Ενώ παρακολουθούσαμε την περίεργη αποχώρηση των δημιουργών του ownCloud από την εταιρεία ownCloud Inc., μόλις πριν λίγο ανακοινώθηκε το fork του ownCloud και η δημιουργία της Nextcloud.

O Jos Poortvliet, στο προσωπικό του blog ανακοίνωσε σήμερα την δημιουργία της εταιρείας Nextcloud. Τα μέλη της νέας εταιρείας Nextcloud είναι ο ιδρυτής του έργου ownCloud, Frank Karlitschek και οι βασικοί συντελεστές του ownCloud οι οποίοι όπως είπα είχαν, προ ημερών, ανακοινώσει ότι αποχώρισαν από την εταιρεία ownCloud, Inc. Στα μέλη συμπεριλαμβάνονται και οι 9 από τους 10 κορυφαίους συντελεστές του ownCloud  οι οποίοι όμως, όπως λέει ο Jos, δεν μπορούν να μιλήσουν γι ‘αυτό ακόμα.

Το γιατί έγινε το fork είναι απλά μια υποψία και λογικά θα παραμείνει έτσι. Συγκεκριμένα, ο Jos Poortvliet, απέφυγε να εξηγήσει τους λόγους και προτίμησε να αναφέρει μια πολύ γενική περιγραφή του σκοπού και της δομής της Nextcloud και τα χαρακτηριστικά του νέου fork. Τα σημαντικότερα εκ τον οποίων είναι :

  • Θα αποτελεί αντικαταστάτη του ownCloud (οπότε μπορούν άφοβα οι χρήστες ownCloud να μεταφερθούν σε αυτό)
  • Θα έχει ενσωματωμένη δυνατότητα βίντεο κλήσης
  • Θα εστιάζει στην κοινότητα καταργώντας τα όποια συμφωνητικά CLA
Advertisements

Τέλος αναφέρει:

«Ξέρω ότι αυτό είναι μια έκπληξη για όλους […] To ownCloud είναι ένα πολύ σημαντικό έργο και δεν χρειάζονται βιαστικές αποφάσεις. Αυτή η προσπάθεια θα πάρει κάποιο χρόνο και ελπίζω, ότι θα έχει την ίδια επιτυχία που είχαν άλλες παρόμοιες ενέργειες έργων όπως το LibreOffice και MariaDB τα οποία έχουν δείξει ότι, στο τέλος τέλος, η κοινότητα θα βρει έναν τρόπο για να το κάνει σωστά.»

Να σημειώσουμε εδώ ότι πριν από μερικές μέρες περίπου η εταιρία ownCloud δημιούργησε το «ownCloud Foundation» για να «διασφαλίσει» την ακεραιότητα του ελεύθερου λογισμικού ownCloud αλλά και της κοινότητας που έχει αναπτυχθεί εδώ και χρόνια γύρω από το έργο ownCloud. Ωστόσο, μάλλον ισχύει το «too little – too late» διότι για χρόνια τώρα, οι Core developers του ownCloud προσπαθούσαν να ενισχύσουν την ιδέα για δημιουργία ιδρύματος, αλλά ποτέ δεν είχε υλοποιηθεί κάτι τέτοιο.

Εν αναμονή λοιπόν των εξελίξεων…


update 1: Η επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας ownCloud σχετικά με τη Nextcloud: ownCloud Statement concerning the formation of Nextcloud by Frank Karlitschek

update 2 : Δύο από τους ιδρυτές της Nextcloud Jos και Frank συμετήχαν σε ένα Q/A το οποίο μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο όπου εξηγούν γιατί έκαναν το Reboot του ownCloud ως Nextcloud:

Πηγή :