Η αχίλλειος πτέρνα όλων των Smartphone κινητών μας, των τηλεοράσεων, των tablet κλπ είναι η παρωχημένη έκδοση του πυρήνα Linux. Πλέον θα υπάρχει έκδοση πυρήνα «Extended LTS» που θα λαμβάνει ενημερώσεις για 6 χρόνια.

Η διάρκεια υποστήριξης του Linux

Ο LTS Linux είναι μια ειδική έκδοση η οποία λαμβάνει ενημερώσεις ασφαλείας για δύο χρόνια και είναι  κατάλληλος για πολλούς χρήστες (Workstations, Servers κλπ). Υπάρχει όμως μια περίπτωση στην οποία λόγο του κύκλος ζωής ενός smartphone δεν είναι αρκετός ο χρόνος των 2 ετών.

Όσοι ακούνε τις εκπομπές μας στο technopolitan.gr αλλά και όσοι διάβασαν το άρθρο «Η Google θέτει νέες απαιτήσεις για τον πυρήνα Linux του Android», ξέρουν ότι γκρινιάζω αρκετά για αυτό το θέμα των κινητών που είναι «γάτες του Schrödinger» επειδή οι περισσότεροι OEM κινητών τηλεφώνων όταν «βολευτούν» με μια έκδοση πυρήνα Linux οι οποία δουλεύει σε όλες τις συσκευές που κατασκευάζουν, αποφεύγουν να την αναβαθμίζουν με το σκεπτικό «αν δουλεύει μην το πειράζεις».

Advertisements

Η λογική αυτή είναι μια τρύπα ασφαλείας που περιμένει τον επίδοξο κακόβουλο black hat να την εκμεταλλευτεί με καταστροφικές συνέπειες για τους χρήστες.

Επέκταση της υποστήριξης σε 6 χρόνια

Μέσω του Project Treble της Google και της συνεργασίας με την κοινότητα του Linux, αυτή η διετής υποστήριξη επεκτείνεται τώρα σε έξι χρόνια.

linux-6-xronia-yposthriksi-lts

Αυτό το εξαετές πρόγραμμα υποστήριξης του πυρήνα Linux ανακοινώθηκε χθες στο Linaro Connect. Ο Greg KH ξεκινώντας από τον τρέχοντα Linux LTS (4.4) θα τον παρατείνει για έξι χρόνια. Εν τω μεταξύ, η νέα υπο ανάπτυξη έκδοση 4.14 Linux που θα είναι η επόμενη έκδοση LTS θα υποστηριχτεί μέχρι το 2023. Αυτό θα καλύψει καλύτερα τον κύκλο ζωής των συσκευών Smart (TV, Phone, Car κλπ) που σε διαφορετική περίπτωση μέσα σε ένα ή δύο χρόνια θα είχαν πλέον παρωχημένη έκδοση πυρήνα.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την σχετική ανακοίνωση:

πηγή: androidauthority.com