H Microsoft κυκλοφόρησε το Powershell-Core 6.0, μια cross-platform εκδοχή της πλατφόρμας που υπερίσχυσε του παλιού Command Line στα Windows 10.

Παρά το όνομα της, αυτή είναι η πρώτη εκδοχή του Powershell-Core που μαζί με το .ΝΕΤ Core αποτελούν παραδείγματα της δέσμευσης της MS να ανοίξει των κώδικα τους.

Λίγο όμως :)

To project έχει γίνει open source και βρίσκεται στο github όπου θα συνεχίσει να αναπτύσσεται.

powershell core

Το Core είναι διαθέσιμο για windows 7 και πάνω, Windows Server 2008 R2 και πάνω, για τις περισσότερες Linux/Unix διανομές συμπεριλαμβανομένου Ubuntu, Debian, CentOS, RedHat, OpenSUSE και Fedora, και φυσικά MacOS 10.12 και πάνω.

Υπάρχουν επίσης και ανεπίσημα ports για άλλες Linux διανομές, Windows για ARM και Raspberry Pi (Raspbian).

To Powershell-Core είναι διαφορετικό προϊόν με το τωρινό Powershell και στην περίπτωση συνύπαρξης στο σύστημα, η δεύτερη δε θα αναβαθμίζεται αλλά θα τρέχει μαζί με την άλλη.

Παρότι οι περισσότερες από τις βασικές λειτουργίες εμπεριέχονται, κάποιες άλλες δεν είναι διαθέσιμες.

Πράγματα που λείπουν μπορεί να προστεθούν αργότερα, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια εγγύηση για αυτό, γιατί το Poweshell είναι ένα ξεχωριστό προϊόν που φτιάχτηκε εξολοκλήρου σε .NET Core και όχι πάνω από το .NET Framework

Καθώς είναι πιο ανοιχτό, το Powershell-Core είναι μια εκδοχή της Microsoft του Nadella όπου η κυριαρχία βασίζεται τόσο στο λογισμικό όσο και στο λειτουργικό σύστημα διατηρώντας την συνάφεια σε έναν κόσμο που οι χρήστες μπορούν να διαλέξουν να αφήσουν εκτός τα windows ενώ ταυτόχρονα να έχουν μαζί τους αυτά που η Microsoft προσφέρει ανεξαρτήτως που καταλήξουν.


Παραπομπές: