Συνεχίζοντας τα tips και τα μαθήματα γνωριμίας με το γραφικό περιβάλλον Cinnamon, σήμερα θα μιλήσουμε για τις Γραμμές εργασιών.
Μια γραμμή εργασιών περιέχει ειδικά φτιαγμένες βοηθητικές εφαρμογές που τις λέμε εφαρμογίδια (applets). Το «μενού» για παράδειγμα είναι μια εφαρμογή που βλέπουμε το παράθυρο της. Και αν δεν χρησιμοποιούμε το μενού μπορούμε να μην το τρέξουμε καν. Η να το αντικαταστήσουμε με κάποιο άλλο που να μας βολεύει περισσότερο. Η γραμμή εφαρμογών είναι ένα εύπλαστο ζυμάρι στα ικανά χέρια μας!
Πολλά εφαρμογίδια (applets) βέβαια απλά σχεδιάζουν ένα εικονίδιο όπως αυτό που δείχνει την γλώσσα του πληκτρολογίου ή την κατάσταση σύνδεσης του δικτύου. Και αυτό για τους καθαρολόγους δημιουργεί μια σύγχυση: Είναι αυτό το εικονίδιο μια συντόμευση σε εφαρμογή ή είναι μια εφαρμογή; (Η σωστή απάντηση είναι δεν με νοιάζει αρκεί που δουλεύει και καταλαβαίνω τι κάνει. Πάμε για μπουγάτσα στο Κιρκόρ;) Αλλά υπάρχει και μια άλλη περίπτωση.
Το ειδικό εφαρμογίδιο «Πίνακας συστήματος» φιλοξενεί με την σειρά του κάποιες εφαρμογές που είναι σε μια ειδική κατάσταση ελαχιστοποίησης (minimize to tray). Για παράδειγμα ο «διαχειριστής ενημερώσεων» είναι μια τέτοια εφαρμογή.
Γιατί μας νοιάζει αυτό; Ε δεν μας νοιάζει βασικά. Αλλά αν αρχίσουμε να τροποποιούμε τις γραμμές των εργαλείων καλό είναι να το γνωρίζουμε αυτό και να έχουμε αυτό το εφαρμογίδιο (applet) σε μια γραμμή εργασιών. Αλλιώς θα έχουμε μια μικρή απώλεια στην λειτουργικότητα κάποιων εφαρμογών.
Στην εικόνα ο πίνακας συστήματος που τρέχει κάποια τέτοια προγράμματα είναι το κόκκινο πλαίσιο.
Υπάρχει λοιπόν μια μικροεφαρμογή η «Εκκινητές γραμμών εργαλείων» που περιέχει τις συντομεύσεις σε εφαρμογές. Είναι η αδελφούλα της μικροεφαρμογής «Πίνακας συστήματος». Και έχουμε δει πως μπορούμε να προσθέσουμε συντομεύσεις εφαρμογών εκεί. Αν δεν ξέρεις πως κοίταξε εδώ να μάθεις πως.
Εσύ γνώριζες αυτά τα πράγματα για την γραμμή εργασιών και πόσο τα διαφορετικά στοιχεία της, συνδυάζονται αρμονικά, για να φτιάξουν την όμορφη εμπειρία χρήσης της κανέλλας;
Η σειρά άρθρων #cinnamon_linux_tips και #linuxmint_tips είναι μια σειρά μικρών και χρήσιμων συμβουλών, όπως δημοσιεύθηκαν στην κοινότητα Linux Mint και αντιγράφτηκαν εδώ με την σύμφωνη γνώμη του Διόνυσου Ασφοδελάκη (Talos)
Πάντως θέλω να το πω, πολλά παράθυρα του Cinnamon μοιάζουν με του Elementary OS.. ποιο ήταν πρώτο όμως, χμ….
Δεν νομίζω να έχει σημασία. Σημασία έχει να γίνεται η δουλειά του τελικού χρήστη :)
Η έκδοση 0.1 Jupiter του Elementary OS βγήκε το 2011. Την ίδια χρονιά βγήκε και το cinnamon, αν και κάποια πράγματα είχαν γίνει νωρίτερα με τα MGSE. Αλλά δεν έχει σημασία.
Υπάρχει αξία στην καινοτομία, αλλά υπάρχει αξία και στο να επιλέξεις τι θα βάλεις. Κατά την γνώμη μου η αξία του cinnamon δεν είναι στην καινοτομία. Και είναι αρκετά παρεξηγημένο, είτε ως κλώνος και NIH, διάφορων άλλων όπως τα Windows είτε ως άχρηστο και μη καινοτόμο.
Η αξία χρήσης του και η καινοτομία του είναι στο να επιλέξει τι θα κρατήσει και τι θα αφήσει. Στην ισορροπία ανάμεσα στις άπειρες ρυθμίσεις και στις καθόλου ρυθμίσεις. Και σαν τέτοιο δεν είναι για όλους. Και υπάρχει και μια μεγάλη αξία και στην ομορφιά.
Πειραματισμοί με την μετάβαση στα tablets και τα κινητά ήταν και είναι απαραίτητοι. Το gnome3 και το KDE χάραξαν δρόμους σε δύσβατα μονοπάτια. Η Μicrosoft αν και είχε και τα προηγούμενα παραδείγματα δεν τα κατάφερε καθόλου καλά επίσης.
Ο πρωτοπόρος πάντα θα κάνει λάθη. Και δεν θα τα καταφέρει καλά. Ο πρώτος που θα φύγει από μια εύφορη κοιλάδα να βρει νέα μονοπάτια θα τον φάνε οι λύκοι και οι αρκούδες. Αλλά χάρη σε αυτούς θα φύγουν με ασφάλεια στην επόμενη κοιλάδα όλοι οι επόμενοι αν χρειαστεί.
Πλούσιο σε παραβολές σχόλιο, με κάλυψες 👌👍💪
Sorry για το άλλο Account δεν ξέρω τι φόρτωσε αυτόματα το κινητό