Σήμερα μιλάμε για το Chromium OS, ένα εγχείρημα της Google που μας προσφέρει μία ελαφριά διανομή για τον υπολογιστή μας για να κάνει ευκολότερη την ζωή σε όσους «ζουν στο ίντερνετ».
Το Linux το αγαπάμε κυρίως γιατί μας προσφέρει τεράστιες ελευθερίες, είναι πρωτότυπο και φυσικά δωρεάν για να το εγκαταστήσουμε στον υπολογιστή μας. Υπάρχουν ένα σωρό διανομές για να επιλέξουμε αυτό που μας ταιριάζει, με κάποιες από αυτές να έχουν δημιουργηθεί από την κοινότητα και κάποιες άλλες από γνωστές εταιρίες.
Τι είναι το Chromium OS;
Πρόκειται για μία ελαφριά διανομή της Google που έχει δημιουργηθεί για να εξυπηρετήσει :

όσους ανοίγουν τον υπολογιστή τους για να μπουν στο ίντερνετ, να διαβάσουν τα νέα τους, να παίξουν online παιχνίδια και να χαζέψουν με τις ώρες στα κοινωνικά δίκτυα.
Τρέχει τον Linux πυρήνα και είναι ένα σχετικά «γυμνό» λειτουργικό σύστημα, αφού τα μόνα και βασικά του προγράμματα που είναι προεγκατεστημένα είναι
- ο Chromium browser (στο οποίο βασίζεται ο Google Chrome), με τον οποίο μπαίνουμε στο ίντερνετ και τρέχουμε τρίτες εφαρμογές,
- ένας media player για να ακούμε τη μουσική και τα βίντεο που έχουμε αποθηκευμένα τοπικά στο δίσκο,
- ένας file explorer για να μεταφέρουμε αρχεία στον υπολογιστή από στικάκια και εξωτερικούς δίσκους.
Αν δεν έχετε ξανακούσει για αυτό σας πληροφορώ ότι στην Αμερική γίνεται χαμός μαζί του (όπως είχαμε προβλέψει σε παλιότερο άρθρο με τίτλο «Τελικά η Google με το ChromeBook και η Canonical με το Ubuntu, που μας πάνε ;«) , αφού η Google εκεί προσφέρει τα λεγόμενα Chromebook, τα οποία προωθεί ως φθηνές εναλλακτικές των laptop με Windows και οι πολίτες που θέλουν απλά ένα μηχάνημα για να μπαίνουν στο ίντερνετ, τα έχουν αγκαλιάσει. Μετά το αρχικό πλάνο να καλυφθούν οι ανάγκες κυρίως της μαθητικής κοινότητας, η Google βλέπει πλέον ότι τα Chromebook της προτιμώνται και από εργαζόμενους (κυρίως πωλητές) οι οποίοι θέλουν κάτι ελαφρύ για να κάνουν τη δουλειά τους on-the-go. Μάλιστα, επειδή είδαν και άλλες εταιρείες αυτή την ανάγκη της αγοράς για cloud λειτουργικό σύστημα, ήδη κυκλοφορούν μοντέλα «Chromebook» των υπολογιστών τους (όπως η Samsung, ACer κλπ) με την Xiaomi (πιθανολογούμε) να κυκλοφορήσει φέτος και αυτή κάποιο μοντέλο «Chromebook»
Το λειτουργικό που χρησιμοποιεί σε αυτά η Google είναι το Chrome OS, το οποίο αποτελεί στην ουσία ένα fork του Chromium OS και φέρει τον αντίστοιχο browser. Η μόνη διαφορά ανάμεσα στα δύο είναι ότι το Chrome OS αναβαθμίζεται αυτόματα μέσω ίντερνετ, ενώ στο Chromium OS πρέπει να το κάνεις χειροκίνητα.

Πώς λειτουργεί;
Ποια είναι λοιπόν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα ενός «Chromiumbook» και γιατί να μετατρέψω το laptop μου σε κάτι τέτοιο;
Πρώτα από όλα είναι ελαφρύ και μπορεί να αναζωογονήσει ένα παλιό laptop, ενώ διαθέτει ένα καθαρό γραφικό περιβάλλον, το οποίο είναι εύκολο στη χρήση ιδιαίτερα από παιδιά και μεγαλύτερους ανθρώπους όπως τους γονείς μας.
Ο χρήστης του Chromium OS, κάνει login στο laptop του με το Google λογαριασμό του και τα περισσότερα από όσα κάνει με αυτό, αποθηκεύονται στον προσωπικό του λογαριασμό στο cloud. Έτσι ακόμα και αν το χάσουμε ή το ξεχάσουμε, μπορούμε από ένα άλλο Chromiumbook να κάνουμε login και να συνεχίσουμε τη δουλειά μας.
Αυτό όμως δε σημαίνει ότι η συσκευή μας θα πρέπει να είναι συνεχώς συνδεδεμένη στο ίντερνετ για να δουλέψουμε, καθώς πολλές από τις εφαρμογές διαθέτουν και offline mode, ενώ τα αρχεία που αποθηκεύουμε στη μνήμη του laptop είναι πάντα διαθέσιμα.
Όλες οι εφαρμογές που θα χρειαστούμε βρίσκονται στο Chrome Web Store, το οποίο περιλαμβάνει επίσης τις γνωστές μας επεκτάσεις, παιχνίδια και πολλά θέματα. Εκεί υπάρχουν αρκετά πράγματα για να κάνουμε οποιαδήποτε δουλειά θέλουμε, με τις εφαρμογές της Google να είναι φυσικά από τις βασικότερες. Έχεις email (Gmail), ημερολόγιο (Google calendar), εφαρμογές office (Google Docs, Keep, MS Office), chat και video chat (Hangouts, Viber, Facebook, Skype), εφαρμογές για photo και video editing, ενώ υπάρχουν και ένα σωρό κοινές εφαρμογές με το Android. Ως εκεί όμως καθώς όλα τα υπόλοιπα είναι της πλάκας, αλλά εδώ που τα λέμε δεν μπορώ να σκεφτώ και κάτι άλλο που κάνω με το κανονικό μου laptop σε καθημερινή χρήση.
Πού θα το βρω;
Τα Chromebook δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα και έτσι δεν μπορούμε να αποκτήσουμε ένα από αυτά. Ο κώδικας του Chromium OS όμως είναι ανοιχτός και διαθέσιμος για όποιον θέλει να τον δοκιμάσει στο σύστημά του. Επειδή όμως κάτι τέτοιο είναι βαρετό και ίσως αδύνατο για το μέσο χρήστη, η εταιρία Neverware ανέλαβε να φτιάξει για εμάς έτοιμα build, τα οποία μπορούμε να εγκαταστήσουμε σε x86 υπολογιστές. Τη… ROM της την ονόμασε Cloudready και μπορούμε να την κατεβάσουμε και να την εγκαταστήσουμε δωρεάν, ενώ «ταιριάζει» τέλεια σε 200 από τα γνωστότερα μοντέλα PC και Mac.
Μπορεί επίσης να εγκατασταθεί ως dual-boot δίπλα σε ένα partition με Windows για την περίπτωση που θέλουμε να το χρησιμοποιούμε ως δευτερεύον λειτουργικό σύστημα, όταν θέλουμε απλά να τσεκάρουμε κάτι στο ίντερνετ, ενώ η Neverware μας προσφέρει και αυτόματες αναβαθμίσεις, κάτι που το Chromium OS δεν έχει κανονικά.

Είναι για μένα;
Ξέρω τι σκέφτεσαι γιατί το σκέφτηκα κι εγώ πριν το εγκαταστήσω. Θα με βολέψει ή είναι ένα ακόμη λειτουργικό που θα βάλω και θα βγάλω από το μηχανάκι μου;
Δοκίμασε να ζήσεις μία μέρα ανοίγοντας μόνο τον Chrome ή τον Chromium browser στον υπολογιστή σου, χρησιμοποιώντας μόνο τις εφαρμογές που θα κατεβάσεις από το Chrome Web Store και θα καταλάβεις.
Επίσης αν είσαι εξοικειωμένος με τα Google apps, δε θα έχεις κανένα πρόβλημα και μάλιστα μπορείς να το συνδυάσεις με το Android τηλέφωνό σου, μιας και ότι κάνεις στο Google, συγχρονίζεται παντού.
Αυτό που αρέσει σε εμένα είναι η απλότητα και η ταχύτητα που έχω στον υπολογιστή μου και το γεγονός ότι με ένα login έχω μία πληθώρα υπηρεσιών που είναι αποθηκευμένες με ασφάλεια στους server της Google. Ξεκίνησα να το χρησιμοποιώ ως δευτερεύουσα διανομή αλλά τελικά βλέπω ότι ανοίγω πλέον περισσότερο το laptop μου στο Chromium OS, παρά στο Ubuntu μιας και το 95% της καθημερινής μου εργασίας είναι στο internet, μέσα απο τον browser του Google Chrome.
Ρίξτε του λοιπόν μια ματιά και πιστεύω ότι δε θα χάσετε.
Θα πάρω σύντομα ένα, ο λόγος που το θέλω είναι να συνδέομαι με VNC Viewer στο virtual machine που τρέχει στο κανονικό μου PC και να χρησιμοποιώ το OpenSUSE. Θα μπορούσα να εγκαταστήσω και natively το opensuse στο Chromebook.
link 1: https://chrome.google.com/webstore/detail/vnc%C2%AE-viewer-for-google-ch/iabmpiboiopbgfabjmgeedhcmjenhbla
link 2: https://en.opensuse.org/HCL:ARMChromebook
Εξαιρετική ιδέα ! Έτσι έχεις π.χ. το ChromeOS για τις καθημερινές δουλειές και το «rig» απομακρυσμένα για τα «βαρέα και ανθυγιεινά» :P
Η λογική του άρθρου είναι ότι δε χρειάζεται να αγοράσεις Chromebook, αφού μπορείς να το εγκαταστήσεις πλέον σε οποιοδήποτε laptop.
Καπιτάλα! Χαχαχαχαχα.
Καπιταλας δεν λες τίποτα… Έκαψε το MacBook που είχε και τώρα ψάχνεται για το επόμενο γκατζετ :)
Δυο φορές η λέξη openSUSE, και τις δυο λάθος..
πφφφ…developers :p
Xaxaxa άστα να πάνε…. Το γράφουν λάθος πολλοί !
Πολύ ενδιαφέρον το chromium os.Μπορεί καποιος να στείλει ένα link για να το κατεβάσω;
οκ παιδια ακυρο ενταξει το βρήκα :P