Μερικές σκέψεις περί Nextcloud box

Έχουμε δει προηγούμενα άρθρα περί του Nextcloud Box. Στα γρήγορα να σας θυμίσω ότι το Nextcloud Box είναι μια λύση αποθήκευσης προσωπικών δεδομένων στο σπίτι με την χρήση του Nextcloud.

 

36c87-nextcloud-setup

Βλέποντας πολλά σχόλια, θα συμφωνήσω με πολλούς σχετικά με τις ανησυχίες σας σχετικά με το RAID αλλά και το ότι δεν έχει το Raspberry Pi στην συσκευασία. Θα σας θέσω όμως ορισμένους προβληματισμούς.

  1. Δεν σε περιορίζει στο Raspberry Pi αφού μπορείς να χρησιμοποιήσεις και ODROID (ίσως αν το ψάξεις καλύτερα να χωράνε και άλλες πλακέτες). Επίσης δεν επιβαρύνει την τιμή με άλλα 45-50Ε στην τιμή του διότι υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιος είναι ήδη κάτοχος του Raspberry Pi. Έχετε δίκιο αν μου πείτε ότι αν δεν έχω Raspberry Pi-ODROID και χρειάζεται να το αγοράσω, το κόστος θα είναι συν 50Ε. Τουλάχιστον δίνει την ευκαιρία σε κάποιους να μην χρεωθούν παραπάνω.
  2. Σχετικά με το RAID, πάμε σε άλλα μονοπάτια.
    Πρώτον θα αυξηθεί η τιμή του: πχ άλλα περίπου 50Ε (μπορεί και παράπανω). Δηλαδή αμέσως είμαστε στα 120Ε και αν βάλουμε και το Raspberry Pi προσθέστε και άλλα 50Ε τότε είμαστε στα 170Ε. Θα αγοράζατε μια συσκευή για 170Ε;
    Δεύτερον, η συσκευή προορίζεται για τελικούς χρήστες. Ο σκοπός του Nextcloud είναι να δημιουργήσει μια μεγάλη βάση χρηστών, η οποία ίσως να προτείνουν-χρησιμοποιούν το Nextcloud και στην δουλειά τους και ίσως αυτό να αποφέρει συμβόλαια για νέους πελάτες στην εταιρία. Τελικός χρήστης σημαίνει το βάζω στην πρίζα και το χρησιμοποιώ. Προσωπικά δεν ξέρω αν το στήσιμο ενός RAID με αυτή τη συνδεσμολογία μπορεί να γίνει αυτόματα. Δεν γνωρίζω εάν και πως γίνεται με το Ubuntu core με τα snaps που επιλέχτηκε η υλοποίηση. Όποιος έχει εμπειρία, ας γράψει στα σχόλια (αν έχει και links θα το εκτιμούσα προσωπικά).

  3. Περιορισμός ταχύτητας upload: Δυστυχώς η ταχύτητα upload είναι τραγική στην χώρα μας. Παρακάτω θα δείτε την ταχύτητα που είχα σε σπίτι στην Γερμανία (υπάρχουν βέβαια πολλοί περιορισμοί σε σχέση με την Ελλάδα).

nextcloud-upload

Ίσως όταν αποκτήσουν τα σπίτια οπτικές ίνες (στη Θεσσαλονίκη έχει εταιρία που το κάνει) ή όταν οι VDSL γίνουν φθηνότερες, ίσως αλλάξουν τα δεδομένα.

Γράψτε τις προσωπικές σας γνώμες στα σχόλια γιατί το Nextcloud Box είναι νέο προϊόν και χρειάζεται feedback. Όσοι το έχετε αποκτήσει, αλλά και όσοι έχετε απορίες, μπορείτε να ρωτήσετε topic στο help.nextcloud.com ή στην Ελληνική ομάδα στο Facebook.

Advertisement

9 σκέψεις σχετικά με το “Μερικές σκέψεις περί Nextcloud box

Add yours

  1. Σωστός Στάθη ! Πολύ καλές οι διευκρινίσεις που έκανες. Να αντιπαραβάλω το γεγονός οτι κυκλοφορούν στην αγορά NAS συσκευές οι οποίες είναι απλά το κουτί και η πλακέτα με ένα κλειστό λογισμικό χωρίς δίσκο και κοστίζει 70-80 €. Μια χαρά πουλιούνται ! Εδώ έχουμε όμως κάτι ανοιχτό, το οποίο μπορείς να το κάνεις ότι θες και να βάλεις ότι πλακέτα θέλεις !

  2. Άρα ξεπερνάει τα 100 ευρώ με το board οπότε γιατί να μη πάρει κάποιος χωρίς πολλές απαιτήσεις ένα έτοιμο NAS από αυτά του skroutz
    https://www.skroutz.gr/c/894/file-servers.html?from=catspan&keyphrase=nas
    ακόμα και synology βρίσκεις κάτω από τα 100 ευρώ ή ένα
    https://www.skroutz.gr/s/4153270/Western-Digital-My-Cloud-2TB.html#reviews
    με 2tb δίσκο μέσα του και δυνατότητα να κάνει αυτόματα backup σε εξωτερικό δίσκο μέσω usb3 σύνδεσης https://www.youtube.com/results?search_query=Lon%20Seidman%20wd%20book
    και άσε το raid να πάει περίπατο.
    Μόνο τη java σαν απαιτούμενο βρίσκω αρνητικό στον υπολογιστή μου για το wd.

    1. Διότι πολύ απλά το NAS είναι απο μια εταιρεία, που έχει προσεγκατεστημένο ένα ιδιόκτητο λογισμικό και κάνει ένα πράγαμα και μόνο αυτό. Αντίθετα με το board μπορείς να κάνεις παπάδες. Όχι μόνο να σου κάνει backup (που το κάνει με το Nextcloud) αλλά να βλέπεις και τα mail σου, το ημερολόγιό σου, τις επαφές σου και ένα σωρό άλλες «πατέντες» που ένα τυπικό NAS στα ίδια λεφτά δεν μπορεί να κάνει.
      Με λίγα λόγια ακόμα και το Synology να πάρεις μπορείς να κάνεις μονο ότι σου «επιτρέπει» ενώ με το Nextcloud μπορείς να πειραματιστείς και να δημιουργήσεις το δικό σου cloud στο σπίτι η την επιχείρηση

    2. Θα το τολμήσω τελικά.
      Δεν ξέρω ποιο single board να πάρω καμιά ιδέα.

      Click to access 81-board-upologiston-tipou-raspberry-pi.pdf

      Κάτι που να μην είναι αδύναμο θα ήθελα και να με περιορίσει το σκέφτομαι σωστά ή όλα στην ίδια κατηγορία βρίσκονται καθότι αρχάριος δεν τα γνωρίζω καμιά ιδιαιτερότητα που είναι καλό να ξέρω για την επιλογή;
      Θα τροφοδοτεί gigabit ethernet σύνδεση με φορητό ή wifi χωρίς καθυστέρηση τι γνώμη έχεις σχηματίσει.;
      Αρχικά σκέφτομαι να μη το κάνω προσβάσιμο από το διαδίκτυο στη δεύτερη φάση αυτό αν και με το upload της adsl βαρίδι θα είναι η επικοινωνία δεν έχω μεγάλες απαιτήσεις όμως, τουλάχιστον να το διαπιστώσω και στη πράξη!
      Κάτι με την αναβάθμιση συντήρηση του λογισμικού του είναι αυτόματη, υπάρχει ειδοποίηση ενημέρωσης.
      Σε περίπτωση διακοπής ΔΕΗ επανέρχεται αυτόματα ή θέλει πρόσβαση μέσω του web interface για να σηκωθεί;
      Δεν έμειναν άλλες ερωτήσεις προς το παρόν!

    3. 1. Το Nextcloud προτείνει το Raspberry Pi 2 (το image που φτιάξανε, παίζει και στο Raspberry Pi 3) ή το oDroid C2 (http://www.hardkernel.com/main/products/prdt_info.php).
      Προσωπικά θα πρότεινα το odroid C2 γιατί έχει 2GB μνήμη και γρηγορότερη ethernet. Επίσης έχει και δυνατότητα emmc που είναι πολύ πιο γρήγορο απο την SD κάρτα.
      Βέβαια ελάχιστη διαφορά θα δεις με τις ταχύτητες adsl. Από την άλλη το Raspberry Pi έχει μεγαλύτερη κοινότητα και πιθανό να βρεις περισσότερα projects που μπορείς να εφαρμόσεις στο nextcloud box.

      2. Το κουτάκι πρέπει να το έχεις με καλώδιο. Αν επιλέξεις Raspberry Pi 3 δεν θα δουλέψεις το ασύρματο. Δεν έχει ιδιαίτερα γρήγορη ethernet (τουλάχιστον τελευταία που το δοκίμασα). Από καλώδιο σε καλώδιο με το raspberry pi 2 είχα περίπου 2-3MB/sec ενώ με το Banana Pi (νομίζω έχουν ίδιες κάρτες) πιάνω 7-8MB/sec. Ασύρματα πέφτουν στα 2MB/sec και οι gigabit.

      3. Νομίζω γίνεται αυτόματα. Ακόμα και εάν δεν γίνεται, μπαίνεις και δίνεις ένα sudo snappy update και στα κάνει όλα αναβάθμιση.

      4. Επανέρχεται μόνο του. Μια μικρή επιφύλαξη για τον δίσκο, εαν γίνεται αυτόματα mount ή τον κανεις μόνος σου.

      Όπως έγραψα, μπορείς να ρωτήσεις
      https://help.nextcloud.com/t/the-great-nextcloud-box-topic/3510

      Ή να διαβάσεις περισσότερα
      https://github.com/nextcloud/nextcloud-snap/wiki

  3. Μπορούν να κάνουν να πουλάνε διαφορετικά πακέτα για να καλύψουν διάφορες ανάγκες,όσο για το κόστος(ολόκληρο πακέτο 180€) πιστεύω πάλι συμφέρει με μια αντίστοιχη συνδρομή σε cloud για 1 TB σε 18 μήνες έχεις κάνει απόσβεση και έχεις 1 TB για πάντα

    1. Πιθανό να κάνουν κάποια τέτοια κίνηση, πχ να έχει στην ιστοσελίδα να βάζεις στο καλάθι σου και τις πλακέτες με έξτρα χρέωση κλπ.
      Το όλο πακέτο είναι και θέμα μαρκετινγκ. Πόσα άρθρα γράφτηκαν, πόσοι χρήστες είπαν άποψη είτε θετική είτε αρνητική. Δεν είναι δα και μια ιδέα που δεν μπορεί να πραγματοποιήσει κάποιος (φαντάζομαι ήδη έχουν πραγματοποιήσει κάποιοι, πχ το BananaNAS http://www.thingiverse.com/thing:460603).
      Και σίγουρα δεν περιορίζεται μόνο στο Nextcloud όπως έγραψα παραπάνω, το έχουν χρησιμοποιήσει και σε άλλα project (https://victorpalau.net/2016/09/29/i-took-a-circular-saw-to-the-nextcloud-box-and-you-wont-believe-what-happened-next/).

  4. Για το χρήστη σημασία έχει το κουτί να μπορεί να κάνει ότι θέλει και raid είτε γιατί το χρειάζεται ή για πειραματισμό είτε για μεγαλύτερη χωρητικότητα που αργά ή γρήγορα θα είναι ζητούμενο.
    Ένα φινετσάτο και λειτουργικό κουτί που να ανοίγει δίχως βίδες όπως αυτό είναι μεγάλη υπόθεση αυτό θέλησε να κάνει φαίνεται η WD για παραπάνω δίσκους σε σπρώχνει στο microserver της ή υπάρχει κάτι άλλο που δεν καταλαβαίνω;
    Από κατανάλωση σε σχέση με το microserver το κόβω γύρω στα 25 watt/ώρα μέσο όρο, περίπου 20 Kwh το μήνα κάπου 50 ευρώ το έτος να πέφτω έξω λέτε! .
    Δίσκους βρίσκεις όσους θέλεις τοπικά ανάλογα με το πορτοφόλι σου ακριβούς για server ή απλούς.

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: