Η ευκολία που προσφέρει και η ευχρηστία του Google Chromecast να κάνει μετάδοση οθόνης (κινητού η υπολογιστή) και εφαρμογών (για ταινίες, μουσική), αποτελεί ιδανική συσκευή για την τηλεόρασή μας. Πως όμως μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε με το Linux;

Επειδή η Smart τηλεόραση που έχω είναι μοντέλο κατασκευασμένο πριν το 2015, η εφαρμογή Netflix που έχει μέσα δεν υποστηρίζει ελληνικούς υπότιτλους οπότε αναγκαστικά ήθελα μια εύχρηστη και γρήγορη λύση για να χρησιμοποιώ το κινητό και τον υπολογιστή με την τηλεόραση. Κατέληξα λοιπόν ότι το Google Chromecast είναι ιδανική λύση που προσφέρει όλα όσα χρειαζόμουν.

Τι είναι το Chromecast

Το Chromecast λοιπόν είναι μία συσκευή που μπαίνει στη θύρα HDMI της τηλεόρασης μας (όποιο μοντέλο και να είναι αρκεί να έχει HDMI) και μπορεί να stream-άρει βίντεο, μουσική και παιχνίδια σε αυτή. To Chromecast αξίζει επειδή απελευθερώνει την τηλεόρασή μας και την κάνει «δέκτη» (ασύρματη οθόνη), μετατρέποντας το κινητό ή τον υπολογιστή μας σε τηλεχειριστήριο με άπειρες δυνατότητες. Φυσικά σαν συσκευή στα ενδότερα της τρέχει ένα μινιμαλιστικό Chrome OS με πυρήνα Linux.

google-Chromecast_cast
Όποια εφαρμογή σε κινητό η υπολογιστή σας εμφανίζει το παραπάνω εικονίδιο μπορεί να stream-άρει στο Google Chromecast

Τι μπορούμε να stream-άρουμε με το Chromecast; Περιεχόμενο από οποιαδήποτε εφαρμογή είναι Google-cast ready, έχει δηλαδή το εικονίδιο «cast» στο μενού της. Τόσο απλά και όμορφα.

Στο παρόν άρθρο, δεν θα ασχοληθούμε με τα χαρακτηριστικά της συσκευής οπότε όποιος ενδιαφέρεται για λεπτομέρειες μπορεί να διαβάσει το αναλυτικό review που έχει κάνει το doctorandroid.gr.

Advertisements

Ποια η τιμή του Google Chromecast

Κοιτώντας την τιμή του Google Chromecast, Θα πρέπει να αναλογιστείτε την απελευθέρωση που δίνει όταν μπορείτε να βλέπετε στην τηλεόραση ταινίες και σειρές από τον υπολογιστή ή το κινητό σας χωρίς κάποιο καλώδιο HDMI, αλλά ασύρματα.

Έτσι αντί να επενδύσετε σε ένα καλώδιο HDMI που απλά θα συνδέει μια συσκευή στην τηλεόραση, με ένα chromecast συνδέεστε με όλες τις συσκευές σας και τις εφαρμογές που το υποστηρίζουν. Στην έρευνα αγοράς που θα κάνετε θα δείτε ότι το η τιμή του Google Chromecast 2 στα διάφορα ελληνικά eshop είναι περίπου στα 39 με 50 ευρώ.

Πως το χρησιμοποιούμε σε υπολογιστή με Linux

Οι οδηγίες χρήσης για το chromecast αν και μπορούν να εφαρμοστούν και σε Windows αλλά και MacOS, εμείς θα εστιάσουμε σε χρήστες Linux. Με άλλα λόγια αν αγνοήσετε της οδηγίες εγκατάστασης, όλα τα άλλα είναι ίδια ανεξάρτητα τι λειτουργικό έχετε.

Πως παίζουμε τα βίντεο του υπολογιστή στο Chromecast

Ας σκεφτούμε το παρακάτω σενάριο και ας δούμε πως θα το κάνουμε μέσα από το Linux:

Μπαμπά, θέλω να δω το FROZEN (μεταγλωττισμένο στα ελληνικά)

Ψάχνεις από εδώ, ψάχνεις από εκεί… βρίσκεις το DVD στα ελληνικά αλλά DVD player δεν έχεις. Οπότε το «νοικιάζεις» σε ψηφιακή μορφή και το έχεις κατεβάσει στο PC σου το οποίο φυσικά τρέχει Linux. Πως λοιπόν θα κάνεις μετάδοση του βίντεο από το Linux στην τηλεόραση; Φυσικά με Chromecast και VLC

Όπως είδαμε και στο άρθρο «Η νέα έκδοση VLC 3.0 είναι διαθέσιμη για λήψη» θα χρειαστεί να έχουμε την τελευταία έκδοση του VLC εγκατεστημένη στο Linux μας. Αν δεν είναι διαθέσιμη ακόμα η έκδοση VLC 3 για την Linux διανομή μας μπορούμε να την αποκτήσουμε ενεργοποιώντας την πρόσβαση στο Snap Store. Αφού το ενεργοποιήσετε τρέχουμε την παρακάτω εντολή για να εγκαταστήσουμε το VLC 3:

snap install vlc

Ωραία, μόλις εγκατασταθεί ανοίγετε το βίντεο με το VLC και πάτε στο μενού :

  • Playback –> Renderer –> και περιμένετε να εμφανίσει το όνομα του Chromecast σας’
vlc-3-linux-chromecast
Το VLC 3.0 βρήκε άμεσα το Chromecast που έχω συνδέσει στην τηλεόραση του δωματίου

Αυτό ήταν ! Σε λίγα δευτερόλεπτα το πολυπόθητο βίντεο που θέλει το βλαστάρι σας θα παίζει στην τηλεόραση που έχετε το Chromecast. Ούτε καλώδια HDMI ! Ούτε ρύθμιση ανάλυσης ! Ούτε να μετακινείς laptop !

Πως παίζουμε την μουσική που έχω στον υπολογιστή μέσω Chromecast

Ας σκεφτούμε το παρακάτω σενάριο και ας δούμε πως θα το κάνουμε μέσα από το Linux:

Ρε συ, βάλε να ακούσουμε κάνα τραγούδι από τα τόσα που έχεις στον υπολογιστή σου…

Ωραία λες, τώρα θα τους κουφάνω…

vlc-google-chromecast-music
Με το VLC μπορείτε να ακούσετε την μουσική στην τηλεόραση μέσω Chromecast

Πως το κάνουμε; Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο με αυτήν του βίντεο που είδαμε. Αφού πάτε στο ‘VLC –> View –> Playlist’ όπου βάζετε τα mp3 που θέλετε να ακούσετε στην τηλεόραση. Έπειτα ‘Playback –> Renderer –> και επιλέγετε το όνομα του Chromecast σας’ και πατάτε play.

Σημείωση: Ακόμα και κλειστή να έχετε την τηλεόραση, με το που πατήσετε Play στο VLC αυτή θα ανοίξει αυτόματα.

Advertisements

Πως κάνω μετάδοση οθόνης του υπολογιστή σε τηλεόραση

Ας σκεφτούμε το παρακάτω σενάριο και ας δούμε πως θα το κάνουμε μέσα από το Linux:

Μπαμπά, δείξε στον παππού τις φωτογραφίες από τον αγώνα που πήγαμε την Κυριακή !

Εδώ θα χρειαστούμε τον Google Chrome browser διότι είναι ο μόνος browser που μπορεί να κάνει μετάδοση της οθόνης μας στο Chromecast.

  • Πρώτα ανοίγουμε τον Google Chrome και στο μενού με τις κάθετες τελείες επιλέγουμε ‘Μετάδοση / Cast’ για να εμφανιστεί το εικονίδιο του Cast.

Chromecast
Το εικονίδιο μετάδοσης στο Google Chrome

Το πατάμε, για να εντοπίσει το Chromecast που έχουμε στην τηλεόραση. Στο μπλε παραθυράκι που θα ανοίξει, πατάμε το μενού Μετάδοση σε / Cast to και επιλέγουμε Επιφάνεια εργασίας / Desktop και έπειτα επιλέγουμε το όνομα του Google Chromecast μας.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, απλά προσέχουμε να ήμαστε στην καρτέλα Όλη την οθόνη επιφάνειας εργασίας / Your Entire Screen και πατάμε το κουμπί Share

metadosh-othonis-chromecast
Επιλέγουμε την καρτέλα μετάδοσης όλης της οθόνης

Για να σταματήσουμε την μετάδοση οθόνης απλά πατάμε το εικονίδιο cast στο Google Chrome και πατάμε διακοπή.

Ποιες άλλες chromecast συμβατές εφαρμογές μπορώ να χρησιμοποιήσω στο Linux

Φυσικά η λύση του VLC και του Google Chrome είναι στην πλειονότητα των περιπτώσεων αρκετή για να κάνετε την δουλειά σας από τον υπολογιστή. π.χ να κάνετε μια παρουσίαση, να δείτε βίντεο, να ακούσετε μουσική. Τι γίνεται όμως με άλλες εφαρμογές;

Αυτές που δοκίμασα τις έχουμε παρουσιάσει και στο cerebrux:

stream2chromecast (προαιρετικό)

Μια εναλλακτική εφαρμογή για Linux, που προτάθηκε στα σχόλια είναι το stream2chromecast.

Αφού το κάνουμε εγκατάσταση, σε περιβάλλον KDE με dolphin μπορούμε να δημιουργήσουμε μια συντόμευση για να στέλνουμε απευθείας τα αρχεία για stream. Δημιουργούμε ένα αρχείο chromcast.desktop και του προσθέτουμε τα παρακάτω:

[Desktop Entry]
Type=Service
ServiceTypes=KonqPopupMenu/Plugin
MimeType=audio/aac;audio/mp3;audio/wav;audio/webm;audio/mp4;audio/ogg;video/mp4;video/webm;video/quicktime;video/ogg;video/x-flv;video/MP2T;video/3gpp;video/x-msvideo;video/x-ms-wmv
Actions=send;
X-KDE-Priority=TopLevel
X-KDE-StartupNotify=false
Icon=phone

[Desktop Action send]
Name=Send to Chromecast
Icon=phone
TryExec=stream2chromecast
Exec=konsole -e stream2chromecast -transcode "%U"

Επίλογος

Γενικά το Google Chromecast θα σας λύσει τα χέρια κάθε φορά που θέλετε να μεταδώσετε κάτι (βίντεο, εικόνα, ήχος, επιφάνεια εργασίας).

Φυσικά από το Android κινητό σας θα βρείτε πολλές εφαρμογές συμβατές με το Google Chromecast. Εδώ όμως εστιάσαμε στο τι είναι το Chromecast και τι μπορούμε να κάνουμε με αυτό από το Linux υπολογιστή μας.