Επίσημα πλέον ανακοινώθηκε ότι στο Ubuntu 16.04 δεν θα υπάρχει ο fglrx driver για τις κάρτες γραφικών AMD μέσω του εργαλείου «Πρόσθετοι οδηγοί» μιας και η AMD έχει προχωρήσει σε άνοιγμα μεγάλου μέρους του κώδικα των driver και σταδιακή κατάργηση του Catalyst για Linux.

amd-catalyst-ubuntu-deprecated

Στα release Notes αναφέρουν συγκεκριμένα ότι :

Ο οδηγός fglrx είναι πλέον παρωχημένος στην έκδοση 16.04 (αναμένεται 21 Απριλίου) και σας προτείνουμε την χρήση της έκδοσης ανοικτού κώδικα ( radeon και amdgpu ). Η AMD έχει κάνει εκτεταμένη δουλειά στους οδηγούς της και εμείς έχουμε κάνει backport τον κώδικα του πυρήνα από την έκδοση 4.5 του Linux για να παρέχει μια καλύτερη εμπειρία. Κατά την αναβάθμιση σε Ubuntu 16.04 από μία προηγούμενη έκδοση, τόσο ο οδηγός fglrx και το xorg.conf θα πρέπει να αφαιρεθούν, έτσι ώστε το σύστημα να ρυθμιστεί να χρησιμοποιεί είτε τον οδηγό amdgpu ή τον οδηγό radeon ( ανάλογα με το διαθέσιμο υλικό ).

Σημαντικά θετική η εξέλιξη μιας και σταδιακά θα παρέχεται η ίδια εμπειρία χρήσης στις AMD κάρτες, σε αυτούς που είτε πλέον δεν υποστηρίζεται η κάρτα γραφικών τους (AMD) από τους κλειστούς drivers είτε είχαν προβλήματα θερμοκρασιών και flickering από τις ανοιχτού κώδικα drivers.

Να σημειώσουμε, ότι ενώ επίσημα δεν θα υποστηρίζεται ο Catalyst driver, παρόλα αυτά ο χρήστης μπορεί εάν το επιθυμεί να κατεβάσει τους drivers αυτούς από την επίσημη ιστοσελίδα της AMD μιας και ο ανοιχτός που παρέχει ο AMD δεν ενδείκνυνται για τα απαιτητικά παιχνίδια.