Στο δεύτερο άρθρο της σειράς «openSUSE για χρήστες Ubuntu», θα γνωρίσουμε ποια είναι τα στοιχεία εκείνα τα οποία την ξεχωρίζουν ως διανομή και θα γνωρίσουμε με την ματιά του χρήστη Ubuntu ποια χαρακτηριστικά του είναι δελεαστικά.
Στο προηγούμενο άρθρο κάναμε μια εισαγωγή στο openSUSE. Τι είναι όμως αυτό που κάνει το openSUSE να ξεχωρίζει από τις άλλες διανομές;
Γιατί να εγκαταστήσω openSUSE βρε αδερφέ και να μην επιλέξω μια άλλη διανομή όπως Ubuntu, Linux Mint κλπ;
openSUSE για χρήστες Ubuntu: Απλοί, τελικοί χρήστες
Οι πλειοψηφία των χρηστών Ubuntu είναι απλοί καθημερινοί χρήστες (τελικοί χρήστες) που απλά χρησιμοποιούν το λειτουργικό ως έχει και δεν το πειράζουν σχεδόν ποτέ. Όταν λοιπόν τους διαβάζουν για άλλες διανομές, εύλογο είναι να διερωτηθούν, αν μπορούν να κάνουν ότι κάνουν στο Ubuntu και στην διανομή openSUSE ή αν έχει διαφορές ή ακόμα και κάποια επιπλέον χαρακτηριστικά που δεν γνώριζαν ότι υπάρχουν σε αυτή την διανομή.
Εάν λοιπόν είστε τελικός χρήστης, εκτός της ευκολίας χρήσης του, το openSUSE έχει και τα εξής χαρακτηριστικά:
- Παρέχει επιλογή ανάμεσα σε μια έκδοση μακράς διάρκειας υποστήριξης (Leap) ή μιας κυλιόμενης έκδοσης (Tumbleweed). Σε αντίθεση δηλαδή με το Ubuntu που υποστηρίζει μόνο μια τύπου διανομή, η κυλιόμενη έκδοση αποτελεί σταθερή έκδοση που μπορεί κάποιος να χρησιμοποιεί για καθημερινή χρήση. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε εδώ ότι η Tumbleweed ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ LEAP όπως πιστεύουν λανθασμένα μερικοί διότι όπως είπαμε και στο πρώτο μέρος έχει διαφορετική δόμηση απο την Leap.
- Παρέχει επιλογή και κατά την εγκατάσταση ανάμεσα σε πολλά γραφικά περιβάλλοντα, ανάλογα με τα γούστα του καθενός (KDE, GNOME, XFCE, LXDE, Enlightenment, MATE).
- Διαθέτει ενεργή κοινότητα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Μπορείτε να βρείτε περισσότερα για την Ελληνική κοινότητα στην σελίδα https://el.opensuse.org/Community ενώ για τα Αγγλόφωνα κανάλια βρίσκονται στην διεύθυνση https://en.opensuse.org/openSUSE:Communication_channels. Οπότε, όπως ένας χρήστης Ubuntu νιώθει ότι υπάρχει κοινότητα που «μιλάει την γλώσσα του», έτσι μπορεί να νιώθει ότι έχει υποστήριξη για ότι χρειαστεί.
- Χρήση του μοναδικού διαχειριστικού εργαλείου YaST. Το YaST ουσιαστικά αποτελεί το Control Panel που οι περισσότεροι χρησιμοποιούσαμε στα Windows. Δεν περιορίζεται όμως σε βασικές εργασίες όπως εγκατάσταση, αναβάθμιση κλπ. Μπορείτε να πάτε πιο βαθιά όπως να ενεργοποιήσετε/απενεργοποιήσετε κάποιες εργασίες στο systemd, να εγκαταστήσετε ένα πλήρη server (είτε το κάνετε από το γραφικό είτε από το τερματικό), να αλλάξετε τις παραμέτρους του πυρήνα, να ρυθμίσετε firewall, απομακρυσμένη πρόσβαση στον υπολογιστή του κ.α. Όλα αυτά μέσα από ένα εύχρηστο γραφικό περιβάλλον.
- Πολύ εύκολη εγκατάσταση προγραμμάτων με την τεχνολογία One Click Install. Εάν δεν βρείτε το πρόγραμμα που επιθυμείτε στο YaST, μπορείτε να αναζητήσετε το πρόγραμμα που θέλετε στη διεύθυνση https://software.opensuse.org. Εφόσον κάποιος θεώρησε ότι το πρόγραμμα είναι χρήσιμο, το πακετάρισε στο obs (θα δούμε παρακάτω). Εσείς μπορείτε να επιλέξετε την έκδοση που έχετε εγκατεστημένη (Leap/Tumbleweed) και να πατήσετε το 1-click-install. Θα κατέβει ένα αρχείο ymp, θα ανοίξει με το YaST και αφού δώσετε τον κωδικό διαχειριστή, θα εισάγει τα απαραίτητα αποθετήρια και θα εγκαταστήσει το πρόγραμμα. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα πακέτα αυτά είναι πλήρως ασφαλή να τα εγκαταστήσετε. Οι χρήστες που τα πακετάρισαν, χρησιμοποίησαν εγκαταστάσεις της openSUSE (αποδέχτηκαν τους όρους χρήσης και εφάρμοσαν τις άδειες χρήσης του δημιουργού για το πακέτο). Δεν σας εγκαθιστούν πράγματα που εσείς δεν επιθυμείτε. Από την στιγμή που θα εισάγετε τον κωδικό διαχειριστή, σας ενημερώνει ΠΛΗΡΩΣ τι θα εγκαταστήσει.
- Όπως είναι αυτονόητο για έναν χρήστη Ubuntu, έτσι και το openSUSE έχει πλήρης υποστήριξη σε οδηγούς NVIDIA και AMD Radeon.
- Εάν σας άρεσε η εγκατάσταση που έχετε κάνει και θέλετε να δημιουργήσετε μια δικιά σας διανομή με βάση το openSUSE, μπορείτε να το κάνετε πολύ εύκολα με το SUSEStudio ή αν είστε λίγο πιο hardcore με το KIWI.
openSUSE για χρήστες Ubuntu: Προχωρημένοι Χρήστες
Εάν είστε προχωρημένος χρήστης…
- Σε περίπτωση που επιθυμείτε να εγκαταστήσετε έναν server με μια σταθερή έκδοση διανομής (με σκοπό να σας αποφέρει χρήματα), σας προσφέρεται η έκδοση Leap που διαθέτει την βάση της εμπορικής έκδοσης SLE με όλες τις βασικές αναβαθμίσεις δωρεάν.
- Πλήρης έλεγχος του υπολογιστή/server σας με το YaST, αφού υπάρχει η επιλογή του GUI (γραφικού) ή του ncurses (τερματικό).
- Ήταν ίσως η πρώτη διανομή που χρησιμοποίησε επιτυχημένα νέες τεχνολογίες όπως το systemd και το btrfs και, με όλα τα πλεονεκτήματα που αυτές προσφέρουν. Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι με με την προεπιλογή σε btrfs σύστημα αρχείων, θα έχετε το εργαλείο snapper με το οποίο μπορείτε να λαμβάνετε αυτόματα στιγμιότυπα όλου του συστήματος, εάν δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα, ώστε να κάνετε άμεση επαναφορά σε προηγούμενη χρονική στιγμή όλο το λειτουργικό σύστημα ή μέρος αυτού.
- Εάν σας αρέσει να πακετάρετε προγράμματα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το obs (open build service) με το οποίο μπορείτε να εξάγετε το αποτέλεσμα τόσο για την διανομή openSUSE αλλά και για άλλες διανομές (χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα SPEC files). Μπορείτε με λίγα λόγια να έχετε διαθέσιμο το πακέτο σας ακόμα και για debian, ubuntu, fedora, arch, red hat κλπ. Ήδη πολύ μεγάλα projects χρησιμοποιούσαν τις υποδομές του openSUSE. Ένα από αυτά ήταν το ownCloud. Πλέον έχει εγκαταστήσει το obs σε δικές του υποδομές και έχει μετακινήσει πολλούς «χρήστες» εκεί. Το obs είχε ξεκινήσει ως openSUSE Build Service αλλά μετονομάστηκε σε open build service ώστε να το χρησιμοποιήσουν και άλλοι χωρίς να κωλύονται από την ονομασία openSUSE.
- Το openQA αποτελεί ένα πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα δοκιμών ISO των λειτουργικών συστημάτων. Μπορείτε να το βρείτε στην διεύθυνση http://openqa.opensuse.org/. Αυτό που κάνει ουσιαστικά είναι να συγκρίνει εάν το αποτέλεσμα του τελικού προϊόντος συμβαδίζει με αυτό που έχει προγραμματιστεί στην δοκιμή (από τις υπεύθυνες ομάδες).
Επίλογος
Στο παρόν άρθρο προσπαθήσαμε να παρουσιάσουμε κάποια σημαντικά χαρακτηριστικά που κάνουν το opoenSUSE ιδανική λύση ως λειτουργικό σύστημα. Σε επόμενο άρθρο θα δούμε κάποιες προτεινόμενες ενέργειες που μπορείται να κάνετε ως χρήστες Ubuntu, Linux Mint ή κάποιας παρεμφερής διανομής ώστε να νιώσετε ακόμα πιο οικείο το περιβάλλον του openSUSE.
Άντε λοιπόν… Ακόμα δεν ξεκινήσατε την λήψη του ISO του openSUSE;
χεχεχαχα καμία εταιρική OS, σαν εταιρίες ας ξοδέψουν χρήματα για διαφήμιση. Γιατί να τους διαφημίζουμε εμείς; Εσείς ξεκολλάτε και επιλέξετε freesoftware, αλλιώς από ‘ξεκόλλα’ μην γίνετε κάτι άλλο.
1) Το openSUSE δεν είναι εταιρική διανομή.
2) Είναι όλο freesoftware.