Google Chromecast: Τι είναι και πως το χρησιμοποιώ στο Linux

Η ευκολία που προσφέρει και η ευχρηστία του Google Chromecast να κάνει μετάδοση οθόνης (κινητού η υπολογιστή) και εφαρμογών (για ταινίες, μουσική), αποτελεί ιδανική συσκευή για την τηλεόρασή μας. Πως όμως μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε με το Linux;

Επειδή η Smart τηλεόραση που έχω είναι μοντέλο κατασκευασμένο πριν το 2015, η εφαρμογή Netflix που έχει μέσα δεν υποστηρίζει ελληνικούς υπότιτλους οπότε αναγκαστικά ήθελα μια εύχρηστη και γρήγορη λύση για να χρησιμοποιώ το κινητό και τον υπολογιστή με την τηλεόραση. Κατέληξα λοιπόν ότι το Google Chromecast είναι ιδανική λύση που προσφέρει όλα όσα χρειαζόμουν.

Τι είναι το Chromecast

Το Chromecast λοιπόν είναι μία συσκευή που μπαίνει στη θύρα HDMI της τηλεόρασης μας (όποιο μοντέλο και να είναι αρκεί να έχει HDMI) και μπορεί να stream-άρει βίντεο, μουσική και παιχνίδια σε αυτή. To Chromecast αξίζει επειδή απελευθερώνει την τηλεόρασή μας και την κάνει «δέκτη» (ασύρματη οθόνη), μετατρέποντας το κινητό ή τον υπολογιστή μας σε τηλεχειριστήριο με άπειρες δυνατότητες. Φυσικά σαν συσκευή στα ενδότερα της τρέχει ένα μινιμαλιστικό Chrome OS με πυρήνα Linux.

google-Chromecast_cast
Όποια εφαρμογή σε κινητό η υπολογιστή σας εμφανίζει το παραπάνω εικονίδιο μπορεί να stream-άρει στο Google Chromecast

Τι μπορούμε να stream-άρουμε με το Chromecast; Περιεχόμενο από οποιαδήποτε εφαρμογή είναι Google-cast ready, έχει δηλαδή το εικονίδιο «cast» στο μενού της. Τόσο απλά και όμορφα.

Στο παρόν άρθρο, δεν θα ασχοληθούμε με τα χαρακτηριστικά της συσκευής οπότε όποιος ενδιαφέρεται για λεπτομέρειες μπορεί να διαβάσει το αναλυτικό review που έχει κάνει το doctorandroid.gr.

Advertisements

Ποια η τιμή του Google Chromecast

Κοιτώντας την τιμή του Google Chromecast, Θα πρέπει να αναλογιστείτε την απελευθέρωση που δίνει όταν μπορείτε να βλέπετε στην τηλεόραση ταινίες και σειρές από τον υπολογιστή ή το κινητό σας χωρίς κάποιο καλώδιο HDMI, αλλά ασύρματα.

Έτσι αντί να επενδύσετε σε ένα καλώδιο HDMI που απλά θα συνδέει μια συσκευή στην τηλεόραση, με ένα chromecast συνδέεστε με όλες τις συσκευές σας και τις εφαρμογές που το υποστηρίζουν. Στην έρευνα αγοράς που θα κάνετε θα δείτε ότι το η τιμή του Google Chromecast 2 στα διάφορα ελληνικά eshop είναι περίπου στα 39 με 50 ευρώ.

Πως το χρησιμοποιούμε σε υπολογιστή με Linux

Οι οδηγίες χρήσης για το chromecast αν και μπορούν να εφαρμοστούν και σε Windows αλλά και MacOS, εμείς θα εστιάσουμε σε χρήστες Linux. Με άλλα λόγια αν αγνοήσετε της οδηγίες εγκατάστασης, όλα τα άλλα είναι ίδια ανεξάρτητα τι λειτουργικό έχετε.

Πως παίζουμε τα βίντεο του υπολογιστή στο Chromecast

Ας σκεφτούμε το παρακάτω σενάριο και ας δούμε πως θα το κάνουμε μέσα από το Linux:

Μπαμπά, θέλω να δω το FROZEN (μεταγλωττισμένο στα ελληνικά)

Ψάχνεις από εδώ, ψάχνεις από εκεί… βρίσκεις το DVD στα ελληνικά αλλά DVD player δεν έχεις. Οπότε το «νοικιάζεις» σε ψηφιακή μορφή και το έχεις κατεβάσει στο PC σου το οποίο φυσικά τρέχει Linux. Πως λοιπόν θα κάνεις μετάδοση του βίντεο από το Linux στην τηλεόραση; Φυσικά με Chromecast και VLC

