Η εύρεση βοήθειας αλλά και ο τρόπος με τον οποίο οι αρχάριοι χρήστες ψάχνουν η ζητάνε βοήθεια είναι ένα θέμα στο οποίο και αυτοί που παρέχουν βοήθεια αλλά και αυτοί που ζητάνε βοήθεια, πολλές φορές «συγκρούονται» για διάφορους λόγους.Όπως γνωρίζετε εσείς που διαβάζετε την σελίδα, όσοι ασχολούνται με το ΕΛΛΑΚ, έχουν μια πηγή εσόδων από την δουλειά τους, έχουν προσωπική ζωή και ασχολούνται με κοινότητες ΕΛΛΑΚ ως χόμπι (είτε διασκέδαση, είτε να εκπαιδευτούν σε εργαλεία που πιθανό να χρησιμοποιούν στην εργασία τους).
Η έννοια χόμπι σημαίνει ότι θα ασχοληθώ στον ελεύθερο χρόνο μου. Ισχύει αυτό που λέμε ότι αν κάνεις το χόμπι σου το επάγγελμά σου, τότε θα είναι ότι καλύτερο για εσένα διότι η εργασία δεν θα είναι αγγαρεία αλλά θα είσαι πιο παραγωγικός.
Αφορμή για το παρόν άρθρο ήταν ένα post στην ομάδα του facebook του Linux Mint, ένα ακόμα στην ομάδα Antergos στο Facebook αλλά και από προσωπική εμπειρία.
Οι κοινότητες ΕΛΛΑΚ αποτελούνται κυρίως από χρήστες που τώρα ξεκινούν και ζητάνε βοήθεια και από χρήστες που ξέρουν να λύσουν αρκετά προβλήματα διότι είτε τα έχουν συναντήσει στο παρελθόν είτε ξέρουν που να ψάξουν (google, forums, wiki κλπ).
Εδώ ερχόμαστε στο ζουμί της υπόθεσης. Οι νέοι χρήστες, θα χρειαστούν πολλή βοήθεια από τους πιο έμπειρους.
Καταρχήν να αναφέρουμε ότι κάποιος νέος χρήστης δίνει ούτε καν μισές πληροφορίες. Ερωτήσεις τύπου «δεν ανοίγει ο υπολογιστής μου», «δεν έχω internet» δεν δίνουν αρκετές πληροφορίες στους έμπειρους και ακολουθούν ερωτήσεις διευκρίνισης οπότε αυτό απαιτεί χρόνο.
Η βοήθεια μπορεί να δοθεί-βρεθεί με τους εξής τρόπους:
- Προσωπική επαφή: Αυτό σημαίνει σπατάλη χρόνου από τον πεπειραμένο. Στην περίπτωση αυτή ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ χρηματικό αντίτιμο (αν και δεν είναι προφανές από πολλούς). Μπορεί να καταλαβαίνετε ότι το λογισμικό είναι δωρεάν (δεν σημαίνει αυτό το ΕΛΛΑΚ) αλλά ο χρόνος που θα σπαταλήσει ο πεπειραμένος χρήστης στον χώρο σας πρέπει να ανταμειφθεί.
- Προσωπική επαφή σε LUG-Hackerspace: Αυτός ο τρόπος είναι καλός μεν αλλά σκοπός είναι να μάθει ο νέος χρήστης τι εργασίες έγιναν ώστε να τις επαναλάβει εάν χρειαστεί. Πρέπει να ανεξαρτητοποιηθεί ώστε να μη δίνει ραντεβού με τους πεπειραμένους χρήστες στα LUG (ορισμένα LUG οργανώνουν μεσοβδόμαδο support). Είναι ΛΑΘΟΣ εάν δεν υπάρχει εκπαίδευση νέων χρηστών ώστε να υπάρξει η επαναλληψιμότητα.
- Forum, λίστες ταχυδρομείου: Είναι ο καλύτερος τρόπος ακόμα και σήμερα. Θετικό είναι ότι θα διαβάσουν το post πολλά μέλη της κοινότητας, ανεξαρτήτως τόπου διαμονής, θα έχουν χρόνο να αναζητήσουν την λύση στο πρόβλημά και το αποτέλεσμα της δημοσίευσης θα μπορεί να το διαβάσει και άλλος νέος χρήστης που πιθανό να αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα στο μέλλον (επαναλληψιμότητα), αφού η απάντηση καταγράφεται στις μηχανές αναζήτησης. Το αρνητικό του τρόπου αυτού είναι ότι η απάντηση μπορεί να μην δοθεί άμεσα (μην ξεχνάμε ότι οι πεπειραμένοι χρήστες έχουν προσωπική ζωή), γεγονός που σημαίνει ότι ο νέος χρήστης θα απογοητευτεί και θα υπάρξουν συμπεριφορές όπως αυτές στις ομάδες facebook.
- Wiki: Είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος βοήθειας. Αυτό απαιτεί να συγγράφονται και να διορθώνονται καθημερινά πολλά θέματα, από το πιο απλό (τρόπος εγκατάστασης) έως τον πιο σύνθετο (εγκατάσταση κλειστών οδηγών κάρτας γραφικών). Όσοι παρακολουθούν, γνωρίζουν ότι το wiki της διανομής Arch Linux είναι αυτό που έχει τις περισσότερες αναλυτικές πληροφορίες. Πολλές άλλες διανομές παίρνουν βοήθεια από αυτό το wiki. Όμως υπάρχει η φήμη ότι η διανομή Arch Linux είναι δύσκολη, καταλήγει συνήθως με κατεστραμμένο σύστημα λόγω φύσης αναβαθμίσεων, δεν μπορεί κάποιος να λάβει βοήθεια από άτομα της κοινότητας (έστω και στο forum). Όλα αυτά είναι φήμες. Οι πεπειραμένοι μπορεί να έχουν περίεργη συμπεριφορά για κάποιους αλλά όταν έρχονται ερωτήσεις τύπου «δίνω εντολή και μου λέει δεν έχω δικαιώματα root, τι να κάνω;», είναι ερωτήσεις που κράζουν «τρόλαρέ με…».
- Μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Αποτελεί ΆΜΕΣΟ τρόπο εύρεσης βοήθειας αφού σίγουρα θα βρεθεί κάποιος online να απαντήσει (εκτός εάν είναι πολύ αργά το βράδυ). Το αρνητικό του τρόπου αυτού είναι ότι εάν βρεθεί λύση δεν θα μπορεί να αναζητηθεί από κάποιον με το ίδιο πρόβλημα (ΠΡΟΤΑΣΗ: Οι διαχειριστές των ομάδων να μεταφέρουν την ερώτηση και την λύση στο forum είναι καλή, αλλά το μόνο αρνητικό είναι οτι πολλές φορές δεν υπάρχει χρόνος να γίνει κάτι τέτοιο). Μπορεί οι νέοι χρήστες να μην το καταλαβαίνουν τώρα, αλλά είναι βαρεμάρα να λες τα ίδια πράγματα συνέχεια χωρίς να έχεις και κάποιο όφελος. Οπότε κάποιες συμπεριφορές ξεφεύγουν και οι χρήστες απογοητεύονται.
- Προσωπικό mail, message (facebook, telegram, hangout κλπ): Και εδώ έχουμε θέματα χρόνου και επαναλληψιμότητας. Οι ερωτήσεις ΠΡΕΠΕΙ να γίνονται σε forum, λίστες ταχυδρομείου ώστε να τις δουν περισσότερα μάτια (ίσως και οι πιο έμπειροι). Όσοι κάνετε προσωπικές ερωτήσεις σε πιο έμπειρους και περιμένετε απάντηση, μην έχετε την απαίτηση να σας απαντήσουν. Έτσι γίνονται και οι παρεξηγήσεις του τύπου «οι χρήστες της κοινότητας xxx δεν βοηθάνε καθόλου, είναι ελιτ» κλπ. Έτσι δημιουργείται και ο ισχυρισμός: «στο forum δεν έχει κίνηση, δεν θα δει κανείς την ερώτηση». Αν σκέφτονται όλοι έτσι, είναι ΦΥΣΙΚΟ να μην έχει κίνηση το forum.
- IRC: Ίσως ο πιο παλιός τρόπος επικοινωνίας για βοήθεια. Και εδώ δεν έχουμε περιορισμό χώρας αλλά έχουμε περιορισμό χρόνου. Μπορεί χρήστες να έχουν ένα μποτάκι με το username τους ώστε να βλέπουν τα logs των συζητήσεων. Αν θέλει να απαντήσει κάποιος, δεν του δίνεται η δυνατότητα γιατί ο ερωτών την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια, αφού δεν του απάντησε κανείς.
Επίλογος
Οι κοινότητες ΕΛΛΑΚ μπορεί να παρέχουν και άλλους τρόπους εύρεσης βοήθειας. Οι περισσότερες κοινότητες έχουν ένα ή όλους τους παραπάνω.
Σκοπός της βοήθειας είναι να μπορεί να καταχωρείται στις μηχανές αναζήτησης ώστε σε περίπτωση ίδιας βλάβης, να μπορεί να βρεθεί εύκολα στην μηχανή αναζήτησης.
Από τους παραπάνω τρόπους η ερώτηση στο forum, η ερώτηση στην λίστα αποτελούν τους ΜΟΝΟΥΣ τρόπους καταχώρησης αυτόματα στην μηχανή αναζήτησης. Η συγγραφή άρθρων σε wiki, μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος μεν αλλά απαιτεί αρκετό χρόνο για την κάλυψη ενός μεγάλου αριθμού θεμάτων βοήθειας.
Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα: