Είναι στιγμές που πραγματικά αναρωτιέμαι πόσο πολύ έχει προχωρήσει η τεχνολογία. Για κάποιον που ασχολείται με “τα κομπιούτερ” από το 1992, τα γεγονότα των τελευταίων 24 χρόνων όχι μόνο άλλαξαν την αντίληψη του κόσμου για τους Η/Υ αλλά μετέτρεψαν το μηχανάκι αυτό από ένα άκομψο μπεζ θηρίο, σε ένα μαραφέτι στο μέγεθος μιας ΙΟΝ αμυγδάλου. 8088-software-corruption

Και όμως αυτό που γίνεται έρχεται σε αντίθεση με κάποια από τα προσωπικά μου πιστεύω. Άραγε τα μηχανάκια αυτά να μπορούσαν να μην εξελίσσονταν τόσο γρήγορα και να είχαμε συσκευές με λογισμικό που να δουλεύει στο 100% των δυνατοτήτων τους, ή απλά είμαστε έρμαια του καταναλωτισμού και της ανάγκης μας για καλύτερα/γρηγορότερα/ομορφότερα gadgets;

Οι περισσότεροι χρήστες Linux δεν είναι hardware enthusiasts, δηλαδή να θέλουν να έχουν πάντα τα τελευταία και καλύτερα προκειμένου να κερδίσουν 10% καλύτερο frame-rate στο GTA5, τουναντίον προσδοκούν να εκμεταλλεύονται κάθε δυνατότητα του συστήματος τους, κάθε service και κάθε resource. Πρόσφατα θυμήθηκα το πολύ ενδιαφέρον video , το 8088 corruption που ούτε λίγο ούτε πολύ παρουσιάζει έναν απολιθωμένο 8088 να τρέχει –έστω και σε ποοοοολύ– χαμηλή ανάλυση video playback με τη μορφή demo (όσοι γεννηθήκατε μετά το 1993 ανατρέξτε στο Second Reality να μάθετε μπαλίτσα) όπου κατά κάποιο τρόπο αναδείκνυε πόσο ανεκμετάλλευτο έμενε το hardware της εποχής.

Σε ολόκληρο το youtube υπάρχουν videos όπου σύγχρονο software τρέχει σε αρκετά παλαιότερο hardware πέραν των ελαχίστων απαιτήσεων του. Τι σημαίνει αυτό;;. Απολύτως τίποτα θα πουν κάποιοι. Προτού συνεχίσω θα αναφερθώ και στο θέμα που συζητήθηκε στο Techonpolitan Ep#5 σχετικά με τον Chrome. Δηλαδή ότι θα προσπαθήσουν να βελτιστοποιήσουν το software ώστε να τρέχει σε υπολογιστές με χαμηλότερη RAM. Αυτό και μόνο δείχνει ότι περιθώριο optimization υπάρχει, και αρκετό κατά τα γραφόμενα της είδησης.

Έχει όμως πάντοτε νόημα αυτό;;;

Σε μια αγορά με συνεχή παραγωγή hardware τη στιγμή που από χρονιά σε χρονιά δε βλέπουμε τα απίστευτα τεχνολογικά άλματα (αναφέρομαι περισσότερο στο κομμάτι των CPU), είναι ανόητο να αναβαθμίζει κάποιος ανά τακτά χρονικά διαστήματα παρότι που ο νόμος του Μουρ ισχύει ακόμη.

Και να μείνω με την παλιατζούρα;;

Προφανώς η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Για παράδειγμα, το παρόν άρθρο γράφτηκε σε ένα PC 10ετίας με core2duo υπερχρονισμένο στα 3.2GHz και 2 GΒ μνήμη και έναν SSD. Για το gaming ούτε λόγος αλλά το Skyrim και τα point n click adventures τα παίζω μια χαρά (Mέχρι και Borderlands 2 και Pre-Sequel έπαιξα με medium-high). Τι με κρατάει στο παλιό hardware? Πολύ απλά δεν ήρθε η ανάγκη για περισσότερο δυνατό PC δεδομένου ότι οι βασικές ανάγκες μου καλύπτονται στο ακέραιο (κείμενα, Internet, μουσική, ταινίες, auto-cad).

Τελικά τι να κάνω;;;

Η αγορά η ίδια έχει επιβάλει την αναβάθμιση του hardware πιο πάνω από τη βελτιστοποίηση του software και αυτό ως ένα βαθμό έχει μια λογική. Για παράδειγμα πιο εύκολα βγάζεις κάτι καινούριο παρά να βελτιστοποιήσεις το παλιό (με βασικές παραμέτρους το χρόνο και το χρήμα). Όμως εδώ έρχεται το linux και οι κοινότητες από πίσω να αποδείξουν ότι όπου υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος. Σύγχρονες διανομές με αξιοπρεπείς επιδόσεις σε παλιό hardware αλλά και πανέμορφα Γραφικά περιβάλλοντα που συντηρούνται από απλούς χρήστες που στην πλειονότητα τους δεν έχουν i7 και 16GB ram.

Επίλογος

Κλείνοντας ομολογώ ότι σκοπός του άρθρου ήταν να αναδείξει τον παραλογισμό κάποιων λογισμικών να εκμεταλλευτούν υπάρχουσες τεχνολογίες και όχι να ξορκίσει τις νέες που καταφθάνουν με μορφή χιονοστιβάδας στα pc μας, στα τηλέφωνα μας, στα ρολόγια μας και οσονούπω στα σαλόνια μας.

Όμως η αναζήτηση των αναγκών μας και κατά πόσο καλύπτονται ή μπορούν να καλυφθούν από αυτά που ήδη έχουμε, έχει προεκτάσεις πέρα από την τεχνολογία και ο γράφων δε θέλει να πάρει θέση. Όλα τα παραπάνω είναι κομμάτια δύο κόσμων παράλληλων με διαφορετικές ιδεολογίες αλλά με κοινούς στόχους. Την όσο το δυνατό καλύτερη εμπειρία χρήσης και την ικανοποίηση των αναγκών του χρήστη. Εσείς ποιον θα επιλέξετε;; Εγώ πάντως την επιλογή μου την έχω κάνει ήδη.