Μόλις τελειώσατε μια νέα εγκατάσταση Ubuntu μετά από format και ψάχνετε να δείτε πως θα κάνετε εγκατάσταση drivers. Θα δούμε ένα γενικό οδηγό για αρχάριους στο Ubuntu το οποίο περιλαμβάνει προσδιορισμό του hardware του υπολογιστή και στην συνέχεια εγκατάσταση των απαραίτητων οδηγών (drivers).

Τι πιο κλασσικό για έναν αρχάριο ο οποίος με χαρά τελείωσε την εγκατάσταση του Ubuntu στον υπολογιστή του να θέσει το απλό ερώτημα «πως βρίσκω τους drivers στον υπολογιστή μου» ή το «πως κάνω εγκατάσταση drivers μετά από format«. Αν είναι λίγο πιο υποψιασμένος θα είναι πιο συγκεκριμένος όπως «πως εγκαθιστώ drivers για την κάρτα γραφικών μου (AMD, Nvidia, Intel)» ή «Πως εγκαθιστώ τους drivers για ασύρματες κάρτες (wireless ή στικάκι για ασύρματο ίντερνετ) και των περιφερικών συσκευών (όπως drivers εκτυπωτή)«.

Όλα τα παραπάνω συνήθως προέρχονται από νέους χρήστες του Linux οι οποίοι κουβαλάνε την εμπειρία που είχαν όταν κάνανε format και εγκατάσταση του Windows και στο οποίο χρειάστηκε να κάνουν ξανά εγκατάσταση τους drivers του υπολογιστή τους. Παρόλο που με το Windows 10 πλέον, ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που μπορεί να χρειαστεί να κάνει κάποιος εγκατάσταση drivers, παραμένει όμως μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις των χρηστών του Windows.

Advertisements

Θέσε το ερώτημα στον εαυτό σου: Δουλεύουν οι συσκευές μου ; Αν ναι τότε δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα.

Ας ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα εξαρχής αγαπητέ αρχάριε στο Ubuntu και γενικότερα στο Linux. Τα λειτουργικά συστήματα που βασίζονται στο Linux (διανομές) πυρήνα έχουν ήδη τους απαραίτητους drivers / οδηγούς εγκατεστημένους στο σύστημά σας. Επίσης, ο παρακάτω οδηγός είναι απλά ένας «μπούσουλας» για το Ubuntu (και τις επίσημες εκδοχές του) τον οποίο πρέπει να ακολουθήσεις πριν από κάθε ερώτημά σου σε κάποια ομάδα η forum.

Η λάθος κίνηση λοιπόν είναι να πας να κάνεις διάφορα στο σύστημά σου ενώ η συντριπτική πλειονότητα των drivers είναι ήδη διαθέσιμα μετά την εγκατάσταση του Ubuntu. Φυσικά δεν λείπουν οι περιπτώσεις συσκευών που θα χρειαστούν κάποια εγκατάσταση-αναβάθμιση όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με ενσωματωμένους drivers στον πυρήνα οι οποίοι πιθανόν δεν λειτουργούν σωστά ή και καθόλου. Παρόλα αυτά θα δεις ότι πρώτα θα σε ρωτήσουν αν έχεις κάνει τα παρακάτω βήματα και έπειτα (αν δεν βρεθεί λύση) θα γίνει περαιτέρω διερεύνηση.

Τα βήματα που χρειάζεται να κάνεις είναι:

  1. Προσδιορισμό του (υλικού) hardware του υπολογιστή σου
  2. Εγκατάσταση των διαθέσιμων οδηγών (drivers) με τον additional drivers / restricted manager που αναλαμβάνει να εγκαταστήσει τους κλειστού κώδικα drivers.
Εγκατάσταση drivers στο Ubuntu από το τερματικό ή το γραφικό περιβάλλον

Προσδιορισμός του (υλικού) hardware του υπολογιστή σου στο Ubuntu

Για να έχουμε μια εικόνα της σύνθεσης του υπολογιστή μας θα πρέπει να δούμε από ποιες συσκευές αποτελείται. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι (είτε από το τερματικό είτε από το γραφικό περιβάλλον) και μπορείς να τους μάθεις διαβάζοντας το παρακάτω άρθρο:

Για λόγους συντομίας θα χρησιμοποιήσουμε το inxi το οποίο όπως διάβασες και εγκατέστησες με βάση τις οδηγίες του παραπάνω οδηγού, το τρέχεις από το τερματικό.

Όταν το τρέξεις στο τερματικό (αφού το έχεις εγκαταστήσει από το κέντρο λογισμικού):

inxi -F

Θα δεις το παρακάτω αποτέλεσμα:

Εργαλεία για πληροφορίες Hardware με το inxi
Προσδιορισμός του (υλικού) hardware του υπολογιστή με το inxi

Με αυτό τον τρόπο, θα έχεις μια εικόνα για το αν έχουν αναγνωριστεί οι συσκευές του υπολογιστή του από το Ubuntu. Όπως θα κατάλαβες αυτό σημαίνει ότι όλα αυτά έχουν ήδη ενεργούς τους σχετικούς drivers οπότε και δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα άλλο.

Αν παρόλα αυτά θέλεις να εγκαταστήσεις τους οδηγούς / drivers της κάρτας γραφικών, της ασύρματης κάρτας wifi του υπολογιστή σου επειδή έχεις επιβεβαιώσει ότι δεν λειτουργεί σωστά τότε συνεχίζεις στο επόμενο βήμα.

Εγκατάσταση των διαθέσιμων οδηγών (drivers)

Εφόσον έχετε πια μια εικόνα και έχετε δει πως ονομάζονται οι συσκευές σας πλέον ξέρετε για ποια συσκευή ψάχνετε τους drivers στο Ubuntu. Όπως προανέφερα, το Ubuntu διαθέτει ένα πρόγραμμα για την εγκατάσταση πρόσθετων ιδιοταγών οδηγών το οποίο μπορείς να τρέξεις είτε από το τερματικό είτε από το γραφικό περιβάλλον.

Εγκατάσταση drivers από το γραφικό περιβάλλον

ubuntu-driver-egkatastasi

    • Στην αναζήτηση εφαρμογών (dash) γράφετε «οδηγοί» (softwar & updates) και θα εμφανιστεί το «Λογισμικό και Ενημερώσεις«
    • Πάτε στην καρτέλα «Πρόσθετοι οδηγοί«
    • Βρίσκετε τον οδηγό που είναι συμβατός και προτείνεται από την έκδοση του Ubuntu και το κάνετε εγκατάσταση πατώντας «Εφαρμογή αλλαγών«
Εγκατάσταση Drivers στο Ubuntu
Παράδειγμα εγκατάστασης drivers της ασύρματης κάρτας wifi της Broadcom

Αφού ολοκληρώσετε την εγκατάσταση, κλείνετε το παράθυρο και κάνετε επανεκκίνηση.

Advertisements

Εγκατάσταση drivers από το τερματικό

Μια λειτουργία που μπορεί να μην γνωρίζουν αρκετοί είναι ότι η ίδια εύκολη διαδικασία εγκατάστασης drivers στο Ubuntu μπορεί να γίνει και από το τερματικό. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε περίπτωση που δεν έχετε πρόσβαση σε γραφικό περιβάλλον ή συνδέεστε απομακρυσμένα π.χ. με ssh.

Το πρόγραμμα που θα χρησιμοποιήσουμε λέγεται ubuntu-drivers (ω τι έκπληξης !) . Το συγκεκριμένο προγραμματάκι είναι ήδη εγκατεστημένο στο Ubuntu οπότε στο τερματικό που θα ανοίξετε μπορείτε να δείτε λεπτομέρειες σχετικά με αυτό δίνοντας το παρακάτω:

sudo ubuntu-drivers -h

Οι 4 λειτουργίες του είναι οι παρακάτω:

  1. Για εμφάνιση όλων των drivers που ισχύουν για το τρέχον σύστημα.
    sudo ubuntu-drivers list
  2. Εμφάνιση όλων των συσκευών που χρειάζονται drivers και τα πακέτα που ισχύουν για αυτά.
    sudo ubuntu-drivers devices
  3. Εγκαταστήστε τους drivers που είναι κατάλληλα για αυτόματη εγκατάσταση.
    sudo ubuntu-drivers autoinstall
  4. Προβάλετε όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες και εντοπίστε τα δεδομένα αποσφαλμάτωσης σχετικά με τους drivers.
    sudo ubuntu-drivers debug

Τι γίνεται στους drivers όταν αναβαθμίζεται ο πυρήνας Linux

Κάθε φορά που εγκαθιστούμε ένα καινούργιο πυρήνα, το υποσύστημα dkms (Dynamic Kernel Module Support) θα αναλάβει και θα μεταγλωττίσει τους εξωτερικούς οδηγούς για τον νέο πυρήνα. Αν δεν τα καταφέρει οι αντίστοιχες συσκευές δεν θα λειτουργήσουν με αυτόν τον πυρήνα.

Οι πιο συχνές περιπτώσεις αποτυχίας είναι οι κάρτες γραφικών όταν έχουμε τους κλειστούς οδηγούς όπως κάναμε στο προηγούμενο βήμα, το υποσύστημα ndiswrapper το οποίο έχει να κάνει με κάποιες ασύρματες κάρτες δικτύου που χρησιμοποιούν τους οδηγούς των windows τα modules του virtual box με το οποίο τρέχουμε άλλα λειτουργικά συστήματα μέσα σε μια εικονική μηχανή.

Μια καλή ιδέα είναι να δούμε μετά την εγκατάσταση ενός καινούργιου πυρήνα αν έχει γίνει σωστά η δουλεία. Και αυτό θα το δούμε με την εντολή

dkms status
dkms-status-egkatastasi-drivers-ubuntu

Αν δεν έχει γίνει η εγκατάσταση των οδηγών για τον πυρήνα, είτε προσπαθούμε να βρούμε το γιατί είτε μπαίνουμε με τον προηγούμενο ο οποίος είναι διαθέσιμος από το μενού του GRUB όπως το αναφέραμε στον αντίστοιχο οδηγό.

Επίλογος

Ο σκοπός του παρόντος οδηγού δεν είναι να σας επιλύσει το κάθε πρόβλημα με τις συσκευές σας, αλλά να σας παρακινήσει σε μια ορθή προσέγγιση του προβλήματος που μπορεί να αντιμετωπίζετε με κάποια συσκευή η driver στο Ubuntu.

Σε κάθε περίπτωση δοκιμάζοντας τα παραπάνω θα έχετε μια πλήρη εικόνα για τον υπολογιστή και τους drivers που είναι εγκατεστημένοι στο Ubuntu και μπορείτε να αναζητήσετε βοήθεια στην κοινότητα.