έχετε ήδη εγκατεστημένο και δεν θέλετε να κάνετε καθαρή εγκατάσταση … νο πρόμπλεμ !. Τέλος είναι μια καλή μέθοδος να δοκιμάσετε σε Virtualbox το αντίγραφο του λειτουργικού σας με τα εγκατεστημένα λογισμικά για να το ξεσκίσετε στα πειράματα για να μην χαλάτε κάθε φορά τον κανονικό.

Σε τερματικό περιβάλλον

Τα βήματα λοιπόν έχουν ως εξής :

  1. Βάλτε το Live USB, εκκινήστε το δεύτερο PC και βεβαιωθείτε ότι είστε συνδεδεμένοι στο internet (… ναι δεν είναι αυτονόητο για κάποιους)
  2. Κάνετε εγκατάσταση το λειτουργικό σύστημα κανονικά στο νέο PC ή ακόμα και σε εικονικό PC, βάλτε τα ίδια PPA (αν έχετε) η τους πρόσθετους οδηγούς (αν έχετε)
  3. (Προαιρετικό) Αντιγράφετε από το πρώτο PC στο άλλο τους κρυφούς φακέλους από τον προσωπικό σας φάκελο (/home/user/) στον άλλον (εικονικό η πραγματικό PC) για να έχετε τις ρυθμίσεις που έχετε κάνει στις εγκατεστημένες εφαρμογές αλλά και στο περιβάλλον εργασίας σας.
  4. Στον πρώτο υπολογιστή, θα τρέξετε την παρακάτω μαγική εντολή για να δημιουργηθεί ένα αρχείο lista-paketon που όπως λέει και το όνομά του θα περιλαμβάνει τα ονόματα των πακέτων που είναι μαρκαρισμένα ως εγκατεστημένα. Αυτό το αρχείο το μεταφέρετε στον δεύτερο υπολογιστή. Αν θέλετε μπορείτε να ανοίξετε αυτό το αρχείο και να αφαιρέσετε ότι θέλετε όπως π.χ. πακέτα απο drivers κάρτας γραφικών τα οποία δεν χρειάζονται στον άλλον υπολογιστή.
     sudo dpkg --get-selections | sed "s/.*deinstall//" | sed "s/install$//g" ~/lista-paketon 
  5. Στο δεύτερο υπολογιστή, αφού έχετε μεταφέρει το αρχείο στον αρχικό σας κατάλογο, ανοίγετε ενα τερματικό και κάνετε εισαγωγή τα δεδομένα της λίστας (lista-paketon) ως παράμετρο εγκατάστασης προγραμμάτων.
     sudo apt update && cat lista-paketon | xargs sudo apt install -y 

Σε γραφικό περιβάλλον

Τα βήματα 4 και 5 μπορούν να γίνουν και από γραφικό περιβάλλον, μέσω του Synaptic Package Manager:

  1. Ανοίξτε το Synaptic Package Manager.
  2. Στο μενού File κάντε κλικ στο «Save Markings».
  3. Επιλέξτε που θα αποθηκεύσετε το αρχείο και το όνομα αυτού. ΠΡΟΣΟΧΗ: στο παράθυρο που θα ανοίξει μην ξεχάσετε να κάνετε εκεί που λέει «Save full state, not only changes» (αριστερά κάτω) αλλιώς θα καταλήξετε με κενό αρχείο.
  4. Στο δεύτερο υπολογιστή, αφού μεταφέρετε το αρχείο που μόλις δημιουργήσατε, ανοίξτε το Synaptic Package Manager και από το μενού File κάντε κλικ στο «Read Markings» και επιλέξτε το αρχείο που φτιάξατε.

Τώρα αράξτε και αφήστε την μαγεία να εκτυλιχθεί… Μετά την ολοκλήρωση, κάντε μια επανεκκίνηση ζήτω η δημιουργική τεμπελιά !

Μπορείτε να εμπλουτίσετε την τεμπελιά σας και με τις εντολές που αναφέρονται εδώ: http://askubuntu.com/questions/9135/how-to-backup-settings-and-list-of-installed-packages

Advertisement

2 σκέψεις σχετικά με το “5 βήματα για αντιγραφή εγκατεστημένων εφαρμογών σε άλλο υπολογιστή

Add yours

  1. Ετσι όπως το περιγράφεις στο άρθρο χάνεις την πληροφορία για το αν ενα πακετο ήταν manual ή auto installed.

    Για να την κρατήσεις αυτή την πληροφορία, θες κάτι σαν τα παρακάτω:
    Backup:
    apt-mark showauto > pkgs_auto.lst
    apt-mark showmanual > pkgs_manual.lst

    Restore:
    sudo apt-mark auto $(cat pkgs_auto.lst)
    sudo apt-mark manual $(cat pkgs_manual.lst)

    1. Σωστό, αν χρειάζεσαι αυτή την πληροφορία είναι μια καλή λύση αυτό που λες. Στην πραγματικότητα όταν θες να κάνεις επαναφορά… μπαίνεις σε ένα yolo mode… και μετά αρχίζεις το ξεκαθάρισμα :)

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: