Το Edubuntu είναι ένα επίσημο παράγωγο του Ubuntu το οποίο απευθύνεται στον εκπαιδευτικό τομέα και περιέχει προεγκατεστημένα εργαλεία που βοηθούν για το σκοπό αυτό.

edubuntu Μέλλον

Εισαγωγή

Η ονομασία του είναι σύνθεση των λέξεων Educational+Ubuntu. Ως περιβάλλον εργασίας χρησιμοποιεί το Unity ή το Gnome Fallback, αλλά είναι στυλιζαρισμένο με γνώμονα τη χρήση από μαθητές.  Η κεντρική του σελίδα: http://www.edubuntu.org/

edubuntu-epifaneia-ergasias

edubuntu-gnome-fallback

Στο περιβάλλον εγκατάστασης δίνει κάποιες έξτρα δυνατότητες (σε σχέση με το Ubuntu) όπως η εγκατάσταση LTSP, καθώς και κάποια πακέτα εργαλείων, όπως μπορούμε να δούμε στις παρακάτω εικόνες.

edubuntu-epiloges-egkatastasis

edubuntu-epiloges-egkatastasis-2

To μέλλον του Edubuntu

Δυο από τους αρχικούς συνεισφέροντες οι Jonathan Carter και Stéphane Graber κατάφεραν να το συντηρούν έως και σήμερα, όπου πλέον έχει γίνει επίσημο παράγωγο του Ubuntu. Οι προαναφερόμενοι είναι και οι σημερινοί project leaders του Edubuntu.

Φαίνεται όμως ότι δεν διαθέτουν πλέον τον απαιτούμενο χρόνο ώστε να συνεχίσουν να συντηρούν τη παράγωγη διανομή.

Το πρώτο βήμα το οποίο έδειξε την έλλειψη χρόνου ήταν η απόφασή τους ώστε το Edubuntu να κυκλοφορεί μόνο σε LTS εκδόσεις, από την έκδοση 14.04 και μετά. Με αυτό το τρόπο υπολόγιζαν ότι θα έχουν καιρό μέχρι την επόμενη LTS (δυο χρόνια περίπου), ώστε να μπορούν να προλάβουν την ανάπτυξη (development).

Να που «ήγγικεν η ώρα» για την 16.04 LTS και το Edubuntu έχει μείνει πίσω περίπου ένα μήνα, από την κύρια έκδοση του Ubuntu.

Έτσι λοιπόν, και με μια σημερινή επιστολή τους προς τις λίστες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Ubuntu, οι δυο developers/leaders καλούν για αντικαταστάτες. Σε περίπτωση που δεν βρεθούν αντικαταστάτες, μέχρι την έκδοση 17.10, θα αιτηθούν το κλείσιμο του project, την απομάκρυνση των πακέτων και εν τέλει την οριστική απομάκρυνση του Edubuntu από την οικογένεια των παραγώγων.

Την επιστολή, την οποία υπογράφει ο Stéphane Graber και εστάλει «Mon Mar 21 16:11:31 UTC 2016», μπορείτε να διαβάσετε στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://lists.ubuntu.com/archives/ubuntu-release/2016-March/003663.html

Επίλογος

Προσωπικά βρίσκομαι αμφίγνωμος. Από τη μια σκέφτομαι ότι δεν τρέχει και τίποτα να κλείσει το Edubuntu, εξάλλου το λογισμικό του είναι διαθέσιμο και στα επίσημα αποθετήρια του Ubuntu. Από την άλλη όμως σκέφτομαι τη δουλειά και τις συνεισφορές που έχουν κάνει εκατοντάδες χρήστες όλα αυτά τα χρόνια και λέω «κρίμα είναι να χαθούν όλα».