Ας φτιάξουμε έναν Home Server: Σύνδεση με δικτυακό δίσκο (Μέρος 4)

Στο σημερινό μέρος της σειράς «Home Server» θα δημιουργήσουμε μια σύνδεση του board μας με έναν δικτυακό δίσκο (NAS) για χρήση ως χώρο αποθήκευσης αρχείων.

Εισαγωγή

Όπως είδαμε και σε προηγούμενο μάθημα, τα περισσότερα board έρχονται χωρίς εξωτερικό δίσκο. Ο μόνος χώρος αποθήκευσης δεδομένων, με λίγα λόγια είναι η SD που χρησιμοποιήσαμε για να κάνουμε εγκατάσταση το λειτουργικό σύστημα.

Παρόλα αυτά, δεν θεωρείται ο ιδανικός χώρος για χρήση της SD ως αποθηκευτικό χώρου, οπότε η λύσεις που υπάρχουν είναι :

 • Σύνδεση εξωτερικού USB σκληρού δίσκου στο board
 • Σύνδεση SATA (Ιδανική λύση) στο board
 • Σύνδεση δικτυακού δίσκου NAS (εφόσον υπάρχει)

Οι δύο πρώτες περιπτώσεις είναι οι πιο απλές, μιας και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη μεταχείριση το ζήτημα πέραν της σύνδεσης των δίσκων πάνω στο board.

Η τελευταία περίπτωση (που θα δούμε εδώ) αφορά όσους έχουν ήδη ένα δικτυακό δίσκο (NAS) και θα ήθελαν να το παρέχουν ως χώρο αποθήκευσης αρχείων ΚΑΙ για τον Home Server τους.

Προετοιμασία του NAS

Δυστυχώς, δεν μπορούμε να μπούμε σε λεπτομέρειες των ρυθμίσεων που πρέπει να κάνετε στο NAS σας, διότι υπάρχουν πολλά μοντέλα και το καθένα έχει το δικό του Web interface για τις ρυθμίσεις.

Σε γενικές γραμμές θα πρέπει στο NAS σας:

 • Να έχετε δημιουργήσει έναν φάκελο π.χ. shared
 • Να έχετε ενεργοποιήσει την υπηρεσία Samba/Windows share
 • Να ορίσετε έναν χρήστη / συνθηματικό για την πρόσβαση στον φάκελο shared που θα γίνει μέσω Samba

Προετοιμασία το Home Server

Συνδεθείτε με ssh στον home server σας και εγκαταστήστε το πακέτο cifs-utils

sudo apt install cifs-utils

Σε αυτή την φάση, δημιουργούμε έναν φάκελο (π.χ. nas) στο κατάλογο του χρήστη όπου θα γίνει η προσάρτηση του φακέλου shared από τον δικτυακό δίσκο (NAS).

mkdir nas

Ωραία, τώρα ας προσαρτήσουμε τον δικτυακό δίσκο στον φάκελο nas

sudo mount -t cifs //ip-tou-nas-diskou/Volume/shared /home/onomaxristi/nas -o username=XRISTIS-NAS

Όπου :

 • ip-tou-nas-diskou : Λογικά για να έχετε NAS ήδη γνωρίζετε η έχετε ρυθμίσει την IP του
 • Volume : Συνήθως τα NAS δημιουργούν έναν «ρυζικό φάκελο» κάτω απο τον οποίον υπάρχουν οι υπόλοιποι φάκελοί μας
 • shared: είναι ο φάκελος που είχαμε πει ότι θα παρέχουμε για χώρο αποθήκευσης
 • onomaxristi: είναι ο χρήστης του board σας, αυτός με τον οποίον συνδέεστε με ssh
 • XRISTIS-NAS: είναι το όνομα χρήστη που φτιάξατε μέσω των ρυθμίσεων του NAS

Μόλις πατήσετε enter θα σας ζητήσει το συνθηματικό του χρήστη sudo και έπειτα του χρήστη XRISTIS-NAS. Αν όλα πήγαν καλά, δεν θα δείτε κανένα αποτέλεσμα, καμία επιστροφή. Με λίγο λόγια μόνο σε περίπτωση που έχετε ρυθμίσει κάτι λάθος στο NAS σας θα δείτε κάποιο μήνυμα σφάλματος.

Για να αποσυνδέσετε τον δίσκο δίνετε :

sudo umount nas

Δημιουργία μόνιμης προσάρτησης

Αφού έχετε συνδέσει μια φορά τον δικτυακό δίσκο, λογικό και επόμενο είναι να θέλετε να είναι μόνιμη η διασύνδεση ακόμα και σε πιθανή επανεκκίνηση του Home Server. Με λίγα λόγια να γίνεται η διασύνδεση αυτόματα, κατα την εκκίνηση του Home Server.

Για να το επιτύχουμε αυτό πρώτα θα δημιουργήσουμε ένα αρχείο credentials μέσα στο οποίο θα αποθηκεύσουμε το όνομα χρήστη του NAS ο οποίος είπαμε έχει πρόσβαση στον φάκελο shared του NAS αλλά και το συνθηματικό του.

nano .sambcard

την τελεία πριν την λέξη την βάζουμε γιατί δημιουργούμε ως γνωστόν ένα κρυφό αρχείο στον κατάλογο του χρήστη του Home Server.

