Στο σημερινό μικρό άρθρο, φιλοξενούμε τον «άθλο» ενός φίλου και μέλους της κοινότητας Ubuntu, να αναστήσει ένα παλιό λάπτοπ που είχε αγοράσει και χρησιμοποιούσε στα φοιτητικά του χρόνια.

Ευχαριστώ καταρχάς τον Mike για την παραχώρηση του άρθρου το οποίο προέκυψε από μια συζήτηση που είχαμε πριν μερικές μέρες. Καλή ανάγνωση.

—-


anastasi-paliou-laptop

 

Παρότι το άρθρο «Anakyklosi OS 2016 : Λειτουργικό Σύστημα για παλιούς υπολογιστές» είναι ότι καλύτερο για το λάπτοπ που έχω στην κατοχή μου, προτίμησα ως αθεράπευτος Linux’ας να δώσω την μάχη για την ανάσταση του, μιας και με συντρόφευε στα φοιτητικά μου χρόνια.

Έτσι, σκέφτηκα από την μια, ότι θα είναι ένα ενδιαφέρον project που θα μάθω αρκετά πράγματα από την όλη προσπάθεια και από την άλλη θα είναι για σπάσιμο στον αρθρογράφο του Cerebrux. :)

Λίγα λόγια για το UMAX actionbook 347T:

  • AMD-k6 επεξεργαστή στα 480 MHz
  • 56 MB RAM (καλά διαβάσατε…)
  • Trident Cyberblade κάρτα γραφικών
  • Χωρητικότητα σκληρού… 6 GB… ( και πάλι… καλά διαβάσατε)
  • 12.1 ίντσες οθόνη με ανάλυση 800×600

Όπως βλέπετε, μιλάμε για τέρας επιδόσεων ! Μέχρι και Steam του βάζεις για να παίζεις Dying Light… Φυσικά όταν το είχα αγοράσει είχε Windows 98 ! Το καλύτερο λειτουργικό της Microsoft μέχρι που αποφάσισε να τα γυρίσει όλα σε NT και τα έκανε μαντάρα… Τέλος πάντων.. ας επιστρέψουμε στο θέμα μας…

Ο αγώνας από την αρχή φαινόταν άνισος… Βλέπετε τα είχα βάλει με τον Linus Torvalds … τον πατέρα του Linux Kernel ο οποίος αποφασίζει μια στο τόσο να πετάει στο καλάθι των αχρήστων διάφορους drivers που είναι 10 ετών και πάνω ! Ντροπή κύρ’ Λίνους ! Ντροπή!….

Δεν πειράζει, λέω… θα βρω κάποια έκδοση Linux Kernel που ήταν κοντά σε εκείνη την εποχή…

Αμέσως μου ήρθε στο μυαλό το Puppy Linux. Δοκιμάζω την έκδοση wary puppy μιας και είναι LTS… αλλά τζίφος… Δοκίμασα και το slitaz linux αλλά για να τρέξει σε τόση λίγη RAM γινόταν μόνο με την έκδοση live CD το οποίο έπρεπε να έχεις μόνιμα μέσα στο CD ROM tray και δεν μπορούσες να το βγάλεις…

Δεν τα παρατάω όμως.. Ψάχνοντας, έπεσα πάνω στο «Damn Small Linux N (DSL-N)» το οποίο είναι μια ειδική έκδοση του κλασικού Damn Small Linux (DSL) και έρχεται με κάποιες επιπλέον βιβλιοθήκες και λογισμικά. Το DSL-N ειναι λίγο πιο μεγάλο από τον DSL και με πυρήνα Linux 2.6.
Άλλα ειναι εντελώς δοκιμαστική εκδοσή (για να το πω ευγενικά…) και ενώ φόρτωνε δεν δούλευε τίποτα σωστά.

Οπότε μετά από δοκιμές κατέληξα στην κλασσική έκδοση του Damn Small Linux 4.11 rc2. Μετά από κανονική εγκατάσταση στον σκληρό του δίσκο ( όχι Live στην Ram η frugal install) η έκδοση αυτή δουλεύει μια χαρά και είναι και γρήγορη. Τον σκληρό τον χώρισα σε 5.5 για το σύστημα (/) και κάπου 470 MB για swap. Τα partition / είναι στον hda1 και το swap στο hda2 ( τότε έτσι ονομαζόταν η διάταξη αντί του σύγχρονου sdaX).

Το μόνο που δεν κατάφερα ήταν να βάλω ασύρματο ίντερνετ. Δοκίμασα με 4 USB αντάπτορες, αλλά με kernel 2.4 που φοράει το DSL δεν είχα ελπίδες. Ούτε και μεσώ mdiswrapper κατάφερα να βάλω drivers. Παρόλα αυτά όμως με PCMCIA κάρτα που κουμπώνει πάνω καλώδιο Ethernet, έχω ίντερνετ κανονικότατα !.

Θα μου πείτε τώρα… Μα καλά…  θα ανοίξεις Firefox σε αυτό το πράγμα; Ε ναι λοιπόν θα ανοίξω έστω και αν είναι παλιά έκδοση :P Βέβαια το γονατίζει λίγο (θυμηθείτε ότι το μηχάνημα έχει 56 MB RAM) αλλά ο Dillo browser «πετάει» ! Φυσικά υπάρχει και Synaptic Package Manager αλλά και σουίτα γραφείου ναούμ… Μέχρι και σερβερακι μπορώ να το κάνω μιας και έχει ένα monkey web server προεγκατεστημενο…

Απολαύστε και τις εικόνες του Laptop μου όπως τον ανέστησα (προσέξτε κατανάλωση μνήμης !):