Χρησιμοποιήστε το github για το hosting των σελίδων σας

Στο σημερινό άρθρο θα δούμε πως μπορούμε να ανεβάσουμε την στατική σελίδα μας στο github για να το χρησιμοποιούμε ως δωρεάν hosting (φιλοξενία).

Στην εποχή που διανύουμε, η ανάγκη για διαδικτυακή παρουσία είναι αδιαμφισβήτητη. Όμως αρκετές φορές οι «ανάγκες» που έχουμε είναι τόσο μικρές που ακόμη και το μικρότερο αντίτιμο για hosting των πάροχων είναι υπεραρκετό να τις καλύψει. Το κακό σε αυτή την υπόθεση είναι ότι έχουμε panels και ρυθμίσεις έναντι ρυθμίσεων για να μπορέσουμε να σετάρουμε μια απλή στατική ιστοσελίδα. Χώρια που το δωρεάν δεν έχει καθόλου καλές επιδόσεις σε θέματα ταχύτητας ή uptime.

Εδώ έρχεται το αγαπητό σε όλους github να μας βγάλει από τη δύσκολη θέση με μια όχι τόσο δημοφιλή λειτουργία του.

git

Τι είναι το git

Παρόλο που έχουμε ασχοληθεί εκτενώς στο παρελθόν με το git και το github, αξίζει να τα ξαναδούμε παρακάτω υπο την σκοπιά της φιλοξενίας στατικών σελίδων.

Για τους ελάχιστους που ασχολούνται με το linux και δεν ξέρουν τι είναι το git, αναφέρουμε ενδεικτικά ότι είναι ένα VCS (Version Control System) που αναπτύχθηκε από τον Linus Torvalds και βοηθά σημαντικά στη διαχείριση μικρών αλλά και μεγάλων software projects.

Πως δουλεύει;

Για να μην περιπλέξουμε σημαντικά τα πράγματα, θα αναφέρουμε μερικά βασικά χαρακτηριστικά του git που όμως είναι αρκετά ώστε να το εκμεταλλευτείτε στο έπακρο.

Στην ουσία το git μας επιτρέπει σε ένα project στο οποίο είμαστε διαχειριστές, κατά τη διάρκεια ανάπτυξης του, να εποπτεύουμε, να βλέπουμε τις προτεινόμενες αλλαγές στον κώδικα και αν και εφόσον το επιθυμούμε, να τις ενσωματώνουμε. Σημαντικό πλεονέκτημα του είναι η δυνατότητα επαναφοράς σε προηγούμενες version του project μας ή ακόμα και τη δημιουργία παρακλαδιών (branches), αφήνοντας έτσι το βασικό μας project ανέγγιχτο.

Περισσότερα για τη λειτουργία του git μπορούμε να δούμε στο πολύ καλό tutorial που έγινε πριν κάποια χρόνια στο ΕΜΠ αλλά και πως μπορούμε να το διαχειριστούμε μέσω ενός GUI.

Βασικές Εντολές git και δημιουργία αποθετηρίου

Προτού ξεκινήσουμε, να βεβαιωθούμε ότι έχουμε εγγραφεί δωρεάν στο github και έχουμε εγκατεστημένη την τελευταία έκδοση του στο Linux Desktop μας. Στο τερματικό δίνουμε

sudo apt install git

Στη συνέχεια θα δημιουργήσουμε το αποθετήριο όπου θα βάλουμε τη ιστοσελίδα μας.

Δημιουργία αποθετηρίου στο Github

Μόλις κάνουμε login στη σελίδα, επιλέγουμε το εικονίδιο «+» δίπλα από το avatar και επιλέγουμε New repository

Επιλογή δημιουργίας αποθετηρίου

Απαραιτήτως πρέπει να δώσουμε την ονομασία του αποθετηρίου μας με την παρακάτω μορφή (όπου username αυτό με το οποίο έχετε εγγραφεί στο github) αλλιώς δε θα δουλέψει η ιστοσελίδα μας

Δημιουργία αποθετηρίου

Στη συνέχεια στην οθόνη που ακολουθεί θα έχουμε έτοιμο το αποθετήριο μας αλλά ακόμη δεν τελειώσαμε

Το αποθετήριο μας είναι έτοιμο αλλά δεν έχουμε τελειώσει.

