KDE Neon: Μια διανομή που αξίζει να δοκιμάσουμε !

Σε ότι αφορά το KDE ως γραφικό περιβάλλον εργασίας, δε χρειάζεται να πούμε πολλά πράγματα. Θα αναφέρουμε μόνον ότι είναι ένα από τα αρχαιότερα γραφικά περιβάλλοντα, ότι πάνω στην QT έχουν βασιστεί πολλά και γνωστά projects, ανάμεσα σε αυτά και το Ubuntu Touch, και ότι πλέον αποτελεί ένα σύγχρονο γραφικό περιβάλλον το οποίο διατηρεί και εξελίσσει το κλασσικό περιβάλλον για Desktops.

Από την έκδοση 5x το KDE άλλαξε πρόσωπο. Έχουν αναθεωρηθεί πολλά, αναπτύσσεται πάνω σε νέες βάσεις και γενικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι το KDE 5x ή όπως το ονομάζουν πλέον KDE Frameworks 5 (KF5), αποτελεί μια προσπάθεια σχεδόν from scratch.

KDE Neon

To KDE Neon είναι ένα project-διανομή που αναπτύσσεται από τους ίδιους εκείνους ανθρώπους που αναπτύσσουν το Plasma 5 (βασικό περιβάλλον – KF5 core desktop). Προς έκπληξη πολλών οι προγραμματιστές αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν ως βάση για την πρώτη έκδοσή τους, το Ubuntu Xenial (16.04 LTS). Το γιατί δε θα το εξετάσουμε, ας σεβαστούμε την απόφαση των developers και ας προχωρήσουμε σε πιο ενδιαφέροντα πράγματα.

Το συγκεκριμένο έργο περιέχει τα τελευταία διαθέσιμα και σταθερά πακέτα του Plasma 5, νέο Artwork πάνω στο (πλέον) προεπιλεγμένο θέμα Breeze, ανανεωμένο SDDM (Simple Desktop Display Manager) και πολλά, πάρα πολλά, bug fixes (διορθώσεις σφαλμάτων).

Η κεντρική σελίδα του KDE Neon βρίσκεται εδώ: https://neon.kde.org , στην οποία μπορούμε να βρούμε αρκετές πληροφορίες σχετικά με το έργο, την υποστήριξη, την ανάπτυξη ..κλπ.

Advertisements

Εγκατάσταση KDE Neon

Νέα εγκατάσταση

Ο ασφαλέστερος τρόπος εγκατάστασης είναι η εκ νέου – φρέσκια – εγκατάσταση της διανομής KDE neon. Λήψη της εικόνας μπορούμε να κάνουμε από εδώ: https://neon.kde.org/download και φυσικά προτιμάμε τη User Edition, εκτός αν θέλουμε να συμμετάσχουμε στην ανάπτυξη με bug fixes ..κλπ, οπότε επιλέγουμε τη Developers Edition (είναι η unstable έκδοση).

Για τη διαδικασία της εγκατάστασης δε θα αναφέρουμε κάτι, μιας και χρησιμοποιεί το πρόγραμμα εγκατάστασης του Ubuntu, οπότε είναι ένας γνώριμος για πολλούς και εύκολος τρόπος εγκατάστασης.

Μετατροπή υφιστάμενης εγκατάστασης

Ο ριψοκίνδυνος τρόπος εγκατάστασης, εκείνος που θα δείξουμε εδώ, είναι η προσθήκη του επίσημου αποθετηρίου και η εγκατάσταση του neon-desktop στο σύστημά μας.

Ότι κάνει κάποιος από εδώ και στο εξής, το κάνει με δική του ευθύνη και με ρίσκο να αντιμετωπίσει μικρά έως και σοβαρά προβλήματα.

Ανοίγουμε ένα τερματικό και τρέχουμε τις παρακάτω εντολές μια-μια.

sudo apt-get update 
sudo apt-get dist-upgrade
wget -qO - 'http://archive.neon.kde.org/public.key' | sudo apt-key add -
sudo apt-add-repository http://archive.neon.kde.org/user
sudo apt-get update 
sudo apt-get dist-upgrade
sudo apt-get install neon-desktop
  • Πρόκειται να γίνουν εγκατάσταση αρκετά πακέτα και ίσως αναβάθμιση κάποια που υπάρχουν ήδη στο σύστημά μας.
  • Κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης θα μας ρωτήσει για το ποιος θέλουμε να είναι ο Default Display Manager, εκεί επιλέγουμε τον SDDM για καλύτερη ενσωμάτωση – ολοκληρωμένη εμπειρία χρήσης.

Spoiler: Σε αυτή την έκδοση του Plasma έχει εφαρμοστεί μια απαίτηση πολλών χρηστών, να ανοίγει ο Application Launcher απευθείας με το πάτημα του Super(Windows) Key.

  • Μένει μια επανεκκίνηση για να βρεθούμε μπροστά στον όμορφο SDDM όπου μπορούμε να επιλέξουμε το Plasma ως συνεδρία (session) και να κάνουμε Login για να απολαύσουμε το ανανεωμένο, γρήγορο, σταθερό και όμορφο Plasma 5.8
plasma5-8-7-cerebrux-net

Κλικ σε μια από τις παρακάτω εικόνες ώστε να ανοίξει η Photo Gallery.

14 σκέψεις σχετικά με το “KDE Neon: Μια διανομή που αξίζει να δοκιμάσουμε !

