Σε ανακοίνωση που προέβει χτες η Microsoft, δήλωσε ότι εντός του 2016, ο SQL Server της θα είναι διαθέσιμος για Linux. 

Microsoft-SQL-Linux

… και ανοίξανε οι ουρανοί και ήχησαν οι σάλπιγγες… θα πουν κάποιοι … :)

Προσωπικά δεν με ξαφνιάζει το γεγονός αυτό. Όσο έκπληκτοι και αν έμειναν κάποιοι, θα πρέπει να θυμηθούν τις δηλώσεις του CEO της Microsoft Satya Nadella, ο οποίος όταν ανέλαβε την ηγεσία της εταιρίας έθεσε πρώτη προτεραιότητα το Cloud, δεύτερη προτεραιότητα το Mobile και τρίτη προτεραιότητα το Desktop.

Από αυτή την νέα οπτική των πραγμάτων, ο Nadella, θεωρεί ότι:

εφόσον το cloud «μιλάει στην γλώσσα» Linux, θα πρέπει τα προϊόντα μας, να μιλάνε στην ίδια «γλώσσα»

 

Επομένως δεν με παραξένεψε το γεγονός ότι διέθεσε το Visual Studio Code ως ανοιχτού κώδικα λογισμικό για ανάπτυξη εφαρμογών, δεν με παραξένεψε η διάθεση του .NET ως open source, δεν με παραξένεψε ότι δημιούργησαν ειδική διανομή Linux για το cloud της (Azure Cloud Switch), ούτε  το ότι διέθεσε τον κώδικα τουJavaScript engine Edge browser (πρώην Ιnternet Explorer) ως open source,  ούτε καν η συνεργασία της με το Linux Foundation για την πιστοποίηση των υποψήφιων μηχανικών του Azure στο Linux.

Όλα αυτά γίνονται, και θα γίνουν και άλλα με σκοπό την ευρύτερη διάδοση της πλατφόρμας της και των προϊόντων της στο Cloud. Την δημιουργία δηλαδή, ανθρώπινου δυναμικού που θα είναι εξοικειωμένοι με τα προϊόντα της σε όποιο περιβάλλον και αν επιλέξουν να δουλέψουν.

Όπως είχε πει και ο Linus Torvalds : Αν η Microsoft φτιάξει κάποια στιγμή λογισμικο για το Linux, τότε σημαίνει οτι νίκησα !