Πριν αρκετούς μήνες, Ο GreekLUG σε συνεργασία με τον συνεργατικό χώρο Coho και την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, ξεκίνησαν μια προσπάθεια συλλογής και αναδημιουργίας laptop με σκοπό να τα δωρίσουν σε μαθητές/προπτυχιακούς φοιτητές άπορων οικογενειών.

greeklug_coho_thess_donation2015

Μετά από προσπάθεια μηνών, συλλογής, αντικατάστασης χαλασμένων τμημάτων και έλεγχο καλής λειτουργίας, έγινε εγκατάσταση ελεύθερου λογισμικού. Η συμμετοχή σε αυτή την δράση, έδωσε την ευκαιρία στα μέλη αλλά και σε φίλους να μάθουν να ανταλλάξουν ιδέες και να διαμορφώσουν την πορεία του έργου.

Η συγκέντρωση των υπολογιστών ή χρήσιμων ανταλλακτικών όπως σκληροί δίσκοι 2.5″ και μνήμες RAM γινόντουσαν καθημερινά και με την επίβλεψη των μελών του ΔΣ γινόταν ο έλεγχος και η προσθήκη τους στα PC που το είχαν ανάγκη. Για λειτουργικό σύστημα επιλέχθηκαν Linux διανομές όπως Ubuntu, Linux Mint, Debian κ.α. ανάλογα με το προφίλ του υλικού του υπολογιστή. Οι συμμετέχοντες είχαν και την ευκαιρία να δουν από πρώτο χέρι πως διαμορφώνεται μια Ubuntu OEM εγκατάσταση, πως προσαρμόζεται για τον τελικό χρήστη ώστε όταν παραλάβει τον υπολογιστή να είναι έτοιμος σε λίγα λεπτά. Επίσης, δοκίμασαν εργαλεία διαγνωστικά αλλά και την μεθοδολογία ελέγχων που πραγματοποιούνται για την καλή λειτουργία του hardware.

Έτσι την Δευτέρα 29/02/2016, σε ειδική εκδήλωση στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, ολοκληρώθηκε η δράση με την παράδοση των υπολογιστών στους αποδέκτες, που είχαν επιλεγεί από την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Είναι συμπαντικό να γίνονται τέτοιες προσπάθειες και άλλο τόσο να μπορεί ο καθένας να συμβάλει έστω και τον ελάχιστο χρόνο του για να βοηθήσει στην καλύτερη δυνατή ολοκλήρωσή του.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.