Σήμερα θα δούμε πως μπορούμε με το ανοιχτού κώδικα, youtube-dl να κατεβάσουμε το ηχητικό κομμάτι του Video (ομιλία, μουσική κλπ) από το youtube, να κατεβάσουμε ολόκληρη μια playlist και να φτιάξουμε ένα μικρό προγραμματάκι που θα μας διευκολύνει πολύ.

Υπάρχουν πολλές λύσεις για να το κάνεις αυτό, κυρίως μέσω πρόσθετων στον browser, αλλά πολλά χρησιμοποιούν τρίτες υπηρεσίες, που από την μια δεν υπάρχει λόγος ενώ πολλές φορές σταματάνε να δουλεύουν. Επίσης δεν γνωρίζω και κανένα να κατεβάζει playlists. Αν κάποιος θέλει ας μεταφέρει την εμπειρία του από άλλες λύσεις.

Να προσθέσω πως εκτός από το youtube μπορεί να κατεβάσει βίντεο και ήχο από πολλά άλλα site όπως το vimeo το Dailymotion, από εμπορικά όπως το Lynda, από καθαρά μουσικά όπως το soundcloud και πολλά άλλα.

Advertisements

Εγκατάσταση Youtube-dl

Υπάρχουν τρεις τρόποι για την λήψη και εγκατάσταση του youtube-dl. Ο πρώτος είναι απευθείας λήψη από την επίσημη τοποθεσία ο άλλος είναι μέσω των αποθετηρίων της διανομής σας και ο τρίτος είναι για τις διανομές APT μέσω PPA.

Λήψη youtube-dl απο την επίσημη πηγή

Για να το κάνετε λήψη απλά τρέχετε τις παρακάτω εντολές οι οποίες θα κατεβάσουν το youtube-dl και θα το τοποθετήσουν στο σύστημά σας για να είναι προσβάσιμο με μια εντολή:

$ sudo wget https://yt-dl.org/downloads/latest/youtube-dl -O /usr/local/bin/youtube-dl
sudo chmod a+rx /usr/local/bin/youtube-dl

Λήψη και εγκατάσταση youtube-dl μέσω αποθετηρίου

To youtube-dl θα το βρείτε στα αποθετήρια σχεδόν όλων των διανομών και μπορείτε να το αναζητήσετε και να το κάνετε εγκατάσταση από το κέντρο λογισμικού ή μέσω τερματικού με τις αντίστοιχες εντολές εγκατάστασης (apt, dnf, yaourt κλπ)

….. μια αναζήτηση είναι… κάντε και κάτι… :)

katevasma-youtube-hxo-tragoudia-mousiki

Στην φωτογραφία το gui επί το έργον. Κατέβασμα μιας εξαιρετικά καλής playlist, με υπότιτλους όπου υπάρχουν, αριθμημένη για γραμμική άλγεβρα.

Οδηγίες χρήσης Youtube-dl

Θα εστιάσουμε στην χρήση του youtube-dl μέσω τερματικού μιας και όπως είπαμε θα φτιάξουμε το δικό μας προγραμματάκι για να το χρησιμοποιούμε πιο εύκολα.

Η χρήση του είναι απλή. Γράφετε το όνομα youtube-dl και βάζετε είτε όλο το λινκ είτε μόνο το τελευταίο τμήμα του. π.χ. Για να κατεβάσουμε την τελευταία εκπομπή του technopolitan.gr αντιγράφουμε είτε όλο το λινκ είτε μόνο το τελευταίο τμήμα του:

katevasma-youtube-mousiki-ixos-video

Με άλλα λόγια στο τερματικό γράφετε:

$ youtube-dl Chbprg4gza4

όπου τα ακατανόητα όπως είπα πιο πάνω είναι το τελευταίο τμήμα του url της playlist ή του βίντεο. Εναλλακτικά είπαμε, μπορείς απλά να δώσεις το πλήρες URL.

Advertisements

Δημιουργία μικρο-εφαρμογής για το youtube-dl

To youtube-dl όπως το γράψαμε πάνω είναι στην απλή του μορφή. Μπορείς να επιλέγεις φορμάτ, ποιότητα, υπότιτλους και πολλά άλλα για να έχεις περισσότερο έλεγχο. Αυτά και πολλά άλλα θα τα βρεις στην σελίδα του https://github.com/rg3/youtube-dl/

Όταν μια συνήθεια επαναλαμβάνεται, καλό είναι να το αυτοματοποιούμε. Αν για παράδειγμα κατεβάσουμε μια μουσική με άδεια royalty free απο το youtube και κάθε φορά θέλουμε να έχουμε το ίδιο format .mp3 και να έχει το όνομα του τραγουδιού τότε μπορούμε όλο αυτό να το κάνουμε μια μικρο εφαρμογή.

Είχαμε μιλήσει στο άρθρο «φτιάξτε τις δικές σας εντολές» οπότε θα γράψουμε ένα απλό bash script που θα

  1. κατεβάζει πάντα την τελευταία έκδοση του youtube-dl
  2. θα κάνει εξαγωγή το τραγούδι ή τον ήχο από βίντεο σε mp3
  3. και θα το αποθηκεύει με το όνομά του

Αφού διάβασες το άρθρο που προτείναμε, άνοιξε έναν απλό κειμενογράφο (π.χ. VIM…) και γράψε τον παρακάτω κώδικα:

#!/bin/bash

clear
echo "Γίνεται λήψη της τελευταίας έκδοσης του youtube-dl"

sleep 2

sudo wget https://yt-dl.org/downloads/latest/youtube-dl -O /usr/local/bin/youtube-dl
sudo chmod a+rx /usr/local/bin/youtube-dl

sleep 1
echo ""
echo ""
read -rp " Δώσε μου το url link από το βίντεο η την playlist: " videolist

/usr/local/bin/youtube-dl --extract-audio --audio-format mp3 -o '%(title)s.%(ext)s' $videolist

Αποθηκεύστε το αρχείο ως «youtube-downloader» και μεταφέρετε το στον φάκελο /usr/local/bin και το μετατρέπετε σε εκτελέσιμο sudo chmod +x /usr/local/bin/youtube-downloader

Έπειτα το τρέχετε στο τερματικό ως youtube-downloader και αυτόματα θα κατεβάσει την τελευταία έκδοση του youtube-dl, θα σας ζητήσει το λινκ του βίντεο από όπου θέλετε να εξάγετε τον ήχο και έπειτα θα το μετατρέψει σε mp3.


Η σειρά άρθρων #cinnamon_linux_tips και #linuxmint_tips είναι μια σειρά μικρών και χρήσιμων συμβουλών, όπως δημοσιεύθηκαν στην κοινότητα Linux Mint και αντιγράφτηκαν εδώ με την σύμφωνη γνώμη του Διόνυσου Ασφοδελάκη (Talos)