Το GUADEC, είναι το ετήσιο ευρωπαϊκό συνέδριο του GNOME το οποίο συγκεντρώνει εκατοντάδες χρήστες και προγραμματιστές για να προωθήσει το έργο GNOME. Το 2019 θα διεξαχθεί στην Θεσσαλονίκη. Το έργο GNOME, ως γνωστών το χρησιμοποιούν εκατομμύρια χρήστες μέσω των διανομών όπως Ubuntu, Debian, openSUSE, Fedora, CentOS, Arch Linux κ.α., διοργανώνει κάθε χρόνο το συνέδριο GUADEC1 το οποίο είναι ένα από τα μακροβιότερα και αξιοσημείωτα γεγονότα στο χώρο του ελεύθερου λογισμικού.

Το πρώτο GUADEC (GNOME Users And Developers European Conference) οργανώθηκε τον Μάρτιο του 2000 από τον Mathieu Lacage ως ένα «δοκιμαστικό» συνέδριο και προσέλκυσε περίπου εβδομήντα συνεισφέροντες του GNOME. Για τους περισσότερους συμμετέχοντες, ήταν η πρώτη φορά που συναντήθηκαν αυτοπροσώπως, μιας και όπως συμβαίνει με το ελεύθερο λογισμικό οι συνεισφέροντες είναι από διάφορες χώρες και η μόνη επικοινωνία γίνεται συνήθως μέσω IRC.

Το πρώτο λοιπόν συνέδριο κρίθηκε επιτυχημένο και έκτοτε έχει διεξαχθεί ετησίως σε διαφορετικές τοποθεσίες ανά την Ευρώπη. Παρότι η οργανωτική επιτροπή προέρχεται από το ίδρυμα GNOME, τα συνέδρια οργανώνονται από τοπικούς εθελοντές. Φυσικά, από την πρώτη διεξαγωγή του συνεδρίου, το μέγεθος έχει αυξηθεί πενταπλάσια σε αριθμό συμμετεχόντων.2

guadec2019

Έτσι, τo GUADEC 2019, έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς αφού θα πραγματοποιηθεί από τις 23 έως τις 28 Αυγούστου του 2019 στη Θεσσαλονίκη3. Το συνέδριο ναι μεν αφορά κυρίως προγραμματιστές οπότε είτε επιθυμείτε να παρουσιάσετε την εργασία σας η να συμμετάσχετε στα εργαστήρια αφορά όμως και τους τελικούς χρήστες που θέλουν από ενδιαφέρον για το GNOME να παρακολουθήσουν τις παρουσιάσεις.

Φυσικά, μέχρι την διεξαγωγή του συνεδρίου έχουμε αρκετούς μήνες μπροστά μας οπότε και όταν πλησιάσει ο καιρός θα έχουμε και περισσότερες πληροφορίες για τους ενδιαφερόμενους.