Εγκαινιάζουμε αυτή τη νέα σειρά άρθρων δείχνοντας τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να δούμε αν χρησιμοποιούμε στο GNOME σύστημα μας, ανοιχτό ή κλειστό driver στην κάρτα γραφικών μας. Επιπλέον θα δούμε πως μπορούμε να αλλάξουμε στον επιθυμητό για εμάς driver.
Τι είναι τα [~/tips/ ];
Τα ‘[~/tips/ ]’ είναι μια σειρά μικρών άρθρων που έχει σκοπό να δείξει (ή να υπενθυμίσει) πως κάνουμε μια σειρά από απλά πράγματα στο λειτουργικό μας σύστημα σχεδόν σε καθημερινή βάση. Η ονομασία [~/tips/ ] θέλει να δείξει ότι αυτά τα tips/tricks δε θα πάρουν παραπάνω από 2-3 λεπτά από το χρόνο σας προκειμένου να τα υλοποιήσετε και αφορούν κυρίως home users.
Ας προχωρήσουμε στο σημερινό tip.
Δείτε εύκολα και γρήγορα αν χρησιμοποιείτε ανοιχτό ή κλειστό driver στη GPU σας
Όπως έχουμε πει στο άρθρο Εγκατάσταση drivers στο Ubuntu από το τερματικό ή το γραφικό περιβάλλον το σύστημά μας διαθέτει drivers για την κάρτα γραφικών οι οποίοι τις περισσότερες φορές είναι προεγκατεστημένοι και ανήκουν στην κατηγορία των ανοιχτών οδηγών (ο κώδικάς τους είναι διαθέσιμος στην κοινότητα Linux).
Για να δούμε αν έχουμε τον ανοιχτό η κλειστό driver πχ στο Ubuntu, αρχικά με κλικ πάνω δεξιά στο desktop του, βλέπουμε το αναδυόμενο μενού από όπου επιλέγουμε το αριστερό εικονίδιο όπως φαίνεται στην εικόνα

στη συνέχεια στο νέο παράθυρο, επιλέγουμε κάτω την επιλογή details (πληροφορίες)

τώρα μπορούμε να δούμε όπως φαίνεται και στην εικόνα τι driver έχουμε.

Στην περίπτωση μου έχω τον κλειστό της nvidia, όπως φάνηκε.
Αλλαγή του driver στον επιθυμητό
Προκειμένου στο Ubuntu να κάνουμε την αλλαγή του driver σε αυτόν που επιθυμούμε, αρκεί να ανοίξουμε το Software & updates. Αυτό γίνεται με πάτημα του Super button (πλήκτρο win) και γράφοντας Software & updates κάνουμε κλικ στο εικονίδιο που εμφανίζεται.
Στη συνέχεια στο νέο παράθυρο που εμφανίζεται πηγαίνουμε στην καρτέλα Additional Drivers και βλέπουμε κάτι ανάλογο σαν την εικόνα που ακολουθεί.

Στη δική μου περίπτωση έχω επιλεγμένη την Nvidia. Συνήθως στους νέους χρήστες είναι ενεργοποιημένη η 3η επιλογή (ο ανοιχτός driver).
Επιλέγουμε τον driver που επιθυμούμε και πατάμε το πλήκτρο Apply Changes. Περιμένουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία και στη συνέχεια κάνουμε restart το σύστημα μας για να μπούμε με τον νέο πλέον driver στο desktop μας.
Σας φάνηκε χρήσιμο;
Πείτε μας αν σας φάνηκε χρήσιμο αυτό το tip, αν σας δυσκόλεψε η εφαρμογή του ή τι θέλετε να δείτε στη συνέχεια της σειράς αυτής.
Στείλτε μας τα δικά σας [~/tips/ ] τα οποία χρησιμοποιείτε στην καθημερινότητά σας για να τα δημοσιεύσουμε !
Καλή ιδέα η σειρά με τα tips. Προωσπικά θα προτιμούσα να είναι γενικά και να μην έχουν παραδειγμάτα τα οποία λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο σε συγκεκριμένες διανομές. Για παράδειγμα, μπορείς να βρεις τι driver εχεις χρησιμοποιώντας απλές εντολές του linux:
> lspci -nnk | grep -A3 VGA
Από κει και πέρα, το πως θα γίνει η αλλαγή του driver διαφέρει από διανομή σε διανομή.
Είναι το πρώτο σε σειρά και σίγουρα θα τα έχουμε όσο το δυνατόν πιο generic. Απλά όπως και να εχει στόχος είναι τα tips να είναι όσο το δυνατόν του στιλ «το διάβασα και το θυμάμαι». Σαν μικρές δώσεις «μνήμης» που μένει στον αναγνώστη με ένα διάβασμα. Φυσικά δεν γίνεται πάντα αλλά θα το προσπαθήσουμε.
Τι είναι αυτός ο Bill; Δεν μου τον βγάζει εμένα. (χο χο)
it’s not a bug, it’s a feature :)