Ο Mark Shuttleworth είχε ανακοίνωσε ότι η οποιαδήποτε ανάπτυξη στο Unity σταματάει και ότι θα γίνει μετάβαση από Unity σε GNOME. Σε συνέντευξή του στο eweek, εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.

Τον περασμένο Απρίλιο, θα θυμάστε ότι μια ανακοίνωση, που εξέπληξε τους πάντες, ο Mark Shuttleworth ανακοίνωσε ότι η οποιαδήποτε ανάπτυξη στο Unity 8 σταματάει, όπως επίσης σταματάει και η ανάπτυξη έκδοσης για κινητά και tablet, ενώ τόνισε ότι θα γίνει μετάβαση από Unity σε GNOME, όπως και έγινε πλέον με το Ubuntu 17.10 που εκδόθηκε πριν λίγες μέρες.

Οι «περικοπές» μη βιώσιμων έργων (Unity 7/8, Phone κλπ) ήταν απαραίτητη κίνηση για να προετοιμαστεί η Canonical για το χρηματιστήριο.

Με την έλευση του Ubuntu 17.10, ο ιδρυτής της Canonical, Mark Shuttleworth, σε συνέντευξή του στο eweek μοιράζεται περισσότερες λεπτομέρειες, σχετικά με το γιατί το Ubuntu επέλεξε να σταματήσει την χρήση και ανάπτυξη του Unity.

mark_shuttleworth

Όπως αναφέρει στην συνέντευξη, «Δημιουργήσαμε μια πλατφόρμα που είναι δωρεάν στους τελικούς χρήστες της, με εμπορικές υπηρεσίες γύρω της. Παρόλα αυτά η αγορά δεν πείστηκε για την ανάγκη ενός ενοποιημένου γραφικού περιβάλλοντος (Unity) «. ;Όλα αυτά τα χρόνια, ενώ το Ubuntu κατέληξε να γίνει το δημοφιλέστερο δωρεάν και ελεύθερου/ανοιχτού κώδικα λειτουργικό σύστημα παρόλα αυτά η δημοτικότητα δεν σημαίνει και αντίστοιχη ανταποδοτικότητα (για μια εταιρεία όπως η Canonical), όπως σημειώνει Mark Shuttleworth :

Εφόσον παραμένουμε μια ιδιωτική εταιρεία είναι στην διακριτική μας ευχέρεια να συνεχίζουμε ή όχι πράγματα που δεν είναι εμπορικά βιώσιμα..

Ο Shuttleworth συνεχίζει λέγοντας ότι ήρθε καιρός να βάλει την εταιρεία Canonical στο χρηματιστήριο.

Με λίγα λόγια, βάζει την εταιρεία στο ίδιο μονοπάτι που είχαν επιλέξει να ακολουθήσουν οι RedHat και SUSE πριν αρκετά χρόνια, διατηρώντας όμως το Ubuntu στην δωρεάν και ελεύθερο μοντέλο ανάπτυξης χωρίς διαφορετικές εκδόσεις για τους οικιακούς χρήστες από τους εταιρικούς.

Μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη συνέντευξή του στο eweek.