Ενώ παρακολουθούσαμε την περίεργη αποχώρηση των δημιουργών του ownCloud από την εταιρεία ownCloud Inc., μόλις πριν λίγο ανακοινώθηκε το fork του ownCloud και η δημιουργία της Nextcloud.
O Jos Poortvliet, στο προσωπικό του blog ανακοίνωσε σήμερα την δημιουργία της εταιρείας Nextcloud. Τα μέλη της νέας εταιρείας Nextcloud είναι ο ιδρυτής του έργου ownCloud, Frank Karlitschek και οι βασικοί συντελεστές του ownCloud οι οποίοι όπως είπα είχαν, προ ημερών, ανακοινώσει ότι αποχώρισαν από την εταιρεία ownCloud, Inc. Στα μέλη συμπεριλαμβάνονται και οι 9 από τους 10 κορυφαίους συντελεστές του ownCloud οι οποίοι όμως, όπως λέει ο Jos, δεν μπορούν να μιλήσουν γι ‘αυτό ακόμα.
Το γιατί έγινε το fork είναι απλά μια υποψία και λογικά θα παραμείνει έτσι. Συγκεκριμένα, ο Jos Poortvliet, απέφυγε να εξηγήσει τους λόγους και προτίμησε να αναφέρει μια πολύ γενική περιγραφή του σκοπού και της δομής της Nextcloud και τα χαρακτηριστικά του νέου fork. Τα σημαντικότερα εκ τον οποίων είναι :
- Θα αποτελεί αντικαταστάτη του ownCloud (οπότε μπορούν άφοβα οι χρήστες ownCloud να μεταφερθούν σε αυτό)
- Θα έχει ενσωματωμένη δυνατότητα βίντεο κλήσης
- Θα εστιάζει στην κοινότητα καταργώντας τα όποια συμφωνητικά CLA
Τέλος αναφέρει:
«Ξέρω ότι αυτό είναι μια έκπληξη για όλους […] To ownCloud είναι ένα πολύ σημαντικό έργο και δεν χρειάζονται βιαστικές αποφάσεις. Αυτή η προσπάθεια θα πάρει κάποιο χρόνο και ελπίζω, ότι θα έχει την ίδια επιτυχία που είχαν άλλες παρόμοιες ενέργειες έργων όπως το LibreOffice και MariaDB τα οποία έχουν δείξει ότι, στο τέλος τέλος, η κοινότητα θα βρει έναν τρόπο για να το κάνει σωστά.»
Να σημειώσουμε εδώ ότι πριν από μερικές μέρες περίπου η εταιρία ownCloud δημιούργησε το «ownCloud Foundation» για να «διασφαλίσει» την ακεραιότητα του ελεύθερου λογισμικού ownCloud αλλά και της κοινότητας που έχει αναπτυχθεί εδώ και χρόνια γύρω από το έργο ownCloud. Ωστόσο, μάλλον ισχύει το «too little – too late» διότι για χρόνια τώρα, οι Core developers του ownCloud προσπαθούσαν να ενισχύσουν την ιδέα για δημιουργία ιδρύματος, αλλά ποτέ δεν είχε υλοποιηθεί κάτι τέτοιο.
Εν αναμονή λοιπόν των εξελίξεων…
update 1: Η επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας ownCloud σχετικά με τη Nextcloud: ownCloud Statement concerning the formation of Nextcloud by Frank Karlitschek
update 2 : Δύο από τους ιδρυτές της Nextcloud Jos και Frank συμετήχαν σε ένα Q/A το οποίο μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο όπου εξηγούν γιατί έκαναν το Reboot του ownCloud ως Nextcloud:
Πηγή :
- Nextcloud is replacing ownCloud, Jos Poortvliet
- Nextcloud, Frank Karlitschek
Όπα, τι γίνεται τώρα ρε μάγκες; Να παίζει κάτι με την ασφάλεια και την πολιτική που θέλει να έχει η εταιρία ;
Τι να τους χάλασε και έφυγαν.. χαίρομαι όμως που έφυγαν οι βασικοί συντελεστές και πιστεύω πως θα κάνουν κάτι ακόμη καλύτερο.. αλλά μου φαίνεται πολύ περίεργο…
Τι λέτε εσείς;
έκανα ένα μικρό update στο άρθρο σχετικά με το Foundation που είχε ανακοινωθεί προ λίγο ημερών.
Η πληροφόρηση είναι ελάχιστη… αλλά με όσα έχω ξαναζήσει σε παρομοια «σκηνικά» (Twiki vs Foswiki, mambo vs joomla, Sugar vs Vtiger) το όλο πράγμα ήταν :
σημαντική διαφωνία μεταξύ αυτών που ρίχνουν το χρήμα για το έργο με αυτούς που υλοποιούν το έργο.
Πια ήταν η διαφωνία ? είδομεν …
Υποπτεύομαι ότι αλλάξανε χέρια στην ιδιοκτησία του ownCloud και αυτό άλλαξε (θα φανεί) το πλάνο για το μέλλον του λογισμικού
Άλλη μια εταιρεία το Nextcloud ή οργανισμός τελικά?
Από ότι βλεπω είναι reboot του ownCloud. Εταιρεία ή οποία όμως βασίζεται σε community. Λένε θα δημιουργηθεί foundation εντός μήνα για να αναλάβει το trademark.
Από εμπειρία που εχω για να μπορέσει να συνεχίσει να υπάρχει ένα open source και να είναι υγείες θα πρέπει να είναι σε μορφή οργανισμού διαφορετικά θα υπάρχουν τα παρακατω προβλήματα που λέει ο @NickTh
Φυσικά και θα υπάρχουν προβλήματα και αμφιβολίες. Ότι έγινε και με το LibreOffice (το οποίο όμως ξεκίνησε ως Foundation) και με άλλα project.
Το θέμα μου και εμένα είναι το γιατί δεν ξεκίνησε ως Foundation και μετά ως εταιρεία. Αλλά από την άλλη, είναι λογιστικό το ζήτημα και θέμα «επιβίωσης». Το ίδιο έγινε, αν θυμάμαι καλά και με το WordPress. Δημιουργηθηκε μια «μαμά» εταιρεία «Automatic» η οποία έχει το WordPress.com και το Worpdress.org. Στο μεν φιλοξενείσαι είτε δωρεάν είτε επι πληρωμή, στο άλλο κατεβάζεις εσυ το wordpress και το στήνεις όπου θες.
Άντε να έχεις καμιά εταιρία και να έχεις βασιστεί στο ownCloud. Άντε και πας στο άλλο και και μετά από κάνα χρόνο να φύγουν άλλοι 5 και να φτιάξουν το metaCloud. Μετά να φύγουν οι δυο top contributors και να φτιάξουν και το afterCloud, γιατί…έτσι.
Μετά αναρωτιόμαστε γιατί το Dropbox έχει (και θα συνεχίσει να έχει) τα πρωτεία.
Ε από μόνο του το owncloud δεν λέει κάτι. Θες και τις ανάλογες υποδομες (βλέπε server + κάποιο administration effort), οπότε για τους κοινούς θνητούς το dropbox και το onedrive είναι μονόδρομος.
Δεν αναφέρομαι σε «κοινούς θνητούς» , αλλά σε εταιρίες.
ownCloud Enterprise , Dropbox business, OneDrive Business…κλπ.
Ε πού είναι το κακό ? Fork !!!!
Τώρα πέρα από την πλάκα, όπως είπα και πιο πάνω, το έχω ζήσει το story με αρκετά προτζεκτ open source και στο 90% των περιπτώσεων το fork τράβηξε όλη την προσοχή της κοινότητας. Μην ξεχνάμε οτι αυτός που κάνει το fork είναι και αυτός που ξεκίνησε το ownCloud πρότζεκτ.
Οπότε για τα λεφτά τα έσπασαν ;
Επίσης κάτι λέει πως έπαιξε και με την Αμερική.. ή κάνω λάθος;
Ήταν μάλλον πιο απλό το ζήτημα… τα λεφτά δεν είναι πρόβλημα μιας και αυτός που έφυγε και δημιούργησε την Nextcloud ήταν αυτός που ξεκίνησε το ownCloud.
Η διαφωνία όπως είπα ήταν στο οτι το ownCloud ήθελαν οι «επενδυτες» να το πετσοκόψουν και να το κάνουν απλά file sync server και λέγανε οτι όλα τα άλλα feature μπερδεύουν τους «πελάτες τους» ….
https://nextcloud.com – copy paste ακόμη και ο HTML κώδικας.
Αυτός που έφυγε αναφέρεται ως CO-FOUNDER και όχι ως ο μοναδικός FOUNDER του ownCloud.
Προσωπικά θα συνεχίσω να χρησιμοποιώ το αρχικό project και μόνον όταν υπάρξουν οι απαραίτητες ενδείξεις (ή αποδείξει) πως το fork αξίζει περισσότερα, τότε θα ασχοληθώ μαζί του.
Έχουμε πήξει στα Forks και στα Derivatives.
Ας μην ενθουσιαζόμαστε από μερικούς developers (έστω και core) και τις υποσχέσεις τους. Όλα αυτά που υπόσχονται θα μπορούσαν να τα είχαν προτείνει/κάνει και μέσα στο ownCloud. Γιατί δεν το έκαναν αλλά αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα ολόκληρο ξεχωριστό Fork, ένα ανταγωνιστικό προϊόν, ίδιο αλλά (κατά τις δικές τους υποσχέσεις) καλύτερο σε χαρακτηριστικά;
Άργησε να δημιουργηθεί το ownCloud Foundation, έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα.
Ακριβώς, έτσι είναι. Όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα και μικρό καλάθι λένε…. θα φανεί μέσα σε 1-2 μήνες αν είναι φούσκα. Δεν χρειάζεται βιασύνη ειδικά όταν έχεις ήδη μία λειτουργική εγκατάσταση ownCloud.
Αυτή την στιγμή όπως ειπες υπάρχει το ownCloud. Τίποτα άλλο.
Σχετικά με το τελευταίο που λες έχω την εντύπωση ότι εδώ και 2 χρόνια προσπαθούσαν να πείσουν τους «επενδυτές» για αυτά που θέλουν να κάνουν με το Nextcloud αλλά φαίνεται το μόνο που τους ένοιαζε είναι ο τζίρος του τετραμήνου και να διατηρήσουν ένα minimal file sync server product και όλα τα άλλα να ασχοληθεί ή κοινότητα.
Έλεος… 16+ εκ επένδυση έλαβαν και έχου. 1000 dev (όπως ισχυρίζονται) γιατί δεν μπορούσαν να συντηρήσουν ένα calendar ή ένα contacts app ??? Όχι.. γιατί χαλούσε το brand που φέρνει χρήμα (file sync)
Και το foundation γιατί άργησε ? Μήπως γιατί το brand θα κατέληγε σε non-profit?
Γιατί επί 2 χρόνια δεν γινόταν merge τα fix που έστελνε ή κοινότητα στο updater (σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της κοινότητας) και μόλις πριν 3-4 μήνες έγινε τελικά το merge ?
Πολλά ερωτηματικά… ελπίζω να ξυπνήσουν και να αποδείξουν εκεί στο ownCloud ότι οι άλλοι είχαν άδικο με τις πράξεις τους. Γιατί αλλιώς θα καταλήξουν άλλο ένα OpenOffice fiasco …
Τα εκατομμύρια και οι μάνατζερ δεν παράγουν κώδικα, οι μηχανικοί με όραμα παράγουν τον κώδικα… όσα λεφτά και να χωσεις, αν δεν έχεις μηχανικούς με όραμα και πάθος για το προϊόν σου αλλα μόνο υπαλλήλους , θα βουλιάξει το έργο
Για την ώρα ownCloud και σύντομα όταν δουμε κανα δείγμα απο το Next θα κανω την μεταβαση. Παντως για όσους δεν γνωρίζουν ο τύπος που αποχώρησε, είναι ο αρχι-προγραμματιστής του Cloud. Αυτός το ξεκίνησε και γενικά αυτός ήταν/είναι ο lead. Χαρακτηριστικό του χαρακτήρα του είναι ότι θέλει να πάντα να είναι δωρεάν ενώ έχει ψύχωση με την κρυπτογραφία. Οπότε μάλλον κάτι καλό θα βγει… για να δούμε…