Σε συνέχεια του άρθρου «Τι είναι διανομές, ποιες οι διαφορές τους και τι είναι κοινότητες, θα ξεκινήσουμε μια σειρά άρθρων με τίτλο «openSUSE για χρήστες Ubuntu«, που σκοπό έχουν να εξοικειώσουν τους χρήστες Ubuntu με την διανομή openSUSE. Στο πρώτο μέρος, θα κάνουμε μια εισαγωγή στην ιστορία, τις διαφορετικές κωδικές ονομασίες, την ορολογία, αλλά και τις διαφορετικές εκδόσεις που είναι διαθέσιμες για να καλύψουν κάθε ανάγκη ακόμα και του πιο απαιτητικού χρήστη μιας Linux διανομής.
openSUSE για χρήστες Ubuntu: Ιστορικό της διανομής
Η «διανομή» SUSE ήταν ίσως η πρώτη που εισήγαγε μαζικά τους περισσότερους χρήστες στον κόσμο του Linux, πριν την έλευση του Ubuntu. Από τα χρόνια εκείνα, ακολούθησε η αγορά της SUSE από την Novell, η δημιουργία της κοινοτικής διανομής openSUSE, στη συνέχεια η εξαγορά της Novell από την Attachmate (ο διαχωρισμός SUSE από Novell) και η εξαγορά της Attachmate από την Microfocus.
Ερχόμαστε στο σήμερα. Ένα από τα «προϊόντα» που προσφέρει το openSUSE project είναι και η διανομή που εγκαθίστανται κυρίως σε προσωπικούς υπολογιστές και όχι μόνο. Η τελευταία εξέλιξη είναι ο διαχωρισμός σε δυο διανομές, ανάλογα με τα γούστα του κάθε χρήστη:
- openSUSE Tumbleweed: H έκδοση Tumbleweed που αποτελεί την κυλιόμενη έκδοση, και ενσωματώνει πάντα τις τελευταίες εκδόσεις των προγραμμάτων-γραφικών.
- openSUSE Leap: Η έκδοση Leap είναι η σταθερή έκδοση (μακράς διαρκείας υποστήριξης) της διανομής έχει το κωδικό όνομα Leap με αριθμό 42.1.
Συγκεκριμένα η Leap είναι μια υβριδική έκδοση του openSUSE με την έννοια ότι λαμβάνει την βάση της από το εμπορικό SUSE Linux Enterprise (SLE) με όλες τις βασικές ενημερώσεις που λαμβάνουν και οι εμπορικοί πελάτες της SUSE, ενώ το γραφικό περιβάλλον επιλέγεται από την κοινότητα. Η αριθμοδότηση της έκδοσης ακολουθεί την αριθμοδότηση του SLE. Η έκδοση 42 θα έχει υποστήριξη για περίπου 36 μήνες. Αποτελεί ιδανική «δωρεάν» λύση εάν θέλετε να εγκαταστήσετε κάποιον server.
Πως προφέρεται και γράφεται
Πριν ξεκινήσετε την εμπλοκή σας με το openSUSE, πρέπει να μάθετε «ορθογραφία». ΔΕΝ γράφεται opensuse, Opensuse, OpenSuse, OpenSUSE. Επίσης ΔΕΝ αναφέρεστε για την διανομή ως SUSE και «ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ« να αναφέρεστε στο openSUSE ως Novell ή Attachmate ή Microfocus. Η ΣΩΣΤΗ αναφορά (και ορθογραφία) είναι:
openSUSE και η προφορά είναι περίπου οπενσούζε.
Ποια έκδοση να επιλέξω
Ψηθήκατε και θέλετε να δοκιμάσετε είτε μόνο του είτε dual boot μια έκδοση openSUSE. Με τα παραπάνω όμως μπερδευτήκατε. Ποια έκδοση να επιλέξω;
Όσον αφορά την έκδοση, αυτό είναι ξεκάθαρο νομίζω. Εάν θέλετε να στήσετε έναν server, επιλέγετε την Leap. Επίσης εάν θέλετε να στήσετε κάποιο παραγωγικό μηχάνημα που δεν θέλετε να πειράζετε συνέχεια (και προφανώς θα σας αποφέρει κέρδος από την χρήση του) και δεν θα σας πειράζει εάν έχει παλαιότερη έκδοση κάποιων προγραμμάτων τότε η Leap είναι μονόδρομος.
Εάν θέλετε όμως πάντα την τελευταία έκδοση που κυκλοφορεί, τότε επιλέγετε την Tumbleweed. Υπάρχει η ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ εντύπωση ότι με μια κυλιόμενη έκδοση υπάρχει περίπτωση να σας χαλάσει ο υπολογιστής σας μετά από μια αναβάθμιση. Για να ξεκαθαρίσουμε λίγο το τοπίο δεν είναι όλες οι κυλιόμενες διανομές ίδιες. Κάθε μια ακολουθεί διαφορετική προσέγγιση είτε μιλάμε για το Arch Linux, είτε για το Ubuntu Development release, είτε για το Debian Sid, είτε για το Gentoo Linux κλπ. Κάθε μια από αυτές, αν και είναι κυλιόμενες απευθύνονται σε διαφορετικό κοινό και διαχειρίζονται διαφορετικά την «ποιότητα» του λογισμικού.
Συγκεκριμένα για να περάσει ένα πακέτο στην έκδοση Tumbleweed, πρέπει να περάσει τον έλεγχο 4 φορές (δυο φορές από άτομα της κοινότητας και δυο φορές από μηχανή openQA). Εάν περάσει τον έλεγχο σημαίνει ότι είναι σταθερό ώστε να χρησιμοποιηθεί μαζικά από τους χρήστες. Κάτι παρόμοιο γίνεται παράδειγμα με την διανομή Arch η οποία διαθέτει μια έκδοση για καθημερινή χρήση. Δεν σημαίνει ότι περνάνε πακέτα στην «σταθερή» έκδοση χωρίς να δοκιμαστούν. Σε περίπτωση που χαλάσει ο υπολογιστής σας μετά από αναβάθμιση, σημαίνει ότι ο δικός σας υπολογιστής έχει το πρόβλημα, πιθανό hardware, πιθανό να μην ακολουθήσατε πλήρως τις οδηγίες αναβάθμισης ή να μην παρακολουθήσατε την mailing list για πιθανά προβλήματα.
Ποιο γραφικό περιβάλλον να επιλέξω
Όσον αφορά το γραφικό περιβάλλον, πιθανό να γνωρίζετε ότι υπάρχει η φήμη ότι η διανομή openSUSE προσφέρει την καλύτερη εμπειρία χρήσης του KDE.
Αρχικά να σας ενημερώσω ότι το openSUSE υποστηρίζει επίσημα τα γραφικά περιβάλλοντα KDE, GNOME, XFCE, LXDE, Enlightenment, MATE ενώ μπορείτε να επιλέξετε και το Cinnamon. Παλιότερα ήταν διαθέσιμο και το Unity του Ubuntu για το openSUSE αλλά πλέον δεν συντηρείται. Πιθανό να βρείτε και πιο εξωτικά γραφικά περιβάλλοντα όπως το i3, IceWM, Awsome, openbox.
Καταρχήν επιλέξτε ότι σας βολεύει περισσότερο αφού δοκιμάσετε ότι επιθυμείτε. Η λογική ότι το KDE είναι πιο κοντά στους χρήστες που προέρχονται από Windows δεν είναι απολύτως σωστή. Ο κάθε χρήστης έχει τις δικές του προτιμήσεις. Κανείς δεν ρώτησε τον χρήστη Windows εάν θέλει την μπάρα κάτω, τα κουμπιά ελαχιστοποίησης-μεγιστοποίησης-κλεισίματος στα δεξιά κλπ.
Το σημείο προσοχής αφορά την επιλογή του συνδυασμού γραφικού περιβάλλοντος και έκδοσης openSUSE. Εάν για παράδειγμα επιλέξετε την έκδοση Leap τότε καλύτερα να επιλέγατε την εγκατάσταση του GNOME. Η SUSE Linux Enterprise (SLE), όπου επιλέγεται σε desktop υπολογιστές, έχει εγκατεστημένο ένα τροποποιημένο GNOME. Επομένως «θεωρείται» ότι είναι πιο σταθερό διότι έχουν υπαλλήλους που ασχολούνται με την εφαρμογή του GNOME. Έχουν αναφερθεί στο facebook και στο forum αστάθειες του συνδυασμού Leap-KDE Plasma. Στην περίπτωση της Leap θα έχετε διαθέσιμη την σταθερή έκδοση GNOME 3.16.2.
Εάν επιθυμείτε να δοκιμάσετε KDE, μπορείτε να επιλέξετε την Tumbleweed. Θα βρείτε την έκδοση Plasma 5.5.4. Στην έκδοση Tumbleweed είναι διαθέσιμες όλες οι τελευταίες εκδόσεις των γραφικών αλλά και των επιμέρους προγραμμάτων (πχ Libreoffice, systemd κλπ).
Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες και από που τα κατεβάζω
Πριν την λήψη και εγκατάσταση, θα πρέπει να έχετε υπόψιν κάποιες διαφοροποιήσεις ανάλογα την έκδοση της διανομής.
ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ:
- Η έκδοση Leap διατίθεται μόνο σε μορφή 64bit και ΜΟΝΟ σε DVD και NET Install.
- Η έκδοση Tumbleweed διατίθεται σε μορφή 32/64bit, τόσο σε Live GNOME/KDE όσο και σε DVD/Net Install.
- Η κοινότητα προτείνει να χρησιμοποιείτε είτε το DVD είτε το NET Install.
ΛΗΨΗ:
- Την έκδοση Tumbleweed μπορείτε να την κατεβάσετε από την https://en.opensuse.org/openSUSE:Tumbleweed_installation
- Την έκδοση Leap 42.1 μπορείτε να την κατεβάσετε από την https://software.opensuse.org/
- Εάν θέλετε να δοκιμάσετε την Leap 42.1, κυκλοφορούν ΑΝΕΠΙΣΗΜΑ κάποια ISO στην https://geckolinux.github.io/
Τέλος, εάν δεν νιώθετε ακόμα έτοιμοι για κανονική εγκατάσταση σε φυσικό υπολογιστή, μπορείτε να τα δοκιμάσετε σε Virtual Box όπως περιγράφουμε στον οδηγό «Πώς δοκιμάζουμε λειτουργικά συστήματα«.
Επίλογος
Ελπίζουμε να σας ανοίξαμε την «όρεξη» για δοκιμές. Στο επόμενο άρθρο θα ασχοληθούμε με την εγκατάσταση και την πλήρη λειτουργία του openSUSE.
Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα: