48 ώρες μετά τη βόμβα του Shuttleworth για την παύση ανάπτυξης του unity, του mir αλλά και του Ubuntu phone, αποφάσισα και εγώ όπως και πολλοί άλλοι να πω τη γνώμη μου για αυτή την κίνηση και κατά πόσο ωφέλιμη ή όχι θα είναι για το μέλλον της δημοφιλούς διανομής.
Καταρχήν να πω ότι τα συναισθήματα μου είναι ανάμικτα. Από τη μια δεν ήμουν ποτέ φανατικός υποστηρικτής του unity αλλά δεν είχα ποτέ κάποιο πρόβλημα με τη χρήση του. Ας είμαστε ειλικρινείς. Το Ubuntu και η canonical δε θα χάσει σε δημοτικότητα από αυτή την κίνηση, αντιθέτως μπορεί να φέρει “πίσω” τους haters του unity που σκόρπισαν στα διάφορα flavors του Ubuntu αλλά και σε παράγωγες διανομές.
Το ζητούμενο ήταν η καινοτομία που προσπάθησε να κομίσει η canonical μέσω του unity/mir προκειμένου να εδραιώσει το brand της, στον κόσμο του Open Source. Όμως απέτυχε και προκειμένου να μη χάσει άλλο χρόνο και να κάνει διαχείριση των “ζημιών” οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση.

Θέλω να πιστεύω ότι τα hate comments τις πρώτες ώρες της ανακοίνωσης ήταν περισσότερο in the heat of the moment. Δε νομίζω ότι κανείς λογικός άνθρωπος θα χαίρεται που θα χάσουν κάποιοι άνθρωποι (ενδεχομένως) τη δουλεία τους ή ότι σταματά ένα από τα μεγαλύτερα open source projects (τουλάχιστον σε εταιρικό επίπεδο).
Ίσως για αυτό το λόγο δεν έχω ξεκάθαρη θέση μέσα μου για το τι έπρεπε να γίνει και δεν έγινε ή ίσως να ήταν απλά το momentum που πολλές φορές λειτουργεί καρμικά στην επιτυχία ενός εγχειρήματος.
Προσωπικά μου αρέσει να δοκιμάζω. Στα PC μου χρησιμοποιώ 3 desktop environments. Στο PC του γραφείου τρέχω Lubuntu/windows , στο πατρικό Ubuntu με unity, στο netbook lxde και στο desktop του σπιτιού Gnome. Με λίγα λόγια μου αρέσει να έχω επιλογές. Από προχθές αισθάνομαι ότι έχω 1 επιλογή λιγότερη.

Μπορεί να κάνω και λάθος γιατί η open source κοινότητα είναι αυτή που αποφασίζει πότε κάτι πεθαίνει και πότε όχι. Έτσι έγινε με το gnome 2.x που αναστήθηκε μέσω του fork του MATE, έτσι έγινε με το cinnamon που θέλει να προσφέρει κάτι διαφορετικό από το default περιβάλλον του gnome shell και ελπίζω ότι έτσι μπορεί να συμβεί και με το unity.
Πραγματικά θέλω να δω κάτι καινούριο με το unity και ίσως να το δω χωρίς τις εμμονές της canonical προς το convergence ή του Ubuntu phone. Το πότε και πως θα το δούμε εξαρτάται, ναι καλά καταλάβατε, από την κοινότητα.

Αυτή είναι η μεγάλη δύναμη του open source. Δε σκαμπάζει από εταιρείες και deadlines. Έχεις τον κώδικα. Τον forkάρεις και κάνεις ότι γουστάρεις. Σου αρέσει; Πακέταρε το! Δε σου αρέσει; Παράτα το και ασχολήσου με κάτι άλλο. Για αυτό το λόγο δεν ξέρω αν πρέπει να χαρώ ή να λυπηθώ. Θα τηρήσω μια στάση αναμονής. Μπορεί το μέλλον να με εκπλήξει, ίσως και εσάς, ελπίζω ευχάριστα.
Πραγματικά, δεν μπορώ να κατανοήσω την πρακτικότητα και χρησιμότητα του Unity.Γιατί αντί αυτού δεν βάζουν για προεπιλεγμένο γραφικό περιβάλλον το Gnome; είναι σωστά δομημένο και πιο προσεγμένο στην σχεδίαση του, χωρίς να περιττεύει.Το Unity χρειάζεται ανασχεδιασμό από την αρχή. Ειδάλλως να βασιστούν σε υπάρχουσες λύσεις.Το Unity είναι αχρείαστο κατά την γνώμη μου.Να επιλέξει η Canonical ένα πιο οικείο γραφικό περιβάλλον κι όχι αυτή την βλακεία που δημιούργησε.
Λογικό να ξεχνάμε πως ξεκίνησαν τα πράγματα και να εστιάζουμε στα πράγματα όπως είναι τώρα. Αν δούμε όμως γιατί ξεκίνησε το Unity πιστεύω θα γίνει κατανοητό οτι την συγκεκριμένη εποχή, ήταν τα πράγματα ακόμα και στο Gnome πολύ χαοτικά γιατο που οδεύει το πρότζεκτ. Είχα γράψει το 2010 για το θέμα αυτό για όποιον ενδιαφέρεται για την ιστορία του θέματος https://cerebrux.net/2010/11/19/ubuntu-unity-or-not-the-unity/
Σήμερα όντως το Gnome είναι σχεδόν έτοιμο για Desktop. Λέω σχεδόν γιατί χωρίς μεριά extention δεν είναι λειτουργικό
Η πρόβλεψη μου είναι πως θα έχουμε μεγάλη ώθηση του GNOME και αυτό θα είναι καλό. Επειδή θα υπάρχει κοινό πλέον περιβάλλον επιφανείας με τις άλλες διανομές, και επειδή το Ubuntu έχει μια μεγάλη βάση χρηστών, θα έχουμε μεγαλύτερη ακόμα καθιέρωση στο GNOME.
Πολύ φοβάμαι όμως, πως η καθιέρωση θα είναι τόση, ώστε να ξεπεράσει το κρίσιμο σημείο, και έτσι η Μικροσόφτη να σκεφτεί να υιοθετήσει το GNOME στην επόμενη έκδοση των παντζουρίων.