Συνεχίζοντας τα tips και τα μαθήματα γνωριμίας με το γραφικό περιβάλλον Cinnamon, σήμερα θα μιλήσουμε για τις Γραμμές εργασιών.

Μια γραμμή εργασιών περιέχει ειδικά φτιαγμένες βοηθητικές εφαρμογές που τις λέμε εφαρμογίδια (applets). Το «μενού» για παράδειγμα είναι μια εφαρμογή που βλέπουμε το παράθυρο της. Και αν δεν χρησιμοποιούμε το μενού μπορούμε να μην το τρέξουμε καν. Η να το αντικαταστήσουμε με κάποιο άλλο που να μας βολεύει περισσότερο. Η γραμμή εφαρμογών είναι ένα εύπλαστο ζυμάρι στα ικανά χέρια μας!

Πολλά εφαρμογίδια (applets) βέβαια απλά σχεδιάζουν ένα εικονίδιο όπως αυτό που δείχνει την γλώσσα του πληκτρολογίου ή την κατάσταση σύνδεσης του δικτύου. Και αυτό για τους καθαρολόγους δημιουργεί μια σύγχυση: Είναι αυτό το εικονίδιο μια συντόμευση σε εφαρμογή ή είναι μια εφαρμογή; (Η σωστή απάντηση είναι δεν με νοιάζει αρκεί που δουλεύει και καταλαβαίνω τι κάνει. Πάμε για μπουγάτσα στο Κιρκόρ;) Αλλά υπάρχει και μια άλλη περίπτωση.

Το ειδικό εφαρμογίδιο «Πίνακας συστήματος» φιλοξενεί με την σειρά του κάποιες εφαρμογές που είναι σε μια ειδική κατάσταση ελαχιστοποίησης (minimize to tray). Για παράδειγμα ο «διαχειριστής ενημερώσεων» είναι μια τέτοια εφαρμογή.

Γιατί μας νοιάζει αυτό; Ε δεν μας νοιάζει βασικά. Αλλά αν αρχίσουμε να τροποποιούμε τις γραμμές των εργαλείων καλό είναι να το γνωρίζουμε αυτό και να έχουμε αυτό το εφαρμογίδιο (applet) σε μια γραμμή εργασιών. Αλλιώς θα έχουμε μια μικρή απώλεια στην λειτουργικότητα κάποιων εφαρμογών.

Στην εικόνα ο πίνακας συστήματος που τρέχει κάποια τέτοια προγράμματα είναι το κόκκινο πλαίσιο.

Υπάρχει λοιπόν μια μικροεφαρμογή η «Εκκινητές γραμμών εργαλείων» που περιέχει τις συντομεύσεις σε εφαρμογές. Είναι η αδελφούλα της μικροεφαρμογής «Πίνακας συστήματος». Και έχουμε δει πως μπορούμε να προσθέσουμε συντομεύσεις εφαρμογών εκεί. Αν δεν ξέρεις πως κοίταξε εδώ να μάθεις πως.

grammes-ergasion-cinnamon-ekkinites

Εσύ γνώριζες αυτά τα πράγματα για την γραμμή εργασιών και πόσο τα διαφορετικά στοιχεία της, συνδυάζονται αρμονικά, για να φτιάξουν την όμορφη εμπειρία χρήσης της κανέλλας;


Η σειρά άρθρων #cinnamon_linux_tips και #linuxmint_tips είναι μια σειρά μικρών και χρήσιμων συμβουλών, όπως δημοσιεύθηκαν στην κοινότητα Linux Mint και αντιγράφτηκαν εδώ με την σύμφωνη γνώμη του Διόνυσου Ασφοδελάκη (Talos)