Στο αρχείο sambacard γράφουμε :

username=XRISTIS-NAS
password=PASWORD-XRISTIS-NAS

αποθηκεύουμε και κλείνουμε το αρχείο. Έπειτα αλλάζουμε τα δικαιώματα πρόσβασης στο αρχείο sambacard:

chmod 600 .sambacard

Μένει τώρα να προσθέσουμε μια εγγραφή στο αρχείο /etc/fstab για την μόνιμη προσάρτηση του φακέλου shared απο τον NAS στον φάκελο nas.

sudo nano /etc/fstab

όπου προσθέτουμε στο τέλος:

//ip-tou-nas-diskou/Volume/shared /home/onomaxristi/nas cifs user,uid=1000,rw,suid,credentials=/home/onomaxristi/.sambacard,file_mode=0770,dir_mode=0770,noperm 0 0

αποθηκεύετε και κλείνετε το αρχείο /etc/fstab και τέλος εκτελείτε :

sudo mount -a

Αν όλα έχουν γίνει σωστά η προσάρτηση θα έχει γίνει σιωπηλά χωρίς κάποιο μήνυμα. Δοκιμάστε φυσικά να κάνετε και επανεκκίνηση το Home Server σας. Μετά την ολοκλήρωση της επανεκκίνησης θα πρέπει η προσάρτηση να έχει γίνει αυτόματα.

Επίλογος

Είδαμε λοιπόν πως μπορούμε να συνδέσουμε έναν δικτυακό δίσκο (NAS) για να έχουμε διαθέσουμε μεγαλύτερο και κοινόχρηστο χώρο αποθήκευσης. Αυτός ο επιπλέον χώρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από διάφορες άλλες υπηρεσίες που μπορούμε να προσθέσουμε στον Home Server μας. Μερικές από αυτές τις υπηρεσίες θα τις δούμε σε επόμενα μαθήματα.

Μέχρι τότε μείνετε συντονισμένοι για το επόμενο άρθρο, είτε με την εγγραφή σας στο Cerebrux ή παρακολουθώντας τα άρθρα στα κοινωνικά δίκτυα. Για τυχόν απορίες και γνώμες, μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε παρακάτω.


Τα μαθήματα της σειράς Home Server μπορείτε να τα βρείτε στο tag #Home-Server:

 

 

Advertisement

6 σκέψεις σχετικά με το “Ας φτιάξουμε έναν Home Server: Σύνδεση με δικτυακό δίσκο (Μέρος 4)

Add yours

 1. Ωραίο άρθρο! Γι αυτό διαβάζουμε cerebrux!
  Πρώτα πρώτα θα το εφαρμόσω στο ubuntu, οπου οι δικτυακοί πόροι μετά απο κάθε επανεκκίνηση χάνονται, και δεν ήξερα αυτον τον τροπο για μόνιμο mount! (Mεχρι τώρα τους έχω σε bookmarks και γίνονται mount όταν επιλεξω το εκάστοτε bookmark)

  1. Ναι ! Θα δουλέψει μια χαρά όπου και αν το δοκιμάσεις. Μην ξεχάσεις απλά το πακέτο cifs-utils.

 2. Salih καλησπέρα, πολύ καλός κ αναλυτικός οδηγός αλλά σε αυτό το σημείο σε χάνω λίγο λόγω ελλιπούς γνώσης μου, θα μπορούσες να με διαφωτίσεις;

  1. Για ποιο λόγο να συνδέσουμε έναν δίσκο NAS επάνω στον server; Ο NAS δεν έχει από μόνος του όλα τα καλούδια για να τον διαχειριζόμαστε κ να τον βλέπουμε τόσο τοπικά, όσο κ απ έξω; Ποιο πλεονέκτημα θα έχουμε;

  2. Use Case: Θέλουμε έναν αποθηκευτικό χώρο που να είναι προσβάσιμος από παντού (τοπικά κ απ έξω) κ να είναι εύκολα ορατός από όλες τις συσκευές, tv, pc, smartphone. Στήνουμε home server; Στήνουμε NAS; (με Amahi, FreeNas, Openmediavault κτλ). Χρειαζόμαστε home cloud ή μπορούμε να βλέπουμε από παντού τον δίσκο σαν να ήταν ένας εξωτερικός δίσκος (χωρίς ssh client) κ να διαβάζουμε/γράφουμε ότι θέλουμε on demand χωρίς αυτόματα backup, συγχρονισμούς κτλ;

  1. 1. Έχει όντως καλούδια αλλά δεν μπορεί να συγκληθεί με την ευκολία που έχει ένα ανεξάρτητο λειτουργικό από το κλειδωμένο firmware του Nas

   2. Όλα είναι σωστά ανάλογα με την περίπτωση. Ότι δηλαδή βολεύει

 3. Salih, σε ευχαριστώ πολύ. Έχω καταπιαστεί τις τελευταίες μέρες με το OpenMediaVault κ παίζω μαζί του. Είναι αρκετά minimal κ «επαγγελματικό». Θα συνδιάσω τη γνώση από τους οδηγούς σου για να το βελτιώσω στα σημεία!! Καλή συνέχεια!!

  1. Μπράβο ! Είναι σημαντικό να συνδυάζουμε τις γνώσεις και να τις εφαρμόζουμε σε άλλες περιπτώσεις

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: