5 προγράμματα για πληροφορίες συστήματος Hardware στο Linux

Οι πληροφορίες συστήματος είναι ίσως η κυριότερη πληροφορία που θα χρειαστούμε όταν προσπαθούμε να δούμε τα χαρακτηριστικά του υπολογιστή μας ή όταν θέλουμε να δούμε αν μια συσκευή (hardware) έχει αναγνωριστεί από το Linux λειτουργικό σύστημα.

Δεν είναι λίγες οι φορές, που σε κάποιο forum ή μια σελίδα κοινότητας, που παρέχουν υποστήριξη για την αγαπημένη μας διανομή, να μας ζητήσουν πληροφορίες για την σύνθεση του υπολογιστή μας. Δεν χρειάζεται να ψάχνουμε βιβλιαράκια ή το manual του κατασκευαστή. Αρκεί να χρησιμοποιήσουμε ένα από τα παρακάτω εργαλεία τα οποία είναι διαθέσιμα για εγκατάσταση από το κέντρο λογισμικού της διανομής μας.

Όλα τα παρακάτω λογισμικά μπορείτε να τα εγκαταστήσετε από το κέντρο λογισμικού της διανομής σας ή να τα βρείτε από εξωτερικές πηγές. Οι πληροφορίες συστήματος hardware μπορούν να προβληθούν είτε από το τερματικό είτε μέσω κάποιου «γραφικού» προγράμματος.

Advertisements

Πληροφορίες συστήματος μέσω τερματικού

inxi

Ένα από τα αγαπημένα μου εργαλεία είναι το inxi. Αυτό γιατί παρέχει άμεση, συνοπτική αλλά και ουσιώδη πληροφόρηση για το «υλικό» που κρύβεται κάτω από το καπό του υπολογιστή. Μια από τις ποιο κλασικές παραμέτρους που παίρνει είναι η -F που σημαίνει Full δηλαδή πλήρης πληροφόρηση. Όταν το τρέξετε στο τερματικό (αφού το έχετε εγκαταστήσει):

inxi -F

Θα δείτε το παρακάτω αποτέλεσμα:

ergaleia-plirofories-systimatos-inxi

Αν θέλουμε να δούμε μόνο την κάρτα γραφικών τότε χρησιμοποιούμε την παράμετρο -G (graphics card), αν θέλουμε μόνο την κάρτα δικτύου τότε την (network cards) ενώ για την κάρτα ήχου την (audio cards). Τέλος αν χρειάζεται να δούμε ποια αποθετήρια λογισμικού είναι διαθέσιμα στο σύστημά μας, χρησιμοποιούμε την παράμετρο -r (repositories).

Για περισσότερες επιλογές δίνουμε την παράμετρο -h.

ls*

Μην σας μπερδεύει ο αστερίσκος. Απλά το κάνω για ευκολία, αλλά και γιατί όλα τα παρακάτω λογισμικά τερματικού, ξεκινάνε με ls και συνεχίζουν με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με το είδος των πληροφοριών συστήματος που ζητάμε.

Να σημειώσω ότι τα παρακάτω λογισμικά που ξεκινάνε με το ls, είναι προεγκατεστημένα στις περισσότερες διανομές μιας και χρησιμοποιούνται ως επεκτάσεις άλλων λογισμικών (όπως π.χ. το inxi)

lsblk

Με μια ματιά, κυριολεκτικά, έχουμε την «εικόνα» με όλους τους συνδεδεμένους δίσκους (εσωτερικούς – εξωτερικούς). Όταν λέω εικόνα, εννοώ ότι βλέπουμε πόσες και ποιες κατατμήσεις διαθέτουν, το μέγεθός τους, το σύστημα αρχείων με το οποίο είναι διαμορφωμένα αλλά και σε ποιο φάκελο είναι συνδεδεμένα

ergaleia-plirofories-systimatos-lsblk

lscpu

Είναι ίσως εμφανές από το όνομά του, ότι μας δίνει πληροφορίες αποκλειστικά για τον επεξεργαστή μας. Παρέχει πληροφορίες που χρησιμοποιούν και τα προηγούμενα εργαλεία αλλά και αυτά που θα δούμε παρακάτω. Συχνά, το χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να δούμε αναλυτικά κάποιες πληροφορίες αποκλειστικά για τον επεξεργαστή μας.

lspci

Μια από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες εντολές που θα δούμε να αναφέρονται στα forum του Linux. Μοιάζει αρκετά με το inxi αλλά έχει πολύ περισσότερες παραμέτρους τις οποίες μπορείτε να δείτε δίνοντας στην εντολή lspci την παράμετρο —help

lsusb

Όπως προϊδεάζει και το όνομα, μας παρέχει την πληροφορία συστήματος η οποία έχει να κάνει με τις επεκτάσεις / διασυνδέσεις USB. Είναι πολύ συχνή η χρήση του όταν π.χ. θέλουμε να δούμε αν το σύστημα μας έχει αναγνωρίσει μια συσκευή συνδεδεμένη σε κάποια θύρα USB (όπως π.χ. μία WebCam).

lshw

Η εντολή αυτή παρέχει μια «εξουθενωτική» λίστα με πληροφορίες συστήματος για το υλικό ( hardware ) του υπολογιστή μας. Διαθέτει μια πληθώρα παραμέτρων και την δυνατότητα να εξάγει τις πληροφορίες σε μορφή html για να το ανοίξετε με τον browser σας:

sudo lshw -html > mypc.html

Αν το ανοίξετε το αρχείο με έναν browser θα εμφανιστεί κάπως έτσι:

ergaleia-plirofories-systimatos-lshw-report

lsmod

Τελευταία αλλά και πολύ χρήσιμη εντολή είναι η lsmod. Μπορεί να μην έχει άμεση σχέση με το hardware μας έχει όμως σχέση με τις πληροφορίες συστήματος για τους οδηγούς (drivers) που έχει «φορτώσει»  ο πυρήνας Linux.

Χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τις προηγούμενες εντολές και μας πληροφορεί για το όνομα του driver αλλά και από ποιες συσκευές χρησιμοποιούνται.

Advertisements

Πληροφορίες συστήματος με λογισμικά γραφικού περιβάλλοντος

lshw-gtk

Το λογισμικό αυτό αποτελεί ουσιαστικά ένα γραφικό «κέλυφος» του λογισμικού lshw που είδαμε παραπάνω. Είναι χρήσιμο για όσους χρησιμοποιούν το lshw στο τερματικό και θέλουν να το έχουν και μέσω γραφικού περιβάλλοντος για να συλλέξουν πληροφορίες συστήματος.

ergaleia-plirofories-systimatos-lshw-gtk

Hardinfo

Το hardinfo, είναι ένα από τα παλιότερα λογισμικά  τα οποία θυμάμαι να έχω χρησιμοποιήσει. Παρότι φαίνεται ότι η ανάπτυξή του έχει σταματήσει, στην πραγματικότητα απλά ψάχνει κάποιον να το συντηρήσει. Το σημαντικό της υπόθεσης είναι ότι δουλεύει και μπορεί να παράξει και μια αναφορά για το σύνολο του υλικού και τις πληροφορίες συστήματος του υπολογιστή μας.

ergaleia-plirofories-systimatos-hardinfo

i-nex

Τελευταίο άφησα το αγαπημένο μου γραφικό λογισμικό για πληροφορίες συστήματος το οποίο θυμίζει πολύ το CPU-Z. To i-nex είναι ένα λογισμικό που παρέχει πληροφορίες του συστήματός μας με την μορφή καρτελών. Παρέχει λεπτομερή πληροφόρηση αλλά και δυνατότητα δημιουργίας αναφοράς για το υλικό του PC μας.

ergaleia-plirofories-systimatos-inex

Επίλογος

Στο παρόν άρθρο παρουσιάσαμε ένα σύνολο από λογισμικά τα οποία μας παρέχουν τις απαραίτητες πληροφορίες συστήματος που θα πρέπει να γνωρίζουμε όταν είναι απαραίτητη η χρήση τους σε forum ή γενικά για δική μας πληροφόρηση.

Έτσι την επόμενη φορά που θα σας ρωτήσει κάποιος «Τι κάρτα γραφικών έχεις», τώρα ξέρετε τι θα χρησιμοποιήσετε.

Advertisement

8 σκέψεις σχετικά με το “5 προγράμματα για πληροφορίες συστήματος Hardware στο Linux

Add yours

  1. Πολύ χρήσιμο άρθρο, ειδικό για …hardware junkies σαν και μένα :) Ένα μικρό tip για το inxi, μιας και είναι το αγαπημένο μου: τρέχοντάς το με την παράμετρο -c 95 βλέπουμε όλους τους χρωματικούς συνδιασμούς για την έξοδο. Γράφοντας το νούμερο αυτής που μας ταιριάζει καλύτερα, από κει και μετά η έξοδος θα έχει αυτή τη χρωματική παλέτα. ;) Γιατί και η εμφάνιση μετράει :P

    1. Για αυτο και τα μάζεψα σε ενα άρθρο για να μην ψάχνεσαι :)

    2. Πάντως χαίρομαι που ξεκίνησες τα podcast και τα λέτε από τη «δική μας» σκοπιά, του χρήστη και του χομπίστα.

  2. πως εγκαθιστούμε το i-nex και το inxi? μπορεί να ακούγεται χαζό αλλά είμαι νέος στο χώρο.

    1. sudo apt-get install inxi (debian-ubuntu-mint κτλ) και μαλλον αντίστοιχα sudo apt-get install i-nex

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: