Χαρακτηριστικό της εποχής που ζούμε είναι οι παντός είδους έξυπνες συσκευές. Έχει περάσει ανεπιστρεπτί ο καιρός που η τεχνολογία ήταν προνόμιο των λίγων και πλέον αποτελεί δικαίωμα των πολλών. Κάθε τέτοια αλλαγή δεν επηρεάζει μόνο θετικά την καθημερινότητα μας, αλλά και αρνητικά αναδεικνύοντας ένα μείζον θέμα αυτής της μετάβασης.

eksipnes-siskeyes-anoitoi-xristes

Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε για “χακαρίσματα” λογαριασμών icloud, κλέψιμο κωδικών facebook, πρόσβασης στα στοιχεία πιστωτικών καρτών και το παράξενο είναι ότι πλέον δεν μας κάνει εντύπωση, ενώ ο μέσος χρήστης την ίδια στιγμή αναρωτιέται “πωτς γκένεν αυτό;;”. Όμως από την άλλη ο χρήστης έχει την εντύπωση ότι αυτός δεν έχει μερίδιο στην ασφάλεια των υπηρεσιών που ο ίδιος χρησιμοποιεί. Σε εκθέσεις εταιρειών πάνω σε θέματα ασφαλείας δεν είναι λίγες οι φορές που οι παραβιασθέντες λογαριασμοί κάνανε χρήση κωδικών “123456” , “abcdef” και πάει λέγοντας.

Γιατί θα ρωτήσει κάποιος, να μην αφιερώσει 5 λεπτά να βρει ένα πιο δύσκολο password;;

Από τεμπελιά, από βλακεία, από άγνοια;;; Η έλλειψη ενημέρωσης/επίγνωσης των δυνατοτήτων μιας συσκευής μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα ακόμη και για τον ίδιο το χρήστη της. Ο μέσος/αρχάριος χρήστης είναι μια μεγάλη υποκατηγορία που δεν είναι εύκολο να ορισθεί. Υποθέτοντας ως μεταβλητή το επίπεδο γνώσεων Η/Υ των χρηστών internet, μπορούμε να τον περιγράψουμε με μια κανονική κατανομή όπου το μέσο αυτής είναι οι αρχάριοι χρήστες και προοδευτικά πηγαίνοντας προς άκρα έχουμε τους μέσους, τους προχωρημένους και τους advanced power users.

eksipnes-siskeves-anoitoi-xristes-katanomi
Κανονική κατανομή

Ακόμη στα περισσότερα ατυχήματα (αυτοκινητιστικά, αεροπορικά κλπ) όπου καθοριστικό ρόλο παίζει ο ανθρώπινος παράγοντας, όταν συμβαίνει το κακό το ποσοστό ευθύνης του ανθρώπου/χρήστη ξεπερνά το 60%


eksipnes-siskeves-anoitoi-xristes-lathoi
Ποσοστό Ανθρωπίνων λαθών ανά κατηγορία

Το άνωθεν παράδειγμα δείχνει πόσο ευθύνη έχει ο άνθρωπος/χειριστής/οδηγός και κατά πόσο κακό μπορεί να κάνει με τις επιλογές του. Συνδυάζοντας τους 2 πίνακες μπορούμε να καταλάβουμε τι επιπτώσεις μπορεί να επιφέρει η “κακή” χρήση μιας smart συσκευής και κατά πόσο σε θέση είναι ο χειριστής αυτής, να διαχειριστεί τα λάθη του.

Στις έξυπνες συσκευές η εξέλιξη των User Interfaces, βάζει πολλά πράγματα κάτω από το καπό (λιγότερες επιλογές) για να προστατέψει τον αρχάριο χρήστη. Ο αρχάριος χρήστης δεν έχει επίγνωση τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει σε μια έξυπνη συσκευή και πολλές φορές αυτό αποτελεί και τον Δούρειο ίππο για την παραβίαση της.

Τα αυτοκίνητα με την χρήση των “έξυπνων” ηλεκτρονικών υποβοηθήσεων προστατεύουν το όχημα από τυχόν κακούς χειρισμούς αλλά ακόμη και εκεί η παρεμβατικότητα τους έχει ένα όριο. Ο οδηγός μη γνωρίζοντας “πόσο” τον προστατεύουν τα διάφορα “έξυπνα” υποσυστήματα δεν προσπαθεί ο ίδιος να γίνει καλύτερος, αντιθέτως πιστεύει ότι κάποιος θα τον ξελασπώσει στα δύσκολα. ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ.

Ένας χρήστης Η/Υ κατεβάζει πειρατικό λογισμικό με την πεποίθηση ότι το αντιβιοτικό που έχει θα σταματήσει τον όποιο ιό ή κακόβουλο πρόγραμμα προσπαθήσει να εγκατασταθεί. Εδώ και πάλι συναντούμε άπειρες περιπτώσεις χρηστών που “έσπασαν” τα συστήματα τους ακριβώς γιατί είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στο έξυπνο λογισμικό/λειτουργικό.

Ένας κάτοχος smart-phone βάζει εύκολους ή και καθόλου κωδικούς όταν κλειδώνει τη συσκευή του. Επίσης δεν χρησιμοποιεί δύσκολα password στα social media ενώ ταυτόχρονα κάνει check-in σε καταστήματα γνωστοποιώντας την ίδια στιγμή ότι δε βρίσκεται σπίτι του.

Υπάρχει περίπτωση να εκλείψουν ποτέ αυτά τα συμβάντα; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά ΟΧΙ. Όσο πιο έξυπνες γίνονται οι συσκευές, τόσο θα εξερευνούμε τα όρια της απειρίας/βλακείας των χρηστών που όση ενημέρωση και αν υπάρξει δεν θα αργήσει η ώρα που θα ακούσουμε νέα για το επόμενο μεγάλο hack. H τεχνολογία υπάρχει να μας εξυπηρετεί και πολλές φορές η νοημοσύνη μας είναι ο παράγοντας που καθιστά τη χρήση της θεμιτή ή επικίνδυνη.