Όπως είδαμε και στο άρθρο «Η νέα έκδοση VLC 3.0 είναι διαθέσιμη για λήψη» θα χρειαστεί να έχουμε την τελευταία έκδοση του VLC εγκατεστημένη στο Linux μας. Αν δεν είναι διαθέσιμη ακόμα η έκδοση VLC 3 για την Linux διανομή μας μπορούμε να την αποκτήσουμε ενεργοποιώντας την πρόσβαση στο Snap Store. Αφού το ενεργοποιήσετε τρέχουμε την παρακάτω εντολή για να εγκαταστήσουμε το VLC 3:

snap install vlc

Ωραία, μόλις εγκατασταθεί ανοίγετε το βίντεο με το VLC και πάτε στο μενού :

 • Playback –> Renderer –> και περιμένετε να εμφανίσει το όνομα του Chromecast σας’
vlc-3-linux-chromecast
Το VLC 3.0 βρήκε άμεσα το Chromecast που έχω συνδέσει στην τηλεόραση του δωματίου

Αυτό ήταν ! Σε λίγα δευτερόλεπτα το πολυπόθητο βίντεο που θέλει το βλαστάρι σας θα παίζει στην τηλεόραση που έχετε το Chromecast. Ούτε καλώδια HDMI ! Ούτε ρύθμιση ανάλυσης ! Ούτε να μετακινείς laptop !

Πως παίζουμε την μουσική που έχω στον υπολογιστή μέσω Chromecast

Ας σκεφτούμε το παρακάτω σενάριο και ας δούμε πως θα το κάνουμε μέσα από το Linux:

Ρε συ, βάλε να ακούσουμε κάνα τραγούδι από τα τόσα που έχεις στον υπολογιστή σου…

Ωραία λες, τώρα θα τους κουφάνω…

vlc-google-chromecast-music
Με το VLC μπορείτε να ακούσετε την μουσική στην τηλεόραση μέσω Chromecast

Πως το κάνουμε; Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο με αυτήν του βίντεο που είδαμε. Αφού πάτε στο ‘VLC –> View –> Playlist’ όπου βάζετε τα mp3 που θέλετε να ακούσετε στην τηλεόραση. Έπειτα ‘Playback –> Renderer –> και επιλέγετε το όνομα του Chromecast σας’ και πατάτε play.

Σημείωση: Ακόμα και κλειστή να έχετε την τηλεόραση, με το που πατήσετε Play στο VLC αυτή θα ανοίξει αυτόματα.

Advertisements

Πως κάνω μετάδοση οθόνης του υπολογιστή σε τηλεόραση

Ας σκεφτούμε το παρακάτω σενάριο και ας δούμε πως θα το κάνουμε μέσα από το Linux:

Μπαμπά, δείξε στον παππού τις φωτογραφίες από τον αγώνα που πήγαμε την Κυριακή !

Εδώ θα χρειαστούμε τον Google Chrome browser διότι είναι ο μόνος browser που μπορεί να κάνει μετάδοση της οθόνης μας στο Chromecast.

 • Πρώτα ανοίγουμε τον Google Chrome και στο μενού με τις κάθετες τελείες επιλέγουμε ‘Μετάδοση / Cast’ για να εμφανιστεί το εικονίδιο του Cast.

Chromecast
Το εικονίδιο μετάδοσης στο Google Chrome

Το πατάμε, για να εντοπίσει το Chromecast που έχουμε στην τηλεόραση. Στο μπλε παραθυράκι που θα ανοίξει, πατάμε το μενού Μετάδοση σε / Cast to και επιλέγουμε Επιφάνεια εργασίας / Desktop και έπειτα επιλέγουμε το όνομα του Google Chromecast μας.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, απλά προσέχουμε να ήμαστε στην καρτέλα Όλη την οθόνη επιφάνειας εργασίας / Your Entire Screen και πατάμε το κουμπί Share

metadosh-othonis-chromecast
Επιλέγουμε την καρτέλα μετάδοσης όλης της οθόνης

Για να σταματήσουμε την μετάδοση οθόνης απλά πατάμε το εικονίδιο cast στο Google Chrome και πατάμε διακοπή.

Ποιες άλλες chromecast συμβατές εφαρμογές μπορώ να χρησιμοποιήσω στο Linux

Φυσικά η λύση του VLC και του Google Chrome είναι στην πλειονότητα των περιπτώσεων αρκετή για να κάνετε την δουλειά σας από τον υπολογιστή. π.χ να κάνετε μια παρουσίαση, να δείτε βίντεο, να ακούσετε μουσική. Τι γίνεται όμως με άλλες εφαρμογές;

Αυτές που δοκίμασα τις έχουμε παρουσιάσει και στο cerebrux:

stream2chromecast (προαιρετικό)

Μια εναλλακτική εφαρμογή για Linux, που προτάθηκε στα σχόλια είναι το stream2chromecast.

Αφού το κάνουμε εγκατάσταση, σε περιβάλλον KDE με dolphin μπορούμε να δημιουργήσουμε μια συντόμευση για να στέλνουμε απευθείας τα αρχεία για stream. Δημιουργούμε ένα αρχείο chromcast.desktop και του προσθέτουμε τα παρακάτω:

[Desktop Entry]
Type=Service
ServiceTypes=KonqPopupMenu/Plugin
MimeType=audio/aac;audio/mp3;audio/wav;audio/webm;audio/mp4;audio/ogg;video/mp4;video/webm;video/quicktime;video/ogg;video/x-flv;video/MP2T;video/3gpp;video/x-msvideo;video/x-ms-wmv
Actions=send;
X-KDE-Priority=TopLevel
X-KDE-StartupNotify=false
Icon=phone

[Desktop Action send]
Name=Send to Chromecast
Icon=phone
TryExec=stream2chromecast
Exec=konsole -e stream2chromecast -transcode "%U"

Επίλογος

Γενικά το Google Chromecast θα σας λύσει τα χέρια κάθε φορά που θέλετε να μεταδώσετε κάτι (βίντεο, εικόνα, ήχος, επιφάνεια εργασίας).

Φυσικά από το Android κινητό σας θα βρείτε πολλές εφαρμογές συμβατές με το Google Chromecast. Εδώ όμως εστιάσαμε στο τι είναι το Chromecast και τι μπορούμε να κάνουμε με αυτό από το Linux υπολογιστή μας.

Advertisement

21 σκέψεις σχετικά με το “Google Chromecast: Τι είναι και πως το χρησιμοποιώ στο Linux

Add yours

 1. Φίλε φαίνεται όντως καταπληκτική συσκευή και πιστεύω πως και εμένα θα μου λύσει τα χέρια!

  Ήθελα να ρωτήσω όμως, σε τι εμβέλεια ανταποκρίνεται καλά;
  π.χ. αν παρεμβάλλεται τοίχος ενδιάμεσα;

  Καθώς επίσης, αν streamάρω βίντεο σε υψηλή ευκρίνεια, θα πηγαίνει καλά;
  Τι είδους δοκιμές έχεις κάνει;

  Ο υπολογιστής με τι στέλνει το σήμα στο Google Chromecast ;
  Μέσω του ασύρματου δικτύου ;

  Μέσω Android δε το φοβάμαι, αλλά μέσω Apple συσκευές μπορώ να «streamάρω» στο Google Chromecast ;

  Ευχαριστούμε πολύ! Όντως φαίνεται καταπληκτική συσκευή!

  1. Για εφαρμογές τις Google (youtube, Google music κλπ) το stream στην πραγματικότητα γίνεται μέσω του λογαριασμού σου και όχι από το κινητό. Δηλαδή το κινητό απλά δίνει την εντολή και ο Google λογαριασμός σου στέλνει τα δεδομένα στο Chromecast που είναι συνδεδεμένο. Το ίδιο γίνεται και στο Netflix και γενικά με εφαρμογές που έχουν cloud λογαριασμούς.

   Για τις εφαρμογές που στέλνουν απευθείας π.χ. (streamio, popcorn, VLC) τοίχος δεν παίζει ρόλο διότι δεν στριμαρεις απευθείας από το κινητό αλλά μέσω του router σου. Άρα αν είσαι σε δωμάτιο με υπολογιστή που πιάνει κανονικά το σήμα του ρούτερ σου και βάλεις κάτι να παίζει, τότε πας στο άλλο δωμάτιο που έχεις την τηλεόραση και το Chromecast που είναι συνδεδεμένο στο ίδιο ρούτερ και βλέπεις άνετα.

   Έχω δοκιμάσει( vlc, Stremio, popcorn time) και παίζει μια χαρά 1080 αφού το υποστηρίζει και επίσημα.

   Τέλος όλες οι apple συσκευές έχουν επίσημη υποστήριξη με το Chromecast

 2. Τι λες ρε φίλε, όπα με τρέλανες τώρα… δε το ήξερα αυτό, δεν ήξερα πως δουλεύει έτσι….! 0.0
  Πωω… κάπως μου ήρθε αυτό τώρα…

  Μια ακόμη χαζή ερώτηση είναι :
  Εννοείται πως παίζει και με τον υπολογιστή να είναι συνδεδεμένος ενσύρματα, σωστά; Κυρίως το λέω για της εφαρμογές όπως το VLC. Γιατί για τις άλλες εφόσον μου εξήγησες πως λειτουργεί δε θα παίζει ρόλο…

  Φίλε είναι τρομερό πάντως Gadgetάκι με βλέπω να πάω να το αγοράσω γιατί και εμένα θα μου λύσει τα χέρια.. και με εντυπωσιάζει που δε το κράζεις καθόλου και εσύ.. Άρα μάλλον θα με αφήσει και εμένα πολύ ικανοποιημένο… :)

  1. Ναι είναι τόσο απλό αλλά έξυπνο σαν συσκευή, το βάζεις και παίζεις σε 5 λεπτά.
   Ελάχιστοι το ξέρουν και πάνε και κάνουν λογής λογής πατέντες.
   Δεν παίζει ρόλο αν είσαι ενσύρματα ή ασύρματα συνδεδεμένος στο ρούτερ

 3. Να ρωτησω κι εγω κατι?
  Χρησιμοποιω linux mint 18.To VLC αναγνωριζει κανονικα το chromecast μου,μα οποτε δοκιμαζω να streamαρω βιντεο η μουσικη απο υπολογιστη,δειχνει να κανει «buffer» (δε ξερω αν το περιγραφω σωστα), αλλα κολλαει εκει και,δε ξεκιναει ποτε η αναπαραγωγη (στη τηλεοραση μενει το εικονιδιο του cast).
  Αντιθετα,δεν εχω κανενα προβλημα αν κανω cast την οθονη του υπολογιστη μεσω του chrome.
  καμια ιδεα?

  1. Δεν κάνεις κάτι λάθος. Το VLC μόλις το εμφάνισε το χαρακτηριστικό που περιγράφω στο άρθρο. Υπομονή σταδιακά θα διορθωθούν αυτά.

 4. Γεια σας,

  Ωραία όλα αυτά με τα video και τις ταινίες, μόνο που εγώ δεν βλέπω ταινίες…Αυτό που θέλω είναι να κάνω «stream» την οθόνη του Η/Υ (ubuntu 16.04) γιατί πολύ απλά χρησιμοποιώ ένα πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνων, και θέλω να κάνω τη δουλειά μου σε μεγάλη οθόνη.Γίνεται αυτό; Θέλω δηλαδή να βλέπω την οθόνη του Η/Υ στην TV.

  Ευχαριστώ!

  1. Θα κάνεις ότι περιγράφει το » Πως κάνω μετάδοση οθόνης του υπολογιστή σε τηλεόραση»

 5. Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση, αλλά επειδή έχω μπερδευτεί λίγο, ίσως δεν έχω καταλάβει καλά το concept, οπότε επαναδιατυπώνω:
  Είναι δυνατόν να κάνω cast την οθόνη του Η/Υ μου χωρίς τη βοήθεια του Chrome;
  Για παράδειγμα, επεξεργάζομαι ένα αρχείο excel με το libreoffice, ή παίζω ένα παιχνίδι, ή επεξεργάζομαι φωτογραφίες με το Gimp, ή έχω ανοίξει το TuxGuitar για να παίξω κιθάρα και θέλω να βλέπω την παρτιτούρα στην μεγάλη οθόνη της TV.Είναι εφικτό να γίνει αυτό με το ChromeCast;

  Ευχαριστώ!

  1. Α όχι. Θα πρέπει να έχεις απλά το Chrome ανοιχτό, να κάνεις την διαδικασία και απλά να το ελαχιστοποιήσεις. Έπειτα ότι και να ανοίγεις στην οθόνη σου θα εμφανίζεται και στην τηλεόραση σου

 6. Αααα μάλιστα, ενδιαφέρον.Νόμιζα ότι με τον Google Chrome, έκανε cast μόνο ό,τι εμφανιζεται στον browser…οπότε μπορώ να κάνω ό, τι θέλω, απλά με τον Chrome minimized, σωστά;

  1. Ναι σωστά. Θα δεις ότι μόλις το κάνεις σου δίνει δύο επιλογές όπως το λέω και στο άρθρο:

   η ότι εμφανίζεται στην οθόνη
   η ότι έχεις στο Chrome

 7. Όλα καλά, μόνον ένα πρόβλημα.
  Όταν από ubuntu 16.04 (desktop & laptop) «stream-άρω» μια εφαρμογή (π.χ κόντι) το βίντεο μεταδίδεται άψογα, ο ήχος καθόλου. Γνωρίζετε κάποια λύση μιας και ο Γούγλης δεν με βοήθησε στο πρόβλημα;

  1. Χρησιμοποιείς Google Chrome για να streamαρεις ? Αυτή την στιγμή ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί το streaming του ήχου που έρχεται από εφαρμογή του Desktop. Λογικά στο μέλλον θα υλοποιηθεί.
   Αυτό που προτείνω είναι να δεις το επόμενο άρθρο στο οποίο χρησιμοποιείς το smartphone σου

 8. Καλό, αλλά το πλήρη cast της οθόνης ανά πάσα στιγμή, το κάνει μονάχα από Android έξυπνες κινητές συσκευές και μάλιστα μέσω της εφαρμογή «Google Home».
  Από iOs δεν υποστηρίζεται καν. Όσο για τον Chrome, μέσω Chromium που το δοκίμασα εγώ σε Ubuntu 16.04 TLS λειτουργεί μεν, αλλά δεν στέλνει τον ήχο όταν κάνει cast όλη την οθόνη του υπολογιστή.

 9. Καλησπερα και χρονια πολλα. Kαλη χρονια να εχουμε ολοι.
  Εξαιρετικο αρθρο !

  Να προσθεσω επισης οτι υπαρχει κ εφαρμογη stream2chromecast που μπορεις μεσω τερματικου να συνδεθεις στο chromecast για αναπαραγωγη μουσικης κ βιντεο περιεχομενου .

  Επισης προσφατα ειδα οτι υπαρχει και η εφαρμογη stream2chromecast-gui.

  Βεβαια να πω πως αυτο που με εξυπηρετησε περισσοτερο ηταν οταν εφτιαξα ενα dolphin addon (βασισμενο στην εφαρμογη stream2chromecast) και πλεον μπορω με δεξι κλικ να αναπαραγω τα αρχεια μουσικης μου και βιντεο (.ogg,mov,avi κλπ).

  1. Σε ευχαριστώ για το tip. Έχεις κάπου μοιρασμένο (πχ GitHub) τον κώδικα του dolphin addon για να το χρησιμοποιήσουμε και εμείς ?

  2. Πως ειχα την εντυπωση οτι χρησιμοποιεις Lxqt ???
   Τσεκαρε το κ πες μου ! :)
   Φτιάξε ένα αρχείο π.χ. chromcast.desktop με το παρακάτω περιεχόμενο:

   Σ.Σ. Μεταφέρθηκε στο άρθρο, ο κώδικας

  3. Έλα ρε φίλε! Πες το! Φαίνεται καταπληκτική εφαρμογή!
   To official repository ή web page του έργου ποιο είναι ; Γιατί βλέπω διάφορα forks!
   Πάντως φαίνεται καταπληκτικό! Σε ευχαριστούμε πολύ που μας το ανέφερες!

 10. Από ότι βλέπω ο πολυαγαπημένος VLC Player προς το παρών ναι μεν μεταδίδει (casting) αρχεία βίντεο στο Google Chromecast, αλλά από ότι βλέπω δεν μπορεί να στείλει μαζί και τους υπότιτλους ( και από ότι φαίνεται αυτό θα αργήσει λίγο ) :
  * https://bit.ly/3fTQbyI
  * https://bit.ly/2CpJMNR

  Τώρα για εναλλακτικά λογισμικά εγώ έχω χρησιμοποιήσει και το mkchromecas απο github.com όπου μάλιστα υπάρχει και στα αποθετήρια του Debian GNU/Linux. Όμως και αυτό δυστυχώς κάνει κάποια «νερά» τελευταία και είτε έχει και αυτό τα θέματα του, είτε εγώ δεν έχω καταφέρει να στείλω τους υπότιτλους – είτε πρέπει ίσος να έχεις τους υπότιτλους σε κάποια συγκεκριμένη κωδικοποίηση ;; Δεν ξέρω. Δεν τα έχω καταφέρει πάντως.

  Τέλος σχετικά με το stream2chromecast, καταρχήν εννοείται αυτό εδώ :
  https://github.com/dohliam/stream2chromecast
  Με αυτό το λογισμικό έχετε καταφέρει να στείλετε και υπότιτλους μαζί ;

  Ευχαριστώ πολύ.

Σου άρεσε το άρθρο; Πες την άποψή σου... έστω και Ανώνυμα:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: