Ο Xtreme Download Manager ( xdman ) είναι ένας ισχυρός διαχειριστής λήψεων για το Linux, ο οποίος διαθέτει πληθώρα χαρακτηριστικών όπως λήψη αρχείων video από διάφορες υπηρεσίες όπως Youtube, Daily Motion κλπ.

Τι μου θυμίζει…

Όσοι θυμάστε ίσως το πολύ γνωστό Internet Download Manager που υπάρχει για Windows μόνο, το XDM θα σας είναι οικείο. Πέρα από ξεχωριστό λογισμικό μπορεί να ενσωματωθεί σε οποιοδήποτε πρόγραμμα περιήγησης στο Internet, όπως το Firefox, το Chrome, το Opera και υποστηρίζει λειτουργίες παύσης και συνέχισης κατά τη λήψη αρχείων.

Μερικά από τα χαρακτηριστικά του XDM Download Manager

Ας δούμε όμως μερικά από τα χαρακτηριστικά που κάνουν τον XDM Download Manager έναν κορυφαίο downloader για Linux:

  • Είναι εξαιρετικά φορητό διότι λειτουργεί με οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα με Java SE 6 και άνω, χωρίς ανάγκη εγκατάστασης
  • Κάνει λήψη των αρχείων με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα της γραμμής σας
  • Διαθέτει εξελιγμένο δυναμικό αλγόριθμο κατάτμησης αρχείων, συμπίεση δεδομένων & επαναχρησιμοποίηση σύνδεσης.
  • Μπορεί να κατεβάσει βίντεο FLV, MP4, HTML5 από το YouTube, DailyMotion, ή βίντεο από πολλές άλλες τοποθεσίες.
  • Μπορεί να αναλάβει την λήψη από οποιοδήποτε πρόγραμμα περιήγησης (Firefox, Chrome, Opera ή οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα που προσπαθεί να κατεβάσει ένα αρχείο από το Internet).
  • Υποστηρίζει πρωτόκολλα HTTP, HTTPS, FTP με έλεγχο ταυτότητας, διακομιστές μεσολάβησης κ.λπ.
  • Μπορεί επίσης να επαναλάβει σε περίπτωση που έχουμε κατεστραμμένα/αδύνατες λήψεις που προκαλούνται από πρόβλημα σύνδεσης, διακοπή ρεύματος ή λήξη περιόδου σύνδεσης με τον διακομιστή.
  • Έχει ενσωματωμένο στο YouTube downloader, HTTP Traffic monitor και downloader πολλαπλών αρχείων.
Advertisements

Λήψη και χρήση του XDM Download Manager για Linux

Για να χρησιμοποιήσετε το XDM, πρέπει να έχετε εγκαταστήσει το Java στο σύστημα σας. Μπορείτε να ελέγξετε αν είναι εγκατεστημένη η Java ή πληκτρολογώντας java -version στη γραμμή εντολών.

Εάν δεν δείτε java version "x.xxx" τότε  δεν είναι εγκατεστημένο και μπορείτε να το εγκαταστήσετε χρησιμοποιώντας τον προεπιλεγμένο διαχειριστή πακέτων συστήματος της διανομής σας ( yum, apt, zypper).

Για να εγκαταστήσετε την πιο πρόσφατη σταθερή έκδοση του Xtreme Download Manager ( XDM ) σε διανομές Linux όπως το Ubuntu , το Debian , το Linux Mint , το Fedora κ.λπ. πρώτα πρέπει να κατεβάσετε ένα  zip αρχείο χρησιμοποιώντας το βοηθητικό πρόγραμμα wget και να το εγκαταστήσετε τρέχοντας τις ακόλουθες εντολές.

wget https://sourceforge.net/projects/xdman/files/xdm-setup-x64.tar.xz
tar -xvf xdm-setup-x64.tar.xz
cd xdm-setup
ls -l
sudo ./install.sh

Σημείωση: Αν έχετε 32bit λειτουργικό τότε στο παραπάνω λινκ του wget αντικαταστήστε το xdm-setup-x64.tar.xz με xdm-setup-x86.tar.xz. Εναλλακτικά μπορείτε να το κατεβάσετε και από την σελίδα του : http://xdman.sourceforge.net/index.html#downloads.

Μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, θα ανοίξει το XDM Download Manager και θα σας εμφανίσει ένα παράθυρο για ενσωμάτωση στον Firefox, Chrome, Opera οπότε καλό είναι να το κάνετε. Αν το κλείσετε, η εγκατάσταση έχει φροντίσει να υπάρχει στο μενού εφαρμογών της; διανομής σας οπότε και θα το βρείτε ως «XDM»

xdm-download-manager-linux
Ενσωμάτωση του XDM Download Manager στον browser σας

Για να κάνετε λήψη ενός αρχείου, μεταβείτε στο File -> Add URL και προσθέστε τη διεύθυνση URL στη γραμμή εισαγωγής διευθύνσεων.Μπορείτε να καθορίσετε το όνομα του αρχείου που θα αποθηκευτεί μετά την ολοκλήρωση της λήψης στη γραμμή εισόδου ονόματος αρχείου.

Μπορείτε επίσης να κάνετε λήψη βίντεο στο YouTube μεταβαίνοντας στο File -> Download Youtube και να εισάγετε τη διεύθυνση URL του Youtube βίντεο και να επιλέξτε τη μορφή βίντεο.

Επίλογος

Το XDM Download Manager για Linux είναι εύκολο στη χρήση και με παρόμοιες λειτουργίες του κλασσικού IDM για Windows, επομένως οι χρήστες που είναι νέοι σε αυτό μπορεί να μην βρουν δυσκολίες κατά τη χρήση του. Είναι αρκετά βολικό για λήψη μεγάλων αρχείων, αλλά και ISO των αγαπημένων μας διανομών.

Επίσημη σελίδα: http://xdman.sourceforge.net/