Η νέα έκδοση του ownCloud, που ανακοινώθηκε χτες, φέρνει βελτιώσεις και νέα χαρακτηριστικά που θα κάνουν την συνεργασία και τον διαμοιρασμό αρχείων ακόμα πιο απλή και εύκολη. Καιρός να αναβαθμίσω μάλλον ή να περιμένω…

owncloud-9-nea-ekdosh

Συνήθως, περιμένω λίγο καιρό μέχρι να διορθωθούν κάποια μικρά ανώδυνα θεματάκια. Μέχρι στιγμής που το έχω σε ένα BananaPi και λαμβάνει τα αρχεία από τον υπολογιστή μου, και τα στέλνει στον NAS που έχω σπίτι, κάνει μια χαρά την δουλειά του. Επίσης θέλω σταδιακά να χρησιμοποιήσω το Mail client που διαθέτει αλλά και να δω πόσο έχει προχωρήσει η επεξεργασία κειμένου στον browser (αλά Google Docs).

Μιας και το σαββατοκύριακο πλησιάζει θα το βάλω στο πρόγραμμα για αναβάθμιση και ίδωμεν…

Collaboration

Ίσως απο τους πιο κρυφούς «πόθους» του ownCloud ήταν και είναι να αποκεντρώσει τα συνεργατικά λογισμικά. Στην νέα έκδοση παρέχεται η δυνατότητα εισαγωγής παρατηρήσεων και ετικετών ώστε να μπορείτε να σχολιάσετε οποιοδήποτε αρχείο και να δείτε τα σχόλια των άλλων. Η χρήση των ετικέτες θα σας βοηθήσει να οργανώσετε τα αρχεία σας και θα σας δώσει τη δυνατότητα να φιλτράρετε τα αρχεία σχετικά με τις ετικέτες που επιλέξατε.

Παρακάτω βλέπετε την εικόνα απο μια δοκιμή που έκανα και άφησα ένα σχόλιο σε ένα αρχείο PDF

owncloud-9-comments

 

Full Federation

Αυτό και αν είναι αποκέντρωση. Φανταστείτε το ως εξής, έχετε εσείς, οι φίλοι σας, γνωστοί και συνεργάτες από ένα ownCloud εγκατεστημένο π.χ. σε Raspberry Pi. Αυτά με το Fedaration μπορούν να εμπιστεύονται το ένα το άλλο (το ορίζετε εσείς) και μέσω αυτής να μπορείτε να διαμοιράζετε αρχεία, η να συνεργάζεστε πάνω στα ίδια αρχεία.

Μόλις έχετε μοιραστεί με κάποιον άλλο διακομιστή ownCloud, αυτό θα προστεθεί ως ένας αξιόπιστος διακομιστής και θα μπορούν να αναγνωρίζουν τα ονόματα χρηστών – μελών των server. Αυτό θα επιτρέπει στο ownCloud την αυτόματη συμπλήρωση των username όλων των κοινών servers. Όσοι είναι admins φυσικά, έχουν τον έλεγχο αυτών των χαρακτηριστικών, ώστε να μπορούν να προσθέσουν αξιόπιστους διακομιστές με το χέρι ή και να απενεργοποιήσουν την αυτόματη προσθήκη εντελώς.

Επίλογος

Πέραν των παραπάνω, έχουν δημιουργηθεί και εφαρμογές από 3ους που μπορείτε να προσθέσετε και να επεκτείνετε τις δυνατότητές του. Μερικά από αυτά :

  • Τηλεδιάσκεψη με Spreed.me
  • OwnCloud Music player
  • OwnCloud RSS reader
  • OwnCloud Mail Client

Δείτε και ένα tour της νέας έκδοσης:

 

Πηγή ανακοίνωσης: 9.0 is the biggest ownCloud release so far , Frank Karlitschek