Εναλλακτική μέθοδος δημιουργίας αποθετηρίου μέσω τερματικού

Στην περίπτωση που θέλουμε να δημιουργήσουμε απευθείας από το τερματικό το αποθετήριο μας, δίνουμε στο τερματικό μας

echo "# username.github.io" >> README.md
git init
git add README.md
git commit -m "first commit"
git remote add origin https://github.com/username/username.github.io.git
git push -u origin master

Όμως αν δεν είστε εξοικειωμένοι με το git, καλύτερα να προχωρήσετε μέσω της ιστοσελίδας καθώς τα πράγματα είναι σημαντικά ευκολότερα.

Κλωνοποίηση αποθετηρίου και δημιουργία ιστοσελίδας

Μόλις ετοιμάσαμε το αποθετήριο μας αλλά πρέπει να το γεμίσουμε με τα αρχεία μας ή το project μας (την ιστοσελιδα μας εν προκειμένω).

Δίνουμε στο τερματικό

git clone https://github.com/username/username.github.io.git

και στη συνέχεια εισερχόμαστε στο φάκελο

cd username.github.io

Όπου και θα τοποθετήσουμε τα αρχεία της σελίδας μας. Μόλις το κάνουμε, θα πρέπει να ενημερώσουμε το git ότι προστέθηκαν αρχεία με τη χρήση της εντολής:

git add .

Όπου προσθέσαμε όλα τα αρχεία μιας και ο φάκελος δεν περιείχε τίποτα πριν. Ακολούθως ενημερώνουμε το ιστορικό του αποθετηρίου με ένα μήνυμα όπου εξηγούμε τι περιέχει/εξυπηρετεί η τροποποίηση αυτού.

git commit -m "Ο λόγος που κάνετε την τροποποίηση"

Τέλος θα «σπρώξουμε» τις αλλαγές στο αποθετήριο δίνοντας:

git push origin master

Να σημειωθεί ότι σε αυτό το βήμα θα σας ζητηθεί το username και password προκειμένου να προχωρήσουν οι αλλαγές.

Αυτό ήταν!!! Το site σας είναι έτοιμο για επισκέψεις στη σελίδα username.github.io

Επίλογος

Στο σημερινό άρθρο είδαμε τις βασικές δυνατότητες του git και πόσο χρήσιμο μπορεί να είναι για τα μικρές αλλά και μεγάλες ανάγκες μας. Ελπίζω να σας παρακινήσει να το ανακαλύψετε καλύτερα και γιατί όχι να συνεισφέρετε και εσείς στα μεγάλα software projects που υπάρχουν σε αυτό.

Στο μεταξύ πειραματιστείτε και δείξτε μας τις δημιουργίες σας. Θα τις περιμένουμε με ενδιαφέρον.

 

 

 

Advertisement

3 σκέψεις σχετικά με το “Χρησιμοποιήστε το github για το hosting των σελίδων σας

Add yours

  1. Θα ήταν ωραίο σε μελlοντικό άρθρο να αναφερθείτε και σε στήσιμο στατικών σχολίων π.χ. μεσω github issues. για το octopress ή κάποιo αντίστοιχo static blog

    1. To octopress έχει σταματήσει να αναπτύσσεται από το 2015 σύμφωνα με το επίσημο site . Προσωπικά προτιμώ το jekyll (από το οποίο προέρχεται το octopress) και αν θυμάμαι καλά ο Salih είχε πριν κάτι φεγγάρια static blog σε pelican .

      Είναι στα σχέδια μας να γράψουμε κάτι αλλά το github issues σε περιορίζει μόνο στους χρήστες του github. Ένα disqus νομίζω είναι καταλληλότερο.

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: