Το Nextcloud Box αποτελεί μια συσκευή IoT που στόχο έχει να παρέχει ένα προσωπικό cloud στο ευρύ κοινό για χρήση στο σπίτι ή τον εργασιακό του χώρο.

nextcloud-personal-iot

Μετά την, ελαφρώς ταραχώδη αποχώρηση του ιδρυτή της ownCloud μαζί με βασικούς προγραμματιστές και την ίδρυση της εταιρείας Nextcloud, έχουμε πλέον στην διάθεσή μας μια νέα συσκευή IoT η οποία υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Canonical και την Western Digital.

Η συσκευή παρουσιάστηκε στο πρώτο συνέδριο της Nextcloud στο Βερολίνο, όπου ήταν παρών ο φίλος μας και αρθρογράφος στο Cerebrux ο Στάθης Ιωσηφίδης. Φυσικά, θα μιλήσουμε μαζί του με την πρώτη ευκαιρία σε ένα από τα επόμενα επεισόδια του Technopolitan.

Τι περιλαμβάνει το Nextcloud Box

nextcloud-personal-iot-unboxed

Η συσκευή μοιάζει με έναν δικτυακό αποθηκευτικό μέσο, παρόλα αυτά η συσκευασία περιλαμβάνει:

  • 1 TB USB3 σκληρό δίσκο από την WDLabs
  • Θήκη Nextcloud με χώρο για προσθήκη του δίσκου αλλά και ενώς single board computer
  • Φορτιστής microUSB, καλώδια δικτύου και αντάπτορες
  • microSD με προεγκατεστημένο λειτουργικό σύστημα το Snappy Ubuntu Core
  • Προεγκατεστημένη την τελευταία έκδοση του Nextcloud 10 έτοιμη για χρήση

Όπως διαφαίνεται λοιπόν, η Nextcloud παρέχει το λογισμικό, Canonical το λειτουργικό σύστημα ενώ η Western Digital τον σκληρό δίσκο.

Να σημειώσουμε ότι η συσκευή IoT, Nextcloud Box είναι συμβατή με το Raspberry Pi 2, το οποίο όμως δεν περιλαμβάνεται στην συσκευασία και θα πρέπει να το προμηθευθείτε ξεχωριστά. Τέλος στην θήκη του Nextcloud, χωράει και το Raspberry Pi 3 ή εναλλακτικά το oDroid C2 τα οποία όμως θα υποστηριχθούν σε μελλοντικές εκδόσεις του λογισμικού.

Η προσωπική cloud και IoT συσκευή λοιπόν κοστίζει αυτή την στιγμή 70€ και μπορεί κάποιος να την παραγγείλει από την σελίδα της Nextcloud.