Βελτίωση ταχύτητας απόκρισης δίσκου με Write Cache

Ο πυρήνας Linux, στις διάφορες «τεχνικές» εγγραφής δεδομένων στον σκληρό δίσκο διαθέτει και μια που ονομάζεται Write Cache και έχει να κάνει με εγγραφή δεδομένων κατά στάδια στον δίσκο.

veltiosi-epidoseon-diskou-write-cahce

Στην μέθοδο αυτή ο πυρήνας «γεμίζει» πρώτα την cache του σκληρού δίσκου και έπειτα με την πάροδο του χρόνου και ασύγχρονα, τα γράφει για στο δίσκο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την επιτάχυνση εισόδους/εξόδου δεδομένων από τον δίσκο.

Ωραία ακούγεται έτσι… γιατί όμως δεν είναι ενεργό εξαρχής θα μου πείτε. Ο λόγος είναι ότι μπορεί να αποβεί καταστροφικό για το λειτουργικό σύστημα διότι αυτά τα δεδομένα που βρίσκονται στην cache δεν είναι εγγεγραμμένα στον δίσκο και σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, (ΔΕΗ, overclocking, ηλεκτρική σκούπα, πιστολάκι μαλλιών… καταλαβαίνετε…)  υπάρχει μια αυξημένη πιθανότητα να χαθούν και να δημιουργηθεί κατεστραμμένο σύστημα αρχείων. Επίσης, σε περίπτωση που ο υπολογιστής επεξεργάζεται συνεχώς δεδομένα (αυξημένο I/O π.χ. βάσεις δεδομένων) η ενεργοποίηση του write cache, μπορεί να οδηγήσει σε παγώματα του συστήματος.

Παρόλα αυτά, o κίνδυνος απώλειας ρεύματος, συνήθως εντοπίζεται σε σταθερούς υπολογιστές (χωρίς UPS) και όχι σε laptops που έχουν την μπαταρία ως εφεδρεία ρεύματος. Για να το ενεργοποιήσετε το Write Cache (Κρυφή μνήμη εγγραφής) σε συστήματα Ubuntu, Debian, Linux Mint κ.λ.π ανοίξτε το λογισμικό Disks:

  • Disks –> Επιλέξτε τον δίσκο του λειτουργικού –> Κλικ στο «γρανάζι» –> Drive Settings –> καρτέλα «Write Cache»
  • Ξεκλειδώστε και από το dropdown επιλέξτε «Enable Write Cache» και πατήστε OK
  • Κάντε επανεκκίνηση

Εσείς πλέον το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να εξασφαλίζετε την αδιάλειπτη παροχή ρεύματος και να απολαμβάνετε την βελτιωμένη απόκριση του συστήματός :)

Advertisement

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: