Αφού κάποιοι κράξαμε, άλλοι θαυμάσαμε και κάποιοι σταθήκαμε κάπου στη μέση, σχετικά με την απόφαση της Canonical να μεταβεί πλήρως σε gnome στην 18.04 έκδοση της δημοφιλούς διανομής, προέκυψαν στο ενδιάμεσο κάποια προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη μετάβαση του gnome-shell 3.22 σε 3.24. Ένα από αυτά είναι και αυτό που ακολουθεί.

Το πρόβλημα

Αυτό που προέκυψε σε μένα και μου έκανε το βίο αβίωτο είχε να κάνει με την αδυναμία του gnome-shell να εγκαταστήσει extensions από την επίσημη ιστοσελίδα τους. Ενώ εγκατέστησα το απαραίτητο πρόσθετο όπως απαιτήθηκε μόλις έμπαινα στη σελίδα των extensions μου επιστρέφονταν το αποτέλεσμα της εικόνας

Ενώ το απαιτούμενο extension έχει εγκατασταθεί, το gnome extensions αρνείται πεισματικά να μας αφήσει να εγκαταστήσουμε οτιδήποτε.

 

Workaround

Όπως αναφέρει ο developer του extension στο github το πρόβλημα λύθηκε στην έκδοση 9 του add-on αλλά για όποιον δε θέλει να περιμένει μπορεί να το διορθώσει εδώ και τώρα δίνοντας στο τερματικό

gksudo gedit /usr/bin/chrome-gnome-shell

Να μεταβεί στη γραμμή 366 όπου ο κώδικας είναι

if source.lookup(SHELL_SCHEMA, False) is not None and shell_version is not None:

να το αλλάξει σε

if source.lookup(SHELL_SCHEMA, True) is not None and shell_version is not None: 

Σώστε το αρχείο και επανεκκινήστε τον browser. Το πρόβλημα λύθηκε και αν χρησιμοποιείτε το extension και στον Chrome/Chromium, δε χρειάζεται να κάνετε κάτι επιπλέον.

Προσοχή!!! Πρώτα θα εγκαταστήσετε το extension στους browsers που χρησιμοποιείτε και μετά θα εφαρμόσετε το workaround.

Ας ελπίσουμε ότι μέχρι τον Απρίλιο του ’18 να μην έχουμε χειρότερα προβλήματα και όλα να κυλήσουν ομαλά.