Add yours

    1. Το ελαφρύ είναι σχετικό. Πολύ σχετικό. Από τεχνικής πλευράς χρειάζεται ένα άρθρο (πολλών γραμμών) για να το αναλύσει κάποιος.
      Μιας και αναφερόμαστε σε ένα DE με πολλά εφέ, σημασία έχει και η κάρτα γραφικών, η υποστήριξη 3D τεχνολογιών …κλπ.
      Η μνήμη, εάν αναφέρεσαι σε αυτή λέγοντας ελαφρύ, λίγη σημασία παίζει. ΟΚ, πάνω από 2GB να υπάρχει στο σύστημα είναι requirement σχεδόν για όλα τα σύγχρονα – ολοκληρωμένα DEs.
      To KDE πλέον είναι γρήγορο, σε σχέση με το 4x, πολύ γρηγορότερο – απόκριση συστήματος. Είναι θέμα Kwin , είναι θέμα κώδικα γενικότερα. Έχουν κάνει καλή δουλειά !
      Τη παραπάνω διαδικασία (με το αποθετήριο) την ακολούθησα στο βασικό Desktop μου και το Neon έγινε εγκατάσταση παράλληλα με Unity. Λειτουργεί μια χαρά.

  1. Χρησιμοποιώ το kde neon περίπου 4 μήνες και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Ταχύτατο και πολύ σταθερό, τουλάχιστον για την απλή χρήση που κάνω. Με έχει βολέψει πάρα πολύ ο dolphin, η τρέλα μου είναι η μουσική και διαχειρίζομαι με ευκολία χιλιάδες μουσικά αρχεία, χωρίς την ανάγκη addons στον file manager. Πληροφοριακά, δεν ξέρω αν παίζει ρόλο, όταν bootάρει το σύστημα καταλαμβάνει περίπου 380mb απ`την μνήμη, όσο δηλαδή το xfce και το lxde αν δεν κάνω λάθος. Φαινεται ο,τι το kde έχει περάσει σε νέα εποχή, ελπίζω το ίδιο να κάνουν και τα υπόλοιπα λίγο «δυσκίνητα» de.

    1. ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧ «τα υπόλοιπα λίγο «δυσκίνητα» de» χαχαχαχα ωραίο !

    2. Εννοείται ότι δεν σοβαρολογούσα, γι`αυτό και έβαλα το δυσκίνητα σε εισαγωγικά. Απλώς είχα τους κοινούς θνητούς (εμ.. χρήστες), σαν εμένα, στο μυαλό μου, που δεν έχουν ούτε τις γνώσεις, ούτε τις δυνατότητες για να φέρουν το λειτουργικό στα μέτρα τους και τα θέλουν, όσο τον δυνατόν, όλα έτοιμα.
      Φιλικά. Α.Χ

    3. Συμφωνώ ! Όντως η πλειοψηφία θέλει να τα έχει έτοιμα ρυθμισμένα για χρήση.

  2. ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ ΜΕ ΤΗ ΝΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. ΕΚΑΝΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΙ ΜΟΥ ΒΓΑΖΕΙ ΤΟ ΕΞΗΣ:
    E: Αδυναμία εντοπισμού του πακέτου neon-desktop
    sargirio@Himaira ~ $

    1. Σε τι έκδοση Ubuntu είσαι;
      Απ’ ότι κατάλαβα χρησιμοποίησες το set εντολών που αναφέρεται στη δημοσίευση.
      Αυτό το set εντολών έχει δοκιμαστεί και λειτουργεί σωστά σε Ubuntu 16.04. Σε προγενέστερες ή μεταγενέστερες εκδόσεις ίσως να μη λειτουργήσει καθόλου.
      Υπάρχει τρόπος να προσθέσει κάποιος το αποθετήριο και σε προγενέστερη ή μεταγενέστερη, της 16.04, αλλά οι πιθανότητες να δημιουργηθούν προβλήματα στο βασικό-αρχικό του Desktop αυξάνονται!

    2. Καλημέρα, Το χρησιμοποίησα σε mint 18 cinamon που πατάει πάνω σε ubuntu 16.04.

  3. Απορω με χρηστες που τρεφους τετοια αντιπαθεια για περιβαλλον KDE plasma. Χρησιμοποιω το KDE εδω και 3 χρονια και ενας λογος που απομακρυνθηκα τελειως απο σαχλαμαριτσες τυπου WIND 10. Oso εργαζεσαι τοσο βρισκεις – ανακαλυπτεις φοβερα εργαλεια. Η μνημη δεν παιζει – σωστα οπως λενε – μεγαλο ρολο. Αυτη την στιγμνη εχω laptop toshiba me 2 G Ram. Τρεχει το ιδιο καταπληκτικα με τα αλλα δυο με 4 και 6 G. Δοκιμαστε το antergos KDE δεν εχω βρει καποιο προβλημα . Ισως το τελει λειτουργικο. Απορω με την προωθηση του Gnome 3. μπλιαχ

    1. Πραγματικά. δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιεί κανείς το gnome desktop. Δεν είναι καθόλου πρακτικό και πρωταθλητής να τρώει 2,5GB RAM με το που κάνω login.

  4. Το έχω δοκιμάσει το KDEneon, καλό και όμορφο DE, αυτό που δεν μου αρέσει είναι ότι, στις πιο πρόσφατες εκδόσεις του PLASMA, έχουν αφαιρέσει τα root privileges από τον DOLPHIN και το ότι αντιμετώπισα πάρα πολλές φορές προβλήματα, με τον DOLPHIN, να συνδεθώ με το τοπικό multimedia server, πρόβλημα που δεν αντιμετώπισα ποτέ με το LINUXMINT CINNAMON π.χ..
    Σαν KDE DE χρησιμοποιώ το FEREN το οποίο έχει τα θεματάκια του αλλά μου αρέσει η όλη προσέγγιση και φυσικά δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα με το τοπικό δίκτυο μέχρι στιγμής.
    Επί τη ευκαιρία υπάρχει κάποιος τρόπος να επαναφέρουμε τα root privileges στον DOLPHIN;;

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